Geza SchoenHodnocení parfému 3.98 z 5 s 9,545 hlasy
Molecule 01 podle Escentric Molecules je Woody Floral Musk vůně pro ženy a muže. Molecule 01 byl/a uveden/a v roce 2006. "Nosem" za touto vůní je Geza Schoen.
Blue Talisman od Ex Nihilo a Paragon od Initio Parfums Privé: Magnety na komplimenty
od Igor Masyukov
Radost, která není určena pro každého: Kurky od Maison Francis Kurkdjian
od Igor Masyukov
Co nosí Fragrantica redaktoři letos na podzim? Yi Shang, Italo a Anastasia
od Yi Shang (怡 商), Ítalo Pereira, Anastasia Privalova
Best In Show: Celkový bílý look
od John Biebel, Rouu Abd El-Latif, Elena Vosnaki, Jernê Knowles, Anastasia Privalova, Dariia Fessalonika, Ítalo Pereira, Yi Shang (怡 商), Violetta Maevska, Miguel Matos
santeripe
Stojí za zmínku, že tato vůně používá patentovanou variantu Iso-E Super s názvem Iso-Gamma Super. Nikdo mimo parfémový průmysl k ní nemá přístup. Ve skutečnosti jsem si vytvořil vlastní směsi se všemi veřejně dostupnými variantami: Iso-E Super / Timbersilk / Sylvamber. Poznám, že jsou "domácí výroby", protože žádná z nich nevoní tak čistě jako Molekula 01. Buď nefungují tak dobře, nebo jsou ve vzduchu cítit peprně a drsně.
Existuje pro to jasné vysvětlení, zahrnující chemii a poměry molekulárních izomerů. Pro zájemce je to podrobně vysvětleno v článku s názvem "Co je sexy, co není: trendy posledních 20 let v chemii odorantů". Ale v zásadě zde neplatíte za kreativitu nebo obal, ale za patentovanou vynikající surovinu, která se prodává výhradně pouze prostřednictvím této vůně.
Na konceptu vůně, za kterou nestojí žádná kreativita, je také něco skvělého. Tuto vůni nikdo nesmíchal ze surovin jako typický parfém, takže k ní nikdo nevlastní "autorská práva". Objevila se prostě náhodně v laboratoři. Jediné míchání se zde děje s pokožkou nositele, takže si myslím, že vlastníte "autorská práva" na to, jak budete při nošení vonět!
RobertaShoe
Na svou první molekulu nikdy nezapomeneš.
Naštěstí si můj nos a pleť s molekulárem velmi dobře rozumí a musím říct, že jsem ho na sobě hned pocítila. Každý, kdo si k němu přivoní, se z něj zblázní, a pokaždé, když ho mám na sobě, dostávám komplimenty nebo mě zastavují a ptají se, co je to za parfém.
Je to vůně, která chytá komplimenty, nezanechává stopy, ale zůstává na vás a doprovází vás všude, kam jdete, i když ji na sobě často necítíte, ostatní ji ucítí, když se k vám přiblíží nebo s vámi přijdou do kontaktu.
Chutná dobře, sexy, čistě. Když ji nosí muž, pak WOW.
Před časem jsem si začala zapisovat pocity, které ve mně tento parfém vyvolává, a tady jsou některé z nich:
Cítím papír, čerstvě otevřený svazek bílého papíru, čerstvě vytištěné noviny/knihu, čerstvě pokácený špalek, pryskyřici vystupující ze stromů, určitě jsem ji cítila na nějakém lékaři.
Voní jako čerstvě vybalený iPhone/MacBook, luxusní technologické oddělení jako Apple/Dyson.
Voní to novotou.
Voní to jako Ikea, oddělení dřeva.
Voní to jako truhlářství.
Připomíná mi vůni hor, chaty.
Voní to jako hluboký nádech čerstvého, čistého, nekontaminovaného vzduchu.
Voní po dešti.
Připomíná mi Andersenovu pohádku Císařovy nové šaty.
