Pierre BourdonMontBlanc Mens Individuel EDT Spray ... (24.99 USD)
Jomashop.com 2 items for 24.99 - 25.99 USD
FragranceNet.com 1 product for 27.29 USD
Maxaroma 1 product for 31.00 USD
Individuel podle Montblanc je Orientální Woody vůně pro muže. Individuel byl/a uveden/a v roce 2003. "Nosem" za touto vůní je Pierre Bourdon. Vrchní tóny jsou Levandule, Skořice, Ananas, Jalovcové bobulky, Máta, Bergamot, Rozmarýn, Kardamom a Koriandr; střední tóny jsouPomerančový květ, Fialka, Pelargónie a Jasmín ; základní tóny jsou Maliny, Vanilka, Santalové dřevo, Hořká čokoláda, Pižmo, Jantar (ambra), Pačuli, Vetiver a Dubový mech.

Scent Grail
Individuel je jednou z nejoblíbenějších vůní v parfémové komunitě všech dob a parfém, který jsem si v roce 2025 pořídila podruhé. Co můžu říct kromě toho, že pro všechny nadšence do vůní, kteří se této nekonečné hře věnují již dlouhou dobu, je Individuel vzdáleným bratrancem Joop! Homme a vůní, ze které se Creed Original Santal silně inspiroval.
VRCHNÍ TÓNY
Po prvním střiku a pár minutách, než vrchní tóny začnou vytrácet, cítím tuto lahodnou směs levandule, jalovcových bobulí, koření a nádechu ananasu. Z mé zkušenosti je úvod relativně svěží a čistý, ale ne fádní – ovoce a koření mu dodávají energizující charakter.
SRDCE
Po 5–10 minutách vůně přechází do střední fáze. Zde začínají vytrácet tóny ananasu a silného koření a zanechávají po sobě směs bylinných a květinových tónů. Levandule zůstává nejvýraznější nótou a seznámíme se s pomerančovým květem podobným tomu, který se nachází ve slavné Nikosově soše. Ve srovnání s vrchní vůní je srdce čistší a jednodušší. Je to skoro, jako by vůně „chladla“ do mýdlové levandulové/vanilkové vůně pracího prádla.
ZÁKLADNÍ TÓNY
Pro mě vyniká kombinace malin, vanilky a špičkového santalového dřeva, která dodává krémové, dřevité teplo spolu s ovocnými a uklidňujícími tóny. Základní tón má teplou, jemnou a jemně sladkou kvalitu. V parfémované formě působí jako pohodlný svetr nebo flanelová košile.
CELKOVĚ
Ve vaší sbírce parfémů se vždy najde místo pro všestrannou, cenově dostupnou pánskou vůni, která vás překvapí svým příjemným charakterem. Není to žádné špičkové mistrovské dílo, ale ani se o to nesnaží. Místo toho nabízí teplou, sladko-dřevitou vůni s nádechem ovocné svěžesti. Vřele doporučuji!
Celou recenzi si přečtěte na scentgrail (.) com
MTinNC
Ahoj všichni, jsem nováček na těchto stránkách a nováček v recenzování vůní. Montblanc Individual byl jedním z mých prvních nákupů naslepo asi před 2,5 lety. Na střední škole jsem měla sbírku asi 12 vůní, ale mezi vysokou školou a svatbou jsem se jich zbavila. Přesuňme se na konec roku 2019 a já hledám další vůně poté, co jsem v roce 2017 dostal ke Dni otců Montblanc Legend. Pro mě je Montblanc Individual jedinečný. Nemůžu říct, jestli je přelomová, protože jsem omezená v tom, k jakým vůním jsem zatím přičichla, ale moc se mi líbí. Je trochu ovocná/sladká, ale je v ní ještě něco mužného a jiného, co se mi opravdu líbí. Vůně se těžko recenzují, protože jsou velmi závislé na tom, co se vám jako jednotlivci líbí a co s konkrétní vůní udělá váš nos a mozek. Doporučila bych ji ke koupi naslepo. Myslím, že je dostatečně jiná na to, abyste ji nezapomněli používat, a většinou je za velmi dobrou cenu. Myslím, že jsem svou sehnala za 30 dolarů na ebayi.
Můj názor je následující:
V každém ročním období nositelný
Vůně je několik stop
Výdrž je kolem 5-7 hodin s několika střiky na krku a několika na košili.
Hodnota je dobrá vzhledem k ceně
Toto je moje první recenze zde, takže mě prosím nesuďte příliš tvrdě! Děkuji.
USS-Spongebob
Tohle není:
- Převratné
- Umělecky podnětné mistrovské dílo
- Hodné nekonečných hodin diskuse a humbuku na YouTube
- parfém na rande, který zabíjí dámy.
