Christopher SheldrakeHodnocení parfému 4.28 z 5 s 1,692 hlasy
De Profundis podle Serge Lutens je Floral vůně pro ženy a muže. De Profundis byl/a uveden/a v roce 2011. "Nosem" za touto vůní je Christopher Sheldrake.
Co nosí Fragrantica redaktoři letos na podzim? Julia a John
od Julia Lukyanenko, John Biebel
Úvahy o věčných věcech: Vyprávění příběhů (3. část)
od Anastasia Privalova, Jernê Knowles
matteo_fumagalli
Toužila jsem po ní několik let právě proto, že byla popisována jako gotická a hřbitovní (přesně ten typ vůní, které preferuji), a nakonec se mi ji podařilo získat díky několika vzorkům, které jsem našla v důvěryhodné parfumerii.
Je to skutečně melancholická a poetická květinová velmi zelená. Chutná přesně jako květiny, které byly právě zasazeny do země. Melancholii diktuje chryzantéma, ale hřbitovy jsou cítit velmi vzdáleně.
Mnohem jednodušší vůně, než se vypráví, ale přesto krásná. Na mně má také nádech téměř talku, s velmi vzdáleným, nepřikrášleným kadidlem. Velmi rafinovaná.
Cena plné velikosti je stále nehorázně vysoká.
FeralMia
Nejkrásnější smutek na světě se proměnil ve vůni.
Petricor na hřbitově v předvečer svátku Všech svatých, oblečený v přísných tmavých tónech, prochází mezi hroby, jeho charisma je magnetické a jedinečné, nutí vás přemýšlet, jak je to možné, jaká příjemná náhoda, že něco tak krásného jako tato bytost zmírňuje bolest, která je zčásti nejnezištnější ze všech, smrt.
De profundis je Oscar Wilde, slzy, vztek, bolest, zuřivost, je to paprsek při západu slunce, který odráží chryzantémy a fialky nedávno položené na hrobech, je to kadidlo něčího posledního dne... ale jak už název napovídá, je to radikální, syrový a nevyvratitelný DOPIS LÁSKY jako název díla, které mu dává jméno, toho nejčistšího bez pochybností, toho, který nečeká nic na oplátku. Existuje mnoho vůní katalogizovaných jako ¨romantické¨, ale tahle hraje jinou ligu, je velmi temná, temná, je to to jméno, které vám bude rezonovat v posledních chvílích v hlavě, to jméno toho člověka, kterého budete milovat navždy, ať už štěstím nebo neštěstím, a ukáže se, že zdaleka ne tak, jak by se mohlo zdát v očích ostatních, opětovaná nebo ne, je tak nesmírně opravdová, že se cítíte šťastní, že jste potkali objekt své lásky.
Je pro ty, kdo poznali opravdovou lásku a dokážou tuto výsadu i smutek, který s sebou přináší, nést strhujícím neodolatelným způsobem.
Květiny považované za tak ženské se stávají tak tvrdým nápojem s čichovými vzpomínkami zaměřenými na, jak tady dole zdůrazňují, ¨mokrý hřbitov¨, že bych skoro řekla, že je to zatím nejtvrdší chlapská/dívčí vůně.
Do hrobu se mnou.
Trvanlivost : 8/10
Probuzení : je z krátkých středních vzdáleností
Cena : Velmi vysoká, ale je to poezie v lahvičce, pokud na to máte.
Ženská nebo mužská : Pro ženu mi přijde zajímavá a vzácná, ale pro muže : .... je všelék mezi parfémy.
Perpetual Collector
De Profundis ve mně vyvolává určité pocity. Nedokážu to vysvětlit. Strávila jsem několik dní se vzorkem z lahve Grate Ceil, a pokud je pravda, co se říká o zvonici, nechci to zažít, nikdy. Ne pro nedostatek krásy, kterou De Profundis je, ale pro naprostou devastaci, kterou pod tím vším nese. V den, kdy jsem vzorek dostala poštou, jsem se probudila v docela dobré náladě, což se mi stává zřídka, protože trpím depresemi a úzkostmi. Brzy odpoledne jsem se rozhodla použít jeden sprej na předloktí, ale to bylo bezvýsledné. Necítila jsem vůbec nic, načež se mi vzhledem k ceně ulevilo. Přišlo pozdní odpoledne a zvědavost mě přemohla. Osprchuji se a nastříkám si jeden sprej na krk. A od té chvíle se všechno začíná valit z kopce...
