Red Door Elizabeth Arden pro ženy

Red Door Elizabeth Arden pro ženy

med
růže
tuberóza

Red Door podle Elizabeth Arden je Orientální Floral vůně pro ženy. Red Door byl/a uveden/a v roce 1989. "Nosem" za touto vůní je Carlos Benaïm. Vrchní tóny jsou Růže, Švestka, Fialka, Pomerančový květ, Broskev a Anýz; střední tóny jsouKarafiát, Med, Růže, Tuberóza, Ylang-Ylang, Jasmín, Lilie, Konvalinka, Frézie a Orchidej ; základní tóny jsou Santalové dřevo, Jantar (ambra), Benzoin, Pižmo, Otočník, Vetiver a Cedr.

Růže

Otočník
Vetiver
Cedr

La cicala fracassona

Bylo mi asi 15 nebo 16 let, 90. léta právě začínala, dala jsem si dva střiky Red Door a najednou jsem se z neohrabané, beztvaré kalhotky proměnila v úspěšnou, sebevědomou, hýčkanou 30letou ženu. Už nikdy mi žádný parfém nezprostředkoval pocit luxusu a moci jako tehdy tento. přestože byl plný aldehydů, mému nosu nepřipadal štiplavý a neodpuzoval ho křikem jako Chanel No. 5 a Ysatys', které jsem nosila každý den, maminka je ani po tolika letech nemůže cítit. Stala se mi zvláštní věc, jednou jsem byla u kamarádky a v kabelce jsem měla parfém, trochu jsem se nastříkala a najednou přišla kamarádčina maminka, celá rozhořčená, že jak si takový malý spratek jako já může dovolit nosit tak elegantní a dámský výtvor, který jsem určitě 'ukradla mamince ze šuplíku' (mezi maminkami mých kamarádek a mých středoškolských profesorek měla právě moje maminka pověst nejelegantnější a nejnepřístupnější ženy), a lahvičku mi vytrhla z ruky, aby mi ji už nikdy nevrátila. Skončilo to tak, že jsem ji od té doby nikdy nenosila a matka mé kamarádky si ji místo toho nechala podepsat a já ji na sobě cítila ještě dlouhá léta a léta

LSAUG

Konečně mám zase historické červené dveře! Tento parfém mě vrací do 90. let. Tento parfém a YSL Opium byly tehdy mými charakteristickými vůněmi a prošla jsem dva velké flakony tohoto parfému. Nosila jsem ji, když jsme vyrazili do města, a na většinu výjimečných událostí. Přestala jsem ji nosit, což teď, když ji znovu cítím, byla taková hloupost. Je to skvělý parfém. Tak květinový, tak větší než život! Hned při 1. stříknutí se objeví švestka a pak je tu tolik květin, nejkrásnější kytice krémové tuberózy, sladké růže, svěží frézie, aromatické konvalinky, pikantní lilie a pak ten med! Miluji medový tón v tomto parfému. Je udělaný tak akorát, není přeslazený, ale prostě kolem vás vytvoří takový kokon svěží vůně, který vydrží celou noc. Tento parfém je květinová, krémová, sladká, lehce jemně kořeněná a medová krása a já už nikdy nebudu bez něj!

Edit 11/9/21 Včera jsem si ho vzala na sebe a dostala jsem dva komplimenty, jak krásně voním, od dvou různých mladých slečen. Obě neměly o Elizabeth Arden ani o tomto parfému ani ponětí. Smutné. Trochu jsme pokecaly a já se obou zeptala, co rády nosí, a ony si kupují ty předražené blbosti od Juliette has a Gun. Jedna dívka řekla, že se jí líbí ty domy To není parfém. Zeptala jsem se jí, proč bys chtěla nosit vůni s takovým názvem? Řekla, že to není urážlivé. Pak jsem řekl, ale vás můj parfém neuráží, vám se líbí a z ničeho nic se mě úplně cizího člověka zeptala, co to je. Řekla, že ano, že je opravdu krásný. Pak jsem řekla, ať nosí krásné parfémy, a ne rozbředlé neurážlivé vůně, a komplimenty přijdou a nedělá si starosti s tím, že "uráží" lidi. Vyjádřete se, budete šťastnější. Hezké mladé dámy, ale já teď mladé lidi nechápu. Nikdy nechtějí nikoho "urazit". Život je příliš krátký na to, abychom se tím trápili.

