Chergui Serge Lutens pro ženy a muže

tabák
med
zelený
kouřový

Chergui podle Serge Lutens je Orientální Spicy vůně pro ženy a muže. Chergui byl/a uveden/a v roce 2001. "Nosem" za touto vůní je Christopher Sheldrake.

Vonné složky

10/05/24 11:15
Recenze na Tonka Sarrapia Extrait 75 od Guerlain 0
Láska na první pohled: Vůně, které nám ukradly srdce

Láska na první pohled: Vůně, které nám ukradly srdce

od Dariia Fessalonika, Anastasia Privalova, Iulia Halatz, Edie Smith, Markéta Rybínová, Elena Vosnaki, Yi Shang (怡 商), Jernê Knowles

02/15/24 08:04

анюшатик

Natašina sestro, nejsi jediná, kdo Shergie nerozuměl. Mám stejný příběh. Obsazení. Nepochopila jsem to. "Ale je to mistrovské dílo, když jsou z něj všichni tak nadšení!" "To je přece mistrovské dílo! - Pomyslela jsem si. Asi z té lahve, jak to bude znít! (To jsou moje myšlenky) Koupě lahve. Aha((! Snažím se pochopit, šířit, vzbudit v sobě lásku k všeobecně uznávanému mistrovskému dílu. Bohužel. Nelíbilo se mi to, nevyšlo to. Prodej. Úlevný povzdech.)
Proč to píšu? Každý jsme jiný. Každý máme jiný vkus. A to je v pořádku.
Neurážím parfémy a jejich milovníky, takže prosím nemínusujte recenzi.
P. S. Všichni - stále mínusují! Nechápu, proč být tak sobecký? Varovat kolegy parfumáře před slepou koupí ne zrovna nejlevnějšího parfému - co je na tom špatného? Vždyť mnozí, stejně jako já, se řídí kladnými recenzemi, a pak nevědí, kam s flakonem.

Ragnar

Chergui je atypický tabák, který se liší od všech ostatních tabákových parfémů v okolí. Je hýčkající, protože je hřejivý a zahalující, sladký a mastný a nepochybně unisexový.
Pro můj nos vlastně není hlavním hrdinou tabák, ale vynikající směs ambry, sena a kosatce. Tabák dodává této vůni extra třídu, ale vše je velmi dobře namícháno.
Nedoporučuji kupovat naslepo. Testování je nutností.
Celkově dobrý výkon.

17seyed

Můj dědeček byl velký kuřák a žil s námi od mého narození až do své smrti.

Jeho den se skládal z dlouhého kouření v jeho pokoji, sledování televize, chození do parku, kde si povídal s přáteli, a z nákupu čerstvého chleba v pekárnách brzy ráno.

Kdykoli odešel z domu, aby udělal některou z těchto věcí, moje matka šla a nastříkala mu do pokoje deodorant, aby ho zbavila intenzivního sladkého a tmavého tabákového zápachu.

Připadá mi velmi ironické a zajímavé, jak je tento zápach v různých kulturách vnímán odlišně. V té naší je to zápach starého muže, který kouří na řetězu a který by se neměl šířit do zbytku domu, v jiných je to něco, co by si lidé vybrali, aby vonělo během dne, a oslavovali to jako svůj oblíbený parfém.

pisbri

Cítím intenzivní parfém, který okamžitě navozuje "shromážděnou", tichou atmosféru. Definovala bych ji jako orientální a temnou s talkovým podtónem. Okamžitě rozeznávám kosatec a tabák, které ve směsi s teplým jantarem a kadidlem vytvářejí intenzivně hřejivý a pryskyřičný celek, odměřeně, ale skvěle zjemněný medem, který s výbuchem šílenství tyranizuje ostatní tóny a na několik vteřin se stává dominantním a jasně rozlišitelným, jako by se z hlubin vůně, z jejího komplexu, chtěl vynořit a čas od času na sebe upozornit. Pro mě zůstává převážně mastkově hřejivá, ale má pozoruhodný obrys. není vzdušná a čistá, ba vnímám jistou "kalnost". Meditativní, voní tichem a samotou, ale takovou tou pozitivní, takovou, která člověka usmiřuje. je pravdivá, určitým způsobem uklidňující. Není to lineární parfém, často se mění a tu a tam se objeví nový tón, jiná nuance, nečekaný pocit. opravdu mě ohromila, nosila bych ji s nesmírným potěšením, svou sladkostí uklidňuje, konejší a podporuje. Ví, jak člověku udělat dobře, svou obklopující přítomností, ale bez jakékoliv arogance. Krásný obal, útulné objetí, více než kdy jindy upřímné a důvěrné. Hluboký a kontemplativní jsou první přídavná jména, která mě napadají. Nemyslela jsem si, že se mi bude tolik líbit, řekněme, že se mi nezdála být mým typem, a místo toho mi otevřela svět, víc než jiné, o kterých jsem si myslela, že si je zamiluju a místo toho mě za pár dní omrzí. Tahle Chergui je neustálé, stálé překvapení, pokaždé, když ji nosím, miluji ji o něco víc. Absolutní vrchol mého seznamu přání. Měla jsem dekantér loga Palais, ale málem jsem ho vypila, ani nevíte, jak moc mi chybí.