Baudeler
Upřímně řečeno, svět se zbláznil. Marketingové kampaně maskují realitu, která pro mě není ničím jiným než lehkou nicotou. Gratuluji tomu, kdo si tuto vůni dokáže užít, ale osobně ji považuji za podvod, jak by řekli u nás. Kolik nádherných vůní bylo a je na trhu, a ukazuje se, že jen ta kontroverzní dokáže vygenerovat stovky recenzí a samozřejmě probouzí ve smyslných myslích pocit touhy. Ta moje je jednou z nich. Moje realita: na začátku je cítit alkoholem a pak se promění ve velmi slabou čistou vůni, velmi blízkou pokožce. Trochu citrusů, trochu cedru, máloco jiného. Najednou ji přestanu cítit a tím to končí, i když moje pokožka je vůči parfémům velmi vděčná. Moji sousedé nad parfémem ani nemrknou, vlastně ani nevědí, že jsem něco použila. Že se vůně objeví, že zmizí, že ji někdo cítí, jiný ne,..... Už jsem viděla lepší filmy. Ach, zkoušela jsem tu vrstvu, nic, kazí to vůni. Pánové, pokud někdo na těchto fórech, s málokterou možností, přemýšlí se zoufalstvím v tom, že to má, v tom, jak to bude,...dejte na mou radu, šetřete časem a penězi a věnujte je sázce na jistotu.
SilasSMB
Tento parfém je "LOL panenka" milovníků parfémů. Je drahý, má ošuntělý obal a nakonec není ničím výjimečný.
Těm z vás, kteří za něj zaplatili stovky dolarů, nic ve zlém, ale naletěli jste na marketingový podvod. Za 58R$ najdete na MercadoLivre 100 ml izolátu Iso e Super a dalších 25R$ za litr parfémového základu.
Za pár dní v uzavřené lahvičce ve tmě a za méně než 100R$ získáte půl litru Molekuly 01 a ještě vám zbude alkohol na umytí stolu.
Nehledě na to, že tato "kouzelná" molekula je nejen levná, ale také těžká, což u mnoha lidí vyvolává anosmické pocity.
Značka si přivlastňuje narativ "niche parfumerie" a jde tak daleko, že tvrdí, že používá ušlechtilé a vzácné materiály, aby prodávala za stovky realů něco, co by nemělo stát ani dvacet.
Miluji Iso a Super, miluji je v Bleu de Chanel, Natura Homem Essence a dokonce i samostatně. Ale tahle značka je past, lidi.
FMilan
Stále čekám na zjevení Molekuly 01.
Molecule 01 jsem si koupil na začátku roku 2018 a zatím cítím jen ten pověstný "papírový zápach", jako když otevřete roličku nebo tisknete hodně věcí najednou a sulfit se zahřeje a získá ten charakteristický odér. To je vše.
Nepociťuji přízračný aspekt mizení a náhlého objevování se. Je tam vždycky. Je to zřetelně cítit pořád.
Dobré je, že jsem se naučil identifikovat ISO E Super v několika svých parfémech.
Hodně vydrží a mírně se promítá.
Ale co se týče té kouzelné stránky, zatím jsem jako ten gif s Johnem Travoltou.
Espartaco
Přichází řezací stroj :)
Molekula 01 se mi líbila. Nosím ji už týden a chci lahvičku hned, jak se opotřebuje ten zadeček, co jsem dostala jako dárek.
Tohle je jasný případ parfému, který buď nenávidíte nebo nesnášíte, žádné polovičaté míry. Já jsem z něj úplně hotová. Izo, izo a izo na rozdávání a rozdávání. Samozřejmě je otázka, jestli je vůně založená na solinotu Iso parfémem, nebo ne; pro mě ano, protože Iso E Super není molekula s lineárním vývojem, má nuance. Je jasné, že pokud nemáte rádi Iso, nebude se vám líbit ani tato vůně. Já jsem do ní blázen, miluju dřevo, a když je umělé a s lesklou příchutí, tak ještě víc.
Už když jsem ji zkoušela poprvé, byla jsem si vědoma městské legendy, která se s tímto parfémem táhne, jsou lidé, kteří tvrdí, že necítí vůbec nic. V mém případě jsem si před focením přivoněla k rozprašovači z lahvičky a hned jsem ucítila Iso; když jsem si ho dala na zápěstí, bylo to spíš totéž. Iso, iso a iso. A tak dále až do konce.
