Jacques GuerlainShalimar / Guerlain Edp Spray 1.0 Oz... (59.99 USD)
Shalimar Eau de Parfum podle Guerlain je Orientální Spicy vůně pro ženy. Shalimar Eau de Parfum byl/a uveden/a v roce 1990. "Nosem" za touto vůní je Jacques Guerlain. Vrchní tóny jsou Citrusy, Bergamot, Citrón, Cedr a Mandarinka; střední tóny jsouKosatec, Pačuli, Vetiver, Jasmín a Růže ; základní tóny jsou Vanilka, Kadidlo, Kůže, Opoponax, Cibetka, Santalové dřevo, Fazole tonka a Pižmo.
Shalimar L'Essence od Guerlain: Shalimar pro ty, kteří nemilují Shalimar
od Elena Prokofeva
Recenze parfémového tria La Légende Orientale značky LE GOÛT DE PEAU
od Yi Shang (怡 商)
Co sděluje flakon s vůní: 1. část
od Elena Vosnaki, Yi Shang (怡 商), Ítalo Pereira, Julia Lukyanenko, Nicola Thomis, John Biebel
SereginS
Včera jsem si k této vůni přivoněl s 25letou dívkou a konečně jsem pochopil, co znamená skutečně sexy ženská vůně!
A řeknu vám, že to nejsou ty moderní cukrové kompoty a la tuberóza nebo třešeň, které se inzerují na plakátech mladých modelek v plavkách a zobrazují touhu a vášeň. Není to Paco Robans všeho druhu, ani Olympias, Armani C, Baccarat, Kirke, Fordovy Broskve a třešně a podobně.....
Za 100 let se nic nezměnilo! Sex je tělesná vůně, s koženými aspekty, živočišná a tajemná - tajemné pryskyřice.... A samozřejmě je tu svůdná gurmánská vanilka! Všichni muži po vanilce šílí!
Podle mého názoru jsou nejúžasnější sexy dámské vůně:
1. Shalimar Guerlain EDP
2. Opium Yves Saint Laurent EDP.
3. Addict Dior EDP 2002, 2012, 2014.
Tyto vůně i v oparu na dálku a v létě i v zimě dokážou pobláznit téměř každého muže. A pokud si některé dívky najednou myslí, že tyto vůně jsou příliš křiklavé, příliš staré, příliš divné, a proto se je bojí nosit, ztrácejí hodně..... Čas přijde a ony si to stejně uvědomí, ale jak je super si to uvědomit včas, když je vám 25, ne až v 50..... ;)
angeldevil
Před pár dny jsem poprvé v životě přivoněla k Shalimaru. Naproti mému bydlišti je místní parfumerie, kam jsem vždycky chtěla zajít, ale jako poměrně společensky nešikovná osoba jsem se jí vyhýbala. To až do chvíle, kdy jsem nakoukla dovnitř a uviděla, že mají několik klasických vůní Guerlain, které jsem si vždycky chtěla očichat.
Majitelka obchodu je starší žena, přivítala mě velmi srdečně. Došla jsem k ní a očichala všechny vůně, které jsem vždycky chtěla, ale jedna chyběla, a to Shalimar. S myšlenkou, že na to opět není můj čas, jsem se chystala paní poděkovat a odejít. Ale vtom ke mně přistoupila a zeptala se mě, jestli se mi osobně líbí Guerlain. Chvíli jsme si povídaly o našem společném zájmu o parfémy, až jsem se chopila příležitosti a zeptala se: ''Máte Shalimar?".
Její tvář se rozzářila a řekla: ''Tady ne, ale půjdu se podívat dozadu.'' Počkala jsem, až se vrátí s lahvičkou tohoto krásného parfému a nastříká mi ho na papír, abych ho mohla ochutnat. Pak mi řekla: ten flakon nebyl z obchodu, byl to její vlastní flakon. Vintage. Z její osobní sbírky.
Měla jsem takovou, opravdu takovou radost, že to ani nedokážu popsat. Asi to viděla na mém obličeji a zeptala se, jestli chci vzorek na kůži, vzala mě za ruku a postříkala mi zápěstí. Dál jsme si povídaly. O parfémech, které měla ve svém obchodě, o národních značkách, o jejím vlastním životě a zákaznících, spolu s dalšími věcmi docela dlouho. Venku se setmělo a ona mi dala nějaké dekanty se vzorky, abych si je odnesla domů, a obě jsme si poděkovaly za společně strávený čas a vydaly se domů.
Opravdu nedokážu popsat, jak jsem byla šťastná. Ta paní ke mně byla tak milá, a to ani nevím, jak se jmenuje! Alespoň zatím.
