Fille en Aiguilles Serge Lutens pro ženy a muže

jehličnatý strom
balsamico
kouřový
zelený

Fille en Aiguilles podle Serge Lutens je Orientální Woody vůně pro ženy a muže. Fille en Aiguilles byl/a uveden/a v roce 2009. "Nosem" za touto vůní je Christopher Sheldrake.

Vonné složky

Duch Vánoc: Angel od Muglera a další

od Elena Prokofeva

12/31/24 03:30

alphairone

Tato vůně patří k mým nejoblíbenějším vůním Serge Lutense: možná není nejinovativnější, nejkouzelnější nebo dokonce nejnáročnější od Christophera Sheldrakea. Pro můj skromný nos (a srdce) je prostě nejkrásnější.

Fille en Aiguilles (v doslovném překladu z francouzštiny "dívka v jehličí") je dílo, které evokuje veškerou zářivost jehličnanů, ať už jde o borovice, jedlový balzám, smrk nebo bolehlav. Do hlavy se mi dostávají obrazy zrcadlících se křišťálových kuliček uvolňovaných z kmene a šišek; vzhlížím s úctou k tomu, jak daleko stromy sahají až k nebesům. Jsem ohromen Sheldrakeovou schopností zachytit co nejvěrněji realitě prostor hlavy jehličnanů a nepředstavit jehličnan pouze jako monolitickou a dvourozměrnou borovici, ale stromy s mnoha nuancemi jejich pachového profilu.

I když je zde přítomen isobornylacetát, camphorous, mýdlový, klasický "borovicový" aromachem, je to jen malý modifikátor, takže vůbec nemáme ten nešťastný trapný bod ve vývoji, který naši mysl posílá na funkční území vůně "Pine Sol". Máme tu spoustu vrstev, včetně použití balzámové jedlové absolue s jejími sladšími, džemovitými vlastnostmi, které propůjčují pravý vánoční pocit, klasickou vůni vánočního stromku, a zároveň rozšiřují tón sušeného ovoce. Tento konkrétní tón mi připomíná specifickou zavařeninu vyráběnou firmou Wilkinson & Sons, Tiptree Christmas Preserve, která se vyrábí z červeného rybízu, švestek Victoria a Damson, rozinek Sultana, hřebíčku, skořice a různého koření.

V dalším průběhu sušení přecházíme od jehličí, mízy, koření a ovoce ke kouzlu samotného borovicového dřeva, bohatě nasyceného vlastní pryskyřicí a exudátem, a pomalu se odhalujícímu kadidlovému tónu, který připomíná Painovy vonné tyčinky z Maine, které se dodávaly spolu s malou srubovou kadidelnicí.

Fille en Aiguilles by nepochybně rezonovala s někým, jako jsem já, kdo je stejně hluboce spjat se stromy, lesy a nevýslovným pocitem úcty, který pramení z jejich okolí. Zarytí městští lidé, kteří mají problém se spojením s přírodou, se možná budou potřebovat nějaký čas zahřát na její realističnost a jemnost jako vůně. Bez ohledu na to by bylo vhodné, aby každý zarytý milovník vůní, ať už je to městská nebo venkovská myš, tento úžasný výtvor alespoň ochutnal.

Stella d'oriente

Filles en aiguilles by pro mě byla ještě dokonalejší, kdyby v ní byl nádech badyánu, vanilky nebo tonkových bobů. Každopádně je to jeden z parfémů, které v mé sbírce nikdy nesmí chybět. Znovu jsem si koupila verzi Grattaciel.... Otevírá mi nos a mám chuť k ní pořád čichat. Mám ráda vůni borovice, balzamické jedle, kadidla s kořením a sušeného ovoce. Připomíná mi podzim, první chladné dny, hřbitov, kostely, rozsvícení krbů, Vánoce ....V létě mě osvěží a otevře mi nos. Zázrak! ❤️

Natro

Nedávno zde byla položena otázka: "Jak se od sebe jednotlivé verze liší?".
Jako majitel všech tří variant se mohu podělit o své subjektivní vnímání jejich lahví.