Co se týče toho, že někteří lidé ho cítí a jiní ne, a všech těch legend, které ho obklopují, musím říct, že tomu nerozumím. Já ji cítím dokonale a mé okolí také. Samozřejmě to není ohromující a všudypřítomná vůně, od začátku je na úrovni kůže, nicméně mohu potvrdit, že se pohybem hodně aktivuje. Třeba si ji dáte v osm ráno, a když si na ni ve tři odpoledne ani nevzpomenete, vaše hruď vám mlhou připomene, že tam je. Výdrž je výborná, devět hodin bez problémů, nízká, smyslná, na úrovni kůže, ale zjevná. Co se týče toho, že tenhle parfém má feromony nebo co, tenhle parfém je sexy a smyslný, protože má Iso, a Iso je samo o sobě super sexy tón, protože v určitém okamžiku vám může připomínat sladkou lidskou kůži.
Závěr: Pokud se vám Iso nelíbí, ani se k němu nepřibližujte. Pokud nemáte rádi parfémy, které mluví jemně, také to nedělejte. Pokud Iso milujete, je to váš parfém; osobně působí příjemně a "útulně", jak se dnes říká, když ho nosíte několik dní, zdá se, že vás provází celý život, je velmi snadné si ho oblíbit pro jeho jemnost a stálost.
Mimochodem, nevěřím, že má v sobě pouze iso (v tomto případě voní po cedru, nikoliv po santalovém dřevu). Cítím také pepř a překvapivě, když ulpí na kůži, kadidlo, velmi jemné a dřevité.
Vůbec mi nepřipadá unisexová, je mužná, ale ve stylu dvojsmyslnějších a erotičtějších vůní před několika lety, před nástupem ďábelských tonek a lepkavých vanilkových vůní, v duchu muškátového oříšku, cedru a dřeva 2002.
Ještě musím vyzkoušet alternativy Iso prodávané na ebayi, abych zjistila, jestli mají víc složek, a ušetřila při tom peníze, ale abych to shrnula: voní perfektně, vydrží dlouho, ale je slabá a voní zatraceně skvěle.
PS. Flakon je příšerný, grafický design značky ještě víc a já nejsem a priori přítel avantgardních historických konceptů v parfumerii, tím myslím, že nejsem typický člověk, který přijde s tím, že mu řekli, že vyrobili parfém s práškem z měsíčního kamene a ganglií jednorožce a on tomu věří.
Co se týče vrstvení, nevidím to tak, že budete mít dvě vůně v jedné, každou s vlastní vůní a vývojem.
Demopop
Smrdí to jako DUST.
Tak, jak voní prach na vašich rukou, když jste si v dětství hráli na ulici. Jako městská špína.
Mohla bych v ní hledat nuance pepře, cedru jako písku, temného a hořkého vetiveru... ale pro samé hledání a snahu přimět svou mysl, aby si vůni spojila s něčím známým. Ale upřímně řečeno, to, co tu cítím, je zemní prach.
A jak mdlá! nulová siláž, slabá výdrž, velmi slabá stopa. Víte, že ji máte na sobě, chvíli ji vnímáte, protože přichází a odchází, ale zdaleka jsem si mnohem víc všimla deodorantu Mercadona, který jsem nanesla několik hodin předtím.
Zkusila jsem ho smíchat s jinou dřevitou vůní: nedošlo k sublimaci účinnosti, žádný zázrak neobjeven. Byla tam vůně parfému a občas i vůně M01 vycházející odjinud (ale docházím k názoru, že mi ji vsugerovala mysl, když jsem experiment prováděl).
Mám přátele, kteří se mnou o této vůni fascinovaně mluvili, takže hele, možná je to tím, že je tak chemická, že jen někteří lidé dokáží ocenit její krásu.
Pro mě je to ovšem NE. Získám ji tak, že vyjdu ven a tři minuty tahám ruce po zemi. A tak mám jistotu, že vydrží celý den.
jessica.arndt
Téměř každý, koho znám, popisuje Molecule 01 jako "vaši pleť, ale lepší" a říká, že na každém voní jinak. Já s tím naprosto nesouhlasím. Je to nádherná vůně, ale na každém voní téměř stejně. Molecule 01 prodáváme tam, kde pracuji, a vážně... na každém zákazníkovi voní téměř stejně. A ani nevíte, kolikrát jsem k ní čichla na ulici a věděla, že ji někdo nosí.