Shalimar je upřímně řečeno všechno, v co jsem doufala. Recenze nepřeháněly, je to neuvěřitelné. Citrusový úvod, květiny zahalující citrusy, vanilka a kadidlo v suchu, které voní božsky. Šla jsem spát a po probuzení jsem měla na zápěstí ještě kadidlo a kožené tóny. Nazvala bych ji mistrovským dílem, ale mám pocit, že moje mládí a málo zkušeností v tomto světě vůní mě toho ještě nečiní hodnou.
Co mohu říct s jistotou, je, že je nestárnoucí. Nadčasová. Svůj věk obvykle na internetu nesděluji, jsem mladá dospělá. Můj věk stále končí u teenagerů. Miluju Shalimar. Paní, se kterou jsem mluvila, mnohem starší žena než já, říkala, že to byla její vůně po většinu života a že si váží současného flakonu, který má. Miluje Shalimar. Obě milujeme Shalimar.
Nevím, proč mě to docela dojalo, přiznávám. Možná laskavost té dámy, možná samotný parfém, který splnil všechna má naivní očekávání, možná pocit spojení s jinými ženami v průběhu času kvůli lásce k určitému parfému. Možná to všechno. Možná něco víc. Jen vím, že ano. Ten den, tu dámu a ten parfém si budu uchovávat v paměti tak dlouho, jak jen to půjde. Dokud se mě jednoho dne jiná mladá dívka nezeptá: "Máš Shalimar?".
zeppelita
Nejedná se o technickou revizi. Více než o Shalimaru zde budu mluvit o lásce - a o sobě.
Co si pamatuji, mám ráda parfémy s tóny chuti a koření. Kdysi jsem měla ráda orientální parfémy a ani jsem nevěděla, že mají nějaké názvy. Teprve loni jsem se začala o čichových rodinách a tónech dozvídat trochu víc, takže co se týče parfémů, jsem úplný nováček.
Když jsem objevila Shalimar, nemohla jsem se dočkat, až se mi dostane do rukou klasický parfém, který je nápadně atalický a zároveň obsahuje koření, které mám tak ráda, s bonusem v podobě kadidla. Co mě však nadchlo a vyvolalo ve mně pocit naléhavosti, byla níže uvedená recenze v angličtině, která stručně uvádí některá zajímavá fakta o Shalimaru, zejména skutečnost, že je považován za první orientální vůni v parfumerii. To mě spolu s milostným příběhem, který stál za jejím zrodem, přimělo k tomu, abych si pospíšila s pořízením karafky.
Tou dobou už jsem věděla, že se Shalimar v Brazílii neprodává, a také jsem četla několik recenzí o tom, jak je silná, jak voní po babičce, starých věcech atd. Nic z toho mnou neotřáslo.
Když dekantér dorazil, byla to láska od prvního stříknutí. Jak se vyvíjela, bylo to čiré okouzlení, chtělo se mi brečet. Netušila jsem, že je možné, aby na mě parfém tak působil, že se mi z něj dělají mžitky před očima. Nepřestala jsem, dokud jsem si nekoupila 90ml lahvičku, abych ji mohla nosit znovu a znovu. Zaujalo mě všechno, co ve mně Shalimar vyvolával.
A pak jsem to časem pochopila.
Pokaždé, když použiji Shalimar, přenesu se na místo, které je pro mě velmi intimní a hluboce výjimečné. Toto místo není jen místem mé oblíbené čichové rodiny, ale také vypráví příběh lásky, který je do značné míry mým vlastním prožitkem. Vysvětlím vám to:
Výstup z Shalimaru je dojemný, dokonce násilný. Nese v sobě agresivitu a naléhavost vášně. V tomto okamžiku je jasné, že tento parfém skutečně nese skrytou smyslnost: začíná tím, že vypráví svůj příběh jejím prostřednictvím!
Postupem času se parfém vyvíjí a dostává se k srdci, a to, co se představuje, je útěcha kosatce, velmi prašná, trpká, kterou podporuje kadidlo a vanilka, stejně jako pryskyřice, nikdy to není "nadýchaný" nebo poddajný parfém, jak by si člověk mohl představovat podle převládajícího mastku. Tento vývoj mě vede přímo k jistotě klidné lásky, která chutná jako nakousnuté ovoce, jehož chuť už známe.
