Datura Noir Serge Lutens pro ženy a muže

mandle
tuberóza
kokosový ořech
ořechový

Datura Noir podle Serge Lutens je Orientální Vanilla vůně pro ženy a muže. Datura Noir byl/a uveden/a v roce 2001. "Nosem" za touto vůní je Christopher Sheldrake.

Vonné složky

Meruňka
Myrha
Mandarinka

духовница-ведунья

Tímto parfémem začalo mé seznámení se Serge Lutensem. Jednoho dne jsem byla na rande a měla jsem na sobě tuto vůni. Ten kluk říkal, že jeho babička voní stejně. Odpověděla jsem, že jeho babička tak vonět nemůže, protože jsem jediná ve městě, kdo si to může dovolit. Voní jako něco velmi intimního a odhalujícího. Doporučila bych ji nosit v létě na noc. Je velmi omamná a dlouho vydrží.

VeraMax

S parfumerií jsem se seznámila téměř náhodou asi před patnácti lety: šla jsem kolem stánku Lutens, poradce mě oslovil a začal mi vyprávět o vůních. Nebylo to obvyklé monotónní mumlání ve stylu "tóny vanilky, heliotropu, blabla", byla to poezie! Odcházela jsem se dvěma lahvičkami. První byl Douce Amere, který jsem si okamžitě a bezvýhradně zamilovala, druhý byl Datura - konzultantka vůni popsala ne jako parfém, ale jako okouzlující lektvar, za jehož stopou se budou muži vydávat a skládat se, takže jsem neodolala).

Douce Amere je dávno za námi a zbývá ještě třetina flakonu. Vůně je bezchybně krásná a právě pro tuto bezchybnost se nosí tak zřídka. Chtělo by to v té nádheře trochu klidu nebo veselí, a pak by zapadla do mého rytmu, ale teď je to vůně pro zvláštní příležitost, nebo dokonce do sbírky. Vždycky ji aplikuji buď jako pomádu, nebo ji nastříkám do obláčku a pustím se do ní - na rozdíl od jiných Lutensových vůní (teď mám na mysli Orphan a Nun) je tato jasná a hutná, složení "méně je více" je pro ni to pravé.

Sheldrake je génius, co k tomu říct, jen on dokázal vytvořit tak celistvou vůni, postavenou na vnitřním rozporu a zákonech dramaturgie: je upřímně sladká (aniž by byla křečovitá) i trpce hořká, je horká, zmrzlá chvějivou marevou horkého vzduchu, i svěží dechem nočních květin. Kdyby měl parfumér méně vkusu, vůně by vyšla těžká a okázalá, ale on přeskočil hranu. Bravo!

A tady je důvod, proč jsem začala psát tuto recenzi. Tyto dvě vůně navždy změnily mé vidění a vnímání parfémů, vychovaly můj čichový vkus. Datura samozřejmě není můj parfém, ale naučila mě rozlišovat mezi tím, co je opravdu dobré, a tím, co je jen dobré nebo dokonce průměrné. Proto tato vůně zůstává v mé sbírce jako ladička, jako ukázka řemeslné zručnosti.

Thanaquil

Tuto krásu parfému mám už nějakou dobu a těžko se mi o ní píše, je to kompozice, která je složitá a jednoduchá zároveň a která žije věčně v této dichotomii, a proto je pro mě jednoduchá, ale také neuchopitelná.
Dnes jsem ji měla na sobě a jako vždy mě zasáhla velkou kulatostí, které se chytím hned při prvním nástřiku.
Je to okamžitě jemnost bílých květů, nazelenalá tuberóza (sbam!!) charakterizovaná decentními dřevitými a mandlovými akcenty, zcela vegetativní a zbavená jakékoli jedlé sladkosti.
V této počáteční fázi je Datura zářivou a jemnou bílou květinou, která postupně získává lehké "exotické" nuance nabízené mléčným kokosem, osmanthem v kombinaci s asonantní meruňkou a mandlovým tónem, který se vkrádá ruku v ruce s heliotropem.
Stále však necítím "sladkost".
Zdá se, že sladké/hutné části přicházejí později, v němém tónu, když už jsou květiny celé rozvinuté a políbené sluncem: vanilka, závan tonky, "voskový" a máslový pocit, který je velmi zahalující a hřejivý a zároveň zůstává vzdušný a spíše jemný.
Vůně je zářivá a půvabná, ale stejně jako vše ostatní naznačuje svou dobře ukrytou temnou stránku: přichází západ slunce a Datura se umí stát nástrojem svádění, umí klesnout i ve tmě... čarodějnický květ je připraven k utržení: upřímný, velmi jemný a narkotický a nakonec mě omráčí svým smrtícím kouzlem!
Skvostná vůně, ne tak "noir", dobře se nanáší a vůbec není vtíravá, všem, kdo ji vyzkoušeli, se líbila, navíc by tato tuberóza mohla potěšit i ty, kdo ji nemají rádi.
Trvání dobré, ne extrémní, nízká projekce.
Nádhera!

