Parfémy: 121K

Stav šatníku

Mám · Měl(a) jsem · Chci

Nejlepší sezóny

Kdy nosit

Sun podle Jil Sander je Orientální Floral vůně pro ženy. Sun byl/a uveden/a v roce 1989. "Nosem" za touto vůní je Pierre Bourdon. Vrchní tóny jsou Ovocné tóny, Květ afrického pomeranče, Palisandr, Citron amalfi , Černý rybíz a Bergamot; střední tóny jsouYlang-Ylang, Otočník, Karafiát, Kořen kosatce, Konvalinka a Růže ; základní tóny jsou Vanilka, Benzoin, Jantar (ambra), Fazole tonka, Santalové dřevo, Pižmo, Styrax, Tabákový list a Pačuli.

Parfumér

Výkon
Demografie a hodnota

Přeložené recenze

Haine

Seznámila jsem se s ním až letos, zcela náhodou, když jsem stála ve frontě u pokladny Magnit Cosmetics. Ze zvědavosti jsem si na zápěstí nanesla sprej, protože jsem ji na pultech nikdy předtím neviděla. Zamrzí mě to. Je mi šest let. V létě jsme s rodiči odjeli k moři. "Tak, vydrž!" říká s úsměvem moje opálená maminka. Na hlavě má černobílý šátek s tureckými okurkami, tak módní v devadesátých letech, zpod kterého jí trčí sluncem spálené a prosolené prameny vlasů. Zůstávám stát na místě. Ukazováčkem mi matka na obličej nanese tři mastné tečky opalovacího krému - jednu na špičku nosu a jednu na každou tvář. Rychlým pohybem ho rozetře. "To je ono, utíkej!" Na obličeji mám pocit jako mastná placka, ale nádherně to voní! Později se na tu mastnou palačinku přilepí zrnka písku, když s kamarády běháme bosí po rozpáleném písku a válíme se po něm a smějeme se. A pak nám ten krém smíchaný s pískem bude stékat po čele v bílých potůčcích od šplouchající vody, až budeme v příboji chytat medúzy a dávat je do bílého kyblíku s vanilkovou zmrzlinou. Takhle voní pravé bezstarostné dětské léto.
V kapse kabátu mám 2000 r, tak akorát na třicet, navíc je to poslední láhev. Nechávám u pokladny to, pro co jsem si přišel, a kupuju Sun. Nemusím ho na sobě vůbec nosit, ale mít ho ve skříňce a občas si k němu přivonět - to rozhodně!

Shana Pekka

Pro mě je tato vůně spojena s velmi specifickými představami: jsem malá, konec 90. let a začátek nového tisíciletí, plná slunce a bezstarostnosti. Vlezu do televizního regálu, kde jsou uloženy kazety, a jdu se dívat na pohádky, doufám, že později na STS chytím The Parent Trap a Two, Me and My Shadow. Mezi kazetami je také máminá barva na vlasy. Obdivuji krásné ženy na jejich krabicích. Pak jdeme odevzdat nebo přijmout filmové fotografie do vyvolávacího salonu a já si prohlížím plakáty Kodak visící na stěnách. Je to lehkost mysli, slunce mě lehce tlačí do očí a na hlavu a úplně mi chybí povinnosti.
Přitom vůně slunce v mém životě nikdy nebyla. Ale tahle směs slunečně-ovocných tónů s velmi těžko vnímatelným, mastným a žluklým začátkem je pevně spojená s domácí chemií a bezstarostnými dny, kdy mě maminka v létě natírala bezoplachovým krémem a já jsem pak nemohla dát ruce dolů, aby se mi ošklivě nepřilepily na tělo. Tu lahvičku miluju. Chci ho nosit výhradně na podzim a v zimě, a to s flanelovou béžovou kostkovanou košilí, kdy se dá teplo vůně udržet pod látkou oblečení, hřející zevnitř. Nedokážu si ji představit v teplém počasí, zejména v horku - pak mě Slunce zabíjí. Takovou lav-hate mám k této nejednoznačné vůni.