Nechápejte mě špatně... je to úžasný parfém (určitě patří do mé TOP10), vydrží celý den (někdy ho cítím i na oblečení po vyprání) a má krásnou siláž, ale tenhle parfém se NEMĚNÍ z člověka na člověka, jak někteří tvrdí.
O vůni: Svěží, čistá, ale přesto kožená, lidská a přirozená. Vůně pro každého. Úžasná na nošení samostatně nebo v kombinaci s jinými vůněmi.
Pokud ji necítíte (spousta lidí necítí Iso E Super samotnou, a to ani na jiných lidech), doporučuji vyzkoušet Juliette Has A Gun Not A Perfume nebo Zarkoperfume Ménage à Trois.
mdt
Stejně jako Guenevere jsem to zkusila i já a necítila jsem to.
Majitelka obchodu mě ujistila, že ostatní to ucítí, sama si to nastříkala, ale ani na ní jsem nic necítila.
Nedokážu si ten jev vysvětlit.
Budu to muset zkusit znovu a doufat, že tu záhadnou vůni ucítím.
Nebude to jako v Andersenově pohádce Císařovy nové šaty?
Guenevere
Hodnoty trvání a "stopy" jsem uvedla na základě toho, co mi řekli ostatní, protože jak tato zvláštní vůně slibuje, nositel ji nemůže vnímat.
Na sobě cítím jen tu nejlehčí vůni, většinou složenou z alkoholu.
Zbytek světa reaguje dvojím způsobem: z 80 % tím, že její existenci ignoruje, ze zbývajících 20 % tím, že mě kdekoli zastaví a zeptá se, jaký parfém mám na sobě.
Ráda bych také patřila k těm 20 %, protože jsem se rozhodla koupit si tuto vůni nejen kvůli zábavné hře, kterou svou nepolapitelností předznamenává (nositel ji necítí, ale je zbožňován kusem světa), ale hlavně proto, že jsem ji ucítila na jedné dívce a bylo to jako cítit kout ráje!
Moje rada zní: vyzkoušejte ji přímo na pleti, a pokud je příliš jemná, zvolte verzi Escentric 01. Prakticky to samé (s nižším procentem super izo E), ale rozhodně znatelné.
Puchorka
Pánové, nemluvme za celý svět. Pokud Molekulu neslyšíte, stačí napsat: "Neslyším ji. Tečka." "Reklama", "marketing", "bez chuti" jsou subjektivní lyrické odbočky.
Zaprvé, nikdo netvrdí, že to není parfém. Je to koncentrát molekuly ISO e Super zředěný alkoholem. Ano.. Cena je nepřiměřená. Koncentrát stojí haléře.
Zadruhé, poradci hodně mluví o feromonech a vykládají si je, jak se jim to hodí. Na oficiálních stránkách se jen letmo píše, že účinek je podobný feromonům. Jaká myšlenka je do toho vložena, je sporné.
Pominu-li svůj osobní postoj, chci zopakovat, že jsem molekulu slyšel od kamaráda. Slyšel jsem ji tři metry daleko, ne zezadu, ale když šla proti mně. V interiéru.
Když mi ji dala na ruku, slyšela jsem tu vůni nejméně týden. Z látky rukávu.
Další. Nemohl jsem souhlasit s tím, že by si toho na sobě nevšimla. S touto myšlenkou jsem ho aplikovala v posilovně. Jen lenoch neřekl, že jsem cítit parfémem. A když jsem jednou nastoupila do auta ke známé, se kterou jsme se o parfému vůbec nebavily, hned se mě zeptala, po jaké molekule voním.
To je pravda. Jen abych byla objektivní.
Už toho bylo dost. Je to velmi jednoduché. Slyšet nebo neslyšet, líbit se nebo nelíbit.
becuille
Přesně takovou lahvičku si můžete koupit za zhruba pět korun u řady renomovaných firem. V této ceně je zahrnuto, že je již smíchaný s etanolem, takže nemusíte dělat žádnou práci, abyste ho získali za nepatrný, nepatrný zlomek ceny, kterou si účtuje tato společnost.
