Black Afgano Nasomatto pro ženy a muže

cannabis
balsamico
zelený
tabák

Black Afgano podle Nasomatto je Woody Aromatic vůně pro ženy a muže. Black Afgano byl/a uveden/a v roce 2009. "Nosem" za touto vůní je Alessandro Gualtieri. Vrchní tóny jsou Konopí, Zelené tóny, Davana, Šafrán a Tymián; střední tóny jsouPryskyřice, Dřevité tóny, Tabák, Káva, Skořice, Maliny a Fialka ; základní tóny jsou Agarové dřevo (oud), Kadidlo, Jantar (ambra), Zvířecí tóny, Guajakové dřevo, Pižmo, Fazole tonka, Gurjanský balzám, Cedr, Ambroxan a Vanilka.

Konopí

Gurjanský balzám
Cedr
Ambroxan
Black Afgano Zprávy
Kontroverzní téma: Nechte ho shořet!

Kontroverzní téma: Nechte ho shořet!

od Daria Bogdanova

08/20/25 09:00
Best In Show: Celkový černý look

Best In Show: Celkový černý look

od John Biebel, Rouu Abd El-Latif, Elena Vosnaki, Sergey Borisov, Jernê Knowles, Anastasia Privalova, Dariia Fessalonika, Ítalo Pereira, Yi Shang (怡 商), Miguel Matos, Violetta Maevska

08/26/24 08:00
Filmy, ke kterým si přivoníte: redaktoři Fragrantica se podělili o své oblíbené. Část I

od Anastasia Privalova, Jernê Knowles, Ítalo Pereira, John Biebel, Iulia Halatz

03/15/24 12:30
FRAGRANZE 2023: Nicheend - Mimo tento svět!

FRAGRANZE 2023: Nicheend - Mimo tento svět!

od Igor Masyukov

10/14/23 05:40

Mazenga

konopí zde není cítit tím příšerným zápachem, který poznáte, když vedle vás kouří nějaký hulič; je to tmavě zelená zemitá barva spolu s pryskyřicemi; kouřová a dřevitá; velmi temná vůně; ideální pro nájemné vrahy.
Myslím, že je ideální na nošení za deštivé noci; detail: lepí se na kost!

usmanshami255

Jako dítě jsem žila 12 let v Saúdské Arábii a tuto vůni jsem dlouho hledala. Jakmile jsem k ní přivoněla, vrátila se mi nostalgie po arabských zemích, mešitě, poušti, písku a toabu (arabských šatech). Že jde o východní vůni, poznáte hned, jakmile vás zasáhne "oud". Nebudu souhlasit s většinou zdejších kritiků, kteří tvrdí, že je to zimní vůně. Domnívám se, že v létě funguje ještě lépe. Přivoněla jsem si k ní v arabských pouštích a k tamnímu klimatu se skvěle hodí. Zelená vás zasáhne jako oáza uprostřed písečných dun. Ano, na zimu je tmavá a těžká, ale věřím, že na zimu je možná až příliš tmavá a těžká. Když už, tak má "náboženskou" atmosféru. "Nábožensky oudová" a nebeská, tak to musím říct.

Pacolete

Je těžké napsat negativní recenzi, když se parfém líbí tolika lidem, ale pokusím se vyjádřit svůj upřímný názor.

Především jsem byla podmíněna duplikátem z domu "parfums parlour", který dělá dobré "inspirace". No, myslela jsem si, že když je to levnější replika, bude tam velký rozdíl oproti originálu. No, ale kdepak.

Pak jsem za tu cenovou relaci čekala, že najdu něco odvážnějšího a přírodnějšího (mám na kontě přes 150 látek, mezi éterickými oleji a aromalampami), no, vůbec nic. Žádný skutečný oud, žádný cedr, žádná nagarmotha, nebo snad malé množství toho všeho mezi amalgámem norlimbanolu, Iso E/Timbersilk, cedryl acetátu atd. které dělají vůni mnohem nositelnější a krotší. Má ambrově kouřovou kvalitu typickou pro ambrocenid, ačkoli je v ní tolik molekul, že by to mohla být jakákoli jiná.

Výsledek je vlastně jemný a má hloubku v rámci oud-ambrového monolitu. Škoda, že v něm nedetekuji konopnou složku.