P.S. v rodinném archivu je fotka z roku 1994 mé maminky s luxusní trvalou na pozadí regálů s parfémy v parfumerii v Německu. Maminka se šťastně usmívá při příležitosti vyzkoušet cokoli z jakéhokoli testeru a já se raduji z druhé strany času a fotografie, když poznávám krabičky v regálech, včetně Sunu.

_jenevieve_

Je léto roku 1989 a mně je jedenáct let. Jsem blonďatá, pihovatá a mám opalovací krém, jehož vůni miluju. Poslala mi ho moje okouzlující teta. Nemám prsa. Nenosím make-up, ale jsem jím posedlá. Voní jako bougie. Dospělá.

Toaletní voda SUN mě přenesla do onoho léta a přináší nostalgický, *slunečný* pocit jakéhokoli přepychového Bain de Soleil, kterým jsem byla posedlá. Žluté květiny, jemný jantar a krémový laktonový pocit SUN odpovídají estetice flakonu. Díky nenáročnému designu je ideální pro vhození do kabelky, nebo ještě lépe do plážové tašky. SUN není vyloženě letní parfém. Jemná vanilka, africký pomerančový květ a benzoin zahalují a uklidňují ve všech ročních obdobích. Tato vůně se snadno nosí. Sama po ní sahám po koupeli, před spaním nebo se po ránu nastříkám pro veselý, krémový závan. Její atmosféra se liší od všech ostatních, které mám, ale zároveň je to *já*, to naivní pihovaté dítě. Miluju ji.
Pro srovnání, tohle je recenze nedávného složení od Cody, je silná a dlouhotrvající. SUN si zaslouží místo, které zaujímá jako oblíbená v mé (teď si uvědomuji, že příliš velké) sbírce.

fedina

Když jsem poprvé ucítil vůni "Sun", pravděpodobně několik let po jejím vydání (1989), bylo to "ne"; ne pro mě, příliš žlutá, příliš "sciura", příliš německá, trochu léčivá. Byla jsem velmi mladá a měla jsem ráda půvabnější vůně.
Pak člověk vyroste, nos se změní a před pár měsíci se 'Sun' stala mou.
Je pravda, že velmi připomíná opalovací krém z 90. let, trochu 'Nivea' a trochu 'Coppertone', přesto ji považuji za zimní vůni, tak balzamickou, že bych ji těžko mohla nosit při vysokých teplotách, protože je mnohem víc než vůně opalovacího krému.
Čichová pyramida je bezbřehá, cítíte karafiát a ylang-ylang, ale to, co na mně vydrží celý den, je lahodná melanž pomerančových květů, jantaru, santalového dřeva a trochu nádechu pižma.
Je jemná, sametová, nepřekvapivě Sun je orientální s jiskřivou sladkostí, ale je tak dobře udělaná, že má v sobě něco, co vás pohladí, lektvar, který povzbudí ... jako sluneční paprsek na tváři v zimním dni.
Džus je jemný a sametový, sotva dusivé jemnosti, kdy působí jako lektvar nebo léčivý balzám. Pak se zároveň promění a objeví se něco, co vyvolává myšlenky na jemnost, mládí a bezstarostnost, stejně jako jasný zimní slunečný den.
Flakon má nezaměnitelnou střízlivost 90. let, matné bílé sklo se žlutými nápisy.
"Sun" má vintage a nostalgický půvab, ale stává se, že po historickém odlivu a přílivu, tváří v tvář nudě cukrkandlových vydání posledních let, se tato vůně stává opět futuristickou, novou, jinou, originální.
Onehdy jsem oslovila manžela, který vykřikl "to je ale dobrá vůně", teď už je také tak trochu jeho, naprosto unisexová.
Pozoruhodně dlouho vydrží, je silná od začátku do konce, ideální pro chladné podnebí a neformální atmosféru, ve dne i v noci.
Pro mě je to vůně slunce v zimě.

javierglez

Jedná se o slunečný koncept severského "guiri".
Mně připomíná fiji, niveu, amaretto, žvýkačku a něco květinového, to vše s nádechem devadesátých let a především skandinávské a minimalistické.
Slunce je tam úplně jiné, v létě je denní 18 hodin, ale slunce je měkké a v zimě je noční 18 hodin, když vezmu v úvahu všechno to ....voilà!