Palais-Royal: nejintenzivnější, nejhutnější a nejsladší. V této verzi pro mě není žádný "Bajkal". Převládá sušené ovoce, hory kouřového sušeného ovoce a pryskyřice. Nejhlasitější a nejvytrvalejší, ale jako pro mě bez přehánění.

Coffin: stejný Bajkal a borovice, jak ho mnozí popisují, jak se mi líbil. Na rozdíl od Pale Royale, která je přesně podle PARFUMu teskná, hutná a originální, je tahle verze právě tou nikou, která "vůbec není jasné, co to je", "parfém by takový být neměl", "kdo by vůbec chtěl cítit sodu a dehet, zvlášť za tyhle peníze?" (já ano!:)).

Skyscraper: no co na to říct... tohle byl můj první flakonek Girl po zkoušce (nejspíš rakvička). Po nanesení v ní pro mě není nic než zředěná pryskyřice. Navíc ji skoro vůbec necítím a občas z ní mám migrénu. Je to nejspíš soukromý vjem, mladý člověk to cítí dokonale (dokonce jsem na tomto základě podezříval kovid) a nejvíc cítí Bajkal. V jednom se ale shodneme - tato verze je nejrozředěnější. Možná, že kdybych to cítil stejně jako on, sbírku bych nesestavoval, ale zastavil se u mrakodrapu.
Ale ta láhev. Ta je tak dobrá! A byl to dárek. Každopádně, ať se děje, co se děje, ani já se s ní nerozloučím:))) a budu pozorovat její proměny v čase. Stejně se mi zdá, že postupně získává na bajkalskosti.
p.s. pro jistotu upřesním, že jsem mrakodrap koupil v Molecule, originalita je 100%.

Doufám, že tato informace bude pro někoho užitečná.

MartinaC.77

Už dlouho jsem toužila po svěží vůni s nádechem borovice a lesa a ve tmě jsem si koupila miniaturní velikost. Okamžitě jsem si ji zamilovala, protože ve mně vyvolala krásné vzpomínky. Cítím v ní vůni kadidla, ale nikdy není příliš silná, a to mě těší. Cítím pryskyřici, kterou mám tak ráda. Hodnocení: 9.

jerry drake

Působivá balzamická vůně, hutná a pronikavá, vás zahalí už při prvním stříknutí a vy si uvědomíte, že je temná, pryskyřičná, zelená, téměř esoterická, liturgická a tajemná svým kadidlem, a vzbudí ve vás zvědavost.
Lesní víla vám svou moudrostí připraví kouzelný lektvar, který vás uvolní a vezme na cestu do paralelního světa s tímto voňavým amuletem, díky němuž budete cítit její přítomnost několik hodin.
Zhluboka se nadechněte, pocítíte teplo slunečních paprsků, melancholii a najednou jasný a hřejivý tón, který chutná po středomořských jehličnanech.
Oceňovaný Rafasant mi dává objevit návrh plný složitosti, podle mého názoru nepříliš univerzální, ale ukazuje se, že je to čichový zážitek velké úrovně, vhodný pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco velmi neobvyklého.

Stella d'oriente

Děvčata v jehličí ❤️Finalmente jsem našla vůni borovicového jehličí, která nepůsobí jako lék. Evokuje mi odchod z kostela nebo muzea a venku štiplavý vzduch před Vánocemi. Touhu po lesích a domečcích osvětlených ohněm v krbu, vedle nichž se nachází sváteční cukroví a pomeranče. Moc se mi líbí a je dost vytrvalá.

Bofifa

Můj oblíbený Serge Lutens? Z těch, které jsem vyzkoušela, samozřejmě. Zde je vše velmi jednoduché: borovice, kadidlo, karamel a jen málo dalšího... s těmito třemi tóny se této vůni podařilo vytvořit balzamickou, reflexivní, relaxační atmosféru a romantické, sugestivní obrazy.

