La Fin Du Monde podle Etat Libre d'Orange je Woody Aromatic vůně pro ženy a muže. La Fin Du Monde byl/a uveden/a v roce 2013. "Nosem" za touto vůní je Quentin Bisch.

Novinka od Byredo – Alto Astral: Podivnější, než se zdá, a opravdu stojí za rozbor
od Eddie Bulliqi

Do Not Disturb od Vilhelm: Plyšová prostěradla, hotelové koberce a zatuchlá pokojová služba
od Eddie Bulliqi

Filmy, kde kterým si přivoníte: redaktoři Fragrantica se podělili o své oblíbené. Část II
od Dariia Fessalonika, Nayeli Cano, Yi Shang (怡 商), Edie Smith, Elena Prokofeva, Anastasia Privalova

Duchaufourovy experimenty se sírou: Déliria, Amour Nocturne & Tralala

Myrtillajus
Výbušný začátek: tento intenzivní "střelný prach" se okamžitě objeví v nose a vtrhne do nosních dírek, jako kdyby vás zasáhl výbuch, pak se vše pomalu uklidní a zůstane nádherný, lehký, čistý irský vzduch, který na mě působí uklidňujícím dojmem.
Představte si tuto scénu: je konec světa, bojuje se a situace je výbušná: s kým byste chtěli být v tuto chvíli? Není to tím, že jste s nejdražší osobou, kterou máte, že se celý svět kolem vás jakoby zastaví, uklidní? Mně to tolik připomíná zamrzlý okamžik na fotografii Alfreda Eisenstaedta "Polibek na Times Square", kde jsou jen dva lidé, kteří se milují, a celý svět, který jako by se zpomalil, je mimo.
Jedinou vadou na kráse této vůně shledávám její krátkou dobu trvání, ale i tak mi byla velmi příjemná.

Wendigo
Soubor X mé sbírky.
Pracuji s člověkem, který je sice v jiných ohledech autoritou, ale v tomto našem malém světě parfémů se absolutně nevyzná. A co hůř, nejde jen o to, že nerozezná tóny nebo nerozlišuje typy vůní, jde o to, že si jich ani nevšimne, pokud nejsou nepříjemné, jako třeba úžasná Orange Star od Andyho Tauera. Můžete dát Acqua di Sale na plný výkon a nedočkáte se žádných připomínek. A to se děje u všech parfémů.
S výjimkou tohoto.
Dovedete si představit mé překvapení! Protože i když tu vůni miluji, nenašla jsem pro ni žádné jasné využití ani funkčnost. Dokonce ani nejvhodnější prostředí nebo roční období. Jak poznamenala kolegyně níže, je to super specifická vůně. I když v mém případě je to pro mě kompliment.
Ano, voní jako popcorn, ale odborně smíchaný s mrkvovými semínky (ne proto, že bych někdy cítila skutečná mrkvová semínka, ale v jiných parfémech si jich všímám). Střelný prach jí dodává kořeněný nádech, ale není to vůně vtíravá, ani vůbec alfa či formální. Je to vůně, která se hodí k barevnému, veselému oblečení, do méně slavnostního prostředí. Ze začátku se zdá, že bude lehčí, než nakonec je, protože ačkoli to není žádná šelma, na mé kůži funguje skvěle. Je to parfémovaná voda, která se tak chová a dokáže vám bez problémů poskytnout 7 až 8 hodin nošení.
Co se týče pocitů, cítíte se při jejím nošení příjemně, jako by vás uklidňovala; je útulná a zábavná. Většinou bych řekla, že je to velmi zábavná vůně bez jasného využití nebo funkčnosti, ale jako by umění muselo dávat smysl! Myslím, že je to potěšení, dochází mi a brzy upustím velký flakon.

Migus
Krásný, lehký, rovnoměrně poletující a velmi příjemný parfém. Navzdory tak složité pyramidě působí velmi dobře. Perfektní unisex, vhodný do kanceláře a zejména na procházku. Udělá vám radost:) No, to se stává! Je tu popcorn, ale ten rychle vyprchá (je vidět, že je velmi chutný)), a zůstane vám radostný a průzračný základ ze semínek, jakoby opravdu pudru (nechápu) a kosatce. Žádná pudrová pudrovitost se díkybohu nekoná. Docela vytrvalý na ruce, od oblečení na dva dny phonates. Jestli je konec světa takový, není to děsivé, ale příjemné a radostné:) Vždycky jsem se těšila, až se vrátím.