Nejsem zdaleka tak zkušená, co se týče slov, abych dokázala popsat svůj zážitek s tímto parfémem. Kéž bych byla...
Voní jako smrt? Bože, ne. Voní jako hřbitov? Já si to nemyslím. Na hřbitově v Evropě jsem strávil spoustu času, nosil jsem chryzantémy a aranžoval je na hrob svého dědečka. Nikdy takhle nevoněly a De Profundis má daleko k soliflore chryzantémového květu. Děje se v ní toho tolik najednou; je hřejivá i chladná, zkrásní i zhnusí, je to čiré štěstí i naprostá zkáza, vše najednou. A právě tahle naprostá změť neznáma mě toho odpoledne začala srážet k zemi, až jsem si sáhla na úplné dno a přestala mluvit a starat se a pozorovat a naslouchat. Jen jsem se utápěla v tomto jedinečném uměleckém díle, dokud to ze mě asi po osmi hodinách nevyprchalo a já konečně nebyla schopná usnout.
Druhý den ráno jsem se znovu postříkal.
Ragnar
De Profundis, to je jméno... a to je vůně. Mistrovské dílo ve své jednoduchosti. Mistrovské dílo pro to, co mi ve své jednoduchosti dokáže zprostředkovat. Opak všeho. Přesný opak toho, co jsem očekávala: temná, zapálená vůně, evokující chladné, stinné prostředí hřbitova s nádechem plísně. Nic z toho.
Je to v podstatě zelená, květinová vůně, které zpočátku dominuje živá, barevná chryzantéma, k níž se po krátké chvíli přidává fialka, která se časem stává stále objemnější. Necítím žádné zemité akordy, zatímco kadidlo, které je obtížné vnímat, je balzamické, nekouřové kadidlo, které přispívá ke sladkosti fialky. Tyto květiny jsou živé a svěží, nejsou to mrtvé květy a mají velmi realistickou vůni.
Je to introspektivní vůně, vonící po znovuzrození... interiéru.
Je to svěží ráno, dokonce trochu zamračené.
Je to smrt viděná ze strany těch, kteří zůstali, těch, kteří v neděli - nebo v kterýkoli jiný den - vzdávají hold svým blízkým, nyní již zesnulým, s voňavou kyticí květů a s náznakem úsměvu na srdci, jako vzpomínku na šťastné chvíle, které spolu strávili. Ano, protože toto De Profundis na mě působí tak klidně.
...a jakou barvu!
Chapeu
leonetta64
Vládne opuštěné provincii mých chybných nákupů. Stále přemýšlím, jaké mocné kouzlo můj nos přimělo ke koupi tohoto smrtícího lektvaru (mimochodem, ....la černá láhev v art deco stylu z obscénně drahé kolekce Gratte Ciel). Ano, protože jsem k němu přičichla a vyzkoušela ho, ještě před osudným krokem. Nemůžu se přes to přenést!
Vůně voní po chryzantémě. Mocně. Pak fialka (a další chryzantéma). Sladká, hnilobná fialka. Na nic jiného vás neupozorňuji.
Vyvolává ve mně hluboký pocit neklidu, hořký, jedovatý pocit v ústech.
Připomíná mi to smutný příběh Oscara Wilda, jeho pobyt ve vězení, jeho nešťastnou lásku.
Mně připomíná něco úplně jiného.
Zápach sklepů domu Usherů chvíli před zhroucením. Ten z Lovecraftových měst nočních můr. V nejlepším případě kapucínskou kryptu ve Vídni 2. listopadu: věnce vadnoucích květin kolem hrobek Habsburků.
Přeháním? Ne, jen to zkuste.
Lady Dolce
Představte si, že se koncem února nebo začátkem března procházíte zarostlou zahradou. Studeně mrholí a rozmrzající půda je zaplavená břečkou. Toužíte po teple, po plném rozpuku idealizovaného jara, ale místo toho je tu jen monotónní bláto a kap, kap, kap šedé nebe. Náznaky zeleně tu a tam působí monstrózně, protože se koupou ve slizkém listí předchozího podzimu. Z hlubin se vynořuje nový život a je to znepokojivé, dokonce lehce nevolné.