Nevím, jestli se mám na Escentric Molecules zlobit, že do nějakého alkoholu dávají levné chemické sloučeniny, lidem říkají, že je velká šance, že to nebudou cítit, a pak jim za láhev naúčtují asi 65 liber, nebo jestli mám být ohromen jejich drzostí, když se smějí na celé kolo.
Myslím, že pokud jsou lidé ochotni za to zaplatit... no, to je jejich věc.
Samotný "parfém" je přesně takový, jak se na něm píše. Iso e super a nic jiného. To, co dostanu, jsou tedy jakási syntetická dřeva - nejvýraznějším přiblížením je na mně cedr -, která vydrží, velmi lehce, asi hodinu, pak už je necítím vůbec. Fanoušci těchto vůní i samotná firma budou trvat na tom, že je to nějak dobře, že to ostatní lidé ucítí a zvýší to vaši auru. Nebo tak něco. Já říkám, že když to necítím, nevidím důvod, proč to nosit.
Vím, že to možná nevypadá jako příliš důkladná recenze, ale doslova nic jiného v tom není.
Pokud se vám to líbí na vrstvení, opět si můžete pořídit úplně to samé za DOST méně peněz. (Osobně jsem nikdy nepochopila parfémy za plnou cenu, které jsou určeny k vrstvení).
V moderním uměleckém světě existují "umělci", kteří nakreslí čáru uprostřed papíru a naúčtují si za to ruku a nohu. Svět parfémů má escentrické molekuly.
Vím, že je to nepříjemná recenze, ale vykrádání mi zvedá žaludek.
velb95
Ráda bych zdůraznila, že hlavní a jedinou složkou tohoto parfému (kromě 75° alkoholu v poměru 1:3) je syntetická látka s názvem Iso E Super. Tato uměle vytvořená molekula funguje jako feromon, který posiluje náš přirozený čich, tedy přesně to, co jsme za léta civilizace ztratili: schopnost čichu (jako například psi). Ostatně není žádným tajemstvím, že hlavní složkou každého niche (exkluzivního) parfému je naše "osobní vůně", což je důvod, proč se většina exkluzivních parfémů nedělí na pánské a dámské, jak tomu bylo dříve. Iso E Super je tedy takříkajíc zesilovačem vaší vůně, proto není možné tuto vůni popsat, prostě neexistuje, je to produkt vjemu našich čichových receptorů, to je vše.
Doporučuji používat tento parfém jako základ pro aplikaci jakéhokoli jiného parfému, který s jeho pomocí rozehraje zcela nové fascinující odstíny vůní. Pomůže vám také nevzdat se svých neoblíbených (takříkajíc omylem zakoupených parfémů): naneste kterýkoli z nich na dříve aplikovaný Escentric 01 a budete si moci vychutnat zcela jinou (vylepšenou) vůni dříve neoblíbeného parfému.
Prozradím vám, že já sama si pro svou osobní potřebu vyrábím (a poprosím vás, abyste to nebrali jako reklamu výrobců koncentrátů) tento parfém z koncentrátu Iso E Super, který jsem si koupila v USA, používám ho už mnoho let a všimla jsem si, že pokud ho aplikujete 5 minut před aplikací hlavního parfému, stanou se 2 věci:
1. během dne ucítíte vůni svého hlavního parfému, objeví se tak nějak sama od sebe a vy si najednou uvědomíte, že cítíte úžasnou vůni svého vlastního parfému, což jste předtím necítila;
2. lidé kolem vás se vás ptají, co používáte, protože nikdo z nich nedokáže přesně identifikovat vůni i toho nejbanálnějšího parfému, který se s pomocí Iso E Super promění v zajímavou vůni.
Celé to spočívá v tom, že nervová zakončení, která si na vůni zvyknou, přestanou tuto čichovou informaci vysílat do mozku. Iso E Super, jakožto příliš velká molekula, na krátkou dobu jakoby zablokuje receptory, které se pak zřejmě opět aktivují a člověk začne opět vnímat vůni svého parfému.