JohnnyCR

Když jsem ho dostal poprvé, tak jsem ho špatně pochopil. Přišla mi příliš sladká a pudrová. Odložila jsem ji jako potenciální výměnu nebo prodej.

Ale.

Před pár týdny jsem ji vytáhla a nemůžu uvěřit, že jsem se jí málem zbavila. Je tak dobrá. Ano, je sladká, ano, je pudrová, ale je také tak kořeněná a tabák je na jiné úrovni. Je to tak příjemné, tak mužné, tak nositelné. Perfektní na podzim a zimu. Jediným problémem je, že si teď méně věřím, že se zbavím některých vůní, které se mi nelíbí, co když na mě vytáhnou Chergui!

Tahle je skvělá. Pořiďte si ji.

drakecito

Chergui se mi zdá být vynikajícím parfémem, v němž vyniká tabákový tón, velmi dobře zpracovaný, který se dokonale snoubí s medem a jantarem, což jsou pro můj nos nejlépe rozpoznatelné tóny.

Základ je doplněn růží, kosatcem a santalovým dřevem, vše v rámci sladké aury, kterou Lutensovy vůně obvykle mají.

Vůně je vynikající a alespoň zde nezpívají chemické látky v aromatu.

Nevím, jestli byla přeformulována, nebo ne, a co se týče výkonu, má průměrnou výdrž a stopu. Souhlasím, že v tomto ohledu jí možná něco chybí.

Mám celou lahvičku a pravdou je, že je to parfém, který mě velmi baví.

Myslím, že je etalonem mezi sladkými tabákovými parfémy. Je komplexnější než například Tobacco Vanille od Toma Forda (ten je určitě přeformulovaný) a dá se sehnat za mnohem lepší cenu (srovnávám jen kvůli aspektu sladkého tabáku, jsou to jiné parfémy).

Poznámka: Můj komentář vychází z flakonu z roku 2017.

La DameDeNoir

Chergui je střízlivý, vážný a silný parfém, jeden z těch, kterých je stále méně.

Chergui je hřejivá, aniž by byla sladká, kouřová, ohromně kouřová, suchá a s ohromnou silou, aniž by byla příliš nápadná.

Název, jak se domnívám, odkazuje na marocký vítr. A opravdu se zdá, že obnovuje pouštní vzduch, teplý, suchý, silný. Působí exoticky a zároveň ponuře a tajemně, a dokonce trochu hrozivě. Skutečně, když ji otevřete, vybaví se vám obrazy Orientu. Ale ne Orient z klišé Tisíce a jedné noci nebo z cestovních kanceláří, ne "všechna kouzla Maroka v El Corte Inglés", ne pohlednice se súky nebo vize umělců devatenáctého století s odaliskami v teskných, smyslných pózách. Cherguiho Orient je vážný a ponurý. Je to poušť ve své tajemné, telurické a atavistické podstatě, se svými nebezpečími a záhadami. Tuaregové prohánějící střelný prach na svých velbloudech nebo arabských ořích, súfijové stahující se do své samoty k meditaci a modlitbám, přízrak přeludu, ozvěna slunce. Simun a lev číhající v dálce. Představuji si padouchy z orientálních filmů, jako je Jaffar nebo Koura nesoucí Chergui.

tandaina

Tento parfém potřebuje teplo, aby skutečně rozkvetl. V chladném počasí je lehce medová s velmi ostrým dřevitým tónem (předpokládám, že balzámovým). Je to hezké, ale je to takové ploché a tóny jako by na sebe nešikovně narážely.

Ale ať se teplota dostane nad 80F a všechno se změní. Chergui se promění v tekuté zlato. Je to jako koupat se v létě v syrovém přírodním medu ve staré sušárně tabáku. Je hluboké, bohaté a smyslné a zpívá. Nepřestává pumpovat tu nádheru, i když se já a můj kůň potíme při tréninku pod horkým sluncem, stále nádherně voníme. Počkejte do léta, stříkněte na sebe trochu této vůně a ponořte se do luxusu.