Přesto k vám té noci zahrada znovu přichází ve snu a sen ji vykresluje jako něco tajemného. To, co vás původně nudilo a odpuzovalo, se nyní zdá být obdařeno vzácnou krásou. Mraky se při západu slunce rozestoupí a zahrada se zaleskne fialovým světlem. Je tu něco, co jsi celý život hledal, ale probudíš se dřív, než to najdeš. Vzpomínka na snovou zahradu se ti mísí se vzpomínkou na skutečnou zahradu a ty přemýšlíš, jestli nakonec není ráj jen kus nemilované země.
De Profundis je takovým snem. Přišla jsem k tomuto parfému a hledala něco podzimního, ale místo toho jsem našla parfém, který romantizuje studené vlhké podhoubí jara. A uvědomila jsem si, že to je to, co jsem celou dobu chtěla.
savacsaian
Pokud někdo,
a tím myslím kohokoli
vám řekne, že to není smutná vůně,
že si hned v tu chvíli půjdete koupit vzorek, čím větší, tím lepší.
a vrať se na místo, kde jsi naposledy nechala své srdce.
Nebo na hřbitov, jehož trávu jsi zalévala svými slzami.
Vytáhni čistý hadr, vypraný vodou, vysušený větrem.
navlhčete ho fialovou šťávou
a vdechni ji
Kdybys necítil, že se tvé srdce náhle stalo z betonu.
a bylo tak těžké, že jsi cítil, jak ti mačká vnitřnosti.
Kdybys neviděl, jak se duch tvého srdce vrací mezi tvé plíce.
a zchladil tě až na kost
Jestli když se rozhlédneš kolem, tráva nevypadá o něco vyšší,
chryzantémy trochu čistší,
petrklíčů v půdě víc
pak jsi určitě požehnaný
tvá duše nezná bolest
tvé srdce tě nikdy neopustilo
jsi člověk hodný závisti
DELI
Čekal jsem na ni celý rok a nyní jsem měl možnost se s De Profundis seznámit. Nasadil jsem si ho na zápěstí a během pár minut jsem pochopil význam výrazu "Mé voňavé já" Ano, přesně to mohu o tomto zázraku říci.
Fanoušci podzimu nejčastěji dávají přednost počasí zářijových dnů, zlatému listí, ale já mám jinou náklonnost, miluji bezvětrný vlhký podzim, kdy už skoro všechno listí ze stromů opadalo, ale venku nemrzne a ve vzduchu jsou ještě zbytky tepla, nebo v nasbíraném v hromadě listí, které už začíná převládat, a kapky deště na malých, zahradních chryzantémách, s několika polámanými stonky. A mně se v tomhle počasí vždycky chce procházet a procházet se v parku. Lidé tu prakticky nejsou, jen občas je náhle cítit kouř, možná z dohořívajících ohňů, nebo je to vůně kadidla po návštěvě kostela, která ve mně zůstává bloudit... A tak se člověk prochází, prochází a libuje si ve své podzimní depresi-melancholii, která není vůbec vážná a bude trvat jen týden nebo dva, ale během té doby se v jeho duši něco důležitého.... stane.
A když jsem slyšel De Profundis, okamžitě jsem se v té atmosféře ocitl. Úžasné!
Yadorán d'Vinea
"Výjimečná bytosti, kterou miluji, tvou milost prosím.
z hořké jámy noci mého srdce,
s olověným nebem nad smutným břehem,
obydlený rouháním a strachem;
Šest měsíců se nad hlavou vznáší mrazivé slunce.
Šest měsíců temnota a samota.
Žádná polární pustina není smutnější a mrtvější,
kde není ani zvíře, ani potok, ani rostlina, ani les.
Žádná hrůza na tomto světě není překonána.
Chladnou břitvou tohoto ledového slunce a nesmírností této chaotické noci.
Závidím tomu skromnějšímu zvířeti, které uklidňuje.
Které přináší tupý spánek své brutální duši.
Pomalu mi odvíjí klubko času".