Sol settima
Velmi zvláštní parfém, hravý, zábavný, opravdu překvapení. Když jsem se poprvé nastříkala, byla jsem ohromena a doslova pobavena. Tento parfém je párty radost transformovaná do čichového zážitku, nápad, který se stává příběhem vůní. Podařilo se jim vykreslit myšlenku hravého ztvárnění něčeho, takže její v podstatě "chuťový" charakter je na místě. Chapeau!
Hned po nastříkání jsem ucítila kosatec, ale pak můj nos doslova napadla zvláštní, velmi silná vůně pudru. Zvláštní proto, že ten pocit je skutečně pocitem vzduchu nasyceného prachem, který štípe a klade si na nos malé nároky. Koneckonců je konec světa, budovy se zřítily, není nic vidět a vzduch může být jen plný prachu... Ale pak se prach pomalu snáší k zemi a odhaluje, že budovy jsou z kartonu, zbraně jsou plastové, mrtvoly na zemi jsou jen nalíčení herci... Všechno je to falešné! A pak se ozve hravá duše: pop-corn a semínka se uchytí a nakonec vůně make-upu, mastku a krvavě rudé rtěnky....Vůně, která evokuje obrazy, ale přetransformované do pop-artových děl, ještě lépe do komiksů, a kdybych si měl vybrat nějaký komiks, byl by to "Bang!" z komiksů o Batmanovi. Netradiční, párty, lunapark, silvestrovský parfém (a střelný prach je skutečně ten z ohňostroje), parfém pro chvíle, kdy se rozhodnete bavit až do pěti do rána. Divadelní a karnevalový, opravdu zajímavý koncept..... je pro mě výjimečná.

lovesick
olejnaté okvětní lístky obklopené kouřem vykašlaným z naivních plic. klopýtání mezi stánky s ladnou chůzí pubertálního albatrosa. sladká balzámová semínka a praskající pryskyřice, krystalky tyrosinu roztroušené po.. svůdné, záludné, tajemné, známé. falešná nostalgie a opakující se vzpomínky. dávno ztracený indie zeitgeist a padlé idoly alt-lit.
Dobře, poslouchejte mě... tohle voní přesně jako procházka nákupním centrem, kde je obchod s preclíky tety anny, Victoria's Secret, kino a Old Navy. zní to nesmyslně a příliš konkrétně, já vím, ale je to tak pravda! zpočátku jsem cítila jen máslo a kouř, s malým množstvím křehké sladkosti, která se zoufale snažila nakouknout dovnitř. Nepřemýšlela jsem moc o časech ani místech, protože to byla tak jedinečná vůně a já se snažila co nejlépe soustředit na jednotlivé tóny. nechala jsem ji otestovat přítele a ten okamžitě svraštil obočí a řekl: "Tohle voní jako obchoďák." začala jsem se smát, ale on trval na tom, že to voní jako nákupní centrum! přemýšlela jsem o tom, pak jsem ještě několikrát přičichla k testovacímu papírku. nechápala jsem to, ale pak jsem si při dalším přičichnutí uvědomila, že měl pravdu.
voní to jako procházka přeplněnými halami nákupního centra v roce 2000: míjíme čerstvé slané preclíky, růžový a sladký vchod victoria's secret, dveře abercrombie & fitch, které páchnou pánskou kolínskou, bílý interiér american apparel a ještě bělejší zloděje, old navy, které vždycky nějak dokáže vonět po papíru a plastu... a samozřejmě stará kina v obchoďáku s podlahou plnou rozsypaného popcornu a vůní černočerveného koberce ve vzduchu. hipsteři drbající o neutrálním mléčném hotelu, rozvrácené rodiny hledající DS hry pro své děti, páry ve stejných mikinách s kapucí a gotici z obchoďáku se síťovanými rukavicemi od hot topicu, kteří v kapsách schovávají cigarety. tančící v hipsterském tričku runoff genre, čerstvě z roku 2009, hlásající "I am carles!".
uprostřed radosti visí tíha, temný mrak, odpad třídní společnosti.
pokud je možné vytvořit hauntologický parfém, pak la fin du monde splnil svůj cíl. nostalgie už není vázána na praskání vinylů a zapomenuté vzpomínky na britské bigbandové desky. s rostoucí oblibou pitvání popkultury 2000. let, liminálních prostor, mrtvých nákupních center a subkultur po roce 2000, které vstávají z hrobů, si troufám tvrdit, že la fin du monde je parfémovou odpovědí na hauntologii omezenou na 21. století. nákupní centra jsou mrtvá, ale kapitál vítězí.
písně pro la fin du monde: walkabout od atlas sound, nature of the experiment od tokyo police club, chores od animal collective, sweet sixteen od think about life, young adult friction od the pains of being pure at heart.

