Ahoj Markéto.
Asi je dobré rozlišit, jestli je člověk sběratel, nebo prostě spotřebitel. Myslím, že u sběratelů, ale částečně i normálních spotřebitelů může dost důležitou roli hrát pocit vzrušení při tom, když něco kupujeme, nebo seženeme dnes už nedostupný parfém. To těšení se na den kdy dorazí, otvírání krabičky a první přivonění ... no všichni to známe. A možná je tu i určitá touha něco vlastnit. Zvláště, pokud se jedná o nějakou vůni, která se třeba přestala vyrábět, nebo třeba vzácné vintage parfémy. Je všeobecně známé, že věci se párují a jedna přitahuje druhou. Máte ve skleněné vitrínce porcelánového andílka po babičce a jednou jdete kolem bazaru a tam uvidíte podobného andílka ,,Jééé hele, ten je skoro stejnej!" a koupíte ho. Nemá to žádnou logiku. Jako aby prvnímu nebylo smutno? Nebo jakože dvě podobné věci vypadají lépe než jedna. No za dva roky tam máte těch andílků čtyřicet.
S vlastnictvím ovšem přichází i strach, že vůně nebude a ať se přizná, kdo nikdy nekupoval do zásoby.
Taky jsem prošel obdobím nějakého hledání a to jsem měl plnou skříň, bylo hodně slepáků, co když to konečně bude on. Tedy většinou to ON nebyl. A jak šel čas, ve skříni bylo pořád méně vůní. Ale ty co zbyly se staly mou součástí. A už mnoho let je neměním. Přátelé je už znají a říkají: ,,To je ta tvoje vůně". Ale možná je to mým věkem a nějakým vnitřním pocitem spokojenosti. Protože přiznejme si, že každý rok vzniká tisíce nových vůní. Parfémové značky o kterých nemáme ani ponětí. A mohli bychom neustále chtít další a další a to prostě nemá konec. Protože vždy budou nějaké další. Takže jsem se trochu složitě dostal k původní otázce. Na léto mám cca 5 vůní, jedná se většinou o slané vůně, které lze mezi sebou vrstvit. Podzim a zima v podstatě to samé. Menší množství ale neznamená, že jsem se přestal o vůně zajímat. To, co je pro mne neustále velmi vzrušující, jsou informace. Nejen o samotných ingrediencích, ale i o parfumérech a parfémových domech. O historii, o době, kdy parfém vznikl a o jejich estetických ideálech.
Protože právě skrze parfém, můžeme poznat spoustu zajímavých a úžasných věcí o světě kolem nás :)