Někdy mi bylo řečeno, že v tomto parfému jsou vnímatelné různé odstíny a vůně. Pravdou tedy je, že tyto odstíny, podobně jako "šaty" nahého krále z Andersonovy pohádky, jsou jen kamufláží pravdy. A pravda je přesně taková: tajemství úspěchu tohoto parfému je v jeho základu - syntetické složce Iso E Super, kterou mimochodem již dlouho úspěšně používá mnoho výrobců parfémů. Jedná se o "glutaman sodný" v parfumerii.
polinchik_79
Lida, Lida. Panebože, panebože! Jen žasnu nad tím, jak lidé lpí na všem novém, na všem, pro co nemohou najít vysvětlení! Na světě je tolik krásných vůní, mezi nepřekonatelnou klasikou a svěžím směrem moderny, a jsou tu jednohubky, které se snaží najít to krásné v chemických sloučeninách syntetických molekul a říkají, že je to moje zvláštní vůně! Vyzkoušela jsem molekulu, z flakonu jsem necítila vůbec nic a moje kůže vydala, lehkou, sotva znatelnou dřevitou vůni. Není to nic pro mě. Chci stopu, voňavou stopu, abych prošla a lidé se za mnou otáčeli, chci kolem sebe slyšet vůně, které vytvořila sama příroda, hořkost koření, tesknost pryskyřic, trpkost zeleně a svěžest květin. A i když, přiznáme-li si pravdu, některé (díky Bohu, ne většinu) z těchto složek už dávno nevyrobila příroda, ale člověk, dotkneme se toho všeho, uvidíme krásné pole květin nebo nás nadchne vůně cizího muže či ženy, kteří procházejí kolem, uslyšíme labužnickou sladkost popcornu nebo jahod... Ve světě vůní je tolik dokonalých věcí, že nemohu a nechci hledat to krásné tam, kde není. Je to abstrakce, kde si divák sám vymýšlí příběh. Když tady, tak vedle krásných děl, kde je jasně vidět dokonalá technika a vložená samotná duše. Escentrické molekuly žádnou duši nemají. To je můj názor.
jht4060
[Nedávno se mě někdo zeptal, jestli jsou moje recenze Molekul vtipy. Nejsou. Jsou to návody. Ano, občas si z parfémů dělám legraci, ale domácí výroba parfémů je snadný koníček a spousta zábavy.]
Jak vyrobit Molecule 01:
Kupte si lahvičku Iso E Super od Perfumer's Apprentice on-line. Je levná.
Kupte si pořádnou lahvičku "parfumerského alkoholu" (čistý etanol, i když aby byl legální, přidávají do něj trochu "denaturantu", jehož účelem je, aby chutnal příšerně nebo aby se vám z něj udělalo špatně, když ho vypijete). S trochou snahy byste ho měli sehnat na místě, ale také on-line na saveonscents a mnoha dalších místech. Pravděpodobně si vystačíte s levnou nearomatizovanou vodkou (v podstatě etanol a voda).
Do lahve dejte malé množství ethanolu (stačí jakýkoli druh). Přidejte Iso E Super (vířením promíchejte), dokud směs nebude po zaschnutí na zápěstí správně vonět. Pravděpodobně to bude asi 10 až 20 % objemu IES (1 díl IES na 4 díly ethanolu). Pokud použijete kapátko a budete počítat kapky ethanolu a ISE, pak poté, co získáte poměr, který vám vyhovuje, můžete počítáním kapek snadno vyrobit větší dávku. Nebo prostě vyrobte první dávku tak, že je nalijete do vysoké láhve a vyrobíte jich celou spoustu. Nebo si udělejte fantazii a kupte si 100 ml odměrný válec (Amazon je má).
Při jejich míchání se nic neděje. Není v tom žádné kouzlo, žádná speciální přísada, žádné "počkejte měsíc, než vůně dozraje". To všechno je vymyšlené nebo vymyšlené. Je to základní chemie - olej rozpuštěný v etanolu. Komerční parfumerie obvykle přidávají antioxidanty a UV blokátory, aby parfém vydržel déle v lahvičce, ale ty nemají na vůni na vaší pokožce žádný vliv a jsou zcela nepovinné. Obvykle také přidávají několik procent vody, aby v prvních vteřinách nebylo tolik silné sladké etanolové vůně. Voda z kohoutku je v pořádku, ale pokud chcete být opravdu autentičtí, použijte destilovanou vodu z obchodu s potravinami. Nepřidávejte příliš mnoho vody, jinak se Iso E Super začne srážet (roztok se zakalí, pokud se tak stane, stačí přidat zpět trochu ethanolu a vyčistí se). Já do svých domácích parfémů žádnou vodu nepřidávám - po prvních 30 sekundách je to jedno, protože etanol je velmi těkavý (vše se rychle odpaří).
