1

Téma: Parfémové sbírky

Příjemné pondělí 🌷,

Jelikož jsme všichni parfémoví milovníci a někteří i maniaci, tak mě zajímá, kolik parfémů doma vlastníte a zda vám vaše sbírka stačí, či stále chcete nové a nové?

Já mám ve své sbírce kolem 80 parfémů a bohužel skoro každým dnem přibude nová, kterou bych si chtěla pořídit. Magor, já vím, ale nemůžu si pomoct 😄😩. 

Prosím, že jste na tom někdo podobně?

2

Re: Parfémové sbírky

Nebojte, jsou ještě horší případy. Mnohem horší.
Já už je přestala počítat, protože mi to nedělalo dobře na psychiku, tak jen - mám jich násobně víc. A pořád toužím po dalších.
Jestli ona to nebude spíš diagnóza 36

3 Naposledy upravil: OdysseusRex (2022-06-13 18:20:04)

Ahoj Markéto.
Asi je dobré rozlišit, jestli je člověk sběratel, nebo prostě spotřebitel. Myslím, že u sběratelů, ale částečně i normálních spotřebitelů může dost důležitou roli hrát pocit vzrušení při tom, když něco kupujeme, nebo seženeme dnes už nedostupný parfém. To těšení se na den kdy dorazí, otvírání krabičky a první přivonění ... no všichni to známe.  A možná je tu i určitá touha něco vlastnit. Zvláště, pokud se jedná o nějakou vůni, která se třeba přestala vyrábět, nebo třeba vzácné vintage parfémy. Je všeobecně známé, že věci se párují a jedna přitahuje druhou. Máte ve skleněné vitrínce porcelánového andílka po babičce a jednou jdete kolem bazaru a tam uvidíte podobného andílka ,,Jééé hele, ten je skoro stejnej!" a koupíte ho. Nemá to žádnou logiku. Jako aby prvnímu nebylo smutno? Nebo jakože dvě podobné věci vypadají lépe než jedna. No za dva roky tam máte těch andílků čtyřicet.
S vlastnictvím ovšem přichází i strach, že vůně nebude a ať se přizná, kdo nikdy nekupoval do zásoby.
Taky jsem prošel obdobím nějakého hledání a to jsem měl plnou skříň, bylo hodně slepáků, co když to konečně bude on. Tedy většinou to ON nebyl. A jak šel čas, ve skříni bylo pořád méně vůní. Ale ty co zbyly se staly mou součástí. A už mnoho let je neměním. Přátelé je už znají a říkají: ,,To je ta tvoje vůně". Ale možná je to mým věkem a nějakým vnitřním pocitem spokojenosti. Protože přiznejme si, že každý rok vzniká tisíce nových vůní. Parfémové značky o kterých nemáme ani ponětí. A mohli bychom neustále chtít další a další a to prostě nemá konec. Protože vždy budou nějaké další. Takže jsem se trochu složitě dostal k původní otázce. Na léto mám cca 5 vůní, jedná se většinou o slané vůně, které lze mezi sebou vrstvit. Podzim a zima v podstatě to samé. Menší množství ale neznamená, že jsem se přestal o vůně zajímat. To, co je pro mne neustále velmi vzrušující, jsou informace. Nejen o samotných ingrediencích, ale i o parfumérech a parfémových domech. O historii, o době, kdy parfém vznikl a o jejich estetických ideálech.
Protože právě skrze parfém, můžeme poznat spoustu zajímavých a úžasných věcí o světě kolem nás  :)  

4

OdysseusRex: Nádherně napsáno. 
Také bych se jednou chtěla propracovat k takovému minimalismu. Co se týče vůní, zajímavých znalostí a zkušeností není nikdy dost:)

5

OdysseusRex napsal:

Ahoj Markéto.
Asi je dobré rozlišit, jestli je člověk sběratel, nebo prostě spotřebitel. Myslím, že u sběratelů, ale částečně i normálních spotřebitelů může dost důležitou roli hrát pocit vzrušení při tom, když něco kupujeme, nebo seženeme dnes už nedostupný parfém. To těšení se na den kdy dorazí, otvírání krabičky a první přivonění ... no všichni to známe.  A možná je tu i určitá touha něco vlastnit. Zvláště, pokud se jedná o nějakou vůni, která se třeba přestala vyrábět, nebo třeba vzácné vintage parfémy. Je všeobecně známé, že věci se párují a jedna přitahuje druhou. Máte ve skleněné vitrínce porcelánového andílka po babičce a jednou jdete kolem bazaru a tam uvidíte podobného andílka ,,Jééé hele, ten je skoro stejnej!" a koupíte ho. Nemá to žádnou logiku. Jako aby prvnímu nebylo smutno? Nebo jakože dvě podobné věci vypadají lépe než jedna. No za dva roky tam máte těch andílků čtyřicet.
S vlastnictvím ovšem přichází i strach, že vůně nebude a ať se přizná, kdo nikdy nekupoval do zásoby.
Taky jsem prošel obdobím nějakého hledání a to jsem měl plnou skříň, bylo hodně slepáků, co když to konečně bude on. Tedy většinou to ON nebyl. A jak šel čas, ve skříni bylo pořád méně vůní. Ale ty co zbyly se staly mou součástí. A už mnoho let je neměním. Přátelé je už znají a říkají: ,,To je ta tvoje vůně". Ale možná je to mým věkem a nějakým vnitřním pocitem spokojenosti. Protože přiznejme si, že každý rok vzniká tisíce nových vůní. Parfémové značky o kterých nemáme ani ponětí. A mohli bychom neustále chtít další a další a to prostě nemá konec. Protože vždy budou nějaké další. Takže jsem se trochu složitě dostal k původní otázce. Na léto mám cca 5 vůní, jedná se většinou o slané vůně, které lze mezi sebou vrstvit. Podzim a zima v podstatě to samé. Menší množství ale neznamená, že jsem se přestal o vůně zajímat. To, co je pro mne neustále velmi vzrušující, jsou informace. Nejen o samotných ingrediencích, ale i o parfumérech a parfémových domech. O historii, o době, kdy parfém vznikl a o jejich estetických ideálech.
Protože právě skrze parfém, můžeme poznat spoustu zajímavých a úžasných věcí o světě kolem nás  :)  