Výkon jsem zatím nehodnotil.

Možná mé zklamání pramení ne z toho, že by šlo o špatný parfém, ale z velkých očekávání vytvořených na začátku. Musím však přiznat, že pokud by se skutečně blížil některé z těchto látek (oud, cypriol, konopí atd.) přirozenou cestou, byla by vůně pro 95 % veřejnosti nesnesitelná.

FrancescoMB

A kdo by mohl zapomenout na tento parfém? Jednoho večera před mnoha lety kolem mě prochází mladý muž a zanechává za sebou tuto tajemnou stopu, zastavím ho a zeptám se ho, jaký parfém používá: "Black Afgano," odpoví mi. Fascinovaně se nerozmýšlím a druhý den si ho objednávám. Přijde, jsem nadmíru spokojená, rozhodnu se ho nezkoušet a počkat do příštího týdne, abych ho "slavnostně" uvedla na bratrově svatbě. V sobotu ráno jsem tak nadšená, protože jsem nikdy žádnou vůni Nasomatto nezkoušela (a co je to za větu, že jsem to neudělala), že ji začnu stříkat, jako by nebylo zítřka: je všude. Přijdu do kostela a vidím, jak se poslední dvě řady sedadel otáčejí téměř současně, říkám si "bach, asi jsem si vybrala obzvlášť hezké šaty", ale nevysvětluju si, jak vědí, že jsem právě vstoupila; pak ke mně přijde máma a říká "co to máš na sobě, nemůžeš být poblíž"; chci se potopit. Už mi to nejde z nosu, uprostřed dne, zatímco si všichni společně připíjejí dobrým vínem, já si připíjím sama s práškem proti bolesti, dostavila se migréna, jakou jsem ještě nikdy v životě neměla.
Kromě této epizody, na kterou teď vzpomínám s úsměvem, ačkoli nejsem příznivcem kouřových parfémů, mám ráda Black Afgano. Hyperchválená i hyperkritizovaná, o tomto parfému už bylo řečeno vše; na mně se příliš nevyvíjí a zůstává věrná sama sobě, kouřová, pryskyřičná, dřevitá, vůni konopí vnímám matně; s přibývajícími hodinami na mně trochu měkne, velmi sugestivní. Nemá smysl, abych se vyjadřoval k projekci a perzistenci, které jsou na hranici přehnanosti, ale pokud to neděláte jako já a umíte ji dobře dávkovat, dá vám nějaké emoce! Podle mého názoru si to zaslouží být slyšeno

loor89

Představte si, že jste na nějakém tržišti v blízkovýchodním městě, kde vás ani tak nepřitahuje koření, ale vaši pozornost upoutá vůně vycházející z malé tmavé uličky, na jejímž konci jsou tmavé dřevěné dveře, do kterých vstoupíte.
To, co najdete, je jedno z těch míst plných polštářů k sezení na podlaze zaplněných místními obyvateli odhodlanými kouřit, trochu jako to vidíte v mnoha filmech.
Je tu tma, okenicemi proniká jen málo světla a kreslí na kobercích a nábytku kaleidoskopické obrazce; teplo, vůně pryskyřice, dřeva a kouře se mísí dohromady.
Je to vůně, která vybízí k meditaci až k uvolnění, požádáte o oči a to, co se vám zdá, je arabský plnokrevník, černý jako smola, nabitý až po okraj, neúnavně běžící a rozčleňující poušť, která se mu rozkládá před kopyty. Zářivý jantarový kožich, který za sebou zanechává prach a kouř, oud, který se zdá být nadopovaný tím, jak je březí.
Monstrózní vytrvalost, která pronikne do buněk vaší kůže a už je nikdy neopustí.

OEve

Koupil jsem ho dnes.

Nastříkal jsem ho do korku. Přivoněl jsem si k němu. Přemýšlel jsem, co v tom všichni vidí. Vždyť je to normální vůně." Rozhodl jsem se, že to zítra vyzkouším na sobě.
O deset minut později jsem ji vytáhl v autě, stál jsem na semaforu, přičichl si k ní a znovu si pomyslel: "Hm. Co v tom všichni vidí?". Po dalších pěti minutách jsem si k němu opět přičichl. Nebyl to špatný zápach.