Espartaco

Nadčasové, futuristické a retro. Ačkoli to není parfém mého stylu, Sun přežívá i po třiceti letech jako velmi dobře provedená vůně, pokaždé, když ji znovu vyzkouším, nutí mě nonstop čichat k tomuto zvláštnímu parfému, který je zároveň budoárem, lékem, orientálním expektorantem, balzámem i žvýkačkou.

Je zde poznamenáno, a já s tím souhlasím, že představa německého tvůrce o slunci je velmi odlišná od toho, co by vymyslela středomořská nebo americká mysl. U nás trpíme zločinným sluncem, spojujeme si ho s horkem, potem, dusivostí, návaly horka, nepříjemnými pachy... Kdybychom měli znovu vytvořit představu vůně s názvem slunce, byly by to nepochybně osvěžující citrusy, které vám zvednou náladu a navodí pocit svěžesti. Severoevropské slunce, kterého je s klimatickými změnami jistě čím dál méně, je jemné, sametové jako slupka broskve, není divu, Sun je jiskřivě sladké orientalazo, ale je tak dobře udělané, že má v sobě něco, co vás pohladí, sladkost, která vás spíše než otráví namasíruje..... jako sluneční paprsek na vaší tváři.

Sun je bombou ambrového a atonkadového pižma, podobně jako tolik jiných ve své době, má také svou silnou stránku heliotropu, karafiátu a ylangu, přičemž posledně jmenovaný ji spojuje s atalkadami prvních desetiletí století. Tyto dva trendy, které od sebe dělí sedmdesát let, se střetávají a plynule se prolínají v parfému, který je velmi pozdně osmdesátkový, ale zároveň podivně futuristický. Aby to nebyl další ze sladkých písků roku 1990, přidávají hvězdnou ingredienci, která mu dodá onen závratný a chutný nádech pryskyřičné žvýkačky, která vás znásilní s prvním výstřikem, sladkost benzoinu, styraxu a všech benzoinů na plný plyn, stejně jako když žvýkáte orientální pryskyřičnou žvýkačku s dětským cukrkandlovým závěrem, a pozor, stejná léčivá vanilka z Kenzo Jungle, ta, co má pachuť sirupů, je i tady někde poblíž na procházce. Když přejde k srdečním tónům, růžová žvýkačková příchuť shodí vlajku, aby se stala balzamičtější, kořenitější, aniž by kdy ztratila květinovou a stonkovou sladkost, prosycenou květinovými tóny tonky, jsou to květiny a vanilky, ale byly napuštěny nějakou tekutinou, díky níž září ve tmě.

Nemám představu o kvalitě současných reformulací, ale jsem si jistá, že jsou mnohem plošší. Každá klasika, která se dnes prodává za víc než Sun, je úplně znetvořená, natož takhle levná. Sun, který znám, ten z devadesátých let, byl proměnlivý, hutný parfém s mnoha aspekty, stupnicemi, nuancemi a ohromující hustotou, v níž bylo dokonale cítit nejméně osm nebo deset jednotlivých tónů.

Existuje termín, který mám rád, "oopart" se používá k definování jednoho z těch objektů, které se objevují na určitém místě mimo čas. Slunce má něco takového v sobě. Její minimalistická grafika připomíná ony chill-outové kosmetické řady zrozené v roce 1999, její vůně v sobě zahrnuje proudy z různých období, včetně roku, kdy vyšla, a zvolený název na mě dodnes působí zvláštně, tajemně, téměř totemicky. Líbí se mi, že tak střízlivý flakon, obal, který vypadá, jako by právě vyšel z týmu grafika z roku 1999, skrývá tak rozporuplnou formuli? je měkká a sametová, zároveň voňavá a ohromující, je jemná a mazlavá, vypadá jako lektvar, lék, ústní voda, žvýkačka, a zároveň má v sobě něco, co vyvolává myšlenku na jemnost, na mládí a nonšalanci, jako by vám slunce políbilo tvář zkadeřenou pryskyřicí a mocnými květy, ale polibek měl stejně sametovou a mladistvou strukturu jako voňavý osmanthus?