- Elegantní vůně do obleku a kravaty pro zvláštní příležitosti
Tohle rozhodně je:
- Veselá a povznášející
- Lehká, sladká a trochu pudrová
- Svěží a čistá jako prádlo ze sušičky
- Vhodná do kanceláře (málokdo by řekl "jdi domů, voníš jako čerstvé prádlo, a to je urážlivé").
- Extrémně shovívavá vůně s hloupým dosahem pro business casual nebo džíny a košili s límečkem
Pro mě je to, jestli voní nebo nevoní jako Creed nebo Joop! nebo jestli je přehnaně propagovaná hochštaplery na internetu, naprosto irelevantní ve srovnání s jednoduchou otázkou: voní mi a dělá mi radost, když ji nosím? (Odpověď je ano.)
vostok5
Levná příchuť,
která je u nás přehlížena těmi, kdo utrácejí spoustu peněz za "falešné niky" chemie,
a myslí si, že luxus je pro chudé. V Evropě má však tato vůně velký úspěch.
Maliny, ananas a čokoláda v mužné vůni! A navíc - velmi mužná a krásná.
Tuto sladkost pomalu odnášejí bobule jalovce, santalové dřevo, levandule, pižmo a koření.
V základu se k malinovým "přátelům" přidává dubový mech, vetiver a ambra.
Trvalost je nade vše chvályhodná. Stopa je lehce podprůměrná, přesně taková, jakou muž potřebuje.
Voní velmi draze. Počáteční tóny vás mohou odradit, ale zhruba po 15-20 minutách se vůně otevře v celé své kráse,
a v průběhu dne krása vůně jen roste. Doplňující - dámy i muži si vaší vůně všimnou,
v pozitivním smyslu. Je to skvělá vůně!
Přiznávám - je zde podobnost s vůní Creed Santal. Ale výdrž a krása je lepší než u Santalu, nemluvě o tom, že Creed Santal vyšel o 2 roky později než tato vůně. Takže to je vše!....
aaronbdavis
Nejprve mi dovolte říci, že čtení většiny těchto recenzí bylo pro mě trochu frustrující. Zdá se, že spousta lidí zde hodnotí MBI spíše na základě toho, čím by chtěli, aby byl, než na základě toho, čím je. Chtějí pomeranč, ale místo toho se zakousnou do jablka a pak si stěžují, že jablko nechutnalo víc jako pomeranč. Je třeba hodnotit vůni takovou, jaká je.
Já osobně jsem TAK ráda, že jsem si ji koupila, a tady je důvod:
1. Ze všech mých vůní je to TA, kterou se cítím nejpohodlněji, když ji nosím v práci. Proč? Pracuji v nemocnici a občas pracuji s nemocnými lidmi, kteří nechtějí "do očí bijící jedinečnou nádhernou vůni". Tato vůně je pro nemocniční prostředí ideální, protože prostě voní ČISTĚ. Možná, že pokud pracujete na stavbě nebo v kanceláři, může vám vyhovovat něco jiného, ale pro mou "kancelář" je to vůně příjemná, čistá a svěží, aniž by křičela o pozornost a vyvolávala v nemocných lidech ještě větší pocit nemoci.
2. Ano, voní velmi podobně jako prostěradlo do sušičky, ale odkdy je to špatný zápach? Kdysi jsem ráda stála před domem, kde jsem cítila vzduch vycházející ze sušičky, protože to tak krásně vonělo! Ale tohle je ještě lepší než to s nádechem malinové sladkosti. Některé dny nemám náladu křičet o pozornost a chci jen příjemně vonět. Tohle je můj slepý úlovek.
3. U této věci rozhodně není "bestiální režim", ale řeknu vám, že vás nezklame tím, jak dlouho vydrží nebo se promítá. Těžko se přestříká, protože když k ní přičichnete, je to prostě jemné potěšení pro vaše čichové smysly. Je elegantní a čistá.
Moje žena ho miluje. Která manželka nemá ráda čisté a svěží povlečení na posteli? Takhle budete vonět i vy.
Pro svůj účel je to dokonalá vůně. Pokud chcete ženu vzrušit, pořiďte si La Nuit d'Lomme. Jen si přestaňte stěžovat, že tato vůně není něčím, čím nikdy neměla být.
Tato vůně je nádherně příjemná. Masově příjemná, naprosto neškodná a dá se nosit docela dobře po celý rok.