Edit: 5/4/22 Nekupujte rybízovou EDT, je to odpad. Parfém se dá sehnat v mini na Fragrancenet.com a FragranceX.com. Já si je kupuji a co potřebuji, přesadím do lahvičky s parfémem ve spreji. Mezi mini, které mají originální balení, a rybízovou EDT je propastný rozdíl. Koupila jsem si tolik miniatur, že mi vydrží na velmi, velmi, velmi dlouhou dobu.

Ярина Строгая

Mých 25 ml dorazilo v časem opotřebované krabičce od Perfume.rf.
Otevírám víčko a jasně slyším Red Moscow.
Ale tady mám pocit, že je jiná.

Jsem obdivovatelkou pudrů a staré školy.
Krasnaya Moskva je pro mě vůně měňavka.
Zpočátku zní retro hřebíčkem s kardamonem a já poslušně přežívám těch 30 minut kvůli druhé tváři, a to kvůli plíškům kosatce a fialky sladkého pudru, s vanilkou a fazolí tonka. Mezi tím na mě 3-5 minut doléhá srdce z ylang a jasmínu.

KM je vůně na téma nejprve "drž se dál, jsem přísná dáma", poté "jsem křehká dívka v nadýchaném světlém tenkém svetříku".

The Red Door zní jinak. Zpočátku vydává obrovskou kytici citrusově sladkých květů v tmavém medu (pohankovém nebo bylinném), lehce zředěnou chladivými aldehydy. Teplé, hutné, světlé vrchní tóny, velmi bohaté a plné, aroma-istoma, krása a luxus. Kdyby bylo možné vyměnit srdce a vršek, byla bych nejzoufalejší fanynka!

Srdce odhaluje vrchol Red Moscow v celé své kráse. A zní oooooooooooooooooooooooooooo dlouho, 5 hodin se stejným hřebíčkem a kardamonem, ale jasnější, hutnější, bohatší a medovější než KM.
Ve stopě se ke koření a medu přidává santalové a jiné dřevité dřevo, v ambře slyším cedr, slyším hořkost a trochu pudrovitosti heliotropu a na konci se k dřevitosti, heliotropu a ambře přidává právě ten kosatcový sladký pudr z KM.
A ve stopě díky nepřetržitému karafiátu Door dává retro a staromódnost mnohem upřímněji než Moskva.

A jestliže po čtyřicítce, coby štíhlá blondýnka s bílou pletí, ostrými, přísnými, severskými rysy, ale ohnivým temperamentem, nosím červenou Moskvu v létě i v zimě, protože se při dvou kapkách za uchem mění v jemný fialkově-irisový sladký pudr..... Nevím, kam s Červenými dveřmi.
Je opravdu velmi teatrální, rudě sametová, monumentální a připomíná mi ženy pod padesát, takové sovětské stranické vůdkyně, takové zestárlé Kateřiny z "Moskva nevěří slzám", které se nikdy nesetkaly se svým Gošem.

Nechám si ji jako aromaterapii doma, pro sebe, pro obohacení svého vnímání. Je to krásná vůně. Ach, kdyby se nahoře vyměnila se srdcem.....

MellyHelly

Red Door od Elizabeth Arden je vůně-památník.
V roce 1989 byla jistě dokonalá na oslavu magických červených dveří EA center po celém světě, ale je také pomníkem přesně toho historického okamžiku, na který ti, kteří ho zažili, i když byli velmi mladí, nemohou zapomenout.
Byla to léta naděje a konzumní expanze s reálným odpovídajícím nárůstem ekonomického výkonu. Nebyla to léta spekulativní bubliny bez reálné hodnoty. Minimalismus jako pojem neexistoval nebo nebyl považován za užitečný, snad s výjimkou zátiší z Japonska v časopisech o nábytku.
Ani černá kůže, kouřové sklo a ocelový nábytek určený pro publikum mužských svobodných kariéristů nebyl skutečně minimalistický.
Red Door spadaly právě do této nabité reality.
Samotný parfém je (byl?) krásný, ale ne jednoduchý.
Obecně se líbil a jako novinka nepůsobil efektem staré postarší tety, který dnes jistě působí na mnoho nosů v tom smyslu, že v době svého uvedení na trh byla teta mladá a cholerická.
EdT té doby vypadaly jako koncentrované EdP této doby a REd Door vskutku nebyla výjimkou!
Stačily dva střiky, ale obecně nositelé Red Door dělali nejméně 5-6...
Už samotná pyramida dává tušit složitost tohoto parfému a riziko kakofonie, ale Red Door tak kakofonický nebyl.
Nelze ji ani definovat jako "vulgární" parfém, pokud vůbec nějaký, protože jistá elegance je přítomna, jenže je to elegance okázalá a nestoudná, také velmi americká, za velmi nové peníze v roce 1989.
V praxi je to elegance odpoutaná od bontonských pravidel a svědící.
Nedíval jsem se na pyramidy a bankovky a vůbec jsem se nedíval. Každý jednotlivý parfém 80. let je případ sám o sobě, a ne klon něčeho jiného. Pokud jste cítili vůni Red Door, bylo to proto, že tam byla Red Door.
Tóny, které v Red Door cítím nejčastěji, jsou: švestka, broskev, med, karafiát, tuberóza, růže, santalové dřevo, benzoin a možná i hrstka heliotropu (představuji si ten pravý v původním složení).
Kouzlo takového parfému spočívá v tom, že kromě rozpoznatelných tónů je velmi krásný i způsob, jakým jsou tóny smíchány, aby vytvořily dříve neexistující vůni.
Musím být upřímná a říct, že jakkoli se mi líbila, byla také nebezpečná pro udušení, zejména použitá tímto divokým způsobem.
Příbuzné parfémy, ale rozhodně ne klony: Hot Bill Blass, Giorgio Red, Maroussia, první Escada, Touch Fred Hayman a další.
Siláž Red Door byla obrovská a trvání, co říct, téměř nekonečné.
Věřím, že reformulovaná je nyní v prodeji, přesto mám také podezření, že je lepší koupit novější flakon než pravý ročník, protože se mi nezdá, že by to byl parfém, který dobře vydrží. Hrozí, že si koupíte jakýsi koncentrovaný likér, jehož vrchní tóny jsou nyní pryč.

