Sartorial podle Penhaligon's je Aromatic Fougere vůně pro muže. Sartorial byl/a uveden/a v roce 2010. "Nosem" za touto vůní je Bertrand Duchaufour. Vrchní tóny jsou Kovové tóny, Aldehydy, Kardamom, Vodní tóny, Černý pepř, Fialkový list, Zázvor a Neroli; střední tóny jsouLevandule, Včelí vosk, Kůže, Lipový květ a Brambořík ; základní tóny jsou Dubový mech, Med, Dřevité tóny, Pačuli, Fazole tonka, Jantar (ambra), Bílé pižmo, Vanilka, Myrha, Cedr a Gurjanský balzám.

Alternativní pohled na MYSLF: zpěněný prací prostředek, kovové mořské řasy, napařená bavlna
od Eddie Bulliqi

Ragnar
Můj dědeček z otcovy strany byl krejčí a já mám v čichové paměti vůně, které jsem cítil v jeho pracovně, když jsem ho navštívil.
Vůně včelího vosku, který se používal k mazání špendlíků a jehel, ale také typických krejčovských voskových kříd, těch ve tvaru trsátka, kterými se kreslil oděv; pracovní stůl z drahého, starožitného dřeva; velké kovové nůžky; jemné látky; kůže kufříku, v němž byly všechny střihačské a šicí pomůcky.
Sartorial by Penhaligon's mě přenesl do minulosti, vzal mě tam.
Ale Sartorial není jen to; není to jen vůně krejčovství.
Je to moderní pojetí klasického žánru Fougère.
Ve své podstatě staromódní, ale zároveň výrazně moderní.
Vnáší nový život do starého žánru, a to ji činí výjimečnou. Takto by měly vypadat pánské vůně.
Otevírá se jasná, čistá a jiskřivá, se stříbřitě kovovým odleskem.
Levandule, hvězda úvodu, okamžitě zařazuje Sartorial do žánru Fougère.
Je to směs, která je svěží a hřejivá zároveň, kde kovové tóny, které umocňují aromatickou svěžest levandule, doplňuje kardamom a včelí vosk, ten je lehce živočišný.
Fialkový list s dotekem pepře a pikantního zázvoru mistrovsky dotváří tento kovově-ozónní úvodní levandulový akord.
Kůže jemně uvolňuje svůj charakter s nuancemi připomínajícími látku.
Vůně je taková, jakou ucítíte při vstupu do starých krejčovských dílen.
Včelí vosk je použit inteligentně a dodává počáteční vzdušné nádheře Sartorial temnou bohatost. Kromě původně zmíněných předmětů ve mně tento vosk evokuje také něco starého a dobře používaného.
Základ je ještě hřejivější. Mrazivý a aromatický, s lehkou krémovostí z myrhy a vagniglie, zahaluje a zjemňuje vůni levandule.
Stává se z ní jednotná, krásná a elegantní fougére vůně, kde jednotlivé tóny, ty výraznější, zůstávají stále rozlišitelné.
Základ vůně Sartorial zůstává relativně suchý díky přídavku pačuli, dřev a pižma. Nechybí ani jakási zaprášenost, díky níž je vše realističtější.
Levandule a kovové tóny se hodně promítají a v sušení znovu nabývají na síle, pomáhá jim také dubový mech, který dodává onu aromatickou svěžest typickou pro parfémy z minulých let, přičemž teplá kořeněná část zůstává v pozadí.
Krásný vývoj a skutečně staromódní závěr.
Parfém, který lze bez obav používat kdykoli, ve všech ročních obdobích, dokonce i jako podpis.

MarckM
Totální vůně holičství, jako byste vstoupili do elegantního holičství s třídou a dřevem. Vše je však modernizované. V žádném případě není staromódní. Je to směs luxusních krémů na holení s medovým rámem kolem. Jen málokdo dokáže znovu vytvořit vůni holičství jako Sartorial.
Bez nadměrného vystřikování mate její délka a může se zdát, že nevydrží, nicméně vydrží několik hodin. Zanechává za sebou krátkou stopu a každý, kdo se k ní přiblíží, si bude myslet, že jste právě vylezli ze sprchy a pořádně se oholili i se střihem.
Nevím, jak moc se líbí ženám, protože je to vůně "mezi pánskými věcmi". Každému muži se však bude líbit a identifikuje ji jako "tento pán se nedávno VELMI dobře oholil".

