Hermann à mes Côtés me Paraissait une Ombre podle Etat Libre d'Orange je Woody Aromatic vůně pro ženy a muže. Hermann à mes Côtés me Paraissait une Ombre byl/a uveden/a v roce 2015. "Nosem" za touto vůní je Quentin Bisch. Vrchní tóny jsou Dřevo Pepperwood™, Galbanum a Černý rybíz; střední tóny jsouGeosmin, Růžový olej a Olibanum ; základní tóny jsou Ambroxan, Pačuli, Calypsone a Vetiver.

Hudba, ke které si přivoníte: redaktoři Fragrantica se podělili o své oblíbence. Část II
od Dariia Fessalonika, Elena Vosnaki, Nicola Thomis, Stefanie Jähn

Co tuto sezónu nosí redaktoři Fragrantica? (Jaro 2024)
od Elena Vosnaki, John Biebel, Iulia Halatz, Markéta Rybínová, Edie Smith, Jernê Knowles, Dariia Fessalonika, Anastasia Privalova, Stefanie Jähn

Zelené, zelenější, nejzelenější: Vůně na oslavu jara a nadcházejícího léta
od Anastasia Privalova

Hermann à mes Côtés me Paraissait une Ombre (ELDO): Tyto mlhou zahalené hory
od Elena Vosnaki

Láska na první pohled: Vůně, které nám ukradly srdce
od Dariia Fessalonika, Anastasia Privalova, Iulia Halatz, Edie Smith, Markéta Rybínová, Elena Vosnaki, Yi Shang (怡 商), Jernê Knowles

alphairone
Quentin Bisch je podle mého osobního vkusu jedním z nejúspěšnějších parfumérů. Když se mu to nepovede, je to velký "dejte to ode mě pryč". Ale když je to trefa, jako v případě této, s radostí se v ní utápím.
Vyváženost zemitých, minerálních prvků s gázovou, sametově okvětní růží a pepřovým mahagonovým tmelem z ní dělá lahůdku do teplejších podmínek. Difuzní, aniž by byla hutná, Hermannova přednost spočívá především v tom, že její téměř hmatatelná křupavost zapaluje čichové receptory jako nejmenší jiskřičky a prskání. Vznášejí se v ní bublinky pižma, víří obláčky kadidla. Pak se objeví kouř v bublinách, nebo bublinky v kouři. Nedokážu se rozhodnout, ale mísí se s magnetickým siláží kolem mého osobního prostoru.
Je to moderní parfém, se kterým souhlasím. Nemusí vždycky přikyvovat klasické nebo vintage kompozici, stačí, když se snoubí a působí sugestivně, a to tento splňuje. Cítím se v ní dobře, je to dopaminová odměna, stimulující nošení a působí lehce vodově a barevně.