Víte, jsou požitky, které nám může poskytnout jen intimita, prostě proto, že pomíjivé lásky k nim nemají přístup. Nevědí, jak se k nim dostat, neměly čas prozkoumat individuality toho druhého. Kamarádství, přátelství a spoluúčast ještě nebyly vybudovány. Myslím, že právě proto není Shalimar vnímán jako smyslný parfém, protože lidé si pletou smyslnost s vulgárním chtíčem. Zaměňují hloubku lásky s neklidem dobývání. O tom Shalimar není. Tuto fázi už má za sebou a vybudoval celé impérium. Shalimar je óda na lásku, a láska je především racionální, každodenní a stálá volba, nikoli reakce na prchavý pud. Vztah, který Shalimar popisuje, není ten, který byste našli v nočním klubu, je to vztah páru slavícího svatbu.
Dlouho jsem odkládala napsání této recenze z jednoho důvodu: Shalimar je parfém mého života. Kdybych měla mít jen jednu vůni, klidně bych se vzdala všech ve prospěch této. Na Shalimaru mě okouzluje všechno: jeho historie, koncept a mýty, které obklopují jeho vznik, průkopnický duch "orientálnosti", krása flakonu, způsob, jakým do sebe zapadá naprosto všechno, jak je tento parfém soudržný. Je to parfém, který nosím na oslavu, když jsem šťastná, a na povzbuzení, když jsem smutná; nosím ho na vycházky, do práce i na spaní.
Shalimar vypovídá hodně o tom, kdo jsem, o všem, co je ve mně a pro mě nejcennější. Takže stejně jako je Shalimar ódou na Lásku, nosím ji bez ostychu a dělám ze svého těla ódu na Shalimar.
matteo_fumagalli
Mistrovské dílo parfumerie.
Když se potřebuji cítit jako stará dáma s drahokamy a kožichem a zálibou v Orientu, drze si ji vezmu na sebe.
Málo záleží na tom, jestli jsem jako outfit v obleku a kravatě.
Spolu s Chanel No. 5 bývá často řazena do té kategorie staromódních parfémů pro "sciure".
Já, žertem stranou, ji považuji za úžasně unisexovou.
Na muži má totiž úžasně androgynní, noční a záhadný význam.
Miluji ji.
Suziane
Víte, milovala jsem svou babičku, myslím na ni 24 hodin denně. Je to už 12 let, co odešla, a já ji stále miluji. Když lidé naříkají, protože parfém voní po "babičce", jako formu kritiky nebo nadřazenosti, protože jsou mladí, rebelující a dělají věci, které jejich babičky a dědečkové nemohli, je to smutné. Mírně řečeno. Tento parfém, stejně jako Pôeme a Coco Chanel, jsou úžasné staré klasiky. Miluji vůni babiček, které nosí parfémy vonící po "dřevěném nábytku". Dávám jim milionkrát přednost před velmi sladkými parfémy Gourmand. Spousta lidí zapomíná, že kdysi existovala spousta elegantních, sladce vonících dam... Je to asi tím, že jsem spíš na tu oldschoolovou hudební atmosféru, že mám ráda silné, mystické, "babičkovsky vonící" parfémy. Člověk, který nesnáší vůni jako babička (pokud to nesmrdí jako moč v plenkách starého člověka), se snaží být nechutným způsobem nadřazený! Važme si klasiky! Shalimar je ikona! Má téměř všechny tóny, které miluji! Dokonalý oud! Vychutnat si tanec 60. let za zvuků Franka Sinatry. Nevím, proč si to tak představuji. Bohužel jsem se toho nedožil. Nebo ano? Myslím, že ano... ❤
Angel Boy
Pokud jste milovníci parfémů a ještě nemáte Shalimar, pořiďte si ho co nejdříve. Pro mě je parfémová voda tekuté zlato. Nezastavujte se u vrchní nóty, která zní trochu léčivě. Brzy pomine a pak se odhalí srdce parfému: madagaskarská vanilka, temná, téměř hořkosladká a dřevitá. Každý, kdo připravuje dezerty, ví, že tato vanilka má úplně jiné aroma než umělá vanilka používaná k ochucení dortů. V žádné jiné vůni nenajdete tak čistou vanilku. Kosatec, vetiver a opoponax přinášejí spolu s bergamotem vzdušnou vintage auru, ale za umělecké dílo, kterým je Shalimar, to stojí. Myslím, že se dá sdílet, ale člověk od Shalimaru musí být odvážný. Trochu...
Ermione88
Babingtonova čajovna, Trinità dei Monti.
Jsme v Římě v deštivém podzimním odpoledni, už se stmívá. Přes modrožlutá vitrážová okna zahlédnu anglické turisty, jak popíjejí čaj z limogových šálků. Klavírista hraje Chopinovu árii. U stolů se usmívají italští číšníci v livrejích, v pozadí se ozývá nezřetelný hovor, slyším cinkání čajových lžiček.