Jiné vůně Molecule si můžete vyrobit tak, že změníte Iso E Super na cokoli, co parfumér uvádí (Ambroxan je jednou z nich). Všechny jsou levně k dostání u Perfumer's Apprentice. Poměrně dost jednotlivých molekul voní opravdu dobře, včetně mnoha, které Escentric Molecules neprodává. Experimentování je skvělá zábava. Pokud začnete kombinovat více než jednu, vstupujete do oblasti kompozice parfémů.
Několik věcí, které vám to všechno usnadní nebo zpříjemní:
- několik malých skleněných lahviček na činidla s uzávěrem.
- jednorázové pipety (malé plastové žárovky, díky nimž je možné
usnadňují přenášení kapalin a počítání kapek).
- plnitelný rozprašovač na parfémy nebo lahvičku s roll-onem
Tyto a další věci jsou k dostání u Perfumer's Apprentice a
na mnoha dalších místech.
Nic z toho není ani trochu nebezpečné, pokud se čistému ethanolu vyhnete otevřeným plamenem. I kdyby se etanol vznítil, budete mít jen malý plamínek na stole - nevybuchne a snadno ho uhasíte ručníkem.
Pokud se vám to všechno zdá příliš otravné, rozhodně utratíte 155 dolarů za 100 ml lahvičku Molecule 01. Má krásnou jemnou ambrovou dřevitou vůni, která velmi dobře vydrží. Litr si můžete vyrobit za zhruba 30 dolarů. Deset litrů si můžete vyrobit za přibližně 150 dolarů. Nebo si můžete koupit 10 litrů od Escentric za 1550 dolarů (ano, to je 100násobná přirážka z nákladů na materiál - ve skutečnosti mnohem větší, protože dostanou velkoobchodní ceny).
Šťastné míchání!
- James Thomas
P.S. Krátký seznam sloučenin, ze kterých by pravděpodobně byly dobré ambrově-dřevitě-hudební parfémy s jednou molekulou. Všechny jsou k dostání u Perfumer's Apprentice a všechny jsou střední nebo základní tóny, takže by měly dlouho přetrvat. Komentáře jsou kombinací poznámek Perfumer's Apprentice a mých poznámek - mám je všechny.
Ambroxan - ambra slaná sladká kůže krémová blond dřevitá (Molecule 02)
Cetalox - (také známý jako Ambrox) blízký Ambroxanu (ale jiná molekula)
Cedramber - jako ambroxan s cedrovým nádechem
Dihydroambrate - sytě dřevitý ambrový
Ebanol - sytě santalovo-dřevitý
Javanol - bohatá krémová část santalového dřeva bez dřevité části
Cosmone - sladké teplé pižmo
Grisalva - ambrová kůže
Iso E Super - jemná dřevitá ambra (Molekula 01)
Kohinool - dřevitá ambra s tmavými květinovými nuancemi
Norlimbanol - suchá dřevitá ambra, jemně pronikavá
Orriniff - kořen kosatce fialový list jantarová kůže
vetiveryl-acetát - hlavní vůně vetiveru, suchá svěží kořenitá dřevitá vůně (Molekula 03)
Mnoho dalších mošusových sloučenin, včetně ambrettolidu a kašmeranu.
Některé z těchto molekul voní podobně jako jiné, ale všechny mají jedinečné nuance, které můžete preferovat nebo nemít rádi.
PPS. Spousta dalších syntetických látek je k dispozici na stránkách Perfumer's Apprentice (a snad i na dalších stránkách mimo Severní Ameriku) spolu s popisem jejich kvality vůně. Ovocné, dřevité, květinové, pižmové, kořeněné, sladké, všechny tam jsou. Kteroukoli z nich můžete použít k výrobě parfémových směsí - odtud název Perfumer's Apprentice.