Nemohl jsem to vydržet. Nastříkal jsem si ji na ruku. Místnost se naplnila pachem starého opilce, který vypil láhev Rudé Moskvy. O chvíli později starý alkáč opustil místnost (a soudě podle zápachu dýchal za dveřmi) a pokoj se naplnil pachem ponožky, která omylem spadla do matčiny staré sovětské krabičky s práškem.

Nutno podotknout, že se ten pach přes veškerou svou absurditu nejen choval vyzývavě, ale upřímně říkal "jdi do prdele!".

Uplynula hodina. Sedím tu a píšu recenzi. Za dveřmi stojí alkáč s červeným moskevským chlastem. Máma má na ruce ještě napudrovanou ponožku. Do toho všeho se mísí pach dichlofosu. Když přiblížím nos ke spreji, začnou mě píchat jehličky v nose.

Čekám, co bude dál.

Ἠέλιος

Rozhodl jsem se vyzkoušet Afganz. Nanesl jsem ho hodinu před tělocvičnou - kolegové ho neocenili, asi se smísil s potem. Dobře, šel jsem do restaurace - okolní stoly se rychle spojily (nebylo to špatné), ale paní mi na chuti nepřidala. Šel jsem se projít, brutálně se oblékl, hojně ho aplikoval před odchodem do klubu - kamarádi šetrně přisoudili vůni zadku. Frustrující a pro slova jsem aplikoval afghán před tříhodinovou cestou autem s přáteli do jiného města - už nemám žádné přátele. Zbývá udělat 1/47 střiků na procházce s pejskem. Zdá se, že to oceňuje, ale dívá se na to šikmo.

10/10

jerry drake

Druhý návrh z domu Nasomatto, který mohu testovat díky mému příteli Toni_300.
Je to téměř mystická vůně, která ve mně vyvolává představu nějakého rituálu předků starých indiánů, hypnotická jako neustálý rytmus bubnů, hutná, temná, hrozivá na okamžik, kdy jako by se chtěla zmocnit vašich smyslů, abyste se dostali do kontaktu s bytostmi z jiných sfér.
Ten, kdo je schopen něco takového vytvořit, má zcela jinou vizi parfémování a výsledkem je téměř esoterická, narkotická vůně, která vás po nezvyklém, těžko vstřebatelném odchodu uvězní ve své temné, smyslné a nesmírně příjemné síti, z níž bude téměř nemožné uniknout.
Vypadá jako zlaté dveře do záhrobí, které se vám náhle postaví do cesty, vy se bojíte, ale rádi byste věděli, co se stane, když je otevřete.
Je to jako vyzkoušet si na chvíli magické zkreslení reality, Černý Afghánec se ve mně dotýká něčeho, co nedokážu přesně verbalizovat.
Něčím to pohne.
A to je přesně to, co od vůní očekávám, pocity, emoce.
Velmi originální vůně, s dobrým celkovým provedením, která vás oblékne do magnetické aury, pokud se s ní cítíte dobře.

Darkbeat

Neuvěřitelný a originální parfém, teď už chápu, proč je tak úspěšný. Je to hluboký, temný, hutný, gotický parfém... ale zároveň je také sladký, balzamický a okouzlující, těžko popsatelný slovy.

Vrchní tón je zelený a drsný, kde dokonale vnímáte marihuanu na lehkém dřevitém pozadí, ale není to vůně, když ji někdo kouří a přechází vás, ne, je to autentická zelená a balzamická vůně přírodní rostliny s listy plnými pryskyřice, ta nádherná vůně je ta, kterou cítíte na dřevitém pozadí, velmi dobrý a originální vrchní tón. Postupně se tento tón marihuany zeslabuje, ale ještě nezmizí, a dřeva a pryskyřice si razí cestu, aby nabídly znamenitou pryskyřičnou dřevitou vůni s nádechem zbytkové marihuany, a velmi na pozadí a začnete vnímat výpotky kadidla a oudu, které jsou skutečnými protagonisty sušení tohoto parfému. Oud a kadidlo, se objevují velmi jemně, zpočátku pouze poskytují nuance dřevitým tónům a pryskyřici, ale když si je chcete uvědomit, a jsou plně ve vůni, vytvářejí dřevité aroma, sladké, kořeněné, teplé, balzamické a velmi kouřové, neuvěřitelně znamenité. Je to jeden z těch parfémů, které si nastříkáte na zápěstí a nemůžete si je přestat nosit k nosu, abyste si je vychutnali. Tabákové a kávové tóny jsem moc nezaznamenala, možná trochu víc ten tabák, ale velmi mírným způsobem, téměř nepostřehnutelným, nic výrazného ani pozoruhodného.