Při vstupu cítím vůni cedru a zázvoru, kůže z kabelek bohatých dam ze střední třídy, uvnitř si představuji vůni růžových pudrů. Specialitou dne je čerstvě upečené vanilkové pečivo. Do šálků se nalévají citrusové čaje, čaje z růžových listů a pačuli a uvolňují svou vůni. V místnosti se vznáší jemný obláček kadidla, dokonale ladí se zázvorem čaje a neobtěžuje nosní dírky.
Hledám tě mezi vůněmi a zvuky přeplněné místnosti, zahlédnu tvé blankytně modré oči, tvůj účes z osmdesátých let, blond, tak blond, že vypadá skoro jako bílá, stále stejná, vždy nadýchaná, linka růžové rtěnky na tvých tenkých rtech.
-Promiň, babi, že jsem přišla pozdě na naši obvyklou schůzku.
Ty oči, které pro mě vždycky měly dojemný výraz plný něhy, když jsi mě viděla, jak se učím shrbená nad knihami, podívala ses na mě a beze slova se usmála.
Nábytek je dřevěný, cítím vůni santalového dřeva a vetiveru, když sedím a ty mi naléváš čaj.
Tohle je tvůj parfém, jemná vanilková a citrusová aura, sladce pižmová, ale v úvodu mocná: kadidlo a pačuli, tak moc, že když jsem byla malá holka a šťouchla jsem se v tvé komodě a otevřela tenhle flakon, tak přitažlivě tvarovaný, trochu jsem nad ním ohrnula nos... ale dál jsem tvůj parfém hledala vždycky a všude; když vidím distingované dámy, usilovně se snažím myslet na to, že vypadají jako ty, že bys to mohla být ty, moc mi chybíš, příliš mnoho věcí jsi mi nenechala čas, abych ti řekla.
Rád si tě takhle představuji; tvůj parfém mě donutí znovu prožít ta odpoledne, která jsme spolu trávili, když jsem se vracel ze střední školy, ty jsi mi dělala čaj se sušenkami a dlouho jsme si povídali a já měl, tentokrát, čas říct ti všechno, co jsem chtěl.
1guy1dog3cats
Jsem vysokoškolská profesorka a mým oborem je stárnutí a konec života. Všichni moji studenti vědí o mé zálibě v parfémech, protože vždycky postříkám seminární práce a úkoly, které rozdávám. Je to dokonce uvedeno v části "o mně" v mých sylabech. (Myslím, že jsem jich pár také přesvědčila, aby se stali milovníky vůní!) Dnes jsme se vydali do domova důchodců na kulatý stůl "Seznamte se se svými sousedy", aby moji studenti mohli nahlédnout do životních zkušeností starších členů komunity. Zaslechla jsem, jak se jedna z mých studentek baví s osmdesátiletou paní a říká jí, že jejich profesorka má ráda parfémy. Přistoupila jsem k obyvatelce a zeptala se jí, zda i ona sdílí tuto zálibu. Přikývla, ale kvůli kognitivní poruše nebo sociální úzkosti měla potíže se mnou konverzovat. Zeptal jsem se na Chanel N°5. Při té nabídce se zarazila. "A co Shalimar?" A s tím se jí rozzářily oči, pokývala hlavou a ústa zašeptala: "Shalimarrrrrrrrrr...".
I mně se rozzářily oči na Shalimar. A moje nová kamarádka má při naší příští návštěvě na cestě miniaturní lahvičku.
Shalimar je klasika všech dob. Snad nejvíc sexy vůně vůbec. Ať vanilka, kůže, citrusy, kadidlo, kouř - a ano, i civet - svádí i vás. Na věk nehleďte, pohlaví vyhoďte. Shalimar neexistuje pro tyto škatulky. Je transcendentní.
La DameDeNoir
Není překvapením, že se to dotklo i Shalimaru. Ale hodně, eh, hodně. Novinka by to byla, kdyby ji nezměnili.
