Julien RasquinetHodnocení parfému 4.36 z 5 s 5,231 hlasy
Royal Oud podle Creed je Orientální Fougere vůně pro ženy a muže. Royal Oud byl/a uveden/a v roce 2011. Royal Oud byl/a vytvořen/a Olivier Creed a Julien Rasquinet. Vrchní tóny jsou Růžový pepř, Citrón a Sicilský bergamot; střední tóny jsouCedr, Andělika a Galbanum ; základní tóny jsou Santalové dřevo, Agarové dřevo (oud) a Pižmo.
Krishna2000
Royal OUD
Splněný sen. Otevřený a velmi aromatický. Lehká citrusová chuť v úvodu s pepřem. Již se objevuje elegantní vůně dřeva. Nejen cedr, ale po několika minutách rafinovaný OUD. Jakmile jsem ji nastříkal, sklidil jsem komplimenty.
Provedení je standardní Creed. Dobře drží, ale promítá se střídmě.
Sprej: 9
Výdrž: 8 (8h+)
Vystupování: (2h+)
Aldrich
Královský oud
Jeden z nejlepších dřevitých parfémů na světě. Začíná pořádnou dávkou růžového pepře a hned v úvodu je cítit cedr, který tvoří kořeněnou a dřevitou auru, ale není to jen tak ledajaký cedr, kvalita je tu 11/10, nepopsatelná, je to nejlépe udělaný parfém od creedu, aventus je vedle něj dítě. Oud je jen ve stínu cedru a santalového dřeva, které jsou dohromady dokonalým mistrovstvím. Je velmi krémová, přírodní dřevo, pikantní a čerstvě řezané, kouřové, kořeněné a s trochou sladkosti.
Parfém bez okrajů, vyrobený s umem, lahvově dokonalý, nemluvě o bezkonkurenční kráse flakonu, nejlepší vůni a nejkrásnějším flakonu v domě. Dobře vydrží a promítá se, ideální pro mírné dny.
rowan.walters
Mýtus o založení značky Creed se opírá o historickou oblibu jejích luxusních výrobků u korunovaných hlav Evropy a naznačuje, že nyní, v 21. století, může každý vonět jako královská rodina. Za určitou cenu.
Creed se prezentuje jako "niche", tradiční francouzská parfumerie vyráběná z nejlepších přírodních ingrediencí, a používá lexikon vinařství - jako Millésime (výjimečný ročník) - aby nám připomněla, jak báječné její výrobky jsou.
Ještě si vzpomínám, kdy byla tato vůně uvedena na trh: Marketing značky Creed - zejména u parfému Royal Oud - je založen na představách luxusu, privilegovanosti a exkluzivity a na absurdním tvrzení, že Royal Oud nosí několik "prezidentských rodin USA".
Co to znamená?
Podle mého cynického názoru to vypadá, jako by Billy Carter, Jeb Bush a pravnuk Geralda Forda dostali poštou bezplatnou lahvičku.
Před několika lety jsem pracoval pro curyšskou investiční banku, což byl katalyzátor, který mě uvedl do světa "vysoce majetných osob". Společnost nabízela celou řadu služeb, jako je "klub sběratelů Aston Martin", charterový let Gulfstream(o tolik více místa na nohy než v "první třídě") a nejrůznější bezplatné výhody, z nichž jednou byly speciální nabídky na řadu vybraných vůní Creed.
Stále mám svou první edici Millésime Royal Oud, a přestože se už nepohybuji ve stejných kruzích (a dokonce ani moc nechodím ven), je to výlet do minulosti.
Creed sám sebe označuje jako "niche". Nejsem si jistá, jak se tento termín vztahuje na výrobce komerčního luxusního zboží s celosvětovým trhem, ale zřejmě jde o odkaz na historické tvrzení značky Creed, že používá pouze vysoce kvalitní přírodní ingredience.
Přesto má Creed rodokmen a historii - je to prakticky parfumérský ekvivalent Cartiera, Rolexů nebo Maybachů.
Pokud se musíte ptát, kolik stojí, nemůžete si ji dovolit.