- Jacques LeClercq, Flowers of Evil (Mt Vernon, NY: Peter Pauper Press, 1958) (Za poskytnutí tohoto zdroje inspirace pro vůni děkujeme uživateli Fragantica Jeanu B Grenouilleovi).
De Profundis je unisex vůně, která staví do kontrastu pojmy stávání se smrtí ve spojení s výzvou života. Slova: "krása, válka, náboženství, strach, život a smrt" jsou ve francouzštině podstatná jména ženského rodu, zatímco pojmy: "výzva, umění, boj, láska, odvaha, sebevražda a závrať" jsou rodu mužského. Ve starých evropských kulturách byly chryzantémy obětovány smrti, aby ji vyzvaly k opuštění hřbitovů, což vysvětluje fixaci vůně právě na tuto květinu (v amerických kulturách jsou jí přisuzovány vlastnosti vitality a ochrany), neboť De Profundis má jednoznačně ponuré a krepuskulární aspirace (i když se vyhýbá rozsahu nočního).
De Profundis je mnohem víc než unisexová květinová vůně, má v sobě pláč, předtuchu, smutek, naději a zlomené srdce. Je to podle mého názoru skutečná krása, vznešená, eklektická a fotorealistická vůně až k úžasu.
Chryzantéma je zvláštní nóta, která kromě své ucelenosti v koncepční linii Serge Lutense má také vůni podobnou ranní rose, konjugující takový popis fialkou, zelenými tóny a zemitou tinkturou; způsobuje, že De Profundis s lehkostí evokuje vůni květin v dešti (Někteří velmi přesně podotkli, že "voní jako mokrý hřbitov"). V recenzi, která mi předchází, se uvádí, že v sobě nese řadu jarních vůní; já si ji naopak jednoznačně spojuji s vůněmi zimními: večerní mlhy, ranní deště, vichřice, která smete listí listnatých stromů, listí poškozené deštěm, až se sjednotí se zemí, zvuk krupobití na okna jakéhokoli domu... De Profundis je krása a čistá melancholie (s atmosférou, která by se mohla směle rovnat L'Air du Temps od Niny Ricci).
Serge Lutens na svých webových stránkách připojuje následující popis:
"Dokud jsem naživu, je i moje smrt.
Každý hrdina na cestě za slávou běží vstříc důkazu své smrtelnosti.
Esence chryzantémy a kadidla".
Na rozdíl od výše uvedeného popisu odmítá dominanci kadidla (ačkoli se pevně drží svého postulátu pro tuto vůni).
De Profundis, obsažená ve flakonu, který by klidně mohl připomínat zvon katedrály, se rovněž může pochlubit skvělou fixací a projekcí, nemluvě o nové vizi - jak já s oblibou říkám - "modrých květinových akordů".
V De Profundis nejsou žádné systematické chyby, každá složka jako by se organicky vyrovnávala díky chladné, mlhavé atmosféře a teplotě. Jejím největším nedostatkem je cena (165 eur za největší 75ml lahvičku...), která však není tak katastrofální. Ne tak katastrofální, i když si troufám tvrdit, že v tomto případě za koupi stojí).
Bezvadná práce Christophera Sheldrakea (který je také tvůrcem majestátního Feminite du Bois od Shiseida). Radost vychutnávat a ochutnávat.
Pato76
De Profundis od maestra SL: evokuje granátové jablko jarních vůní, které naplní každý prostor. Symfonie s přesnými tóny, v níž je hlavním hrdinou fialový tón. Působí velmi čistě a rafinovaně, stejně jako zelené tóny a kyselý tón švestky.
Kadidlo je pro můj nos nepostřehnutelné, ale v tomto festivalu jarních vůní musí hrát důležitou roli.
Velmi svěží, lehký, rafinovaný, smyslný a odvážný charakter vyzařující všude. Doslova se ponoříte do hlubin vůně, která rozvíří vaše vnímání pocitů.
Vysoká výdrž a obrovská stopa. Myslím, že je to vůně, se kterou si můžete hrát a použít ji, když chcete získat veškerou pozornost světa... Vynikající EDP... Vřele doporučuji ženám i mužům, kteří si troufají na květinové vůně...