Bodomic
Ahoj všichni, první recenze a pravdou je, že ačkoli mě svět parfémů fascinuje poslední tři nebo čtyři měsíce, nejsem velký odborník na rozpoznávání tónů nebo vyvolávání scénářů, do kterých vás vůně přenesou.
Tato však nemá moc prostoru pro chyby. Jak už bylo řečeno, je to pole růží, svěží, živé, dokonce kořeněné díky onomu pižmu a nedeklarovanému pomeranči, který je, alespoň na mé kůži, docela znatelný. Evokuje svěžest, ale nedovedu si ji představit v létě. Je spíš sofistikovaná. Stejně tak si nedokážu představit, že bych ji musela blokovat péřovou bundou a šálou, jako při počasí, které momentálně zažíváme (ve Španělsku), se silným větrem a krutým mrazem. Pro mě je to to, čemu říkám "entretiempo" (uprostřed sezóny).
Na začátku, když ještě neuschla, ta mokrá země (nadbytečnost stranou) opravdu září, a to geosminem, ambroxanem se sladkým nádechem a, jak se říká, petrikorem. Zavřete oči a přenesete se k tomu, co vám chtějí sdělit. Jak se vyvíjí a vysychá, zvýrazní se ty kořeněné vůně, o kterých jsem mluvil, spolu s velkým množstvím kardamonu, spoustou pepře a pačuli. Ostrá, ale přesto sladká. Na konci je to jako malý sluneční paprsek, který prokoukne skrz dešťové mraky, které nasákly růže. Je to jako jeden z těch malých čicháčků. Je to jako jeden z těch malých šňupanců, když přichází jaro, nechci ten parfém zlehčovat. Ve skutečnosti jde o jedinečné dílo. Nakonec se postupně zbavuje kardamomu a pepře. Ne že bych ušel dlouhou cestu, ale dal jsem si záležet na tom, abych se naučil a přivoněl, a nikdy jsem nic podobného necítil.
Bohužel jsem totálně traumatizovaná svou kůží pouštní rohaté ještěrky a jakákoli z vůní, jejíž recenze jsou typu "DURASION 87h NA KŮŽI A JÁ JSEM SI PĚTKRÁT PRALA PRACHY A NEJDE TO DÁL", se v mém případě nechová stejně. Přesněji bych aplikovala 2-3 střiky, ale pokud si promítáte jako takové recenze výše, nedělejte to. Má nastříkáno v osobní bublině na hodinu a půl a pohladí vás při pohybu těmi svěžími a živými květy, víceméně na 2 hodiny, aby zůstal na úrovni kůže další 2 hodiny, nebo skoro.
Nekupujte ji naslepo, protože květinová přetíženost a zemité podtóny mi nepřipadají jako něco, co by se mělo líbit každému.
TRIVIA: Inspirováno básní Victora Huga "Na co mysleli dva jezdci v lese", původně "À quoi songeaient les deux cavaliers dans la forêt", v jejímž názvu se události samy vysvětlují. V jednu chvíli jeden z jezdců kvůli husté, temné a silně nabité atmosféře vlhkého lesa nevidí zřetelně Hermanna, druhého jezdce. Pak Victor Hugo řekne své.
"La nuit était fort noire et la forêt très-sombre.
Hermann à mes côtés me paraissait une ombre".
"Noc byla velmi temná a les velmi ponurý.
Hermann vedle mě vypadal jako stín."
Takhle voní parfém.

GONÉ VALO
No, to je ale klenot, který jste pro mě vytvořili.
Tuto vůni jsem získala výměnou s kamarádem, dala jsem mu LEMON LINE od Mancera a on mi dal tuto vůni.
A no, co o ní můžu říct? Ufff, možná se to čte směšně, ale ve skutečnosti je to velmi niterná vůně hahaha. Má takové přírodní a hluboké doteky, díky kterým je velmi návyková.
Je nemožné nepředstavit si zamračený, vlhký, temný zemitý les s tisíci zelenými rostlinami, které vydávají vůni někde mezi zemitou a prekérní. Kupodivu mi tento preciózní nádech hodně připomíná pocit, když pijete vodu s chlorofylem. Aleooooo, ta RŮŽE, ufffff, chladná růže, zastíněná celým tím zemitým, předkořeněným, temným a vlhkým lesem, bože, jaká krásná a gotická růže.
Kupodivu, od Moschina opravdu dostanete růži ve stylu TOY BOY, jenže v HAMCMPUO je to trochu zelenější a svěžejší růže, kvůli tomu pocitu preticoru, který ji vykoupe, až vytvoří velmi návykové spojení vůní. Dodá vám ten pocit růže/tamarínu, ale v nazelenalém/dřevitém stylu, velmi jemný a svěží.
A řeknu vám, že už jsem na tuto vůni dostala komplimenty, což je zvláštní, protože, abych byla upřímná, nikdy jsem si nepředstavovala, že by to mohla být vůně, která by vůbec mohla dostat nějaké komplimenty. Mám pocit, že je to spíš pro osobní potěšení, ale co, 4 komplimenty za jeden den nejsou vůbec špatné.
Výdrž cca 8 hodin a mírná projekce na velmi solidní osobní bublinu.
Jemná vůně, výborná na jaro, léto i podzim. Nosila jsem ji i ve více než 35stupňových vedrech a funguje skvěle.
Opět velmi niková vůně. Nemyslím si, že bude každému po chuti, ale zkuste ji tím, že si pořídíte nějaký dekant.
Požehnání a objetí všem.