Konkrétně si při jejím přivonění nemohu pomoci, ale vybaví se mi opuštěný kostel uprostřed borového lesa.

Velmi dobrá kompozice s dobrou délkou, které mohu vytknout pouze její více než nenápadnou projekci, protože žije na úrovni pokožky. "Fille en aiguilles" promítající se jako ďábel by byla velkolepá... ale chápu, že by to také trochu narušilo jejího ducha.

Hodnocení: 8,5/10

Ambience

Všem lidem, kteří to hodnotí a říkají, že není čas nebo důvod nosit takovou věc.. OPRAVDU? Někteří z nás rádi nosí své vzpomínky, někteří z nás nechtějí nic jiného než se ve špatný den obklopit kouzelnou vůní, která nám připomene časy, kdy jsme leželi v posteli z borového jehličí bez jediné starosti na světě, s tím výjimečným člověkem, zatímco čas přestal existovat, zatímco sluneční paprsky tančily mezi borovicemi a sýkorky poletovaly pryč. Na ten zvláštní okamžik, kdy mezi starým křovím jasně hořelo malé ohniště s čerstvým jehličím, kdy se ten jediný člověk vzepřel všem vašim přesvědčením a vy jste si najednou uvědomili, že žijete, i když se ty okamžiky stanou jednou, a to prchavě, alespoň teď existuje emoce v lahvičce, která vám tyto velmi zvláštní vzpomínky vrátí. K čertu s lidmi, kteří chtějí vonět genericky jako květina nebo ovoce, já se budu blaženě dusit ve svých tekutých vzpomínkách na jehličí a táboráky!

jtd

Pocházím z malého města v Connecticutu. Ne z předměstí New Yorku a Connecticutu. New-England-Connecticut. V mých šedesátých až sedmdesátých letech byl novoanglický venkov místem zázraků a demokracie. Lesy byly stejně tak myšlenkovým rámcem jako místem.

Ačkoli jsem nikdy nic místního nepovažoval za zvlášť exotické, borovice byla vůní místního kouzla. Borovice byla vůní přírody a změny ročních období. Byla všudypřítomná a vždy vítaná.

Borovice z Fille en Aiguille je pro mě hořkosladká. Je to 30 % smyslové vzpomínky a 70 % touhy.

Nyní žiji v jižní Kalifornii v podnebí, s nímž se potýkám každý den po devět měsíců v roce. Její klima je téměř všeobecně milováno, ale pro mě je nesnesitelné a pro mé bledé keltské tělo a ducha je to anathema, skutečnost, která je pro mé okolí nevysvětlitelná. Fille mi nenabízí řešení mého dilematu. Nenabízí mi úlevu od horka ani alternativu ke smrtícímu jasu. Vyvolává vzpomínky, paměť, krásu z arkadické minulosti. Připomíná mi kouzlo. A pokud existuje kouzlo, existuje naděje.

Ale většinou je v tom jen stesk.

drakecito

Pro mě je to mistrovské dílo Serge Lutense.

Borovicová pryskyřice s kadidlem, to vše spíše oslazené sušeným ovocem a několika balzamickými tóny. Trochu víc a víc než dost.

Velmi intenzivní, zejména v úvodu, ale po několika hodinách klesá jak ve stopě, tak v trvání, které přesahuje 4-5 hodin, ale s poměrně nenápadnou stopou, možná až příliš, od první hodiny.

Je pravda, že není pro všechny chutě, protože voní trochu jako vánoční stromeček, velmi luxusně a rafinovaně, heh, heh.
Každopádně si myslím, že v tomto stylu, v rámci pryskyřičných vůní s borovicí atd. jako "Arso", "Wazamba" atd. je tato Lutens nejnositelnější a nejsvěžejší.