Hodnocení 7/10
Monique Monique
"... A pokud vás jediný řádek dožene k slzám - plačte jako my ve vězení, kde je den určen pro slzy stejně jako noc,
"jako noc. Je to jediná věc, která vás může zachránit."
Oscar Wilde: "Z hlubin".
Výraz "De Profundis" pochází z kajícného žalmu 129: "Z hlubin volám k tobě, Hospodine." V tomto případě se jedná o kajícný žalm.
Jde o posvátnou melodii Johanna Sebastiana Bacha "Ich Ruf Zu Dir" (Žalm 129), která zaznívá v Tarkovského filmu Solaris... Hudební obraz Věčnosti.
Žasnu nad tím, jak moc mohou slova ovlivnit vědomí člověka, vyzvat ho k zamyšlení, k introspekci. Z toho, co jsem četl, je to dvojí pocit, pokory a uštěpačného stesku. Je v tom kouzlo, prožitek hříšné duše, kající se a plačící, se všemi svými lidskými touhami.
Láhev ve tvaru zvonu zdůrazňuje posvátnou orientaci, myšlenky na věčnost.
Vůně vznikla pod vlivem myšlenek Serge Lutina "o věčném". Jak je jemně zdůrazněna tóny země, kadidla a chryzantém jako symbolu posledních květin, které se snaží prodloužit léto a po jejichž uvadnutí přichází chladný podzim. Vzduch má chvějivého ducha chladného větru, z něhož odlétají poslední listy. Chlad proniká svými závoji do země, ta už nemůže nic zrodit... Na vodní hladině rybníka se objevuje první tenká ledová krusta. Vše zamrzá a číhá. Ticho. V okně hoří svíčka, za níž je vidět silueta. Kdo je to?
Ráno je na zvadlých listech chryzantém lehký opar mrazu, tyhle květiny viděly slzy a smích kolemjdoucích, vyprávěly si o lidských tajemstvích, odstraňují listy pod oknem, vlhká vůně země se dere vzhůru. V tenkém vlněném svetru je chladno a nepříjemně, jako by se na vás celá příroda zlobila. A tady jsem doma, zhasnu světlo, v modrofialové tmě se zahalím do vůně šeříkových kosatců, které jsem si přinesla z prodaného domu své prababičky jako vzpomínku na ni, z vděčnosti kvetou nezvykle dlouho a voní vlhkou vůní, často je rozdávám kolemjdoucím ženám, které obdivují krásu těchto květů. ať rozprostřou své kořeny po celé zemi. Otevírá se drobná melodie skromné fialky, ne dekorativní, ale divoké, někdy ji najdu u stromů, zcela náhodou, pak se ten zázrak rozroste do celých polností, večer otevřu okno a můj pokoj se naplní závratnou a jemnou vůní. Je to první květ, jako naděje, která stále přetrvává. Za oknem buší déšť, na nočním stolku je kytice chryzantém, miluji je, miluji tyhle prosté květiny. Jsou korunou podzimu. Tak dlouho mě těší svou vůní, jako by mi dávaly možnost spojit milující srdce, pocítit jejich jednotu. De profundis je velmi přenosná vůně chryzantém, unikajícího tepla, vlhkých a hořce zelených stonků a trochu kořeněných (jen trochu) okvětních lístků. V parfémových kompozicích velmi miluji ducha kadidla, obaluje vůni mystickým a srdcervoucím, tak dojemným dotekem. Oltářní a nedotknutelná, vznešená.
I šťastní lidé mívají chvíle náhlého smutku a melancholie pochmurných dnů s lijákem, kdy se chcete sami procházet po vlhkých cestách města pod deštníkem a prostě nemůžete rozdýchat jemnou vůni podzimu a šum dešťových kapek. Je čas zastavit se, zeptat se "proč?" a dát odpověď sám sobě. Tvorba. Je to velmi atmosférické, souhlasíte?
"Kdybys byl tak krásný
"Jak jsem tě mohl přehlédnout, Violet?"
(slova z gruzínské lidové písně "tu ase turpa iqavi")
Já sama si někdy při nošení této vůně připadám jako fialka, která pije vodu z půdy. Připadá mi, jako by mě napájela a vdechovala mi život, dodávala mi inspiraci skrze pochopení pomíjivosti existence... V chladných dnech nádherně maskuje.