Ragnar
Tato vůně je inspirována básní Victora Huga "Co si mysleli dva rytíři v lese".
Na otázku: "Kdo tě provází lesem v nejtemnější noci?" jako odpověď zaznívá verš z básně "po mém boku se mi Hermann zdál stínem", který je pak plným názvem vůně. Domnívám se tedy, že v představách tvůrce odpověď odkazuje na vůni jako na společníka na cestách tímto lesem.
"Temná byla noc a les ponurý"....
Hermann začíná svěží, vlhkou vegetací. Je to zelený plácek na pobřeží Středozemního moře; obloha je olověná a právě skončil déšť. Vlhká země, listí a lesy vyzařují směs slaných, železitých a zemitých akordů, které bych nazval minerálními. Ano, minerální akordy jsou jedním z protagonistů celého vývoje této vůně.
Nechybí ani akord připomínající okurku. Pocit je zelený, svěží, naprosto realistický a přirozeně vonící. Je v ní cítit vegetace, která zůstala mokrá po dešti.
Poté se stává vzdušnější. Okvětní lístky a pižmo vůni odlehčují a vytvářejí iluzi čistého, svěžího vzduchu. Pokud zavřete oči a nadechnete se, prakticky uslyšíte déšť stékající z listů a větví, stejně jako vůni zeleného mechu a dřevitých akordů.
Máte pocit, jako byste seděli u potoka ve vlhkém, temném lese, poslouchali proudící vodu a zároveň si užívali jemné nuance mokrých oblázků.
Skutečně příjemný pocit. Dřevitá, svěží a vodní; alternativní vodní vůně, bez toho otravného slaného nádechu, bez tmelení a dráždivých řas, kterou lze nosit prakticky ve všech ročních obdobích. Dobrý výkon.
Občas mi připomínala vůni Côte d'Azur od Toma Forda.

Cameroff
Dostal jsem svou 3,4 unce lahvičku z Amazonu a hned mě to vrátilo do doby, kdy jsem byl uzavřený katolický chlapec, který chodil na půlnoční mši na Štědrý den.
Kněz šílí s hořícím kadidlem, točí jím ve vzduchu mosazným řetízkem jako zbraní, dělá s kouřem symboly nekonečna a kruhy a předvádí nám show. Jsem zděšená a fascinovaná. Ostatní kněží procházejí a chrlí na nás vodu. Předstírám, že zpívám písně a odříkávám nápěvy. Jdu domů znuděná, trochu promrzlá a zmatená, proč na mě musel házet vodu. To je vůně Hermanna.
Po prvním postříkání cítím hlavně pryskyřičné kadidlo a růžový absolut, i když růže není v žádném případě ženská. Je to spíše zemitá, vlhká, bezpohlavní růže, která tak trochu voní jako růžové latté od TAZO, kdybyste ho ohřáli v kastrolu. Mám podezření, že je to oxid růžový kvůli jeho intenzivní zemitosti, i když geosmin by k tomu mohl přispět. Nevoní po květinách, ale ani po čerstvě utržené růži. Voní jako růžová voda, kterou si koupíte na orientálním trhu. Nikde v úvodu tu necítím pepř ani dřevo, možná je to mou lahví.
Asi po hodině jsou růže a kadidlo stále velmi přítomné a jsou patrné i nadále, ale méně, jak mě vůně opouští. Po zbytek času se do popředí skutečně dostává geosmin a voní jako po dešti na středozápadě. Je trochu sladká, superzemitá, ozónová, vodní a velmi příjemná. Poupata černého rybízu opravdu necítím, i když jsou na stránkách ELDO uvedena. Idk about that one. Dostávám trochu dřeva, i když nejsem moc citlivá na základní tóny a mám problém rozlišit jantar, cedr, santalové dřevo, vanilku, ambroxan, pižmo a všechny ostatní "běžné" základní tóny, když jsou smíchány dohromady. Může to být pepřové dřevo, může to být ambroxan, může to být obojí. Koho to zajímá, toho nezajímá.
Osobně, kdyby existovala olejová parfémová verze této vůně nebo extrait de parfum, koupila bych si ji.
Tuto vůni bych opravdu doporučila na letošní podzim. Při nošení této vůně si připadám jako sexy tajemná katedrála, kdyby to byla osoba.