Perpetual Collector

Koupil jsem si ho asi před 2 lety. Jeden sprej, hned poté, co strávil asi 7 dní v přepravě, a rozhodl jsem se, že ho nenávidím. Nedostala jsem nic z těch krásných bílých květin, o kterých všichni mluvili, a byla jsem tak zklamaná, protože mou nejoblíbenější notou na světě je tuberóza. Šla rovnou do skříňky, úplně dozadu, abych se jí už nikdy nedotkla.
Nedávno jsem s manželem probírala několik svých parfémů a jen jsme tam tak stáli s otevřenými dvířky skříně. Sáhl po krabičce Datura Noir a zeptal se mě, proč ji nikdy nenosím, na což jsem mu odpověděla, že je kyselá a není to můj typ bílého květinového parfému. Stříkl si jeden sprej na ruku, nazval mě bláznem a odešel, ale zanechal za sebou úžasnou sladce štiplavou aromatickou stopu. Šla jsem dál a jeden střik jsem si nastříkala na krk v domnění, že se vždycky můžu osprchovat, ale k mému překvapení se ukázalo, že je to jeden z mých nejlepších tuberózových parfémů, a nebýt mého manžela, nikdy bych to nepoznala.
Na Datura Noir je prostě něco zvláštního, co nedokážu přesně určit. Je jiná než většina tuberózových parfémů, které vlastním nebo jsem zkoušela. Sladká a lehce štiplavá, vhodná jak na léto, tak na zimu. Měla jsem ji na sobě při teplotách přes 100 stupňů a fungovala krásně. Zdá se, že teplo tuberózu zvýrazňuje a vytahuje ji na vrchol, což je pro mě štěstí, protože jsem úplný blázen do tuberózy.
Nedávno jsem se naučila datovat lahvičky Serge Lutens a moje lahvička je z července 2011. Nevím, jak je to s výkonem u novějších lahviček, asi ne stejně, ale moje Datura Noir vydržela pokaždé, když jsem ji měla na sobě, asi 10-12 hodin. Vrátila jsem ji do skříňky, abych ji mohla používat při zvláštních příležitostech, dokud nenajdu jinou vintage lahvičku jako zálohu.

supersaiyan

Víte, existuje trojice vůní: SL Datura Noir, TF Soleil Blanc a Dior Hypnotic Poison EDT. Všechny se navzájem tak připomínají, mají stejný kokosově-tuberózový základ, ale hodí se pro různá roční období. TF je silná ("hutná" by možná bylo lepší slovo), odchodová a skvělá na léto a na pláž s příměsí citrusů. Dior HP je zimní verze, sladší, v podstatě kokosová a kořeněná. SL Datura Noir je někde uprostřed, nejbělejší květinová z trojice, dobrá pro všechna roční období a mnohem jemněji krásná. Je elegantní, jemnější než extrovertní TF Soleil Blanc nebo svůdná Dior HP. Možná by bylo zbytečné vlastnit všechny tři, ale já je mám a miluji je.

Projekce na Datura Noir je tak akorát, není to křikloun, ale její síla odráží elegantní náladu parfému. Bohužel se mi také později při zasychání na kůži trochu divně a kysele mění, je na mě rozhodně zelená, budu to muset více otestovat...

marisol santilla

No, přidávám recenzi, ve které odvolávám vše, co jsem napsal včera... Je to krémová, průzračná, čistá tuberóza... Zapomněla jsem na vanilku... Jen nohama na bohaté a ženské tuberózy... Není příliš aromatická, ale má lahodnou vůni!
Vlastně mě včera, když jsem psala první recenzi, napadlo, že se podobá jinému parfému, který mám.
Ale byla jsem zablokovaná, nic víc mě nenapadlo..... Hahahahaha...
Dneska, už klidnější nebo méně hormonálně naladěná, můžu říct, že je velmi podobná Tuberose od Miller Harris... Jen o něco aromatičtější Miller Harris.
Tomuto parfému dávám absolutní desítku...
Ano, absolutních 10!