PS. Jen pro milovníky mladistvých orientálních vůní devadesátých let, těch, které koexistovaly na jedné poličce s flakony Un Touch od Naf Naf, Venezia a první vůní, kterou uvedlo na trh Mango...

Sergto_

Moc se mi líbila, v první fázi mi připomíná Lou Lou, i když je méně tmavá, více balzamická a více sluneční, s určitým nádechem opalovacího krému Nivea (odtud asi pochází její název), vnímám ji jako vůni hořkých mandlí, jako likér amaretto.
Odtud se unáší svou vlastní cestou, aby se stala krémovou a sladkou, teplou a pudrovou směsí pryskyřice, vanilky a pižma, velmi příjemnou a dlouhotrvající, je silná.
Působí velmi vintage dojmem, jako vzpomínka na léto z minulosti, na slunečnou siestu v domě u pláže nebo na horách, je velmi nostalgická.

Henriette

Souhlasím se všemi recenzemi zde, všichni popisují aspekty, které jsem našel v mém slunci.
Stejně dobře by se mohla jmenovat Snow a být prezentována jako zimní vůně, tak hřejivá a zahalující, ale Sun je výstižný název vzhledem k tomu, že podle mého názoru dokonale vyjadřuje podstatu léta, sladkost vanilky a slunečních krémů, vůni zralého ovoce, volnost pačuli (což byla oblíbená vůně květinových dětí), svěžest citrusů.
Diametrálně odlišná od Sunlight, dalšího krásného výtvoru Jil Sander, která je naopak lehká, jiskřivá, citrusová, veselá, Sun je intenzivní, silná (proto by se mohla jmenovat Snow), jemná, vytrvalá.
Mimo paralelu lze říci, že Sun je vynikající, obléká se s velkou elegancí navzdory onomu velmi silnému a, recenzenti říkají dobře, léčivému úvodu. Ovocný nádech je na mé kůži velmi, velmi intenzivní, ale po chvíli se vytrácí do vanilky a dřeva. Mravenčení karafiátu dodává hloubku, proto bych ji dobře viděla na letní večery, kdy si po setmění vezmete lehký šátek na zakrytí ramen.
Každopádně je to dobře udělaný parfém, nestojí moc a člověk ho s radostí nosí za slunečného i chladného počasí.

SailorV

Jil Sander Sun skutečně voní jako opalovací krém, je to v podstatě matka všech plážových vůní. ALE je to evropský opalovací krém ze staré školy, který je parfémovaný pomerančovým květem, takže žádný kokos a nic specificky tropického. Myslím, že to, jak Sun vnímáte, může opravdu záviset na vaší lokalitě nebo na tom, kde jste vyrůstali. Mně to voní jako vzdálená vzpomínka na letní den v mém dětství, tedy v 90. letech v Německu. U nás většinu let nemáme příliš mnoho opravdu horkých dnů, ale máme je a Sun voní, jako bychom seděli na pláži ve velmi horkém dni, používali opalovací krém a jedli Curamaja Split (krém s příchutí mučenky) po mnoha hodinách strávených na slunci. Má v sobě tu vůni písku a opálené kůže, teplou slanou ambrovou šumivost. Není to fotorealistický popisek scény, kterou jsem popsal, ale vykouzlí mi ten obraz jako rozmazaný obrázek. Objektivně bych řekla, že Sun je teplá orientální vůně benzoinu a vanilky s pomerančovým květem, heliotropem a několika krátce trvajícími ovocnými tóny. Voní dobře na teplé i studené pokožce a mohla by se nosit celoročně.