Fereiro
Pro mě je to 85 % Joop! Homme, 10 % Creed, 5 % Versace Dreamer. Při odhalení se události vyvíjejí v opačném pořadí, než bylo popsáno výše, tj. lví podíl na čase vývoje má Joop Homme, rozdíly lze zanedbat. To znamená, že pro vytvoření dojmu z této vůně si stačí přečíst názory na všechny výše uvedené. Dobrá, dobrá věc, v mém případě neztrácí na Joop, co se týče výdrže, co se týče stopy, pokud vezmeme v potaz aktuální složení Joop, také neztrácí. První hodinu a půl je stopa jasná, pak si sedne blíž a měkčí, ale nezaostává a připomíná se. Sladká, hutná, ale ne mazlavá, pokud se nenecháte unést tlačítkem rozprašování. Rozhodně je však těžší se jí předávkovat než Joopem. Pierre Bourdon si vedl dobře, ale Almarac byl první, takže vůně není nikterak výjimečná, ale má své přednosti. Je v ní několik zajímavých nuancí. Nechápu, proč Jeremy opěvuje Individuel, zatímco silnější Joop ne. Obě jsou stejně úspěšné u opačného pohlaví a srovnatelně výkonné.
PS: Velmi, velmi závěrečný teskný základ s jakýmsi muškátovým krémovým podtónem je dobrý. Individuel bude v tomto ohledu zajímavější než Joop. Je lehká, pro nositele sotva znatelná a projeví se až druhý den. Když už jsme u té výdrži.
Javier Hernan
Zkrátím to. Koupil jsem ho. Nenáviděl jsem ji. Ležela na poličce. Po dvou měsících jsem si ho vzala znovu. Milovala jsem ho. Velmi. Musíte si na ni počkat, pochopit ji, vstřebat ji... Možná jsou to ty vůně, u kterých jistota přichází, když překvapí někoho blízkého. Anebo je to jako s těmi konceptuálními díly, která s časem nedělají nic jiného, než že zrají a rostou.
Bod pro Montblanc.
Bofifa
Tuto vůni bych definoval jedním slovem: "čarodějnictví".
Považuji ji za krásně vystavěnou, do té míry, že je možné vnímat většinu tónů, ale přitom neztrácí svou jednotu, svůj koncept, sestavený s úžasným mistrovstvím.
Individuel reinterpretuje myšlenku Joop! Homme a přenáší ji na své vlastní území, proměňuje ji v něco zcela odlišného, i když si okamžitě všimneme jejich podobnosti.
Tam, kde je Joop! expanzivní, hlasitý a bujarý, je Individuel formální a distingovaný. Ovocné, květinové akordy kontrastují s chladivou, velmi elegantní levandulovou nótou, která si pohrává s nádechem skořice. Je to bílý parfém, neškodný, ale zároveň nezapomenutelný.
V tomto případě je citování tónů zbytečné, protože důležitá je působivá celková vůně, které se Individuel podařilo dosáhnout: snová, diskrétní, smyslná, sladká a velmi sugestivní vůně: malá jasmínová zahrádka zapomenutá v tichém koutě města, čerstvě zalitý park, vůně vchodu do cukrárny za soumraku s velmi čistým vzduchem. Kouzelné, atavistické vůně, vzpomínky, o kterých se nám sotva zdálo.
Je to jednoznačně vůně aury, nesnaží se utlačovat, ale podmanit si, pokorným a tichým způsobem: "co jsem na tom chlapci viděl, že jsem si ho všiml", mohl by říct kdokoli. Jedním z důvodů by mohla být atmosféra, která kolem něj tančí, atmosféra letních dětských nocí. Individuel neútočí, ale objímá, a nanesen s velkorysostí zůstává na kůži po mnoho hodin, dobře vnímatelný.
Mistrovské dílo, které se o několik let později pokusil napodobit Creed se svým Original Santal.
Hodnocení: 10/10
lipepimpol
Individuel je bezpečný a příjemný parfém.
Je zajímavé sledovat, jak rozdílně každý člověk vnímá situace, které se týkají smyslů, v našem případě čichu.
Podle mého názoru má Individuel velmi lehkou a výraznou vůni, cítím gurmánské a květinové tóny jemně plynoucí uprostřed levandule, nádechu skořice, vanilky a jantaru.
Ve složení jsou těžké a velmi sladké složky, ale byly dávkovány a propojeny tak, aby vůně byla lehká, intimní a výrazná.
Co se týče srovnání s Joop Homme, jde o velmi odlišné návrhy v různých dobách. Pro mě neexistuje, že by Individuel byl vodový Joop nebo Individuel byl "vzdělaný", přepracovaný Joop... podobnosti tam jsou, ale je to každého věc. Joop Homme byl vytvořen, aby otřásl, aby vyvolal kontroverzi, a to natolik, že způsobil revoluci ve světě pánských vůní, je stále hitem a je nespornou klasikou, ať se vám líbí, nebo ne!