Možná by se na Royal Oud mělo pohlížet jako na "Ódu na oud" - poctu vzácné a drahocenné přírodní komoditě uctívané od pradávna, jejíž hodnotu a kulturní význam snad nejlépe ilustruje nejslavnější oud v historii "Ranjatai" (蘭奢待) - 11,6kilogramový kus oudu / aloesového dřeva darovaný jako pocta z Číny japonskému císaři Šómu (724-748 n. l.) před více než tisíci lety, který je nyní v císařském depozitáři pokladů v Naře: Ranjatai je tak vysoce ceněný, že císař v průběhu let uděloval malé kousky šógunům a generálům. V roce 1602 byl generál Oda Nobunaga odměněn kouskem za sjednocení Japonska a šógun Tokugawa Ieyasu dostal kousek za obnovení pořádku, jehož fragment je vystaven v Tokugawském muzeu.
Mimochodem, oud (také známý jako aloesové dřevo, agarové dřevo) je jedním z vonných dřev, která jsou nedílnou součástí Kodo, "kadidlového obřadu", jednoho z pěti ušlechtilých umění samurajské kultury. V Japonsku existuje šest kategorií oudu, z nichž nejkvalitnější je Kyara, jejíž cena začíná přibližně na 1 000 USD za gram.
Právě stejnojmenný oud mě poprvé přilákal ke Královskému oudu - oudy Aquilaria mě fascinují už léta a mám jejich skromnou sbírku (pozn. takzvaný "bílý oud" pochází z jiného stromu, rodu Aetoxylon):
Royal Oud je bezesporu velmi elegantní dřevitá vůně - i když jsem zpočátku, jako mnozí jiní, nezaznamenala nic, co by připomínalo konvenční oud.
Ale oud má mnoho podob. Royal Oud vyvolává vzpomínku na Kyara, nejvzácnější a nejkrásnější oud ze všech, obvykle z Aquilaria Crassna, a také na Assam, bohatý, kožený a lehce sladký oud z Aquilaria Agallocha.
Bizarně se Royal Oud skutečně podobá jiné komerční "oudové" vůni západního typu - Kanon Agarwood - výrobku, který je cenově i kvalitativně na opačném konci spektra, ale má podobný pryskyřičný oudový nádech.
Když o tom tak přemýšlím, oudový tón v Royal Oud také matně připomíná první značkovou oudovou vůni západního stylu, Yves Saint Laurent M7.
Ve skutečnosti je oud mimořádně vzácný přírodní produkt, který vzniká velmi zvláštním souběhem okolností - není to "dřevo" jako takové (i když slovo "oud" znamená v arabštině doslova "dřevo"), je to vlastně dřevo nasycené pryskyřicí, kterou produkují stromy rodu Aquilaria v reakci na fyzická traumata, poté infikované bakteriální plísní phialophora parasitica, z níž se postupně stává oud - o desítky let později.
Kvalitní oud je přírodní produkt, který není šetrný k životnímu prostředí ani obnovitelný.
Divoké oblasti od Laosu po Indonésii byly zpustošeny a vydrancovány ziskuchtivými obchodníky, kteří hledají oud.
Protože vysoce kvalitní oud je tak vzácný, ale lukrativní přírodní zdroj, který vyžaduje vybíjení starých stromů, národní parky v Malajsii, Vietnamu a Thajsku nyní hlídá polovojenská policie. Každý rok jsou při pokusech o nalezení a těžbu oudu v chráněných divokých oblastech zabity stovky lidí.
Existují pokusy o výrobu oudu, ale "oud" pěstovaný na plantážích v Thajsku a Vietnamu (zatloukáním hřebíků do pěstovaných stromů Aquilaria a jejich následným ručním infikováním laboratorně vypěstovanou kulturou) je hrubě horší než "divoký" oud a obvykle se prodává parfémovému průmyslu a lidem ze Západu, kteří o oudu nic nevědí - a to je nejpravděpodobnější zdroj veškerého oudu v Royal Oud.
Upřímně řečeno, do parfumérského průmyslu se stejně dostane jen oud v rubínové kvalitě, protože jinak se prostě nevyplatí - nejlepší oud jde vždy na japonský trh (nikdo nemůže konkurovat cenám, které Japonci platí, a navíc jsou nejdéle zavedeným trhem, takže vždy dostanou to nejlepší), pak je tu trh s kadidly a bakhoorem a nakonec parfumérský průmysl (západní a blízkovýchodní) a čínský trh s tradiční medicínou dostane to, co zbude, stejně jako na plantážích vypěstované svinstvo, které nikdo jiný nechce. Jedinou výjimkou je Ensar, který od roku 2004 zúročil své obsedantní sklony k získávání a destilaci pouze těch nejlepších a nejvzácnějších oudů z celé jihovýchodní Asie (a podle toho si účtuje poplatky - ale pokud chcete vědět, jak voní skutečně špičková oudová vůně, podívejte se na Ensarovu legendární nabídku).