The Gent
Páni, prostě páni! Pokud hledáte klasiku pro pány, už nehledejte. Tohle je kolínská voda, kterou bych si představoval, že by nosil Don Draper, kdyby tehdy existovala.
Vůně: 10/10 Pozor, bůh komplimentů, moje žena ji miluje a já téměř vždy dostávám komplimenty, když mám na sobě toto mistrovské dílo. Vůně mi připomíná luxusní klasickou vodu po holení, která v žádném případě není zastaralá.
Dlouhá výdrž: Vydrží mi kolem 10 hodin a v žádném případě neurazí.
Celkově: 10/10 klasika pro pány.
Pokud chcete vonět sofistikovaně, je to kolínská voda pro vás. Až lahvičku dopiju, koupil bych si ji znovu. Jako fanoušek kolínských vod, které mají pánové rádi, považuji Sartorial za mistrovské dílo stupně A.
Dobrá práce Penhaligons dobře udělal.

loor89
Vůně je nepochybně elegantní a skvěle propracovaná. Otisk je velmi klasický, krásný Fuogère, ve skutečnosti vnímáme hlavně levanduli, dubový mech, dřevo a kůži, ale to, co dává této vůni nejvýraznější tón, jsou kovové a včelí tóny a to může být zlomové, může se líbit, ale také nemusí, ale rozhodně nemůžeme říci, že je to mistrovsky pojatá vůně, nikdy ne invazivní nebo drzá, ale zároveň vytrvalá a dobře vyvážená.
Kovové tóny nepochybně připomínají nůžky v krejčovské dílně, opravdu si připadáte jako ve staré anglické krejčovské dílně, dřevo ve skříních na stěnách, levandule používaná k ukládání rolí hedvábí a bavlny, dokonce i včelí vosk pomáhá ještě více zprostředkovat tuto představu.
Ačkoli je vůně velmi klasického stylu, a proto je nepochybně vhodná pro publikum starší 40 let, uvedení tohoto kovového tónu, mimochodem velmi vytrvalého, ji činí univerzální; nevypadala by špatně ani na nošení mladším mužem, rozhodně sako a kravata jsou nutností.

DrNDJas
Jsem profesorka na univerzitě a tohle je perfektní parfém pro akademickou půdu. Konečně jsem našla dokonalou vůni, která se hodí k mému manšestrovému saku s koženými záplatami na loktech a hnědým oxfordkám - Sartorial! Nic z toho sice není nijak zvlášť sexuálně svůdné, ale vyzařuje z nich solidní pocit vlídné intelektuální autority a mužné erudice, spojený s dobrým - i když poněkud zastaralým - smyslem pro osobní hygienu. Představte si, že byste si ho oblékli při čtení v nějaké velké knihovně, obklopeni stohy v kůži vázaných svazků klasické literatury. Možná při kouření dýmky. Tato vůně možná zvýší IQ svého nositele o několik bodů.

eddy.thebeard
Byl to můj první kontakt s nádherně voňavým světem niche vůní.
Vše bylo podle klasických kánonů - první dojem nelze udělat dvakrát, ale Sartorialu se to podařilo a zůstal tím nejsilnějším, a jak se později ukázalo, i systémotvorným... Jakmile pocítíte tuto odlišnost, je velmi těžké vrátit se k dřívější parfumérské taškařici, připadá vám vybledlá, nudná a jednoduchá.
Děkuji Penhaligons Sartorial za křídla, která jste za mnou vypěstovali.....
...Soumrak pozdního zimního večera u vysokého, až ke stropu sahajícího starého krbu.
Záře ohně na křivkách sklenky koňaku. Teplo jeho oblíbené třešňové dýmky v ruce.
Tmavě hnědá kůže křesla se širokými ebenovými područkami.
Příjemný vlněný svetr z tlusté pleteniny s vysokým límcem.
Vítr v komíně vyje téměř stejně jako tehdy, v té strašné bouři u Madagaskaru...
Jak je to dávno...