Co se týče jejího výkonu, nemohu nic namítat, je výborná, cca 10 hodin, s velmi výrazným probuzením v prvních 3 nebo 4 hodinách a pak přechází do mírného. Je to intenzivní parfém, který se podle mě hodí spíše na podzim nebo zimu a na večerní nošení, i když vše záleží na osobním vkusu.

Jediné zápory, které mohu uvést, jsou; špiní, ne moc, ale špiní a jeho cena, velmi velmi drahá, zdá se být úspornější, než je, ale jen proto, že nabízí 30 ml, ale pokud si to můžete dovolit, je nádherná.

Alexandra

Provokativní, narážející, pomrkávající.
Zčásti experimentální projekt, zčásti nicka, která chce oslovit širší publikum.
A daří se mu to velmi dobře.
Pekelný Gualtieri!
Vrchní tóny rychle vyklouznou: jen náznak kanabinoidu, který na nás však mrkne a odejde, doprovázen svěže zelenou stopou.
Několik pozastavených okamžiků, pak na scénu vstupuje celý další aparát.
Důležité poznámky, náročné z čichového hlediska. Těžké. Drásavé. Jako pocit úderu: úder basového bubnu, pak valivý zvuk tympánů v crescendu.
Úder: jako skok do hyperprostoru, do jiné dimenze.
Pryskyřice, dřevo, tabák.
Trochu mi to šumí v nose: je to jako snažit se poslouchat rozhovor lidí v metru, v dopravní špičce. Hlasy se prolínají, tu a tam zachytíte pár slov. Všichni mluví nahlas, jsem ohromená.
Občas se ozve náznak kávy: jen na okamžik, pak se zase střídají střední tóny v nepřetržitém sarabandu, který člověk nedokáže ovládnout.
Člověk nemusí čekat na vysychání, aby se setkal tváří v tvář s oudem.
A co Oud....ever jako v této kompozici, zdálo se mi, že cítím "slzy" stromu, který se (napaden plísní nebo poštípán hmyzem) brání pryskyřičnými sekrety, jež dávají vzniknout magické esenci.
Tato vůně se neustále vyvíjí: jako leopardí skvrny.
Dřevo, pak pryskyřice, pak kouřový tabák, který vede dialog s neobvykle "káraným" kadidlem.
Je toho hodně... možná až příliš. Ale funguje to. Katalyzuje pozornost a dál s sebou přináší intenzivní a nedefinovatelné pocity.
Drydown si téměř zaslouží samostatnou recenzi: zemitý, tmavě zelený (chvílemi jsem cítil pačuli absolute) kouřový, barvy sazí.
Do tmy: Oud a ještě více Oudu. Je ho tu tolik.
Zahalí vás jako temnota bezměsíčné noci. Vzácnou rukou se po mnoha hodinách znovu objeví počáteční trik: aromatický kouř, který vás chytne a už nepustí.
Výdrž 8/10 hodin. Takže si ho opravdu musíte vytvořit podle svého.
Unisex? No...
Dobře to vidím na jakýkoli typ "silného" muže. Není to kancelářský parfém: příliš silný, příliš konkrétní. Není to letní vůně: je dobrá ve všech ostatních ročních obdobích, zejména večer.
S takovou vůní můžete být odvážní: s trochou šmrncu dokáže přehrát i oblek na míru s hedvábnou kravatou! Je tak plná charakteru, že se dá přizpůsobit všem stylům: nechá vyniknout formálnímu i neformálnímu.
Vím, že se prodává i pro ženy. Zde je třeba nekonformní, rozhodná žena. Taková vůně je na ženě víc než jen doplňkem: obléká, konotuje způsobem, který je také příliš výrazný.
Pro darklady? Ne, žádná gotická atmosféra ani karmínové samety. Chybí tu ta laskající část.
Je agresivní: na můj vkus možná až příliš. Pokud si ovšem nepředstavíte ženu-panteru.
11/10 za originalitu: ale sotva je to univerzální.
Lahvička je také krásná: jako všechny lahvičky projektu Nasomatto. Hranatý křišťál a důležitý uzávěr. V tomto případě je to vypálený kus dřeva.
Zdržet se blindbuy