V každém případě je Royal Oud skutečně vznešená bohatá dřevitá vůně, tak dřevitá, že mi stylem připomíná Lalique Equus - skutečně nádherná směs vonných dřevin (santalového dřeva, cedru a dřeva Palo Santo/guaiac) s ambrou a kadidlem vytváří smyslový požitek, který se zřejmě líbí většině lidí - nedovedu si představit, že by se někomu nelíbila. Výkon je lepší než u většiny ostatních vůní Creed (ale průměrný ve srovnání s designovými vůněmi). Po první hodině sedí poměrně blízko a výdrž se pohybuje kolem šesti hodin, v závislosti na okolní teplotě a typu pokožky nositele.
Celkově vzato, Royal Oud není vůbec špatná na to, že se jedná o luxusní, kvalitní, dřevitou pánskou vůni (údajně) vyrobenou pouze z přírodních ingrediencí vynikající kvality, postavenou na uživatelsky přívětivém oudovém tónu (nebo akordu) západního stylu, podpořeném doplňujícími a harmonickými vonnými dřevinami.
MauroMann
Našla jsem svůj příležitostný parfém...
Svatební? Royal Oud. Slavnostní večeře? Royal Oud. Kongres? Royal Oud. Elegantní oblek? Royal Oud.
Nekonvenční elegance.
(Velmi dobrý) passe-partout parfém, který však nedokáže být příliš líbivý.
Jedním slovem: distingovaný.
Také poměrně dlouho vydrží.
Fantastická.
ambar.gris.decants
Tento parfém miluji. Dostala jsem ho jako originální vzorek.
Když jsem ho zkoušela, byla jsem naprostý ignorant vůní a nevěděla jsem, co je to oud. Zjistila jsem, že voní po mokré zemi a starém muži.
Kvůli tomu jsem vzorek dala otci a řekla mu, aby ho nosil při významných příležitostech, protože voní distingovaně.
Dnes, když už o vůních něco vím a znám některé tóny, jsem si k ní přivoněla znovu a byla to láska na první přičichnutí.
Samozřejmě jsem neukradla karafu, ale ukradla jsem si sprej na ruku, který mi, doufám, vydrží navždy. Sbohem sprcho.
--------------------
Edit 28/03.
Získala jsem lahvičku, hledala jsem, až jsem ji našla.
Přišla s dekantérem Green Irish Tweed, tak jsem vyzkoušela oba a došla k závěru, že ten, který opravdu voní jako les, je ROYAL OUD.
Je to jako procházet se vlhkým, čerstvě propršeným pralesem a narážet na kmeny stromů pokryté mechem.
Zkrátka voní po vlhkém zeleném lese. Je nádherná. Vydrží věčnost a oud cítím opravdu až v suchém nádechu.
Takže GIT mi přišel pěkný, ale do toho zeleného irského lesa, o kterém se tolik mluví, mě nepřenese. Mám Cool Water a s ní mám "mořskou" vůni pokrytou.
alenka9
Royal Oud začíná citrusovou artilerií s růžovým pepřem, jemně přechází do přitažlivého, teskně - sladkého sametového oudu a dřevitosti. Vůně borovice a cedru, sladce - jemná, tak voněla letos v létě v oblasti Elbrusu! V úvodu a až v základu zachycuji třešňové nuance: třešňový džem, a kost z třešňového džemu:).
Podmanivá.
Krásná dřevitá oudová vůně, velmi stařecká, klidná a ušlechtilá.
Podle mého názoru bude krásná jak na muži, tak na ženě. Docela unisex.
Na mě je velmi vytrvalá!
loor89
Citrusová a pepřová, se svěžím a poutavým úvodem, okamžitě se objevuje zelená a aromatická část soustředěná na tóny galbana a anděliky, téměř připomínající vůni hořké trávicí směsi; Fresh!
Elegance a třída, jak je u vůní Creed časté, tyto vůně charakterizují, aniž by byly těžké a vtíravé. Velmi lehký oud, který má daleko k mé představě oudu, jenž se stává spíše obrysem pro skvostnou kombinaci dřevin: santalového a cedrového dřeva. Parfém, který dělá z rafinovanosti svou podstatu, a přestože jako pravý oud může být téměř zklamáním, celková vůně je na druhou stranu obklopujícím potěšením, které téměř dává zapomenout, že člověk právě utratil celé jmění.