maelleinrome

Tento parfém je úžasný!!! Velmi odpovídá mému současnému vkusu. Je to plná, bohatá, opulentní květinová vůně s teplým, jemným a nepříliš sladkým základem. Nějak mi připomíná Soir de lune Sisley..... Ale jen tu část, kterou mám v tomto parfému raději, totiž kombinaci růže a medu (hustý, tmavý, plný, téměř hořký a ne sladký med)... Bez té části, která se mi osobně v parfému Sisley nelíbí, tedy chyprové a zemité části základu. Jsem moc ráda, že jsem si ji pořídila: i když to není vintage verze, pořád mi přijde intenzivní a nádherná! 😍

Maiori

Bláznivé, extravagantní, hlučné, invazivní, osmdesátkové, zábavné, obskurní, vynikající ...... Miluju to. Mají velmi silný nástup, který mě přivádí k halucinacím, je to, jako by vám do obličeje vmetli kytičku drobných květů, závan teplého větru plného okvětních lístků, který vás donutí k úsměvu kvůli nečekanému.
Má podobný styl jako moje milovaná amarige, ale červené dveře mají červené a bílé tóny.

Mohla bych říct, že je trochu umělá a že stopa a trvání je na můj vkus trochu krátké, ale je to jeden z těch šťastných, pozitivních parfémů, které dávají životu smysl.

charlotinable

Jasné znamení konce 80. a začátku 90. let, přechodný parfém.
I dnes je stále nejprodávanější a spolu s "Blue Grass" ikonickým parfémem domu Arden, který se vyznačuje tím, že dělá samotnou značku velkolepou. Ačkoli nejsem příznivcem ani milovníkem vůně tuberózy, zde je dobře macerována s ostatními tóny, aniž by byla hlavní notou, která nabízí jen vynikající rovnováhu a nic vtíravého. Její sladce medová vůně s karafiátem a santalovým dřevem mi připadá nádherná a lahodná.
Patří k mým nejoblíbenějším, stejně jako pro mou matku, která se jí nevzdá za nic na světě a koupe se v ní s potěšením; krása, která nikdy nevyjde z módy a která se stala věčnou.

Débora Oliveira

Dospělost změnila mé vnímání téměř všeho, zejména čichu.

Červené dveře jsem potkal před 12 lety. Koupila jsem si sadu s pěti miniaturami Elisabeth Arden a všechny mi připadaly skvělé, ale protože jsem je chtěla jen sbírat, uložila jsem je do vitríny a jen občas je vyndala, abych vyčistila lahvičky.

Nedávno jsem se ke svým miniaturám vrátila, abych zjistila, zda vůně nezoxidovaly. Když jsem se nadechla Red Door, byla jsem příjemně překvapená: ucítila jsem sofistikovanou, sladkou a kořeněnou vůni, která se mi opravdu líbila! Pomyslela jsem si: zestárla a stala se lahodnou, ale ještě víc jsem byla zmatená, když jsem si koupila nový flakonek a zjistila, že moje miniatura si v průběhu času zachovala nezměněnou vůni. Co se změnilo, bylo mé vnímání.