Výdrž 10/10
DesignVločka 10/10
Poměr cena/výkon 8,5/10

Jernê Knowles

Mé chřípí má potěšení a uspokojení z toho, že poznávám, vlastním a žiji jedno z největších děl, které kdy mohl svět parfumerie přijmout a vydat živým bytostem v podobě parfému. Alessandro Gualtieri musel předchozí noci snít o ráji, než začal s definitivní konstrukcí parfému Black Afgano, protože tento parfém je právě tím flakónkovým zjevením, v němž v mém pojetí zdůvodňuje, ano, Black Afgano je parfém, který skutečně žije, jinými slovy, myslí, zatímco se vyvíjí. Dokončení následujících řádků mi vzhledem ke složitosti a erudici této vůně trvalo o něco déle než 150 dní; předtím jsem se necítila jistá, že o ní něco napíšu.

Úvod Black Afgano je vynikající, hned od začátku je to jistý nářez v podobě 7 divů světa, což znamená, že je téměř nemožné, aby ji živá bytost neobdivovala hned od začátku, pro její jedinečnost, úplnost a ladnost. Zelené tóny konopí vyzařují vysokou rychlostí, otupují smysly a zároveň s rozptylujícím nazelenalým nádechem představují i hořké bylinné nuance, které vydávají tak intenzivní osvěžení, že mám pocit, že žádné problémy neexistují, když prožívám tuto fázi, něco, co má převahu a nechává nás zavěšené na zemi, téměř doslova, kouzelné zde.

Po patnácti hodinách intenzivní projekce začíná Black Afgano chtít začít vysychat, představuje vlhký dřevitý akord pod mírným sluncem, který interaguje s vlhkostí, a odtud už neexistují žádné limity pro zadržení toho, co přijde, jen prožitím a svědectvím to poznat; akordy čistých kávových zrn dodávají vzduchu a vzdáleně poskytují aromatickou pavučinu, která je jako aura ovládající jakoukoli vůni, která je kolem, a tím to nekončí, protože můžete vnímat tóny sladké pryskyřice a jemného kouře, které jsou již spletené a uvězněné v dřevěné schránce, dychtivé být zapáleny zuřivou jiskrou.

Řeknu to s naprostým přesvědčením a upřímností: pro mě se základní tóny Black Afgano objevují až po téměř 30 hodinách, nic méně. Pokud máte rádi Oud, stejně jako já, je jeho rozloučení plným a rozlítaným pokrmem, protože tato nóta převezme vládu a ve sporu s Incense zahájí souboj, který trvá dny a dny, ve vší počestnosti. Oud v něm není léčivý, ale syrový a opravdový, jako v tom nejcennějším Attarovi, a jeho Incense je kouřový na hliněný způsob a lehce připomíná také něco mátového, jen trochu hořkého a hluboce hutného. Černé afgano je svým způsobem existence a bytí ABSOLUTNÍ, nic se nevyrovná organismu jeho epifanické reality.

P.S.: Vyzkoušela jsem Nasomatto Black Afgano v různých klimatických podmínkách a teplotách a kupodivu se ve všech chovala a chová dobře, proto jsem ve výše uvedených řádcích řekla, že je to parfém, který "zdůvodňuje", protože respektuje klima, v němž se používá. V chladu je jako ohňostroj hozený na zem, divoce se šíří a zasahuje všechny blízké i vzdálené, bez šance uniknout. V horku se ve své projekci stává aurou a intimitou, ale nepustí kost, i když ji spláchnete roztaveným olovem. A při středních teplotách funguje jako štít, zůstává na dosah ruky, vítězí nad Řeky i Trójany a nutí každého, aby před ním poklekl.