Falco4758
Můj bože. Opravdu nemám slov. Pracuji jako vedoucí obsluhy v hotelu Ritz. Vyšel nějaký chlapík, požádal o své auto a měl tu nejlepší vůni, jakou jsem kdy cítil. Pro mě to byl skoro ovocný doutník a extrémně čistý, ale vůbec ne ve smyslu fénu nebo vody, spíš jako ze staré knihy, prostě naprosto nevýslovný. Byla kouzelná. Přišel o několik hodin později a pořád voněl úplně stejně. Musela jsem se ho zeptat, co má na sobě, a on řekl, že je to "creed uhh uhh royal oud" (taky někdy zapomenu, co mám na sobě, když se mě na místě zeptají ) Okamžitě jsem si koupila lahvičku. podle rozpisu poznámek a recenzí jsem si říkala, že mi možná omylem řekl špatnou vůni, ale dostala jsem ji a je to 100% ona. SMW byl můj nejoblíbenější creed, ale tento ho předstihl a bude mým novým podpisem a nejoblíbenějším parfémem, který jsem kdy cítila. Prostě úžasná. Dejte si na ni pozor! Kouzelný jednorožec v lahvičce!
FMilan
Royal Oud ve mně vyvolává synestetické pocity.
Kdykoli ho použiji, můj čich se setká s něčím jemným. To je to slovo: jemný.
Kombinace ušlechtilých dřevin, měkkých, sladkých (ne že by byly sladké, ale ne hořké), extrémně suchých a lehce kořeněných (pepř, skořice a estragon). Začíná cedrem a končí santalovým dřevem s aurou cypřiše. Jemná, přesto velmi suchá.
Nepřipadá mi jako oud (jako Acqua di Parma Colonia Intensa Oud nebo Oud Wood - což jsou mé hlavní reference), ale něco jako tabák.
Jednoduše brilantní. Uklidňující, povznesená, bezpečná.
Příležitosti: vůně je příkladně rafinovaná. Vyzývá ke stejným příležitostem. Ale tím to nekončí. Je dokonalým společníkem pro výjimečné události nebo situace.
Klima: chladná až studená.
Účinnost: vynikající. Vydrží přibližně 8 hodin. Na oblečení dvakrát déle. Promítá dobře 2 hodiny nebo déle, ale na mírnou vzdálenost. Perfektní projekce pro danou práci.
Hodnocení: 1000
Přál bych si, aby v mé sbírce nikdy nechyběl. Ale není snadné ho sehnat a stal se z něj drahý artefakt. Moje 75 ml lahvička vydrží ještě dlouho. Ale vždy hledám příležitost, jak si koupit záložní.
Dnes je 30. června 2019. Mám vzorek aktuální verze Royal Oud (nová lahvička, bez Millésime na etiketě).
Není to stejný parfém. Vůbec se nepodobá tomu, co bylo původně. Je naprosto jiná. Začíná citrusy a přechází do cedrové esence. Pro srovnání mě napadla Cedro di Taormina od Acqua di Parma.
Páni, to je šok. V tom nejhorším možném slova smyslu.
Josesan
Nerozumím názvu ROYAL OUD CREED, protože v něm vůbec nezaznamenávám oud a myslím si, že může vyvolat zmatek mezi lidmi, kteří uvažují o jeho koupi kvůli oudovému tónu, který se výslovně objevuje v jeho názvu.
Úvod parfému tvoří jasná kombinace citrusových tónů, jejichž základem je citron a bergamot, lehce okořeněná pepřem. Jedná se o vyvážený a dobře vystavěný akord, který vytváří image elegance a třídy.
Rychle se mísí s bylinnými tóny galbana a anděliky. Galbanum zahrnuje sytě zelenou jehličnatou barvu s balzamickou, kafrovou a lehce terpentýnovou vůní, která je umocněna přídavkem zářivého pižma. Dotek anděliky je pikantní a anýzový, pronikavý a živý.
Je to krásná citrusová, bylinná a dřevitá vůně. Dřevo vůně ROYAL OUD DE CREED je zelené, něžné, šťavnaté a osvěžující. Není to dřevo ve stylu hlubokých, teplých, dřevitých orientálních rodin.