Vždycky mi připadala ne jako parfém pro staré dámy - ten výraz se mi vůbec nelíbí -, ale trochu staromódní, nepříliš nositelná, jako z jiné doby. Něco, co mohla mít na toaletním stolku Norma Desmondová, slečna Havishamová nebo Baby Jane. Velmi zaprášené, velmi zamlžené, spíš než Indie mi to připomínalo pokoj staré svobodné dámy s velmi hezkým, ale staromódním francouzským dekorem v pastelových odstínech, se spoustou polštářků a hadrových panenek a porcelánu, spoustou šifonu a tylu. Starší sestra, která cestovala po Evropě kvůli Maderas de Oriente, s níž je nepopiratelně spřízněná. Nemyslela jsem si, že je to ošklivé, naopak, bylo to hezké, viděla jsem v tom něco roztomilého a útulného, ale nebylo to něco, co bych si dokázala představit na sobě nebo co bych si myslela, že bych mohla nosit v reálném životě. Hodně kosatce, hodně vanilky, hodně ylangu, ale všechno v éterické, zahalené podobě. Když si prohlížíte porcelánové panenky - dokonale čisté a udržované, z nichž některé jsou velmi staré -, které zdobí pokoj této dámy, najednou vás překvapí tím, že se k vám tiše přiblíží zezadu a téměř vás vyděsí, když se vás zdvořile zeptá, jestli si dáte kávu nebo čaj. Dává přednost eku. Už jsem mluvil o Normě Desmondové a Baby Jane, ale možná to nejsou dobré příklady. Šalimarská žena se udržuje upravená a čistá. Nepřibrala příliš na váze, ale ani se nesnaží vypadat jako mladá žena, protože sama jako první ví, že jí není. Ví také, že její inteligence a způsoby - a tyto věci za ta léta neztratila - byly, jsou a vždy budou její hlavní atrakcí.
To, co vám dnes prodávají jako parfémovanou vodu Shalimar, je velmi nenápadná kolínská voda s nádechem nových plastových panenek a podivným, drsným tónem v pozadí, jako by to byl tabák a ošklivé plastové pačuli, které si nepamatuji, že by mělo. Mnohem plošší než dřív, mnohem rozmazanější. Nevíte, jestli ta hodná paní, kterou jste šli navštívit, z nudy začala potají kouřit, nebo jestli už je chudák tak stará, že ani nemůže vstát z postele.
Byli jste varováni.
Chystám se zorganizovat petici na Change. Org, abychom zabránili lichvářům z LVMH masakrovat klasické parfémy. Nedělá to snad už i ten nejtoxičtější fandom, protože se vám nelíbí poslední série Hry o trůny nebo filmy Star Wars od Disneyho? Jenže tohle není Hra o trůny ani Hvězdné války, tohle je záležitost z roku 1925? Nevadilo by nám, kdyby graffiti umělec přemaloval obraz klauna z Picassova modrého období nebo kdyby modernista změnil klavírní skladbu od Satieho na reggaeton...?
La DameDeNoir
"Voněla mi jako stará žena s lakem na vlasy, která si natírá rty červenou barvou a barví si zuby."
Vzácný komentář, ano, pane.
Nevím, jestli tento milý komentátor doufá, že dosáhne 95 let, kterých dosáhla úžasná Shalimar -reformace stranou-.
Sarkasmus stranou, milí přátelé, nikdy se neunavím říkat toto. Važte si starších žen ve svém životě. Svých matek, starších sester, tet, babiček, učitelek. Pokud se jednou v životě něčím stanete, bude to z velké části díky nim. Až tu nebudou, budou vám chybět. A také jejich "stařecké parfémy".
olgamoncher
Pomalu nosím Shalimar už třetí den.
Měla jsem to štěstí, že jsem získala formu od jednoho sběratele.
Nejedná se o odlehčenou verzi a není z mnoha flanelových, ale o klasiku, jejíž receptura pochází z roku 1925.
Úplně stejný kouřově-směsně-skořicově-směsný počáteční tón, kterému se říká "spálená guma", "uzené sušené švestky", "spálené pneumatiky", "pražce a kreasot".
A tady okamžitě začíná hromada zajímavých otázek.
Někde jsem četl komentář, že při nedostatku zkušeností a zvědavosti na rozmanité a komplexní vůně si budete vykládat stejně skvělé klasické vůně jako "pražce", "babiččiny kufry", "obvazy", "kočičí stelivo" - a zároveň určitě propadnete reklamě na četné sladké květinové kompoty. Protože chybí zkušenost a chuť čichat, nos není vycvičený, čichový aparát není vyvinutý, mozek nerozlišuje odstíny vůní, nerozebírá na složky. Proto při setkání se složitou, mnohovrstevnatou parfémovou směsí vědomí vytváří analogii o něčem jednodušším z každodenního světa kolem nás. A v tomto jednoduchém světě jsou sladkosti a květiny příjemné, ale těsto a guma nikoli. A to je vše, po přijetí primárního impulsu a jeho okamžité interpretaci mozek přestane zpracovávat informace - a proč by měl, protože jeho poslání již bylo splněno?