Miluju ji. Ale mám podezření, že je to vůně, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Takže buďte varováni, stydlivá a uzavřená není.

rena

Medový, sladký, balzamický tabák. Nutí mě meditovat a ocitám se před velkým šálkem černého čaje, ze kterého se kouří pára. Namáčím do něj vanilkové a karamelové sušenky. Je to teplý a uklidňující čaj... jako zimní večer před zapáleným krbem ve společnosti staré knihy. kolik obrazů mi proběhne....stará dýmka... dýmkový tabák a také něco dřevnatého. ano, něco dřevnatého ....pálí se pařezy.

Lady Dani

Můj první SL, zdaleka jeden z nejlepších parfémů, které jsem kdy cítila. Na mé kůži vyniknou tóny medu, kosatce, tabáku a jantaru. Myslím, že je to poprvé, co jsem v parfému ucítila tabák, a můžu říct, že jsem si tu notu zamilovala. Není cítit kouřem ani nikotinem (toho jsem se k smrti bála). Měla jsem bývalého, který kouřil dýmku a miloval aromatizovaný tabák, takže přesně tak se mi aromatizovaný tabák představil. Cítím také skořici, i když tato nota není uvedena.
Je to hřejivý, exotický a tajemný parfém, ideální pro chvíle požitkářství. Úžasná orientální vůně, která mi připomíná, jak název napovídá, horký pouštní vítr. Mírná projekce a výdrž +12hodin. Láska na první stříknutí.

Cética

Kdyby mi někdo řekl, že jednou budu chtít parfém se senem, kadidlem a tabákem, asi bych se zasmála.
Ale je fakt, že tahle je velmi, velmi chutná. Tabáku je v ní velmi málo a je absurdně kvalitní. Nikdy nepřipomíná cigarety, doutníky a podobně.
Je to velmi dobře sestavený parfém; cítíte všechny tóny. Ale plochá, s medem v čele spolu s jantarem a santalovým dřevem. Téměř chybí kosatec; je to božská kouřovost. Jedno slovo pro ni: okouzlující. Liší se od sofistikovanosti, je méně mozková a více tělesná než ta.
Děkuji své kamarádce Gividalett, která mě s touto úžasnou vůní seznámila!

Gleidson Santos

Lineární vůně, ale byl by hřích, kdyby se to, co cítíte, když ji stříkáte, časem změnilo. Na mé kůži diktuje pravidla med, vedle něj nesmělý tabák, tak akorát. V sušení cítím něco jako vanilku, i když v bazových tónech není. Velmi zralá vůně, nevidím teenagera, který by nosil One million, jak nosí Chergui. Chergui není pro ty, kteří chtějí dobývat, Chergui je pro ty, kteří už dobyli.

Rozz

"OBEJMI MĚ!"

----------

Vrchní tón je velmi sladký a silný (pokud nemáte rádi sladké, bude vám připadat příliš sladký). Je to tabáková vůně, jako byste vstupovali do obchodu s doutníky, s nádechem dřeva, kadidla a medu. Všechny tyto tóny jsou dominantní od začátku do konce (lineární parfém). Je to hřejivá, sebevědomá a velmi útulná vůně, líbila se mi hned na první pohled!

Je staromódní? Poněkud, ale v pozitivním slova smyslu. Staromódní je spojována s nudnou a konzervativní, ALE v tomto případě - Chergui - je klasická a svému nositeli zprostředkovává teplo, klid, dobrý vkus a jistotu (mimo jiné). Necítím z ní syntetiku, ale pravý opak. Okamžitě si uvědomíte, že máte před sebou skvělý (niche) kvalitní parfém.

Je k dostání pouze v balení 1,7 Oz/50 ml a víc není potřeba. Dodává se s rozprašovačem a SPLASH (kdyby někdo chtěl plýtvat touto krásnou tekutinou).

Je unisex, i když pokud je žena (opakuji, že M-U-J-J-E-R) dostatečně sebevědomá, bude jí slušet. I když mně přijde spíš mužský (kvůli tabáku). Poloformální a neformální použití, ideální pro chladné podnebí, kdy Chergui září, a mírné podnebí, i když by to bylo trochu riskantní. Za +25 let. Není to parfém pro teenagery. Dlouhá výdrž a střední projekce (stačí 2 stříknutí).

Chergui mě velmi příjemně překvapila, co vy?