Vyvrcholením největšího zážitku, který jsem kdy s vůní na kůži zažil, je, že černé afgano Nasomatto zůstává na kůži 72 hodin a usazuje se v duchu, duši, těle, kloubech i morku kostí. Co se týče jejího vyzařování, to nemůže říct žádná živá bytost.

leancardbr

Nejlepší, nejzajímavější, nejopojnější a nejvíc narkotická vůně, jakou znám.
Omračující..., omamná, temná, gotická, ponurá!!!
Hašiš jsem cítila až po třetím použití, nepopsatelné!!!
Bohužel není určen k použití při každé příležitosti, stačí jedno stříknutí!!!

Magnifique!!!
Drží 10/10
Projekce 10/10
Vůně 10/10

Používejte střídmě!!! lol ;))

alfarom

Vyzkoušela jsem ji několikrát, protože se zdá, že je to jedna z nejdiskutovanějších vůní posledních let, a mohu s jistotou říct, že vůbec nevoní po hašiši. Je to prostě divná vůně, vytvořená za účelem provokovat (opravdu???) s okázalým cílem stát se trendsetterem, ale IMO se jí to nepovedlo ani v jednom z výše uvedených aspektů. Ve skutečnosti smrdí, a to velmi hlasitě. Hádám, že je to výsledek marketingové kampaně založené na konceptu "divný rovná se originální - originální rovná se osobnost - osobnost rovná se být jedinečný"... co třeba vkus? Někdy slovo "divný" znamená prostě divný (ve všech jeho negativních významech). Nikdy, nikdy, nikdy nevěřte humbukům!

Poznámka: Většinou mám ráda divné vůně, ale je tak těžké je najít a mnohem těžší je vytvořit.

Hodnocení: Vůně, které se mi líbily, jsou velmi příjemné, ale přesto se mi líbí: 4/10

EllySmith

Nevím, proč je to pánská vůně. Na mě působí velmi žensky. Je prostě neobvyklá, ne jako ostatní dámské vůně.

Jestli je Coco nápis "dívej se, ale nedotýkej se!", tak Afghan je obrovský transparent s nápisem "nelez dovnitř, zabije tě to" :). A ne proto, že by byl odporný. Je to proto, že je plný síly a soběstačnosti. Je pro ty, kteří chtějí, aby všechno na světě záviselo na nich, pro ty, kteří chápou, že když chceš něco udělat dobře, musíš to udělat sám, pro ty, kteří vědí, že se na nikoho spolehnout nedá (no, nebo jsou o tom všem dočasně přesvědčeni). Nosím ho, když mě lidé kolem otravují.

rebella

Je to mnohem víc než jen vůně konopí. Je to nejlepší vůně hašiše, jakou jsem kdy cítil, dokonce lepší než většina druhů skutečného konopí. ;)

Je to vůně chladné noci s oblohou plnou hvězd v afghánských horách. Sedíte u táboráku a kolem vás se točí dýmka... Díky kouři se cítíte uvolněně a spokojeně. Někdo začne vyprávět pravdivý příběh o dobrodružstvích svých dědečků v horách.

Jeden z nejlepších čichových výletů, s jakými jsem se setkal. Vůně kvalitního hašiše, lehký kouř, teplé dřevo, také tóny sladkého i svižného charakteru. Velmi komplexní a zvláštní parfém. Rozvíjí mou fantazii, i když mi to není úplně příjemné. Mám problémy s kouřovými a svižnými tóny, dokonce ani tvrdý Black Afghano mi nedělá takový problém nosit jako některé jiné kouřové/svižné parfémy, které jsem zkoušela. Má podobnost se Serge Lutens Serge Noire, ale je na mě nositelnější, ale stejně komplexní a mistrovsky provedená.

Povinnost vyzkoušet pro muže i ženy, kteří vědí, že mohou nosit opravdu kouřové a svižné druhy parfémů. Také must try pro všechny, kteří mají rádi zvláštní čichové výlety! Pro správnou osobu stojí za každý cent, i když je to drahý parfém! Dlouho vydrží, dvě kapky vydrží hodně, vynikající siláž, pozor, aby si lidé nemysleli, že jste skutečně vykouřili nějaký opravdu dobrý sh*t!