Jiná věc je, kdybyste s oblibou jedli podivné věci, jako jsou stonky borovic a křídy, čichali k olejovým barvám, rajčatovému haulmu a nápadně si libovali ve vůních rozpouštědel a benzínu).
Pak jste docela potenciální fanoušek Shalimaru, Chanelu č. 5 a dalších pokladů světa parfémů.
Je docela možné, že váš nos se nedá tak snadno oklamat marketingovými "jemnými květy" hlavových tónů, ale ty budou znít těch prvních 15-20 minut, zatímco se rozhodnete koupit lahvičku a stát u pokladny. A kdo by vám řekl, že za hodinu už po vůni nebude ani stopy. Nebo se z ní bude linout chemotický tón osvěžovače toalety či mýdla. Nebo se objeví složka, na kterou máte osobní nesnášenlivost, a vy se poběžíte umýt horkou vodou a kartáčem, než se udusíte.
To se mi stalo už tolikrát! Kolik lahviček se předávalo - už si nepamatuji!)
Ale teď už přesně vím, které složky jsou "ani náhodou!" a které "mmmm, dej mi dvě!".
Miluji šumivost, trpkost a hořkost, miluji bylinky, nesladkou sladkost, vosk, kůži a dehet, dřevnatost a pryskyřice.
Gourmandica - aby nebyla křečovitá, s kořením a sušeným ovocem, kyselostí, sušenými švestkami a tabákem.
Letní svěží - nesladká, hořká a slaná, bližší mužné.
A přece mozek je zvláštní věc.
A teď sedím v "Šalimaru" (půl pšiku na ohbí lokte a oblak vůně oblečený od hlavy až k patě, o třímetrovém oparu se můžu jen dohadovat u kočky, která šla spát do křesla) - na jedné straně aha, uzená guma, na druhé straně ouha, drahé kožené rukavice, právě z obchodu! - a na třetí straně - nádherný čokoládový dort s impregnací brandy nebo rumu, takový šťavnatý bujný piškot, jako Praga nebo Zaher, mmmm!))))))
Už teď vím, že dál se vůně začne usazovat, zesvětlá, přejde do květinově-dýmově-kožené fáze a večer se na kůži objeví lehká lahodná pryskyřice s krémovostí, do které bude tak příjemné narazit nosem při usínání.
A dokonce i vanilka a fazole tonka, které obvykle nemůžu vystát, jsou zde správně a hladce zakomponovány, netrhají na sobě deku.
Pravidelně vůně usíná a pak se znovu objevuje - a pokaždé s sebou přináší nějaký nový vonný tón. Tu růži, tu santalové dřevo, tu točené pačuli, tu jasmín. Celkově hravá, nenudící, intri)))))).
Chytit ji od sebe, když už během dne a zapomenout - potěšení).
Na mém příteli s horkou východní mongolskou krví - kožený pásek, a pod ním - lavina závratných bílých květů, jen hromada jasmínu, tuberózy a to všechno, opravdové šílenství!
Shrnutí - Shalimar vnímám jako vůni, která je ach tak krásná a velmi vyzývavá.
Nezávislá, opravdu ne pro každý nos. Velmi bohémská. Neformální. Rozhodně ne neutrální, takže na přeplněném místě - poloviční psaníčko.
IMHO - chce to nosit s dlouhou boho sukní a rozevlátými šátky.
A ano, taková připomínka té doby, kdy se ženy nebály a mohly nosit složité vůně.
No, není dobrá už jen se svým legendárním flakonem Tajmahal? )))))).
A je v ní kouřovost - a jak je dobrá!
Můj favorit pro letošní zimu)
Casablanca77
Shalimar je parfém snů. Vždycky mi připomene film Ztracené horizonty, kde lidé ze Západu přijíždějí do ztraceného ráje mezi ledovými horami Himálaje zvaného Šangri-la, který dříve popsal ve svém románu James Hilton, místo šité na míru, kde existuje jen štěstí a nic z okolního světa vás nemůže změnit: to je Shalimar.