Emorandeira
Myths de amouage jsem ještě neměla možnost vyzkoušet, ale tento parfém je můj nejoblíbenější z parfémů etat libre d'orange, které jsem zkoušela. Je to parfém založený na kosatci, a proto pudrový a sladký, i když v tomto případě je kosatec zpracován jiným způsobem než obvykle. Na jedné straně mu směs s dřevinami a pryskyřicemi dává trochu konzistentnější základ, i když jako ve většině eldových parfémů je velmi jemný. Poté následuje kořeněný náboj se zeleným bodem vetiveru. A nakonec ambrette a mrkvová semínka, která pomáhají vůni pudrovat, a střelný prach, který ji trochu rozbíjí a dodává jí lehce kouřový nádech. Všimla jsem si také velmi vzdušného nádechu, skoro jako by byl ve složení také nějaký aldehyd. A samozřejmě popcorn! Vůně je pro mě za 10! Sladká, ale ne mazlavá, a hlavně jiná.
Na druhou stranu výkon odpovídá většině vůní této značky. Má poměrně dobrou výdrž, i když bez toho, aby byla nějakou bestií, ale spíše volnou projekci, nezanechává prakticky žádnou stopu. Také se příliš neusazuje a po chvíli se z ní stává vůně těsná na kůži. To jí ubírá nějaké body, kdyby měla trochu větší sílu, byla by to pro mě téměř dokonalá vůně!
Je unisexová, i když díky své jemnosti by se mohla líbit spíše ženám než mužům, a i když mi samotná vůně připadá spíše noční, díky její nedostatečné intenzitě si myslím, že se hodí spíše pro denní použití, samozřejmě v chladnějších teplotách.
Vůně: 10
Dlouhá výdrž: 8
Projekce: 6
Kvalita/cena: 7
Originalita: 10
Všestrannost: 8
Celkově: 9

Heifrank
La fin du mond je krásný a fascinující. Ve stejném směru jako dior homme a valentino, ale je lehčí a kvalitnější. Je to příjemný crowdpleaser. Trochu sladká, ale ne vtíravá. Nejvíce fascinující je její textura. Je téměř jako vzduch. Jako by byla zvláštním způsobem dutá. Jako byste cítili parfém, ale neměli ho na sobě. Jiný recenzent řekl, že je příliš ženská, ale já si myslím, že je velmi unisex.
Podle etat libre d orange má vonět jako konec světa. Mám představu, že jsem byla malé dítě a navštívila jsem s maminkou tivoli. Držím ji za ruku a cítím vůni její kožené kabelky s make-upem. Bliká spousta barevných světel, lidé se baví na kolotočích. Smích. Vše se odehrává ve zpomaleném záběru. S mámou stojíme ve frontě a čekáme na popcorn a cukrovou vatu z jednoho funusového stánku. Najednou se něco stane.
Obloha se stmívá a stmívá. Lidé se nejdřív diví, co se děje. Kolotoče se zastaví. Přestává se smát. Světla zhasnou. Ozve se panika. S hukotem končí veškerá existence. Posledním zážitkem je olfaktivní "poff" popcornu, cukrové vaty a kožené kabelky s make-upem a uklidňující pocit držení maminčiny ruky.
9/10

polly golightly
"je konec světa a já se cítím dobře". ano, krásný název tohoto parfému slibuje zázraky a člověk není zklamán. stejně jako u jiných parfémů ELDO je i zde výsledek ironický, ikonický, překvapivý a zábavný. počáteční tóny jsou opojné a nijak zvlášť originální: kosatec a mrkev, jak už zaznělo v dior homme nebo I love les carottes; nic nového pod sluncem. ale s trochou trpělivosti tato vůně otevírá naprosto nečekanou čichovou cestu. pak přijdou závany popcornu a něčeho kouřového (kadidlo, myslela jsem, že střelný prach, je to uvedeno v pyramidě). pak srdce: kořeněné (ne zlomené :P) se sezamem a pepřem. nakonec základ, jantarový a pryskyřičný, s nádechem santalového dřeva. pozoruhodné a velmi komplexní, krásné.