Red Door se otevírá sladce a tak trpce, že je jako tekutý lisovaný pudr. Má nádech osmdesátých let, který je dobře vyvážený, když se smíchá s medem a dřevem, a výsledkem je nadčasová klasika.

Není ani dívčí, ani femme fatale. Když nosím Red Door, necítím se jako ta nejsvůdnější žena na světě. Cítím se jako nejúspěšnější, nejmocnější a nejsofistikovanější podnikatelka na planetě lol (miluji moc, kterou mají parfémy nad mou představivostí).

Je tak dlouhotrvající, že i po osprchování zůstává stále blízko pokožky. Hodně vydrží vydechovat nejméně 8 hodin.

Omlouvám se, Red Door, že jsem tě celé ty roky ignorovala. Teď jsi vysoko na mém seznamu oblíbených! :*

britrockguy64

Tento parfém budu vždycky milovat, už jen proto, že ho měla nejraději moje babička. Byla to pekelná dáma, která byla ztělesněním ďábla. Nikdy se nedržela zpátky, vždycky říkala svůj názor, vždycky měla pod kapotou alespoň V6 a vždycky byla okouzlující. Málokdy ji cítím venku, ale když už se tak stane, vždycky si dám záležet na tom, abych se zeptal na inkriminovanou otázku: "To jsou červené dveře?". Vždycky mě přivítá úsměv a odpověď ano. A já jsem okamžitě zase pětiletý kluk s babičkou. Je mi jedno, kdo jste; tohle je parfumerie dělaná správně.

Jernê Knowles

Většina parfémů Elizabeth Arden není středem cesty, jinými slovy, vnucují se tam, kde by neměly, a k čertu s tím ostatním. Tohle jako bombarďák na vůních opravdu oceňuji, zvlášť když zjistím, že jsou z 80. let, kdy vůně uváděné na trh měly obří čichové pyramidy a parfuméři, kteří je tvořili, těžce přehazovali prvky, které je tvořily, a kašlali na to. Tuhle má na svědomí talentovaný Maročan Carlos Benani, který je také tvůrcem meziplanetárního kadidla M od Mariah Carey. Její úvod je výraznou agresí se Švestkami (tohle všechno mám tak ráda), svěžími Fialkami a spoustou a spoustou Růží medových s Medem, které způsobují chvilkové otupění smyslů, alespoň já si to uvědomuji. Srdce je květinové, květinové a ještě více květinové, s orosenými Liliemi, kyticemi Tuberóz, Orchidejí a rozdrcenými Karafiáty, které nekontrolovatelně vydechují; žádné nevinné nebo nevýrazné květiny. A konečně, základ přichází tak dlouho, že byste si mysleli, že neexistuje, ale vynořuje se s dotekem jantarového Vetiveru a také s pozadím pryskyřičného Sandalového dřeva, které je trochu sladké a suché. Jděte na to! Monstrózně drží a promítá se, napadá a proniká vším a všemi. Tato vůně je natolik orientální a zároveň trochu připomíná vůni make-upu, že pánové, kteří se cítí v pohodě, ji mohou bez váhání nosit.

Slovo dne: sebevědomá... (den 05)

Spline

Nevím, kde psali o vulgaritě, cikánství, Karabášově Barabášovi, lacinosti - vůbec tomu nerozumím.
Je to komplexní vůně, kterou lze snadno přiřadit ke staré parfumérské škole, vyrobená docela blízko charakteru vintage Dior Poison. Nechybí medové bílé květy a hlavně tuberóza, kouřová a pryskyřičná švestka, hluboký ylang-ylang, pomerančový květ a sladce táhlá ambra. Na rozdíl od klasického Poisonu je však celá kompozice korunována hřebíčkem, který dělá vůni trochu více retro, a ne každý, kdo si dá ruku na srdce, hřebíček v parfumerii dobře vnímá.
Ano, je jasná, dramatická, hutná, ale podle mého názoru je zde stejně nevkusu jako v notoricky známém klasickém jedu - totiž 0,0 %.
A také tato vůně není vůbec drahá, ale nevoní o nic hůř než něco, co stojí zase velmi draho.
Považuji to za obrovské plus a až mě omrzí používání Poisonů, tak si lahvičku koupím.

