Arturetto LandiHodnocení parfému 4.20 z 5 s 159 hlasy
12th of Oct. 1492 podle Rundholz je Orientální Woody vůně pro ženy a muže. 12th of Oct. 1492 byl/a uveden/a v roce 2023. "Nosem" za touto vůní je Arturetto Landi. Vrchní tóny jsou Broskev, Švestka, Mango, Rebarbora, Skořice, Černý rybíz, Jablko, Zázvor, Růžový pepř a Bergamot; střední tóny jsouKosatec, Jasmín a Konvalinka ; základní tóny jsou Kůže, Agarové dřevo (oud), Cukr, Labdanum, Vanilka, Jantar (ambra), Kadidlo, Cypriolový olej, Pačuli, Vetiver, Pižmo a Santalové dřevo.
nikudaruma
Pokusím se to napsat stručně a výstižně, protože se v tom teprve rozkoukávám. Znáte ten fenomén na youtube, kdy se vedle názvu videa najednou objeví velké tlusté zmenšené H I T? V čele tohoto je kanál Events Elbląg. Nejraději bych na tento rundholz napsal recenzi v podobě právě tohoto titulku.
Je to totiž pecka. Hlavně kvůli provedení - konečně vůně, kterou cítím nejen já, ale i mé okolí. A to ve vrstvách svetrů, bund a šál 2137. A ne ze vzdálenosti 10 cm!
Tenhle parfém je hutný, šumivý, takovým tím způsobem, který si pamatuji ze starých hitů Slumberhouse.
Co se týče samotné vůně, je to věc vkusu. Ze samotných tónů na fragrantice bych se na ni ani nepodívala. Zatím je to všechno smícháno tak, že cítíte něco úplně jiného a jsou tam, dámy a pánové, takové hity jako kouř, nevýrazná sladkost, silná kůže, staré dřevo, něco pryskyřičného, mastný agar. Ano, je tam ovoce, ale není to nějaké sladkokyselé ovoce, je to hustý sirup ze zralého manga (v úvodu trochu cítím i broskev, ale ehm, co je to broskev). Všechno je krásně spálené a nějak se mi to asociuje s vůní muzea, nějakého starého interiéru, ale luxusního typu, ne chalupy v lese nebo jiného vlhkého sklepa. Sdílím také asociace s táborákem.
Nevím, do jaké míry je tato kompozice jedinečná. Určitě patří do stejné skupiny vůní jako kouřová Orto Parisi, trochu mi připomíná sladší verzi Cuoium, atmosféru černého Maahiru, Black Afghan/ Fortis. Takových kouřových kůží s ovocem je asi víc a není to milník parfumerie, ale přestávám na chvíli hledat dál. S 12. říjnem 1492 jsem velmi spokojená a už dlouho jsem neměla tak monogamní vztah s parfémem.
Mimochodem, dalším plusem je, že je opravdu těžké je genderovat podle stereotypních asociací. Unisex perfektní!
Nosím je v zimě a do tohoto počasí jsou ideální, nicméně určitě je vyzkouším i v teplejších měsících.
(Jakmile se dostanu přes tu zamilovanost, pravděpodobně se zde objeví aktualizace).
Con_sonrisa_Izaa
Pro mě je to kadidlový škrtič, protože kadidlo na mě rozhodně působí dominantně. Zpočátku vás zasáhne kouřovostí, s každou další minutou je to lepší a lepší, protože přichází ovoce, pak kosatec a trochu vanilky s kůží, ale řekla bych, že pro mě je to kadidlo s ovocem v pozadí. Indiánský táborák, do kterého se přihodilo ovoce, vanilka, kůže, nějaké to listí a začalo se to všechno rozjíždět. Jak to pokračovalo, bylo to sladší a sladší. Celkově se datum v názvu dobře hodilo k tónům:) Za mě ale ne podle mého gusta, možná spíš na muže, ale..... Nevím, ta kouřovost na začátku (dlouhý začátek) vše vymaže. Síla a projekce úžasná. Sama od sebe je tolik necítím, ale okolí mi potvrdilo, že jsou atomové.
Anetissima
Kožený škrtič :) nemilosrdný, vytrvalý, silný jako čert!
Snaží se schovat do hromady šťavnatých plodů, ale ne... okamžitě plácne koženým bičem a nemá slitování. Kožený akord se u mě rozjel po pár minutách a dominuje zbytku tónů, i když díky koření a ovoci to není čerstvě vyčiněná, drsná kůže - ale kůže měkká, sladká, mazlivá. Má atomické vlastnosti, o kterých jsem nevěděla, až mě málem udusila, čímž si vysloužila můj respekt, protože to se stává málokdy! Jako fanoušek silné projekce jsem si po testu na zápěstí dopřála velkorysou globální aplikaci - jak se ukázalo, až příliš velkorysou :) Vždycky jsem se těšila na to, že se mi bude líbit. Varuji - s tímto gagem buďte opatrní. Při umírněném nošení pěkně prosakuje vlastní vůní, která zahaluje, takže tipuji, že zima je její sezóna. Příznivci kůže - vyzkoušejte ji. Přiznám se, že mnoho kožených vůní neznám, ale pro můj začínající nos na toto téma - toto je skvělý příklad něčeho tělového s kůží v hlavní roli.

BlueHound
Otevírá se lepkavou ovocnou marmeládou (jablka a meruňky) doprovázenou sametovým karamelovým pižmovým základem. Ovoce po prvních hodinách odezní a zůstane jen velmi lepkavé sladké pižmo. Vyzkoušela jsem ji v pátek a cítím ji ještě v pondělí.
Koupeno na první pokus a zatím nelituji.