Nezáleží na tom, jestli jste ji měli, nezáleží na tom, jestli jste se s ní setkali poprvé, vždycky je to toulavý parfém, který putuje minulostí a přichází za vámi do skutečného světa, kde se už všechno změnilo. Když si ji nastříkáte na kůži, usadí se na ní se silou a vy si ji buď zamilujete, nebo ji nedokážete ovládnout. Když počkáte několik vteřin, už si všimnete její vanilky, jedné z nejúžasnějších vanilkových vůní, jaké jsem kdy v životě cítila. Nevím, jak vysvětlit ten pocit vanilky v naprosto dokonalé kombinaci s kadidlem, pravou kůží a těmi citrusovými tóny, které jí dodávají tu jiskru. Je to jako cítit koženou látku se stopami něčeho sladkého, s květinami, se životem. Má obrovskou osobitost, která ji propůjčuje, aby neměla vznešené ani pomíjivé přátele, tento parfém buď budete mít rádi navždy, nebo ho mít nebudete. Proto mu musíte důvěřovat a dát si ho na kůži, mít odvahu a nejdřív si k němu přivonět, abyste si mohli uvědomit, jak je schopen během pěti minut změnit parfém s třídou, jakou mají skutečné parfémy včerejška, a když říkám včerejška, myslím tím, že je tu už sto let a kdo ví, co by v těch lahvičkách tehdy bylo?
Když přivoníte k Shalimaru, všechno se změní, změní se ve vás pojem parfumerie a vy víte, že může existovat sladký, mystický parfém, plný hodnot, který vás osloví svou vnitřní krásou, s nímž nikdy nebudete mít poloviční míry.
Vždycky mi chybí, když ho nemám, protože je to parfém, který mi přeformátuje nos a vrátí mě na místo, když se mi točí hlava z tolika novinek bez jakéhokoli smyslu a tajemství. Pořídím si ho znovu, protože má vždycky místo mezi mými parfémy, tenhle si ho zasloužil hned napoprvé.
Henriette
Co ještě říci o Shalimaru po téměř sto letech?
Nic.
Co bych tedy mohl dodat?
Spíše pár roztroušených myšlenek, pocitů než podrobností o pyramidě a kompozici.
Můj první Šalimar přišel v roce 1983, bylo mi dvacet let.
Byl to ten v oválné lahvičce s matným uzávěrem a černou klikatou krabičkou na bílém pozadí.
Byl to úžasný zázrak, ráno jste si ji vzali na sebe a večer tam byla pořád, konečně zakuklená a zkrocená, po kočičím běsnění celého dne, v němž se všechny tóny, od kadidla po bergamot, od kůže po levanduli, od vanilky po mandarinku, konečně ztišily a splynuly s kůží.
Tehdy jsem ji používala, protože parfémy byly světem, který se dal prozkoumat v mnoha směrech, a musím se přiznat, že mi trvalo docela dlouho, než jsem si ji oblíbila a zcela se o ní přesvědčila.
Dnes ji používám, protože ji miluji, nemohu se bez ní obejít, je v pětadvacítce, kterou mám vždy ve svém parfémovém šatníku.
Jaký byl tehdy Shalimar, ani nebudu zmiňovat.
Minulý týden jsem si k ní znovu přivoněla, přivoněla jsem si k tomu starému flakonku, kde jsem si z ní nechala prst jako budoucí osobní odkaz, to jsem se svými parfémy dělala vždycky, nikdy jsem o ně nechtěla navždy přijít.
Nebudu nikomu lhát a přiznám se, že kdyby se ten Shalimar vrátil, běžela bych si ho koupit znovu, pořídila bych si dva flakony, jeden bych zamkla do trezoru a druhý bych si užívala po kapkách.
Ten Shalimar už ale není a já nemám v úmyslu prodat dům, abych si ho koupil použitý.
Z dětí, vnuků a pravnuků toho Shalimaru není podle mého názoru všechno na úrovni, ale je na osobním vkusu každého člověka, aby si našel to, co ho nejvíce přesvědčí.
Mě například příliš nepřesvědčila jak EdT - na můj vkus příliš těkavá -, tak EdP - příliš agresivní v úvodu a s náhlým nástupem do schnutí, aniž by byla náležitě doceněna.
Miluji EoC, která paradoxně vydrží mnohem déle než EdT a také EdP.
Na závěr podotýkám, že těm, kterým je dvacet nebo dokonce třicet, by ten starý Shalimar možná vadil, příliš vzdálený současnému vkusu.
Udělali v Guerlainu dobře, že Shalimar tak radikálně změnili, a to i tváří v tvář IFRA?
Nevím.
Za sebe, který ho miloval 33 let, říkám, že ne, ale říkat, že z nového Shalimaru nic nezachránil, je podle mého názoru stejně špatné.
A v každém případě, kromě čehokoli jiného, dávám přednost Shalimaru, který už jím není, před novým syntetickým a přeslazeným, který mi k srdci nepromlouvá.