A ano, bez testu vám ji nedoporučím, protože ne každý bude vůním z této rodiny rozumět. Stejný názor mám na drahý a pompézní Caron s tónem hřebíčku, Cabotine, Amarige, Cabochard, Evyan White Shoulders, Dior Poison, Remy Latour L'Elue - prostě musíte mít rádi tento směr staré školy, abyste se při nošení něčeho takového necítili nepatřičně.

nopasho

POZOR! DLOUHÁ PODROBNÁ RECENZE A ROZBOR VŮNĚ!

Je čas na tolik potřebnou rehabilitaci zaškatulkované klasiky, smutné oběti ageismu.

Tato vůně byla nazývána: "babičkovský plenkový dým", "balzamovací tekutina pro sotva žijící", "stará dáma BO" atd. No, mám pro vás, nenávistníky babiček, novinku: tohle je pod radarem, špinavě levná téměř klasika.
Můj zájem vzbudily už jen všechny ty urážky "babiček". Pokaždé, když vidím, že na nějakou vůni útočí teenageři odchovaní směsí ovocných květin a vůní celebrit, což jsou opravdu totožné pojmy, zkusím to. A v 99 % je to skvělá vůně. Takže přiveďte ty "babičkovské" výpary!!! Britney nechám pro mléčnou brigádu. A ano, "Red Door" je babičkovský parfém. A to hrdě. Protože je složitá, komplexní, krásná, uklidňující a jedinečná.

Další přiznání: Jsem heterosexuální muž ve věku 33 let a často nosím vůni "Red Door" od Elisabeth Arden! Šok, hrůza a děs. Říkám: "Et alors? No a co? Musíte si být velmi nejistí svou sexuální osobností, sexualitou nebo věkem, když se staráte o to, jestli je vůně, proboha, kompatibilní s vaší sexuální identitou nebo věkem. "Je příliš mužná, příliš ženská, příliš stará, příliš mladá, příliš zimní, příliš jarní nebo podzimní..." Kdo o tom rozhoduje? Bůh? Parfémoví guruové? Parfémová policie? Brigáda dobrého vkusu? Fanatičtí "voňavě korektní" policisté? Raději byste to měli být vy, kdo rozhoduje o tom, co se vám líbí! Na tom, zda se vám vůně líbí, nebo nelíbí, záleží jen jedné osobě: vám, vám samotným, vám! Může muž nosit "Opium Women"? Ano! Může žena nosit "Egoiste Man"? Ano. Může 23letá žena nosit vůni Samsara (Ahoj, Nadio!)? Ano! Může babička nosit Barbie od Quorum? Ano! Můžu nosit 'Fame' od Lady Gaga? Ne! Protože si myslím, že smrdí mizerně, je laciná a prodává se příliš draho na to, co je. A po Vánocích bude ve slevě.

Pro mě "Red Door" ještě není v panteonu opravdových klasik jako "Opium", "Chanel 5", "Amarige", "Poème", "London for Men" od Burberry, "Black" od Bulgari, "Polo" od Laurena, ale těsně pod nimi. Je to jedna z těch "téměř klasik pod radarem". Klenot mezi vůněmi a navíc velmi levný. Musí překonat světový rekord v poměru cena/výkon.

Mnozí odsuzují 'Red Door', aniž by k ní přivoněli, aniž by věděli, z čeho se skutečně skládá. Přiznávám, že je to jediná vůně Arden, která se mi opravdu líbí. A když si pomyslím, že Arden nedávno vyrobil příšerně přehnanou vůni 'Pink Friday' od Nicky Minaj! Tak mi dejte "Red Door" kdykoli během dne. A v noci. Takže pro mě jen jedna Arden, děkuji pěkně. Ale tady si firma Arden dala záležet, nešetřila náklady, aby vytvořila něco nadčasového a klasického, co je vyrobeno s řemeslnou zručností a znalostí vůně. Než přejdou na über slabé a über hypované Money-Minaj's. A to se jim s "Red Door" podařilo vítězoslavně a vytvořili skvělou vůni.

Podívejme se na tóny této IMHO jediné skvělé Ardenovy vůně, tohoto haněného skvělého "babičkovského dýmu", který dohání teenagery k ageistickým urážkám a slovním výlevům, na tento vysoce nedoceněný skvost vůně. Skutečná americká téměř klasika, téměř na úrovni 'Youth Dew' a 'Obsession'. Parfémové policii a "niche hipsterům" a "celebritám poblázněným" fragranaziům slibuji: nebudete věřit svým očím, když si přečtete poznámky, kterými je tato vůně tvořena. A budete chtít věřit svému nosu, pokud si k ní objektivně přivoníte nebo si uděláte slepý čichový test a dáte si ji anonymně do várky. Slavně zvítězí, a to s přehledem.