Danzadelfiore
Tato vůně ve mně vyvolává představu mého dobrého přítele. To proto, že má u sebe vždy flakon Etat Libre D'Orange. Je krásná, úspěšná a soběstačná. Ze života v metropoli si odnesla vše: práci, dům i muže. A teď sní o tom, že opustí rušné město a odcestuje na kraj světa. Na místo, kde při procházce po mostech podél břehu řeky můžete pozorovat rákosí pohupující se ve větru a vdechovat vůni kvetoucích kosatců. Zabaleni do vlněného plédu můžete dlouho sedět v lese, dívat se na slunce skrze neposedné prameny zlatých vlasů a zachytávat vůni vetiveru linoucí se z pole, která uvolňuje duši a uklidňuje emoce. A po návratu z procházky pocítit, že santalové dřevo dominuje všem vůním v domě. Připravit večeři a společně si vychutnat jednoduché jídlo: těstoviny, zeleninu štědře ochucenou pepřem, zirou a olivovým olejem a sezamový chléb. Vaše oblíbená vůně bílé frézie s jasnou konvalinkovou vůní vám připomene staré večírky. A na výlety do kina - stroj na popcorn, který si přinesla s sebou, taková roztomilá a směšná hračka. S těmito myšlenkami sedí za volantem auta v dopravní zácpě. Dlouhé dopravní zácpě, která pomalu začíná ukusovat z jejich dlouho očekávané večeře s milencem. Volání: "Už zastavuji, miláčku." "Ahoj. "Já taky, zlato." Na vedlejším sedadle v její kabelce leží láhev La FIN DU MONDE. Pár kapek... A vzduch se naplní rozechvělým očekáváním splněného snu. Už se dívá oknem, jak se blíží. Bude dobrý kdekoli. A jestli mi dnes zavolá, budu ho následovat až na konec světa.

Марьяна Рыжаускас
Do konce světa zbývá 98 dní. Ano, ano, 22. prosince 2015 bude odvážný skandinávský bůh Odin sežrán obřím vlkem Fenrirem a Země se srazí s nebeskou osou. Ještě jednou.
Počítal jsem - za dva tisíce let bylo lidstvu přislíbeno asi sto takových konců. Za celou tu dobu se však splnil pouze jeden z nich - La Fin Du Monde Etat Libre d`Orange (2013) od parfuméra Quentina Bische.
Konec světa v jeho podání se ukázal být útulný, hračičkovský a tak trochu americký.
Představte si: Texas, pracovní odpoledne, burani odpočívající u televize, popcorn a čištění brokovnic. A najednou bum, a je to tady. Invaze mimozemšťanů, všude popel, láva, zkrátka - nukleární zima a už žádná klíčící kukuřice.
Chuť La Fin Du Monde je přesně taková - chutná, ale rychle.
Prvních deset minut voní zaprášeně karamelizovaným popcornem, kořeněnými bylinami a teplými dřevy, pak přichází všeobjímající Nic, které uvolňuje prostor pro další parfémové experimenty.

alfarom
Říkali, že je to snadné. Říkali, že je to bombastičtější verze Dior Homme. Říkali, že to projde téměř bez povšimnutí mezi množstvím dodávek tohoto konce roku 2013. Říkali spoustu věcí, ale ve skutečnosti je La Fin Du Monde velmi zábavná a neuvěřitelně solidní vůně.
Ano, spojitost s Dior Homme tu pravděpodobně je, ale je odsunuta pouze na skutečnost, že se obě zaměřují na kosatec jako hlavní akord (což upřímně řečeno nestačí k tomu, abychom je považovali za podobné). Stejně jako u mnoha jiných ELDO je vůně prostoupena neuvěřitelným smyslem pro humor a jemné zvraty. Zde mě opravdu fascinuje téměř holografický akord střelného prachu, který ve spojení s mrkvovým semínkem a kosatcem dává vzniknout vtipnému akordu zcela založenému na juxtapozicích. Je to jako bombardovat kytici květin masivní dávkou TNT a trochou koření.
Nechybí ani pudr, ale ten vůni nepřivádí k afektovaným územím. Místo toho umocňuje její příjemnou podivnost tím, že zdůrazňuje dva protipóly. Kosatec a střelný prach. Navrch se přidává hladké syntetické santalové/dřevité cosi, co poskytuje tělo navíc.
Dolní linie: Vůně je založena na nejbezpečnějším a nejkonvenčnějším akordu kosatce / mrkvového semínka, ale pečlivě a mistrovsky vyšperkovaném spoustou zábavných a nebezpečných věcí, které udrží vaši pozornost poměrně dlouho.
Pravděpodobně není mou nejoblíbenější z této řady, ale přesto je nesmírně příjemná a mnohem upřímnější než většina domýšlivých niche řad s jejich hloupými sliby falešného luxusu a exkluzivity.
Kdyby se francouzská revoluce odehrávala s uzi místo vidlí, takhle by voněla Paříž!
Hodnocení: 7.0/10