Krafla

Datura Noir od Serge Lutense mi zvedá náladu. Voní po létě, po pláži, po odpočinku u bazénu, po večerech strávených procházkami a povídáním. Je to zvláštní, protože je to parfém, který vnímám jako sladký, a já mám tendenci se od gurmánských vůní držet dál od prvních horkých dnů roku, které v poslední době přicházejí stále dříve, protože se na konci března ocitáme v mém rodném Středomoří s téměř 30 stupni Celsia. Jestliže celkový pocit je vůně, kterou mi někteří popsali jako opalovací krém, proto asi ta paralela s létem, když se snažím vnímat její tóny odděleně, vnímám jasně a v tomto pořadí: krémovou tuberózu, hořké mandle ve stylu amaretta, kokosovou kůru (takovou tu, kterou se sypou sušenkové a čokoládové dorty, což mi ke všemu připomíná i léto a ty narozeninové oslavy dětí na plážové ulici, kde jsem od svých tří let trávila letní prázdniny), vanilku a osmanthus.
Nevím proč, ale v určitých chvílích voní jako pomerančový květ, jako když se opalujete namazaní kokosovým opalovacím krémem u pomerančových hájů, které jsou v mém okolí tak časté.
Středně dlouhá výdrž a vůně, kterou jsem vnímala jako slabou až středně silnou, ale která mě překvapila komplimenty, které jsem dostala v kanceláři.
Přijde mi super univerzální pro běžné denní použití. Myslím, že nejlépe bude fungovat v horku, ale budu ji muset vyzkoušet i v chladném období.
Doporučuji ji, ale ti, kdo nemají rádi tuberózu, ať se zdrží.
Edit: Vůbec netuším, co je to vlastně datura. Natož jak voní. XD

pisbri

Někdo mi řekl, že "na mě je tam moc mandlí", někdo jiný mluvil o vůni směřující k něčemu zvláštnímu a gumovému, někdo zmínil kakao, jiní mluvili o tmavé, husté vůni. No, obdivovala jsem pyramidu datura noir velmi dlouho, v extázi jsem přemýšlela o tónech, přemýšlela jsem, co je to za vůni. Hodně jsem o tom mluvil, pepřil jsem otázkami přítele, který se mnou sdílí odlišné "chutě", ale datura ho prostě neoslovila. Pak mi kamarádka, se kterou jsem se virtuálně seznámila a která byla velmi milá, poslala zbytek své malé lahvičky. Konečně jsem ucítila vůni datura noir! Co o tom parfému říct? Na mně byl zpočátku rozhodně sladký, velmi "temný", velmi hutný a naprosto zahalující. Pak se stočila do neurčitého nádechu lékořicové lékořice a opět sladká, rozhodně nečekaná a znepokojivá. o pár minut později pečlivě vynikly mandle, heliotrop a tuberóza, krásně se to všechno spojilo v kouzelnou, mléčnou, sladkou, ale ne žlučovitou, slavnostní tekutinu. Parfém tropických ostrovů a magických rituálů, parfém, který se nedá popsat, žádné písemné vyjádření mu nemůže učinit zadost. A pak... na mně se usadí na fantastickém, nádherném kokosu, kokosu, který pro mou matku prostě voní "pláží, sluncem, dovolenou", pro mě je to naopak tekutý kokos nalitý na koruně nejženštějšího a nejtělesnějšího bílého květu, jaký existuje, krémový kokos a mandle, kokosový krém, který střídá okamžiky tajemství a hustoty připomínající temnotu s jinými nesmírně zářivými. Nevím, jak to vysvětlit, ale tato tropická, jedlá složka nesmazává "hloubku" tohoto parfému. Datura se pyšní mimořádnou komplexností. Velkolepá, uhrančivá, magnetická. Ke konci jako by se téměř úplně rozjasnilo, pomalu se vynořuje z hvězdné, tančící noci, svítá... a už přichází slunce! povzbudivé, ale ne oslnivé světlo, stále blíž. na konci tunelu této čichové cesty, na mé kůži, nabízí rozhodně svěžejší a čistší kokos, trochu bezstarostnější, doprovázený lehkými ovocnými nuancemi a vanilkou. Dokonce i zbývající drobné květy se stávají svěžejšími a čistšími.
Zkrátka... kdyby mě někdo požádal, abych jmenovala parfém s krásnou evolucí, který se mění s pokožkou, který nikdy "neusíná na vavřínech", který se projevuje jinak v závislosti na okamžiku, nepochybně bych zvolila datura noir. Daří se jí vyvolat ve mně pocit hýčkání, jak to gurmáni umí, ale dělá to velmi dobře, aniž by se omezovala na určité situace, kdy je přípustné vonět po pečivu a ranní snídani. Tento Lutens ví, jak mě rozesmát, a dokáže ve mně vyvolat pocit smíření se sebou samým, ale také mě dokáže zahalit do svůdného, téměř tajemného oblaku. Zkrátka, datura noir se řadí přímo na stupně vítězů mých nejoblíbenějších, žádné kdyby nebo ale.
Jsem v extázi, už se s ní nechci nikdy rozloučit!