Vrchní složka: pomerančový květ, švestka, fialka, broskev, anýz, růže
Střed: med, karafiát, tuberóza, orchidej, frézie, lilie, jasmín, ylang ylang, konvalinka, růže
Základ: Základ: santalové dřevo, jantar, pižmo, benzoin, vetiver, heliotrop, cedr.

Ano, počítáte správně: 23 různých vonných tónů! To není špatné na očerňovanou, na hranici dehtu upálenou "babičkovskou vůni".

Jedná se o mladšími 21 let posedlou a zkorumpovanou (lahvičky zdarma, taštičky s dobrotami...) 'kritiky kosmetických produktů' naprosto nedoceněné složité parfémové dílo krásy. Možná také proto, že je tak levný. Spousta lidí má reflex: je to levné, tak to musí být špatné. A naopak: je to drahé, takže to MUSÍ být dobré. 'Red Door' je mnohem levnější než všechny nicky a je lepší než většina předražených nicek. Je dokonce levnější než většina celebritních vůní, a ano, uhodli jste, milionkrát parfémovanější -technicky lépe vyrobený. Což znamená: dlouhověkost, siláž, hloubka, dokonalé namíchání... A ano, sama jsem očichala spoustu nichů a spoustu levných ovocně květinových vůní.

Za prvé, tato vůně není vyrobena podle generického počítačového vzorce s jednou pozměněnou vonnou notou nebo anonymní laboratorní krysou. Není vyrobena nikým jiným než geniálním nosem Carlose Benaima! Ano!!! Kouzelník, který vytvořil vůni "Jasmin Noir" od Bulgari, "Eternity" a "Euphoria" od Klein, spoustu vůní od Caroliny Herrery, "Pure Poison" od Diora, spoustu vůní od Armaniho, Givenchyho, Halstona.... Vytvořil ne tak špatnou a originální první vůni Mariah Carey 'M', než se utopila v krizi středního věku a vrátila se do batolecího myšlení se svou 'Bling Bling Blah Blah'. Carlos Benaim není žádný laciný nájemný vrah. Sakra, Bling Blings, Fame a Purrs tohoto světa nemají ani tvůrce se jménem! Bůh sám stvořil 'Lollipop Bling Bling' bezpochyby. Každopádně "Red Door" od Ardena vznikla v roce 1989 a stále je silná. Vydržel zkoušku časem. Uvidíme, jak dlouho to ještě budou zpívat 'Bling Bling', 'Fame' a Purr'.

Jak voní 'Red Door'? Znáte mě: Nejdřív se podívám na základnu. Ten pro mě dělá nebo láme dobrou či špatnou vůni, technicky řečeno. Nikdy nemluvím o vůni samotné, protože to je osobní vkus. Vždycky mluvím o tom, jak je vůně technicky promyšlená (nebo nepromyšlená), , o interakci mezi třemi úrovněmi pyramidy vůní a různými vonnými tóny a o tom, jak je vůně vystavěna a rozvrstvena "uvnitř". Takže základ zde, to musí uznat i niche feťák a celebritní závislák, je opravdový sud s prachem, silný odvar, "vonný sňatkový materiál", materiál, díky kterému můžete vytvořit seriózní vůni a dlouhotrvající harmonii a být šťastní až do smrti. Nechám vás, abyste si sami vychutnali základní tóny: mocné trio santalového dřeva, pižma a jantaru. Tyto tři jsou jako power trio v rocku: společně tvoří kouzla a pokládají základ pro tvrdý rockový silný set. Žádné nesmysly, ale pevný, skálopevný základ. Žádná vanilka! Omlouvám se Jessice a všem fanouškům Dairy Queen-fragrance. Ale základ je víc než toto mocné trio. Heliotrop -zemitý a květinový- následuje v základu. Pak se nám dostane dřevitého cedru a zelené svěžesti vetiveru. A pak Benaim použije tajnou zbraň zkušeného tvůrce vůní: benzoin. Tento tón působí jako zesilovač vysoce kvalitních vonných tónů. Posiluje a rozjasňuje jednotlivé tóny, vylešťuje je a zvýrazňuje, ale také dohlíží na to, aby zůstaly oddělené a rozpoznatelné a aby spolu fungovaly, aby to nebyla rozmazaná omluvná chaotická změť. A aby byl základ téměř dokonalý, přidává sladké santalové dřevo, sametový a bohatý jantar a pikantní pižmo, které tomu dodává dávku sex-appealu, heliotrop, který dodává zemitou a květinovou příchuť, zelený vetiver, který dodává svěžest, a benzoin, který vše vygraduje na hlasitou a jasnou úroveň. Tohle je základ, za který zaprodáte duši. S takovým základem musíte být blbec, abyste vůni zničili. A to Benaïm není. Čtěte dál, v "El Cheapo" se skrývá ještě několik překvapení.