Říkám. Mistrovské dílo.

POZNÁMKA: Arso nebo Wazamba jsem uvedl proto, že jde o podobné vůně, které mají společné tóny a styl.

Viktoriya Ch

Je dobře známo, že na vůně Luten je třeba nahlížet zcela jinou optikou než na běžné nosní parfémy, a abyste je mohli plně vnímat, hodila by se některým lidem rada - zapomenout na vše, co jste o parfémování dosud věděli ...
Nemůžu říct, že mluvit o takovém tématu je pro mého muže nějaký nepochopitelný ptačí jazyk, a nevadí mu se občas pokropit unisexem z mé sbírky, ale na Fille en Aiguilles nebyl vůbec připraven. Zatímco já jsem měla na sobě levanduli, můj milý měl ve tváři typický uštvaný výraz, nejspíš stejný nepříjemný pocit, jaký by pocítil, kdybych mu například v autě pustila ponurou hudbu The Cure.... Nebo mé oblíbené skladby Other Lives, které ho emocionálně stahují dolů. Na můj argument, že v reálném životě můj manžel rád vdechuje všechny složky vůně, horlivě namítl: "Ano! Ale ne tolik a ne tak moc..." a dál..... Tichá prosba o milost.
Samozřejmě, promiňte a omlouvám se, ale na mé kůži je to jen hořký borovicový koncentrát a sladkost, jak se mi často stává, nevyšla ani náznakem..... Ale neprozrazuji zde, že je důležité testovat všechny Lutensy. A Fille en Aiguilles má opravdu lehce ponurou energii. Nicméně pod šuměním mořského příboje jsem ji vnímala jako vítanou exotiku. Pohled do horizontu, kde se vodní hladina slévá s oblohou, je ve společnosti Lutena celý rituál. Jen stěží zachytím ovocný tón, takže pro mě je tato vůně lesní houštinou, kam sotva pronikne paprsek slunečního světla. Relaxace a psychedelie v jednom flakonu.

V repertoáru Bat For Lashes je mystická coververze písně A Forest od The Cure (líbí se mi víc než originál). Zpívá se v ní jménem chlápka, který v lese vidí přízračnou dívku a slyší ji volat své jméno. Vydá se za ní, ale najednou zjistí, že se ztratil..... Uvědomí si, že v tomhle lese nikdy žádné dívky nebyly, stejně jako si uvědomí, že celou dobu nikam neutíkal..... Ale jednoho dne, až znovu uslyší hlas dívky-ducha, vyběhne ji znovu hledat a poběží za ní znovu a znovu - "znovu a znovu a znovu...".
"Máš někdy pocit, že ti chybí někdo, koho jsi nikdy neviděl?" - otázka, kterou svého času položil spisovatel Richard Bach, se nenápadně vkrádá v jednom okamžiku rozvíjení vůně. Vznešený pocit nevysvětlitelné ztracenosti...... O čem je zde tedy Maestro...? O lásce? O osamělosti? O smutném osudu těch, které obojí tlačí k tomu, aby kráčeli po nebezpečných a neprobádaných cestách? Ale u Lutena se tato záhada dlouho neobjevuje a taková nálada nepřechází v zoufalství, jak se děj blíže popsaný Tantulkou rozvíjí na mé kůži. I já "vycházím z lesa směrem k vesnici" a vychutnávám božský základ sušených bylin a hřejivého koření.
Opět se skláním před Mistrem, jehož díla umně vytahují z podvědomí naše nejskrytější otázky a touhy, a "Dívka" nebo "Dívka" (na tom nezáleží), na jehlách nebo na jehlách či bosá, bude připadat zajímavá zejména těm, kdo rádi zkoumají hlubiny vlastního "já". A samozřejmě, pokud rádi vdechujete léčivou hustou vůni staleté a tajemné zelené části přírody, rádi se vydáte za Dívkou duchů a budete naslouchat křupání borových větví pod jejíma nohama...