U nás v Německu je to čichový ekvivalent Macareny, v 90. letech se opravdu přehrávala a nejsem si jistá, jestli chci vonět jako ona. Ale pokud jste z míst, kde Jil Sander nikdy nebyla moc populární, a popis vám zní dobře, vyzývám vás, abyste ji vyzkoušeli, je to krásná vůně, zvlášť za tu nízkou cenu, za kterou se dnes prodává.

tamarasurenkova

Vůně voní po benzoinu, hřebíčku a ylangu. Ty dodávají pudrovost.
Heliotrop a fazole jsou krémovostí druhé fáze zvuku.

Co je to sakra opalovací krém?
Používáte všichni stejný, který voní jako Sun?
Nebo všechny opalovací krémy voní úplně stejně - benzoinovým práškem????

Je to nádherná vůně.
Elegantní = velmi pěkná.
(ne drahá-bohatá)

Thanaquil

Když toaletní vody vydržely déle než elixíry... jaká to byla výjimečná doba!!! Možná jsem nostalgická, ale toto skvělé malé mistrovské dílo z konce 80. let je právem evergreenem, který je zajímavější a "novější" než mnohé dnešní novinky... Zbožňuji tento parfém, a to ne pro jednu konkrétní z mnoha not, které ho tvoří, ale pro celkovou symfonii, která mi sugeruje tolik tepla, sladkosti a svůdnosti. Fascinuje mě její hutné, bílé a bohaté tělo, nesčetné nuance, které se neustále mění během mnoha hodin, kdy nám dělá společnost, odkaz na sluneční svit (ne nutně letní) se vší tou náloží zlatavé sladkosti, která je tak sugestivní... je velmi balzamická a regenerující, ve své střední fázi, a mléčná, zahalující a jemná směrem k sušení, které je nekonečné (mírně řečeno...)... opravdu dobrá vůně, vhodná po celý rok, dokonce i během lyžařského týdne... skvostná!

luv2teach

Musím se k něčemu přiznat...

tohle. tady. je fenomenální!

Nebudu si ho brát na sebe, když půjdu ven (na neformální nebo slavnostní události) nebo do práce. Nosím ho jen a jen pro sebe. Je to všechno, co jsem kdy ve vůni hledala.

Musím být upřímná, je TAK SLADKÁ, až je protivná - proto ji nenosím do města.

SUN by Jil Sander má všechny tóny, které jsem roky a roky hledala po celé Fragrantice!!!

Vanilka, BENZOIN, heliotrop, jantar, santalové dřevo, kořen orrisu, fazole tonka, styrax, ylang-ylang- ČISTÉ NEBE!

Takže děkuji všem svým kolegům fragrantistům, kteří mi doporučili tuto vůni na základě výše uvedených tónů, které jsem hledala.
Stránky fragrantica.com jsem používala tolik let, že jsem dokonce ztratila své původní uživatelské jméno a musela jsem začít úplně od začátku.

Přála bych si, aby mi někdo před lety řekl, že pokud hledáte sladký sladký základ, který se nachází v té staré Revlon Ciara, bez té divné vrchní malinové nóty, tohle může být to, co hledáte.

Stále hledám TEN podobný sladký parfém, který používala moje drahá sladká teta, když jsem byla dítě. Ale jak už mi řekl můj manžílek, asi se budu muset smířit s tím, že se možná nikdy nedozvím, co to vlastně nosila :(

Do té doby si budu dál tajně užívat svůj SUN.

CarlaB79

Dívám se na to už 20 minut.
Jsem hrozný v recenzování výsledků, které neznám v hojném počtu. Ale pyramida se vyvíjela podobně jako oblíbený Fantasme. Ta zavařená broskev zapomenutá v dubové skříni (že by ovocné tóny Sunovy pyramidy?) se v ní objevuje... vlastně jsou tam od začátku a zůstávají...