Síla toho základu je třeba se středem, jakému není v celém světě levnějších vůní rovno. Ježíši Kriste! Přicházejí The DIVA'S. Na pochodu je osmičlenná armáda květinových div, jedna dominantnější než druhá. Paní Tuberóza, Dáma Ylang Ylang, Sestra Jasmín, Slečna Lilie, Královna Růže, My Lady Orchidej, Princezna Frézie, Hraběnka Konvalinka. Osm největších květin s osobností, osm nejdominantnějších květinových vůní. Bok po boku. Je to jako postavit na pódium osm Mariah Carey nebo osm Cher nebo osm J Lo a nechat je společně harmonicky zazpívat jednu píseň, aniž by si nárokovaly pódium a unášely show. Ale Carlos Benaim je loutkovodič a producent, který má Kočky pod kontrolou. Dávky jednotlivých silných tónů květinové vůně jsou odváženy pomocí lékárnické stupnice. Tak, aby všech 8 květin bylo ve stejné harmonii.

To musela být práce mnichů. Přinesl dva tóny uprostřed, aby divy poněkud zkrotil a dohlédl na to, aby kupující této vůně nebyl mocnými divokými květinami udusán. Suchý, peprný, věcný karafiát pomáhá udržet divy na svém místě. A medové oleje květinová ega uhlazují a masírují, aby se nesrazila. Výsledek: střed tvoří harmonický, zaoblený celek. Geniální dílo. Vyzývám všechny, aby to zkusili. Výsledkem je hypnotická květinová hostina se všemi odstíny různých bílých květů od indolického jasmínu přes opojný ylang ylang až po mocnou uhrančivou tuberózu. Je tam všechno. Jaký to soubor! Ale hrají jako dobře namazaný soubor. Jako Manhattan Transfer nebo skupiny Doo Wop padesátých let či dívčí skupiny let šedesátých. Skvělá, radostná, intenzivně příjemná harmonie, která vám dává pocit, že jste dočasně ve voňavém nebi nebo alespoň v parfémovém ráji. Tour the force Carlose Benaima. Stejně dobrá jako jeho díla "Euphoria" a "Obsession".

Ale to ještě vrchol musí sehrát svou roli a udělat z této už tak působivé vůně skutečný hotový, brilantní klenot. Vršek začíná jemným, voňavým a svěžím pomerančovým květem, který dodává armádě květinových divů uprostřed dávku šumivé šumivé lehkosti. Pak nastává čas na pořádnou protiváhu květinové síle. Masitá švestka a sladká, ale sametová broskev oholí nejagresivnější aspekty květinových dominant. Ale aby bylo jisté, že květinová střední úroveň nebude příliš silně atakována mohutným základem a silným vrškem, Benaim umístí do vrcholu trochu růže. Růže není příliš silná, ale dodává zde květinám další přítomnost. Tuberóza by byla příliš silná a lilie příliš slabá. Ale pohotově přidává také pudrovou, suchou fialku, která se stará o to, aby síla květin zůstala na svém místě: ani příliš silná, ani příliš slabá.

A pak Benaim kouzlí parfémy velkolepou závěrečnou tečkou. Každá skvělá vůně má geniální tah. Tady se jmenuje: anýz. Benaim si bere anýz, aby tuto působivou vůni o 23 tónech spojil dohromady. Anýz se používá v kuchařství, aby zmírnil přílišnou sladkost cukru, a přitom sám o sobě dodává bylinnou sladkost. Je to zázračný tón, který kouzlí v Lolitě Lempické, Poisonu od Diora, Champs Elysées od Guerlaina, Après l'Ondée a L'Heure Bleue, Pi od Givenchi, Lou Lou od Cacharelu, bájném Le Feu d'Issey a Pour Home od Yohji Yamamota... Všechna tato mistrovská díla mají anýz jako tajnou zbraň. A také levnější "Red Door". Anýz zde -společně s impozantním základem, zbytkem svrchní části, karafiátem a medem uprostřed- pomáhá udržet na uzdě pečlivě namíchanou k dokonalosti armádu 8 květinových divů uprostřed. Skutečná tour de fragrance force od Benaimu. Konstrukce, kterou by si přála mít spousta mnohem dražších niche a velkých house vůní pro své předražené vůně.