Individuel je dobrý parfém, který však stále odolává zkoušce časem. Stejně jako mnoho jeho současníků byl ovlivněn Joopem a na rozdíl od svého předchůdce přišel potěšit a zaujmout, nikdy ne polemizovat!
Trvání a projekce: Ok
Hodnocení: Orientální gurmán 7/10

gamapol
Znáte ty televizní pořady, ve kterých vezmou někoho nedbalého a udělají z něj člověka? Vzali Joopa Hommeho, vzali ho do kadeřnictví, aby si nechal ostříhat vlasy a upravit nehty. Pak si najali osobního stylistu, který ho oblékl do super cool obleku. Takto "vylepšený" Joop Homme se stal manažerem a šel pracovat do kanceláře na Wall Street nebo na Avenida Paulista. Ach ano! Nezapomněli ho naučit slušnému chování. A teď si říká Individuel!
Tami Franco
Individuel je parfém, který se na první pohled zdá být velmi komplexní vzhledem k počtu tónů, které údajně obsahuje, a dobré kvalitě, kterou mu přisuzuje mnoho recenzí (zejména na Fragrantica.com). Nicméně osobně, možná proto, že jsem ho šla vyzkoušet s velkým očekáváním, jsem byla v praxi trochu zklamaná, aniž bych ho považovala za špatný parfém, to zdaleka ne. Jde o to, že tato vůně má dva problémy:
1) Konkrétně není tak komplexní, jak je a priori, na papíře, teoreticky prezentována, protože podobně jako Starwalker (další vůně, kterou od této značky znám) se parfém pohybuje en bloc, nevyzdvihuje příliš konkrétní tóny, zejména ty zvláštní, které se ve vůni hledají poměrně těžko a které člověk s nadšením cítí: maliny, čokoládu a ananas. Jediná nota, která se stává dominantní, je ta známá a běžná: santalové dřevo. Ne nadarmo je Individuel přirovnáván k Original Santal od Creedu, což je parfém, který je na můj vkus zpočátku lepší, ale pak upadá (zejména na mé kůži, na kterou se příliš nehodí). Na papíře cítím vysušení Individuel a připadá mi dost pudrový a poněkud štiplavý jako OS od Creedu. Na mé pleti se chová o něco sladčeji a příjemněji (vanilka je cítit na dálku), ale stále má tendenci být únavná.
2) Přestože je bohatá, je to jedna z těch, které bohužel ve výsledku působí trochu přeplácaně.
Nicméně parfém obecně je zajímavá a svůdná varianta, když se použije k překvapení, dokonce k překvapení sebe sama, tedy když se použije velmi příležitostně. Při pravidelném používání by mě nakonec příliš zahltil.
Vůně: 6/10
Hvězdná: 5/10
Dlouhá výdrž: 5/10
Univerzálnost: 5/10 (nejlépe v zimě a v noci)
Davidson de Souza da Silv
Dobré ráno,
včera dorazil Mont Blanc Individuel, parfémová řada Mont Blanc se bezpochyby prosazuje na trhu, vyvinuté vůně jsou velmi kvalitní, stejně jako pera, peněženky a aktovky, jméno je pevné a ve skutečnosti značku ve světě upevnilo na dlouhá léta.
Takže,
Pojďme k věci, úvodní tóny ananasu a rozmarýnu vyvolávají pocit zdůrazněné svěžesti a "chladu", velmi typický pro léto. Asi po 30 minutách na kůži se objeví sladký pocit ananasu, aniž by byl vtíravý, což se mi velmi líbilo, jinými slovy, je to mužné, je to sladké, ale není to "medové", přestože má skořici ve velmi nízké koncentraci, což mi na tomto parfému přišlo docela zajímavé, tato rovnováha dobře dávkovaného "cukru" ve složení a ve směsi.
Po hodině fixace vůně zůstává a stále vyzařuje vůni ananasu plus kafru díky mátě, což ospravedlňuje její použití v létě a myslím tím vrcholné léto, udržuje vůni "v dobrém"!
Každopádně projekce 10, fixace 100, na mně, která má vážný problém s pocením, zůstala a dokonce předala vůni těm, kteří mě včera přišli pozdravit.
Cena Mont Blanc Individuel je lákavá pro všechny rozpočty, protože je velmi dostupná na to, jakou váhu nese jméno, mnohem více než Hérmes, což jsou také vynikající parfémy, ale stojí mnohem více.
Její koupi doporučuji, ale mám pochybnosti, zda se bude líbit ženskému publiku, protože ačkoli je tento parfém ovocný, přišlo mi, že je spíše pro muže.
Celkově ale stojí za to, abyste ho měli ve své sbírce "bez obav".