Chamomilla

Díky kamarádce jsem si mohla přivonět k tomuto parfému, jehož název je již programem. Musím předeslat, že je to první Lutens, který jsem vyzkoušela, a už při prvním přivonění jsem si říkala, že Serge to myslí opravdu vážně. O vůních se často mluví s přídavným jménem "obklopující": no, myslím, že tohle je ta nejobklopující vůně, kterou jsem zatím cítila. Květinová a ženská majestátnost tuberózy je zde vykreslena neobyčejně podmanivě, krémovost vanilky a kokosu dodává jemný nádech a vše přispívá k tomu, aby vůně získala magnetickou, téměř narkotickou temnotu. Věřím, že Datura Noir by si vybrala Circe a možná i Medea, kdyby měly poblíž prodejnu Lutens.

azuriiita

Nevím, jestli je to datura nebo kokos, ale mně to voní jako kokos; velmi jemný, masitý a šťavnatý, abych byla přesnější (ne ten sladký, mléčný, vanilkový kokos, který nám tak často prodávají v jiných vůních), s broskví a citronovým květem, to vše zabalené do vanilky... tuberóza - velmi jemná - je cítit postupně, až se "vyjasní" ve zbytkové fázi. Cítím také nádech osmanthu a fazole tonka. Mandle v pozadí dodávají lahodný, velmi příjemný nádech. Zdůrazňuji, že sladkost zde nezajišťuje kokos, jak tomu bývá v mnoha případech; dodávají ji jemným způsobem květiny a ovoce, zejména broskev.

Docela se mi líbila; myslím, že by se mi líbila láhev, kterou bych mohla hodně nosit. Připadá mi ženská a velmi sexy... Vhodná pro jarní :) a dokonce i letní nálady. Hlavou mi probleskují obrazy, kdy dáváme/odpovídáme na signály, které mají posílit intimitu.

Na můj vkus je to květinově-ovocná_orientální (ale z manipulace s orientálními květinami a ovocem; ne z koření, pryskyřice, kadidla atd. jak se běžně identifikují a katalogizují jako orientální), která se odlišuje od nabídky pro širokou veřejnost.

Zbytková vůně je pižmová s velmi specifickým slaným nádechem, s trochou heliotropu, slabě pudrová... čistá a příjemná.

Každopádně další, která jde na můj seznam "chci ji", je čím dál plnější! hahaha. Děkuji Yulietě a Shiseidu.

ELENA ROSHKO

A je to tady! A je to tu zase! Příběh se stal Datura)))))
Jednoho zimního rána jsem šla (bydlím na severu - světlo až po deváté hodině) do práce, cítím za sebou kroky a pohled dozadu, otočím se - muž, asi 50-55 let, já - rychleji a on - rychleji, vzdálenost mezi námi se zmenšuje a já telefonuju, přestanu mluvit a můj muž (na druhém konci) se ptá: "LENO, CO SE STALO?", a já VELMI hlasitě odpovídám: "Ano, víš, co za zrůdu se drží a nezůstává pozadu, teď zavolám policii!!!")))))))). Muž v reakci na má slova říká: "Holka, ty se proboha omlouváš, já jen čekám, až domluvíš, abych zjistil, jaký máš parfém". ))))
Tohle s lidmi dělá moje oblíbená Datura!!!

jtd

Když hodně přimhouřím oči, občas rozeznám jednotlivé části Datura Noir. Mandle, tonka, tuberóza.

Stačí zaostřit a ukáže se mi několik kombinací. Aha, to byl ten krémově-kokosový/zelený tuberózový druh tuberózy. Hmmm. Ta mandlová byla hořko-mandlová/třešňovo-sladká cukrářská gestalta. Pěkné. Drydown není ani tak mlhavý, jako spíš vanilka/tonka/muská sladkost volně svinutá dohromady. Krásná.

Ale Datura Noir je nejlépe vidět nezaostřeným, napůl hypnotizovaným pohledem. Ten vás vsune do skutečného prožitku z tohoto parfému. Datura Noir je dokonale umístěná sugesce. Je to dojem imaginárních letních časů, teplého vánku a sladkobolných řečí. Je to stálé, neústupné přesvědčování. Nejste ani tak svedeni, jako spíše jednoduše podlehnete spodnímu proudu. A když to uděláte, máte ten snový pocit, že stojíte vedle sebe, něco prožíváte a pozorujete, jak něco prožíváte. Je to, jako byste na sebe dokázali seslat kouzlo.

Tripování. Lucidní snění. Depersonalizace. Hypnagogie. Říkejte tomu, jak chcete.

Datura Noir. Levnější než halucinogeny, méně negativních vedlejších účinků než náboženství.

od scenthurdle