Všimnu si šťavnaté broskve s nožičkou zabalenou do tenké ponožky, něco retro. Ne příležitostně ovocnou nebo otevřenou. Je ovocná (mám na mysli broskev, kterou ochutnávám ve Fantasme... slupka, že?), rozdrcená, sladká, zralá. Stále si zachovává jistou svěžest, ale s bezkonkurenční silou.

Řekla bych, že tato nóta Sun je k ovocné jako Escape k vodní. Je to součást? Ano, lehká? NIKDY!

Pro ty, kteří si užívají ovocné léto při poslechu Madonniny Like a Virgin a sledování filmu Letní škola na konci 80. let.

migueldematos

Květinová, krémová, jantarová, velmi tropická vůně. Když říkám krémová, je to, jako bych při nanášení cítila její jemnou, příjemnou texturu. Voní hodně po létě a opalovacím krému a cítím v ní nádech tuberózy, který se v jejích tónech neobjevuje. Parfém, který voní teplem a sluncem, velmi optimistický a smyslný.

Jernê Knowles

Další mnohotvárný parfém, který je třeba procítit a v klidu analyzovat. Při pohledu na flakon Sun by Jil Sander máte dojem, že uvnitř je něco velmi jednoduchého, ale když ho vyzkoušíte na kůži, zjistíte, že je to Sun z roku 1989 a to, co má pro každého, kdo ho nosí, nemusí být stejné nebo stejně příjemné. Její tvůrce Pierre Bourdon vytvořil také Kouros, Fantasme, Dolce Vita a Cool Water... takže jsem si uvědomila, jak je ve své tvorbě všestranný, protože mezi svými návrhy se projevuje jako zarputilý v tom, co dělá; svá mistrovská díla vytváří s vášní a nadšením. No, Sun se otevírá superhorkými květinami vařenými v čerstvém ovoci zředěném citronovou šťávou s nějakými hoblinami dřeva, které nedokážu identifikovat, a výsledkem je nezachovalý výstup, který by vás mohl vyděsit, protože odkazuje na poněkud retro atmosféru, něco mi na jeho výstupu připomíná Lou Lou, možná je to dávka sušeného angreštu, nejsem si jistá. Od té chvíle dávka nového jádra karafiátu odčiní jeho komplikovaný výstup, ale ne úplně, spolu s okvětními lístky růže, ylang ylang a jeho velkým a skutečným převratem, lilií, která ve vůni září a vyniká tak, jak mám lilie ve vůních ráda: Abych vás navedla, přirovnala jsem Sun Lily k lilii v koncentrovaném avivážním prostředku Downy Lily of the Field, poté, co je oblečení již usušené a odložené ve skříni, aniž bych je svlékla nebo oblékla. Její rozloučení je jantarové pižmo, okořeněné spoustou aromatického benzoinu, nic znepokojivého, loučí se slušně a bez nezřízeného křiku, se Sandály míru posílá polibky a objetí. Testovala jsem ji v horku i v chladu a uvědomila jsem si, že se lépe rozvíjí v chladu, v mírnějších teplotách, přestože má název Sun, ale to neznamená, že se nehodí k havajským sandálům a k bazénu s rodinou a přáteli; je to parfém, který se nemusí líbit každému kvůli různým aspektům, které má, nicméně uprostřed sladkých a křižujících vod, které se uvolnily po celém světě, dělá rozdíl. V závislosti na podnebí vydrží 6 a více hodin.

Tuto recenzi věnuji svému ušlechtilému a věrnému příteli Rodriguezovi! Děkuji ti za všechno.

Nejnovější recenze

Co nosí Fragrantica redaktoři letos na podzim? Iulia a Markéta

Kayali Vacay v setu miniaturních lahviček

Kayali Vacay v setu miniaturních lahviček

od Voňavé čtení Voňavé čtení
Commodity: Chvíli trvá, než se vymačká ta správná šťáva (Juice)

Commodity: Chvíli trvá, než se vymačká ta správná šťáva (Juice)

od Xeryuz Xeryuz
Šťastné a veselé Vánoce 2023!

Šťastné a veselé Vánoce 2023!

20. narozeniny ELNINO

20. narozeniny ELNINO