ManfrediGaetano14
"Hermann po mém boku vypadal jako stín." To je verš z básně Victora Huga "Co si mysleli dva rytíři v lese", jakéhosi novogotického Erlköniga à la Goethe, v níž jeden z obou rytířů, Hermann, dává přednost smrti před životem jako konci všeho pozemského utrpení, zatímco druhý, který je vypravěčem, dává přednost životu před smrtí, aby si zachoval jeho posvátnost a tajemství. To jsou dvě tváře našeho vědomí: jedna popírá bytí, aby potvrdila nicotu, a druhá potvrzuje bytí, aby popřela nicotu. Quentin Bisch se odhodlal k vytvoření romantického a nejasně introspektivního parfému, v podstatě růže zvlhčené noční mlhou ochlazenou větrem, téže, v níž se ozývají vzdálené modlitby Hugovy skladby. Sugestivní. Domnívám se však, že tento účinek jednoduše vyvolává černý pepř a pačuli. Pyramida Fragrantica je v rozporu s pyramidou Etienna de Swardta. Velmi dobrá výdrž a vhodná i pro letní večery. Zkrátka se mi velmi líbí. Považuji ji za jeden z dosud nejlepších parfémů Quentina Bische, společně s parfémem B683, kde se k podobnému akordu přidává šafrán a fialka. Zkuste B683 a pochopíte.

Boinaverde2009
Hermann a Mes Cotes je vůně, která má dva tóny, které mě společně zaujaly... růže a ambroxan, zvláštní, že? Řeknu vám, že je to zelená bomba svěžesti!!!!. Představte si to; spousta čerstvých růží ve stylu "Cartier declaration d' un Soir", ale méně zemitých, ve vlhkém prostředí, to vše s jedinečným leskem a jiskrou, kterou pravděpodobně dodává ambroxan, společně dosahují spojení prvků tak uvolňujících, osvěžujících a živých, že si představuji sama sebe v křesle sedící uprostřed čerstvě rozpuštěného lesa plného růží všude kolem, je to bomba energie po ránu a vydrží na mé kůži hodiny!!!!. Zdravím z Chile!

LukyLuke
Jeden z mých nejoblíbenějších parfémů. Návyková. Na začátku nádech "kovové" růže, jako po deštivém dni... Brzy se objeví tóny, které matně připomínají čaj a svěží, velmi lehké tóny vlhkého dřeva, pravděpodobně dané geosminem, připomínajícím vůni mokré země, která je v tomto parfému sotva znatelná. Zářivý parfém... velmi zvláštní... svěží... přetrvávající zejména na oblečení. Dostatečná siláž po dobu prvních 2 hodin, poté zůstává nenápadná a vnímatelná, ale z blízka. Čekala jsem lepší.
Krásný objev, který ohromí svou jedinečností a evokací, kterou vytváří. Unisex. Vřele doporučuji.

kristina11111
Moderní vodní sporty. Minerální parfém.
Vůně je dlouhotrvající, nesmývatelná, introvertní. Přežila sprchu i koupel. Po 2 dnech na mně byla přítomna a to se mi nelíbilo. Samotná vůně se mi líbila a přišla mi velmi zajímavá.
Obrázek vůně je takový:
Stojím na kamenných balvanech, dívám se na rozbouřené moře, ovívá mě vlhký vzduch, mokrý a studený. Jedna ledová vlna mě zasáhne a převrátí mě. V ústech cítím slané moře, oblázky a písek.
Druhý obrázek, o mnoho hodin později.
Městská džungle, šedá, vlhká, stěna deště a tady je to vínová růže mezi mokrým betonem a asfaltem.
Pokud podle tónů, na začátku jasně cítím kafr, sůl. Růže je stejná jako v perlách od Lalique nebo v secret od new dawn.
Ráda bych tuto vůni přiřadila k modernímu minerálnímu chypru.