Nechávám na vaší představivosti, abyste objevili vnitřní fungování a kontrasty v každé ze tří úrovní a pak interakci mezi 23 tóny tří úrovní mezi nimi. Výsledek je ohromující a na kůži se neustále vyvíjí. Máme tu robustní, spolehlivý "mužský" jangový základ mocného tria santalové dřevo-jantarové pižmo smíšený s dřevitým cedrem, zemitým a květinovým heliotropem, zelenou svěžestí vetiveru a to vše jasně umocněné benzoinem. Na to napochoduje "ženský" jinový střed v čele s armádou 8 květinových div, ale je držen na uzdě smícháním 8 mocných květin se stojatým základem a dalšími dvěma středními tóny: peprným suchým karafiátem a medem, které potěší divy, ale také vše zaoblí a vyhladí. A pak na vrcholu "unisexový" jin-jangový vrchol ze svěžích pomerančových květů, masité švestky a broskve, růže, která zastupuje květinový střed, a jako "Deus ex Machina": anýz, který dodává této vůni její vlastní kouzlo. Kouzlo, které by si přály mít mnohé mnohem dražší vůně. Harmonické, působivé dílo parfumérského umění. Po Benaimově smrti nebo po ukončení prodeje "Reed Door" si lidé uvědomí, jak skvělá tato vůně byla. A bude stejně vyhledávaná nebo drahá jako Yohji nebo první 'Armani'.

'Red Door' je naprosto nedoceněné subklasické mistrovské dílo. Lepší než 99 % vůní po roce 2005. Vznikla v roce 1989 a stále je silná, což dokazuje, že lze vytvořit skvělou vůni, která příliš nezatíží vaše bankovní konto.

Děkujeme vám, pane Benaime, že jste nám dal ne drahou skvělou vůni. Možná až příliš "levnou", protože se zdá, že mnoho lidí chce utrácet více peněz za méně propracované vůně v domnění, že čím dražší parfém je, tím je lepší. Každému, co jeho jest. A "Red Door" je moje "špinavé tajemství vůně". A co vy? Vylezte ze skříně, milovníci "Red Door"! Pamatujte na mé slovo: "Red Door" se vrátí a bude rehabilitována jako skvělá vůně. Při analýze této krásy se tomu prostě nevyhnete. Nebo si k ní jen přičichněte a dejte jí přes své předsudky spravedlivou šanci.

A všem vašim výrokům typu "zastaralá, babičkovská vůně, není moderní, staromódní..." vzkazuji jedno: nevíte, o co přicházíte! Nechte si to tak a dopřejte si 'nové' slabé a hypované 'Abercrombie and Fitch' nebo 'Creed'. Já zůstanu u svých důvěryhodných "Červených dveří". Podceňovaná téměř klasika, vůně mladá jako jarní kuřátko. Tento 'Old Lady Fume' je skutečnou 'parfémovou fontánou mládí'. Uvědomíte si to, až vás omrzí vaše týdenní bezstarostná přeplácaná vůně slabého, nebo týdne. Červené dveře: pouze pro skutečné vášnivé muže a ženy. Pro silné povahy, které nenásledují ovací trendy vytvořené jinými, ale vybírají si vůně na základě kvality. A chtějí za své peníze třeskutou odměnu. Red Door je skutečným vítězem. Klasika téměř všech amerických vůní. Za velmi málo peněz.

'Red Door' je radikální a v příštích letech se stane kultovní a poté vysoce ceněnou vintage. Zapamatujte si má slova...

Teng

Víte, jak voní královna? Ne lízátková princezna v růžových šatech, ne vycpávkově sladká favoritka s umělými mouchami na obličeji a těle, ale královna. Absolutní moc, povýšená pýcha, ledový pohled a spalující vášeň, její slovo je opravdu kámen - kdo je diamant v prstenu, kdo dlažební kostka na krku. Vůbec to není Amazonka, ale v ruce ta kráska nedrží žezlo, nýbrž meč.

O vůni. Zde je doménou královna květin, její majestát Růže v plášti z hořkého medu, a všechny ostatní květiny, jak se na družičku sluší, jsou jejími garde. A v těžkém zlatém poháru se pění červené víno. Jed. Pro koho? Královna rozhodne později.

Když si pomyslím, že jsem nikdy neměla ráda vůni růží, ale nejdřív mě perly Lalique okouzlily svou nadpozemskou krásou a teď mě uchvátila tahle krvavě rudá růže.
Nikdy neříkej nikdy!
Je to VELMI krásná vůně!