Mrs Goldfish

1. Tlusté.
Tak husté, že se dá krájet nožem a mazat na chleba.
2. Sléhavý.
Tak mazlavý, že muže, který mě přišel navštívit po testu v IDB (jeden pišišvor na zápěstí!), jsem vyhodila, protože jsem se bála, aby můj malý byt nebyl nasáklý touhle krásou. Ne, ne tak docela vyhodil, samozřejmě ))) - Zdvořile jsem mu navrhla procházku na čerstvém vzduchu.
Ano, než jsme se vydali na čerstvý vzduch, ocitli jsme se ve výtahu, kde předtím jezdili opilí sousedé. Muži ve výtahu dýchali a, jak se zdá, měli nějaké přirozené potřeby..... No, Shergie ty muže ve výtahu udělal. V přízemí už po nich nezbyl ani stín, výtah byl cítit tabákem a medem.
3. Hlasitě.
Pokud to přehlušil výtah jantar, co říct o mé černé Soně Rykiel...... Což není příliš zdvořilé, zdá se mi, a zjevně určené pro někoho, kdo je zvyklý být ovládán.
4. Odolný.
Tak vytrvalá, že mi zůstala na MF i přes sprchu (za dvě hodiny prošla všemi fázemi od "Jak se mi to líbí" až po "Ta vůně je příšerná - dusivá!" a utíkala se umýt) a na kožešinovém límci kabátu (a to přece jen šla vedle mě!).
5. "Nóbl."
To se netýká jen jeho. Všechny Luteny, s nimiž jsem se zatím stihla seznámit, mají tuto vlastnost: voní po penězích. A ne těžce vydělanými, ale získanými například jako dědictví. Nelze si představit, že by člověk, který takhle voní, vstal v šest ráno a proháněl se s kresbami po nějakých předmětech nebo třídil hromady papírů v kanceláři ..... Lenost, hédonismus, trocha melancholie, nasycenost, věčná pološero......

Závěr: velmi, velmi... Samo o sobě "velmi" není ani plus, ani mínus, jde o to, co kdo od parfému chce.
V zásadě platí, že jak sytost, tak vytrvalost, tak stopa jsou spíše výhodami než nevýhodami. Pro mě to však byl skutečný čichový šok (ačkoli v mém šatníku není jediná "lehká" nebo "svěží" vůně).

Dolorosa

Podle mého nosu je to nejsilnější a nejtrvalejší vůně ze všech Lutenových parfémů. A vzhledem k tomu, že téměř všechny jeho vůně se vyznačují silou a výdrží, tahle je prostě zabijácká. Nemůžu ji používat ani s rozprašovačem - i ten nejnesmělejší "piš" je příliš. Musím odšroubovat rozprašovač a dát si kapku na kůži..... A tahle kapka jako by se mi rozprostřela po celé kůži, vůně se okamžitě vsákne do oblečení, vlasů, do všeho kolem.....
Kdyby se mi nelíbila, připadala by mi vtíravá. Ale mně se líbí. Naštěstí.
Některé dámy si stěžují, že na nich parfém nevydrží. Zkuste Chergui! Třeba budete mít štěstí a bude se vám líbit. A vydrží. Po dlouhou dobu.
Na mně dva dny. Téměř beze změny intenzity.

A teď k samotné vůni.
Hořký med. Bohatá medová vůně, ale s výraznou hořkostí. Směs hořkosti a sladkosti. Pronikavá, pikantní, palčivá. A tabák, kůže a ambra jsou jasně cítit, a aromatické dřevo - horké! A aromatické pryskyřice - vroucí od žáru!
Celkově Chergui voní jako oheň. Když se ho nadechnete, je horký. A cítíte i horkou kůži. Ale to všechno je kulisa hořkého medu.

Tento parfém má ohnivou šarlatovou barvu. Vdechnete ho, zavřete oči - a najednou se mihne plamen a nějaké šarlatové květy a černé kontury na pozadí ohně.
Nebo příslovečný šarlatový květ. Ohnivý květ, voňavý, svůdný, který se nedá utrhnout - hoří.....
Nebo šarlatový brokát se zlatem, lemovaný bobrem nebo sobolí. Sníh. Mráz praská. Ale i v takovém kabátě je horko. A na pozadí bělosti a modravých stínů se tento brokát zdá oslnivý a planoucí.
Ano, možná je cítit kožešinou. Kožešina by takhle voněla. Hustá, tmavá, drahá kožešina.
A samet. Vzpomínám si na bezejmennou hrdinku "Čistého pondělí" s jejími granátově černými sametovými šaty.
Celkově se mi vůně zdá orientální, ale spojuji si ji s Ruskem. Jen s tím historickým, kdy byly mrazy, kožešiny a těžké copy.
Teď jsou mrazy a copy vzácné a kožichy se nosí v břečce, jen aby se ukázalo, že existuje kožich.....
...Ten palčivý tón časem přestává být tak pronikavý, ale zůstává ta hořkosladká-medová-horkost, trvající hodiny a hodiny.
Překvapivě, když se vůně vyčerpá (druhý den, těsně před koncem), náhle v ní prorazí vůně čerstvě posečené, ale lehce zvadlé trávy, tak úžasně chutná!