Miluji tu vůni. Její ostře barevný charakter, živý a zároveň zádumčivý zvuk, atmosféra nutící k zamyšlení. Ale já ji tolik nepotřebuji. Ne tolik, jako potřebuji laskavý chlapecky rošťácký úsměv svého manžela. Možná je celý tento příběh o tom, že někdy je třeba se rozhodnout......
Dnes se dívám na němou trofej ve své sbírce a vím - v okamžiku, kdy vstoupím do ohraničeného prostoru kouzelného lesa a duch ožije a zavolá mé jméno.... Po čase odloučeného bloudění, hledání a rozjímání vždycky "vyjdu na vesnici" a postupně se vrátím do normálního života. Po přežití posedlosti však jako vždy nebudu schopen najít hranici, která odděluje sen od reality...... Vůbec všechno jako obvykle - ahoj, můj oblíbený Luten, a sbohem, mé adekvátní "já".....

Dolorosa

Jsem obecně fanouškem Monsieur Serge a na tuto vůni jsem čekala se zájmem i obavami, protože zbožňuji vůni borovice a zároveň jsem se bála, že nebudu borovicovou vůni vnímat stejně jako tvůrce tohoto parfému. Celkově jsem měla obávané očekávání - co když to bude špatné? Dokonce jsem si z nějakého důvodu myslela, že se mi nebude líbit. Protože borovice je pro mě tak důležitá.... Tak žádoucí.
A jaká to byla radost, když jsem ji poprvé vdechla!
Nádherná, nádherná vůně. A nemůžu se rozhodnout, jestli je neuvěřitelně letní, nebo naprosto novoroční. Má v sobě borovicové jehličí, ne na větvičce, ale hnětené v prstech - nebo kousané, jako dítě jsem je ráda žvýkala! - Taková ostrost chuti a horká borová pryskyřice, a to všechno je zahaleno sladkým kouřem s nádechem karamelu, takže je to pořád sladko-sladké, a taky je v pozadí cítit nějaké ovoce, buď horké, protože ho ohřálo slunce za letního odpoledne, nebo vařené v sirupu na sváteční koláč. Ale samotná chuť není jedlá, není cukrářská... A přesto je na jazyku velmi dobře hmatatelná.
Kromě borovice, karamelu a ovoce je v ní i trocha vánočního stromku - smrkové tlapky, ty voní jinak než borovice, - trocha kadidla a trocha kořeněných bylinek, ale v čerstvém stavu, rozetřené v prstech, ne usušené a vložené do pytlíku.....
Velmi zvláštní vůně, samozřejmě nepodobná ničemu jinému. A co se týče ostatních vůní pana Serge, taky nevím, k čemu ji přirovnat. Vyzkoušela jsem všechny "rakety" a sedm "zvonků" - Rakhat-lukum, Tuberose Criminelle, Myrha, Lilie, Shergie, Iris Silver Mist, Mandarin-Mandarin. No, možná trochu hořkosladký tón ze "Shergie" a bylinky z "Chypre Rouge" - ale stejně je to přitažené za vlasy, ve "Fille en Aiguilles" je hořkosladký tón jiný a bylinky jsou jiné.....
Vůně je čistě parfémová. Nedovedu si představit, že bych ji někde nosila, ale na domácí toxikomanii, zabořit nos do zápěstí a snít, nebo cítit kolem sebe oblak vůně a zachumlat se pod pléd - to je to pravé!
Snila jsem o tom, že ji vyzkouším v horku, zkoušela jsem ji, ale není z těch, které se změnou teploty moc mění, jen se rychleji a jasněji otevírá a pryskyřice je hlasitější a teplejší a borovice ostřejší a sladkost se rozlije najednou, místo aby se rozlévala po kapkách, a kadidla je méně, ukolébá.....
Celkově je to všechno jedno - v horku i v chladu - zbožňuju ji!