CorbalaIII
Sartorial by Penhaligons: esence anglického gentlemana v lahvičce.
Holičství par excellence od mistra Bertranda Duchaufoura.
Tato vůně je jasným příkladem subjektivity v parfémářství a toho, že nejde ani tak o to, že vůně nebo spíše její složení je příšerné... Ale spíše to, že její provedení a kvalita ingrediencí jsou. Tedy, proč nemůžu vystát Brut, ale Sartorial se mi tak líbí?
Udělala jsem test. Ukázal jsem Brut několika lidem a reakce byla "páni, to voní jako stařec". Když jsem pak přivoněla k Sartorialu, bylo to: "mmm, to tak krásně voní. Připomíná mi dům mých prarodičů".
V úvodu je prakticky totožná s Brut By Faberge. Ale to trvá jen pár vteřin, protože kvalita začne předbíhat čichovou vzpomínku... Zbývá nám ocenit levanduli v celé její nádheře, doprovázenou lehkými kovovými tóny. Hned po nich následuje dubový mech, který si ukradne pozornost a usadí se v polovině vůně, zjemněný sladkostí včelího vosku/medu, Tonky a vanilky a osvěžujícího zázvoru.
Po chvíli začnou pronikat záblesky hutného pačuli, které spolu s kardamonem a cedrem vytvářejí pikantní pocit.
Závěrečný dotek myrhy, jantaru a pižma vůni obohacuje a prohlubuje. A neroli nás táhne zpět ke klasické svěžesti Barbershop.....
Chvílemi mi připomíná zemitou svěžest Bracken Man od Amouage...
Výkon je zatím dostatečně slibný! Ale mohu říct, že její projekce je vynikající! A co říci o jejím krásně klasickém flakonu?
Je to vynikající vůně do kanceláře nebo do vážného pracovního styku. Doporučujeme do chladnějšího podnebí.

uhm
Uf, vzácný a složitý parfém, pokud vůbec nějaký existuje. Nevím, od koho jsem slyšela, že má účinek jako žehlení prádla, a můžu to sdílet, ten příjemný efekt horké páry na látkách.
Má hodně kovových tónů, které nejsou tak snadno postřehnutelné jako například citron. Kovovou mám spojenou s něčím chladným a vzdáleným a tady se mi to moc nelíbí . V této modernistické interpretaci fougere je levandule patrná, i když velmi skrytá, a dubový mech je výraznější, i když vzhledem k tomu, že má tolik nuancí a je tak proměnlivý, nemonopolizuje se tak, aby mladé uživatele odradil.
Zpočátku má ozónovou svěžest a poněkud sladké tóny včelího vosku, které se k ostatním věcem hodí opravdu dobře, ale víme, že svěžest bývá krátkodobá.
Pak přichází tón, jehož nejsem příznivcem, kůže, také dřevité tóny.
Později se ty dvě poslední uvolní a překvapivě se objeví slabý med spolu s obvyklými (mech a akord jakoby železa, který je možná směsí levandule s kovy, netuším).
Ale jako by to nestačilo, o něco později si začínám všímat i květinového tónu, který podle toho, co jsem cítila v jiných parfémech, které ho uvádějí, bych řekla, že je to cyklámen, ale nejsem si jistá.
Samozřejmě je to rara avis a zážitek pro milovníky parfémů toto analyzovat , pak se vám to může líbit více či méně ; já jsem si to nezamilovala .
Co se týče výkonu, myslela jsem si, že bude špatný kvůli poměrně nízkému profilu, ale zůstane takový nejméně 10 hodin.

marco67
Parfémy Penhaligon's mám moc ráda a Sartorial je můj nejoblíbenější (následují Juniper Sling, Lothair a Endymion). První kontakt nás katapultuje do vesmíru jasu, čistoty a průzračnosti, v němž se objevuje levandule (ačkoli je uvedena mezi srdečními tóny, nikoli mezi vrchními). Postupem času ji doprovází včelí vosk směrem k teplejším, ale nikdy ne příliš sladkým tónům. Sartorial, označovaná jako moderní Fougère, je nápadně klasická, aniž by byla absolutně "stará". Je stejně elegantní jako krásně ušitý anglický oblek.