Nádherná odpověď 💗.
A rozhodně souhlasím, že se jedná v mnoha případech o touhu něco vlastnit a určitě to tak mám i já, jen si to možná nechci přiznat. Ale každý nový koupený parfém mi dělá stejnou radost jako ten první koupený. Parfém je pro mě jako kdyby magický lektvar a každý je jiný a každý ve mně vzbuzuje jiný pocit a čím víc parfémů mám, tím více pocitů mám a ano, jsem jak magor 😄.

6

Ano, je nás víc:) Začínám atakovat stovku a už si začínám víc vybírat. Něco jak psal Odysseus. Mám některé kousky, co bych klidně oželel a asi jsem se přesunul k více niche vůním a baví mě objevovat netradiční vůně. Asi je to nějaký přirozený vývoj jakým si projde většina lidí.

7

Romana Frangipani.cz napsal:
OdysseusRex napsal:

Asi je dobré rozlišit, jestli je člověk sběratel, nebo prostě spotřebitel.

Ahoj Z.! glad
Jasné, jak to píšeš. Za mne ten, kdo je "sbětalel", by měl mít nějakou myšlenku, kterou tou sbírkou naplňuje - třeba sběratelé miniatur, starých vůní, flakon z českého skla...to je potom sběratel. A může říct: "Já sbírám parfémy s pravým větvičníkem z let 1980 - 2000". Prostě dokáže nadefinovat, co ho přesně zajímá, má nastudováno, pozná a dokáže o tom třeba i přednášet.
Ten, komu se doma nahromadí desítky, nebo stovky vůní, protože se mu líbí, ale nemůže se rozhodnout a potřebuje poznávat další, podle mne sběratel není: nedokže o své poličce říct "já sbírám .....". Je to zkrátka zamilovaný spotřebitel. 
Ale jak to znám, tak z toho druhého typu se dost často stane opravdový sběratel - nejčastěji jsou to ty miniaturky, protože to je kouzelný svět.
Já jsem obojí.
Sbírám niche kuriozity, těch mám řádově desítky. To je o kontaktech a štěstí. 
Pak sbírám Guerlain od JPG z let 1990 - 2010, těch mám asi 25-30 a pomaličku si je doplňuju. Tohle je jen o penězích, je jich dost, ale momentálně to letí, takže prodejci nevědí, co za to chtít. Nejvíc mne baví je lovit je na blešácích v cizině. U nás vůbec sehnat nejdou. 
Další sbírka, kde se mi ale moc nedaří, je komunistická parfumerie; lidi už všechno vyhodili, bylo to pro ně bezcenné. To je mravenčí práce po bazarech. 
A potom staré vůně, kde jsou použité živočišné složky, to mne hodně zajímá, těch mám třeba okolo 40. To je nejtěžší disciplína, vyloženě srovnatelná s 3 oříšky pro Popelku. Ale z toho mám vždycky největší radost. Moje chlouba je Lubin z roku cca 1812.

A neodolám, ne že bych to teda vyloženě nějak kolektovala, takovým těch zásadním událostem parfumerie - třeba křišťálové limitky, čisté parfémy slavných mainstreamů, zvláštní flakony od Coty, staré verze slavného mainstreamu, nebo něco ve flakonech Lalique... a tak. Těch mám třeba okolo 50-100, ale ještě jsem se nerozhodla, jaký charakter ta sbírka bude mít, možná že to zase rozpustím. glad 
Všechny moje úlovky musejí mít vždy aspoň kapičku na vyzkoušení, nezajímá mne ten flakon jako takový, ale zajímá mne jak to voní.
No a v té druhé části, tam mám 5/9, hlavně niche vůně, zajímá mne hlavně kosatec, fialka, nagarmotha, rtěnkový akord, minerální vůně, vanilka a svěženky; a tam to číslo nenapíšu, protože nejsem schopná to spočítat. Ale je to dost.

Tééééda, to je boží!
Jenom to čtu a mám husí kůži, jak krásné to musí být 💗.

8

Já bych asi i sbíral odery ale mě je to líto na to koukat a necitit tu harmonii,tak je raději spotrebuji a když je nemám je mi to líto též ale je tam pocit 😁