Přesto všechno zůstává
MASTERPIECE
tfirebaugh
Moje babička, krásná a elegantní dáma, strávila většinu svého dospělého života za pultem s parfémy ve firmě Famous Barr v Saint Louis. Mnozí ji znali jako "parfumérku". Pro mě byla mou "Mimi" a za svou lásku k jemným vůním vděčím právě jí.
Ztratili jsme ji téměř před dvěma lety. Bylo to srdcervoucí "sbohem" a jsem vděčná, že jsem měla možnost se s ní naposledy zasmát, než se vydala na další krok na této úžasné cestě. Jejím posledním přáním bylo, abychom si z jejího domova všichni odnesli nějakou drobnost (nebo věci), která by nám ji připomínala a dělala nám radost.
Den jejího pohřbu byl většinou v mlze. Byl únor v St. Louis, mrazivý, studený, ale plný naděje. Uctili jsme ji v duchu radosti a smíchu. Měla jsem na sobě Mohur od Neely Vermeirové. Věděla jsem, že by to Mimi schválila. Máma mi řekla, že "krásně voním", vzala mě do náruče a rozplakala se. Moje pratety s hrdostí vzpomínaly na Mimiin oběd s Elizabeth Taylorovou - ne při jedné, ale při DVOU příležitostech. Zdá se, že prodala nejvíc bílých diamantů A vášně ve městě, a to byla její odměna.
Když se vrátím k tématu - Šalimar. Kam to zapadá? K narozeninám a svátkům Mimi vždycky obdarovávala maminku Shalimarem. Měla všechny koncentrace, Extrait v nádherné, malé lahvičce Baccarat. Tak opojná a šťavnatá. Vzpomínám si, jak mi máma vyprávěla o rozdílech mezi jednotlivými koncentracemi a jak jsem je jako dítě čichala všechny za sebou, až po Eau de Cologne s kuželovitou špičkou. Byla jsem závislá.
Po pohřbu jsme všichni šli do Mimiina domu, do domu, který tolik let tvrdě budovala a platila. Nikdo nám nepřipomínal, abychom si sundali boty nebo neběhali kolem schodů, kdybychom náhodou spadli. Žádný jemný hlas, který by nám připomínal, abychom se drželi dál od jejích sukulentů, aby na nás "nevyskočily trny" a nepíchly nás. Jen ticho a úcta k dobře prožitému životu. Vešla jsem do její ložnice a na nočním stolku jsem spatřila vystavený její JEDINÝ flakon parfému. Zlatý rozprašovač Guerlain. Zvedl jsem ho, otevřel víčko a ucítil vůni kadidla a kůže, vanilky a pižma. Byl jsem doma. Z očí mi vyhrkly slzy a já věděla, jaký dárek mi Mimi chce dát. Této lahvičky si nesmírně vážím. Když se chci cítit blízko ní, dopřeji si to, něžně políbím láhev, kterou drží její ruce, a znovu cítím její přítomnost nablízku.
V tom je pro mě krása a kouzlo Shalimaru. Vůně nevídané krásy a rafinovanosti, stejně jako moje Mimi.
Cinderella
Vždycky jsem věděl, že je to legenda. Dokud jsem ji nedostal.... Začal jsem si ji nasazovat, ano, je neobvyklá, ano, nesporně zajímavá. Je to jediná svého druhu. Chodil jsem v něm a říkal si, no, co mi chybí, proč jeho legendárnost neuznávám každou buňkou svého těla? Nebo se snad do tohoto kruhu vyvolených šťastlivců nesmím dostat? A tak...
Milovali jste se v něm někdy? K tomu je přece stvořeno. Pro bezesné vášnivé noci, z jejichž pouhé vzpomínky se vaří a vře krev, vrháte se do horečky a chodíte a jen a jen prosíte, abyste na to moc nemysleli... Na tu vůni už se nedá zapomenout, ani na něj, ani na ni..... Je to navždy... To je vaše společné voňavé tajemství a odteď, kdykoli a kdekoli ji ucítíte - ponořte se do těch horkých vzpomínek s hlavou... A je jedno, jak váš románek skončí - šťastným manželstvím nebo srdcervoucím rozchodem - na tom vůbec nezáleží..... Záleží jen na tom, že až se budete procházet letním soumrakem, ponořeni do těchto hořkosladkých vzpomínek, budete se muset na chvíli zastavit, zaposlouchat se do ticha zamrzlého města a říct si - Pro takový okamžik, takovou vášeň, takový žal, takovou lásku, pro jediný něžný polibek tohoto muže stálo za to narodit se na tento svět.... Shalimar, jedním slovem.....