Wooster
Skvěle vykreslená steampunková příchuť.
Skutečně anglický čas - budoucnost v minulosti.
Mlhavý Albion z doby průmyslové revoluce.
Kov, pára, stroje, ozubená kola, soukolí, syčení a rachot, štědře okořeněné snobstvím, puritánstvím, výstředností a jemnou sebeironií.
Lidé, kteří šlapali do pedálů, mačkali klaksony, dívali se dalekohledem na obzor, kteří byli hnáni vzhůru, kteří se toužili pohybovat prostorem, si ze všeho nejvíc cenili ladnosti svých rozhodnutí a elegance svých činů.
Ovíváni všemi větry nás zdravili z oblohy mezi balony a vzducholoděmi a krásné dámy za nimi dlouho mávaly levandulí vonícími kapesníčky.
A v městských dílnách stále cvrlikají kolečka šicích strojů. Člověk a život jako jehla a nit procházejí tkaninou času. Každý hledá dokonalý styl a úspěšný střih a v zrcadlech se lidé převlékají, pečlivě se zkoumají.
Sartoriál je umění krejčího. Jen toto umění tak mistrně vytváří hranici mezi námi a okolním světem, odděluje nás od něj tenkou vrstvou hmoty a spojuje nás s ním v jeden celek.

Dolorosa
Je to zajímavá příchuť. Necítím žádný olej ze šicího stroje, dokonce ani žádnou kůži. Cítím jen novou látku. Čerstvě vyžehlená košile a čistá, svěží, nová látka. Vůně je docela vytrvalá, se vší průzračností. Možná si ani neuvědomíte, že ji má na sobě muž (pouze muž, pro ženy je tato vůně příliš éterická!), ale bude z ní cítit čistota, novota a - i když nemám ráda taková přirovnání - pohoda, bohatství.
Pro mě to není brutální vůně: brutální jsou v mém vnímání vůně kůže, koření, rumu, ambry, vytvářející auru hrdiny dobrodružného románu, šviháka..... No, to ve mně piští puberťačka.
Tato vůně je prostě pánská vůně. Ale tak důstojná. Vůně pro gentlemany.
Ne něco, čemu bych propadla jako lektvaru lásky.
Ale je to zajímavá, velmi, velmi zajímavá a originální vůně.
Svým způsobem umělecké dílo.
Rodiče se chystali na oslavu výročí přítele, který nemá rád nesmyslné dárky, ale samozřejmě ocení pozornost. Požádali mě, abych koupila něco hezkého/voňavého, ale nenápadného. Koupila jsem tuto vůni.
Tátův přítel (starší muž, má vlastní firmu, denně v kanceláři) byl touto vůní nadšený. Ano, uvědomuji si, že ji možná obdivoval ze slušnosti. Ale nemyslím si, že by ji nosil ze slušnosti. Vůni jsem poznala okamžitě. Ale on má lahvičku v přihrádce u spolujezdce a přidává si ji. A já jsem si myslela, že ta vůně je dost stálá a není třeba ji přidávat. Ale i když to uděláte, nestane se z ní brnění. Je tak správná, že se s ní můžete pokropit, zdá se mi, nebo se v ní vykoupat, a bude vonět rovnoměrně, svěže a jemně.

alfarom
Dobře, ano, miluji tvorbu Bertranda Duchaufoura, ale kromě toho si myslím, že Sartorial je skvělá vůně. (Zaslouženě) ambiciózní a komplexní jako "architektonická stavba"! Dokonalé spojení klasiky a moderny. Tradiční fougere s retrò pocitem vždy vyváženým hypermoderním půvabem daným "efektními" tóny (včelí vosk, kov, staré dřevo). Řekla bych, že tato vůně je spíše pocitem než skutečným parfémem, a proto ji miluji.
Jak jsem již řekla, je poměrně komplexní, ale tak dobře provedená, že se stane perfektní každodenní vůní pro každého, kdo má rád moderní klasiku. vůně je dobrá, výdrž nic moc (4-5 hodin na mé kůži), ale přesto pevně věřím, že tuto lze doporučit.
Hodnocení: 8.5/10