Pokud jste viděli film "Lepší dny přicházejí" s Fanny Ardantovou, myslím, že De Profundis by do celkového obrazu a charakteru hrdinky dokonale zapadal.
Dolorosa
Ano, ano, ano, ano, naprosto souhlasím s Alchymií, je to něco neuvěřitelného, už jsem spotřebovala lahvičku a chci, chci, chci ještě trochu..... Takže, abych shromáždil své myšlenky, abych vyjádřil nevyjádřitelné.
Tato vůně je chladivá a vlhká. Stává se to, tak voní na starých evropských hřbitovech, na tom samém Père-Lachaise, v těch nejstarších, opuštěných, zarostlých, a proto - zajímavých zákoutích, kde neodpočívají na věčnosti celebrity a naposledy odpočívají obyčejní občané - a klid, klid, klid, klid, žádná ostrost smutku, žádný pocit přítomnosti smrti, jen ticho, ptačí cvrlikání, sluneční paprsek klouže po zdi staré krypty a vůně: Vlhké chladné fialky, vlhká chladná zeleň a mech, vůně vlhké klidné země, vůně vlhkých chladných kamenů, z hlubin krypty - tenký pramínek dlouho chladnoucí vůně kadidla, z modrých a fialových kalichů kosatců - božská a nesrovnatelná vůně této květiny... De Profundis má všechno. Nechápu, proč není kosatec uveden v pyramidě. A pak je tam něco jalovcového, kořeněného, co je ve vůni také. Možná stejná chryzantéma?
Ale v De Profundis melancholické, vlhké a chladivé je zabarvená velmi smyslná nóta zralé švestkové dužiny a, zdá se, zralé broskve, a doslova v nepatrném množství, ale citelně - nějaké palčivé dráždivé koření.
Jak ji charakterizovat...?
Vůně věčnosti a klidu.
Ale také - vůně věčného života, a to ne věčného - TAM, ale věčného, nepřemožitelného, vzkříšeného v nových lidech - života ZDE. A budou znovu milovat, a to vždy....
Ale proč právě De Profundis?
Nejspíš kvůli těmto řádkům: "Ani v nejmenším nelituji, že jsem žil pro rozkoš. "Dělal jsem to naplno.
- " Protože všechno, co člověk dělá, musí dělat naplno. Neexistuje potěšení, které bych nezažil. Hodil jsem perlu své duše do poháru vína. Šel jsem cestou rozkoše za zvuku fléten. Živil jsem se medem z medových plástů. Ale žít takhle pořád by bylo klamné, ochudilo by mě to. Musel jsem jít dál. V druhé polovině zahrady na mě čekala další tajemství. A to vše bylo samozřejmě předpovězeno, předurčeno v mém díle."
Z Wildeových dopisů mám ale jinou asociaci: dopis Bosiemu z 20. května 1895: "Rozkoš před námi skrývá lásku, ale bolest odhaluje její podstatu." A tak se mi zdá, že to byla právě ona, kdo se v ní skrýval.
UPD
Ach, konečně to mám! Celou láhev tohoto smutného fialového soumraku, této gotické fialové pohádky! V létě, z lahvičky, byl prostě nádherný. Ale jeho časem je podzim a chladnější počasí. Teď je opravdu ohromující. Nepodobá se žádné z vůní Monsieur Serge. A chryzantéma - její trpkost, její zvláštní podzimní, smutná vůně - je cítit od prvních okamžiků po nanesení až do chvíle, kdy vůně na kůži vyprchá, a vydrží dlouho..... Jemné kadidlo, spíše duch kadidla. Vlhké fialky - květy a listy. Kosatce: i když nejsou v pyramidě, ale pro mě v této vůni jsou. A - pro mě překvapivě - v létě jsem ji necítila: výrazný tón kandované fialky. A také - spousta kouzel, zázraků, parfumérského talentu, neidentifikovatelných tónů, které vytvářejí krásu této vůně, vzdušnou a zároveň hutnou, jako ažurová kovaná mříž.....
Ne, rozhodně je to procházka po Père Lachaise. Jen s krabičkou kandovaných fialek :)
Tuhle vůni miluju. Je dobře, že vznikla! Byla stvořena přímo pro mě. :)