Zdá se, že došlo k chybě v tisku obalu flakonu a že skutečný název měl znít ROYAL WOOD CREED, což zní dost podobně a přesto mnohem lépe odráží ovzduší této vůně.
Bohužel ani vůně, ani délka neodpovídá přemrštěné cenovce. Měla jsem k ní přístup na vzorek, ale kdybych měla zaplatit její nemalou cenu, volila bych jiné, levnější parfémy podobné kvality.
gedlive
Podzimní sezóna sotva začala a já zatoužila po Royal Oud, mé podzimní vůni číslo 1.
Mám 8 Creedů a vyzkoušela jsem několik dalších. Dnes ráno jsem přemýšlela o tom, jak je tato vůně dobrá. Řekla bych, že je to mistrovské dílo kompostování vůně, víc než jakýkoli jiný skvěle vonící Creed.
Je tak jiná než jakákoli jiná oudová vůně. Ty nejlepší vůně vyvažují kontrastní tóny. Tady je vůně komplexní a vyváženost je neuvěřitelná, takže je tak příjemná.
Je tak zemitá zeleným způsobem, andělika a bohatá hořká zelená pryskyřice galbanum. Růžový pepř dodává větší ostrost a šmrnc. Zdaleka se nejedná o těžkou východní vůni Oud. Oud tvoří souzvuk s těmito pikantními zelenými bylinami.
Všech těch ostrých a pikantních tónů by bylo skoro až příliš, ale pak je tu krásná rovnováha. V základu je měkké a hladké santalové dřevo, které tvoří souzvuk s lehce sladkým bohatstvím vanela.
Žádná vanela není uvedena, ale je to můj dojem.
Je to velmi elegantní, je to trochu odvážné, ale ne přehnané. Dala by se nosit na svatbu nebo zvláštní příležitost, stejně jako neformálně.
Skvělé provedení.
Hodnocení 10/10
Bůh žehnej. Jan 3:16
Dario40
Planeta Creed, podivný a zakázaný svět, který láká nejednoho fanouška, aby do něj alespoň jednou zavítal, jen aby se mu dostalo skromného uspokojení a za velké peníze.
Za vše, co můžete naznačit, stačí říct, že kdyby to stálo alespoň třetinu, mohli byste o tom mluvit!
Tak upřímně řečeno, nevím, co si mám myslet... vyzkoušeno na kartonu a na kůži, je to zajímavá vůně, oud je nejlepší herec ve vedlejší roli, ale dobře ho doprovází pepř a santalové dřevo, svěží a zajímavá směs, trochu dandy [...Bohužel náklady a především móda, která se za touto značkou vytvořila, se mi zdá paradoxní a přeceňovaná... to, co mě však nutí přemýšlet, je, že i když mě zaujala, zapomínám na ni a moje chorobná pozornost, kvůli které nemůžu v noci spát, se upíná ke ztraceným mistrovským dílům, o jejichž znovuobjevení vždycky sním.
mcgevin
Aristokratický šik. Třešňový samet drahých dřev, zlatavých citrusů, zářivých pepřů, pikantních bylinných tónů a charakteristické ambry. Vše je dokonale sladěné a dokonale vyvážené. Oud je dokonale a harmonicky vetkán do kompozice, anglicky jemný a nevtíravý. Ukázka vysoké parfumerie.
Amolina
Je to vůně, která mě přenáší do starého, ale elegantního domu, kde dominuje starožitné dřevo a kůže. Kde září zlaté světlo západu slunce a kde je vše rafinované a vkusné.
Je elegantní a jemná, kde svrchním tónům dominuje růžový pepř a bergamot, ale pak vše zahalí velmi jemné oudové dřevo a dokonalé v rámci okolních tónů santalové dřevo a pižmo.
Skutečně jedna z mých nejoblíbenějších vůní!
Napoleone
Návrat ke starým tradicím. Na plechovku s nápisem Royal OUD jsem se nechtěla ani podívat - ale něco mě přece jenom píchlo a ten zázrak jsem vyzkoušela.
Ach, jak je hloupé zapomenout, že anglická jemnost a strohost, stejně jako jistá "chladnost" citů se v Creed'e odráží VŽDY!
Nádherný oud stvořený ne pro milovníky arabských jazyků. Hlavně se přenést přes citrusy a pepř a tento na první pohled přísný "Angličan" změkne a vypustí cedrový zvuk oudu.
Dobrý, dospělý, moudrý parfém. Bez nároku na vůdčí postavení, ale s nádechem statusu.
8 z 10