Reptille
Herman není muž. Je to Stín.
Je to silná pružná slaná vlna, která vás udeří do nosu a uší. Ty, stále ještě napůl slepý a napůl hluchý, se snažíš nějak vzpamatovat a zběsile vyplavat ze vzniklé jámy, která tě hrozí stáhnout ke dnu - ale to už se blíží další. Musíte se narychlo seskupit a plavat dál, přičemž volíte adekvátní styl, protože v sázce je otázka života a smrti... Zároveň ti najednou přijde legrační a zábavné, že se můžeš jen tak hloupě a neslavně utopit jako bezmocné dítě - a jako dospělý to samozřejmě nedopustíš a vyvineš veškeré úsilí, abys ses zachránil.
To a navíc ještě geosmin. Tahle vůně má skutečně moc vyvolat déšť, vyzkoušeno. Nejenže voní po dešti (a slaném moři), ale také ho naplno cítíte, takříkajíc ve 3D. Je to pochopitelné, protože tvůrci se snažili realizovat efekt společníka, garde, "stínu", koneckonců - a povedlo se jim to famózně. Je to doslova stěna deště přímo vedle vás. Ne, vůbec mě to neděsí. Dokonce ho nosím.))) Chci vás ale upozornit, že geosmin (a ambroxan) není zdaleka to jediné, co v něm uslyšíte. Nevím, co je to pepřové dřevo, ale ráda bych věřila, že i tady ho cítím. Zřejmě nějaký druh pepřových hub. A mrtvé listí. A někde za mnou křupe větvička.
Nejčistší elixír lehké deprese. Jednorožčí slzy.
Čepel - ale mám ji schovanou hluboko v kapse a je to nůž na papír, na otevírání dopisů.
Taky si myslím, že ta vůně půjde obzvlášť dobře těm, kteří jsou ještě nějak moc zkažení Secretions Magnifiques.
Kromě toho, že je to Hermanův stín - je to také tak trochu Robert Smith.
Zlomíš mě, tvé ruce na mně, dotek tak obyčejný, tak zatuchlý, že zabíjí.
Škrtíš mě, zaplétáš mě, do beznaděje a modliteb za déšť...

aadeee
Jedná se o nejpodceňovanější vůni od ELdO. Pokud ji necháte chvíli působit, bude se toho v ní dít poměrně hodně. Je v ní trochu růže, trochu kadidla a rozhodně vodní pocit (geosmine?). Na oficiálních stránkách se píše i o poupatech černého rybízu a myslím, že je tam také. Voní, jako byste se brouzdali v čerstvé rose, ale pak také ucítíte čerstvě ořezanou tužku, když si přičichnete. Zajímavé.
Inspirací pro tuto vůni s dlouhým a poměrně honosným názvem byl koncept stínu jako alternativního já. No, myslím, že tohle je spíše extrovertní alternativní já. Jeho přítomnost je snadno patrná s překvapivě dobrou siláží a skvělou výdrží. Rozhodně je poutavá, spousta lidí se mě ptala, co to mám na sobě. Tahle vůně vydrží a přetrvává a zůstává na oblečení několik dní. Označila bych ji za sexy a přiklánějící se k mužské straně. Je to vůně člověka, který začíná konverzaci jako první. Bez ohledu na to, zda jde o "À quoi songeaient les deux cavaliers dans la forêt" (Co si mysleli dva jezdci v lese) jako v Hugově básni, nebo ne. Palec nahoru.

gdeev
oficiální pyramida na podpisovém vzoru je následující:
pupeny černého rybízu, černý pepř, galbanum, kalypson, geosmin, kadidlo, pepřové dřevo, petálie, růžová absolue, pačuli, ambroxan.....
Co na to říct... ELdo pokračovat v epatetování. V tom lese, který opěvoval Hugo ve své básni, bylo zřejmě tak strašidelně, že si tenhle Hermann, cválající od nosní dírky k nosní dírce, zřejmě řádně počůral kalhoty.
Celkově je vůně někde v duchu Duchaufourových minerálních experimentů (Sienne l'Hiver). Je zde zcela zřejmý pokus o mlhu, mávání rybízovou větvičkou, mrazení a víření..... A nakonec - pochcané hadry, promiňte mi tu francouzštinu.
A je zajímavé, kde Swardt skončí poté, co se nikový trh rozroste do velikosti Ali Expressu. Zatímco v minulosti byla tato epatage spojována se samotným pojmem "selektivní parfumerie" (ach, s jakým ohněm v očích jsem kdysi všem a každému vyprávěla o "Velkolepých tajemstvích"!), nyní se z ní stala obyčejná zrůdnost. Asi stejně, jako jsou dnes vnímána acidová trička a dřeváky na platformě, po kterých jsme šíleli v roce 1996.....
Kdo viděl současnou Žannu Aguzarovou, pochopí. Člověk se neubrání pocitu trapnosti, že se váš nedávný idol úplně zbláznil a už ani neovládá svůj vlastní močový měchýř.....