Babylon podle Penhaligon's je Orientální Spicy vůně pro ženy a muže. Babylon byl/a uveden/a v roce 2019. Vrchní tóny jsou Muškátový oříšek, Šafrán a Koriandr; střední tón jeCypriolový olej ; základní tóny jsou Vanilka, Santalové dřevo a Cedr.

Thanaquil
Začnu tím, že pro mě je tento parfém dokonalý.
Tady bych mohla skončit, ale ráda bych k tomuto výtvoru řekla ještě něco: dokonalost často nemá duši ani kousek a je - v nejlepším případě - nudná a předvídatelná, vyvolává pocit malosti a nedostatečnosti a nese v sobě onen chladný pocit nedosažitelnosti, který citlivé lidi odrazuje. Ne tak tady... tento parfém mě magickou osmózou přiměl cítit se také jako bomba!
Já, která nemám ráda dřevité vůně, ale zbožňuji orientální, se zde utápím ve sladkém a obklopujícím triumfu muškátového oříšku a vzácných dřev, v zaoblené a luxusní vůni vzácných balzámů, které jako by objímaly pokožku a vytvářely jedinečný a téměř "hmatový" zážitek.
Je to parfém, který je všechno, jen ne pokroucený nebo podivný, má rovnováhu a půvab krásných věcí v nejvyšším smyslu pojmu krása: krásný jako správný, jako dobrý, jako svrchovaná harmonie. Základ je v podstatě sladký a pryskyřičný, velmi rafinovaně aromatická a dřevitá vanilka s nuancemi sušeného ovoce, lahodná a starobylá tatranka, zatraceně sugestivní a výmluvná (dobrý Vino_Dag to všechno řekl!!), která mě pokaždé donutí cestovat.
Chtělo by to litr.
Skvělá vytrvalost a vychutnatelnost na vrcholu.
Nádhera 🤩

jerry drake
Málokdy mě moderní vůně zasáhne tak silně, že téměř nemám slov, ale Babylon to dokázal.
Jako velký fanoušek Orientu a všech vůní, které mě tam katapultují, nemohu uvěřit, že jsem našla takový parfém.
Můj nový zakázaný sen, můj nový objev, který se ke mně rozhodně musí co nejdříve nastěhovat.
Pro mou peněženku je to jistě škoda, ale pro mě štěstí.
Tady se dostáváme do jiné dimenze.
Flirt je okamžitý, od prvního stříknutí mě vůně přemáhá a ztrácím se v ní, a čím víc ji vdechujete, tím je neodolatelnější, protože je prostě vznešená, srostlá s vůní kůže.
Přemíra dřeva, jantaru a vanilky, která se snoubí se spoustou velmi přirozených kořeněných tónů, je pikantní, temná a olejovitá najednou. To pro mě znamená, že hlavní akordy posílá do jiné sféry.
Má takovou hloubku, že ohromí a zaujme, má tu svůdnost, která ji činí neodolatelnou, zejména to nádherné kouřové teplo, které vyzývá toho, kdo je kolem vás, aby přistoupil blíž a lépe ocenil dobrotu, kterou tento výtvor vydechuje, je to, jako by vás vzali na doušek bohatého likéru a výsledek vás má omámit.
A jako by to nestačilo, přidává se hřejivá a svůdná síla santalového dřeva a cedru atlaského, která mě jednoduše ohromuje a nutí mě cítit tuto vůni neustále.
Na úrovni výkonu mluvíme o středně silné projekci s uspokojivou výdrží, nemá svěží stopu, ale je to moderní pohádka... nádherně oslnivá.

Vino_Dag
Kdyby se někomu dostalo například možnosti vstoupit do tajných komnat Enheduanny, dcery Sargona Akkadského, poblíž Uru, kde uchovávala své rukopisy, zastavit se v chrámech, kde se vojáci před odchodem do boje natírali vonnými balzámy, a večer se procházet po terase velkého zikkuratu a hledět na oblohu úrodného půlměsíce... jaké by to bylo?
Babylon přivolává některé z nejstarších a nejaktuálnějších koření Orientu, aby nám sdělil právě toto: intenzivní, fascinující, opulentní čichovou sugesci, která zavání tajemstvím. Hodně tajemství.
Již v úvodu je dokonalá rovnováha koření - žádné nepřevažuje nad druhým -, kterou má Nagarmotha za úkol naroubovat mezi dřevité tóny santalového dřeva a cedru.
(Zde se dostavuje pocit, jako bychom se přehrabovali v truhle s pokladem, procházeli mezi závěsy a nábytkem královského salonu, jako bychom se ocitli katapultováni do exotického kontextu minulých časů...).
Stejně jako v Halfeti Cedar mluvíme o cedrovém dřevu s vůní likéru a sultánky, doprovázené temnou vůní sušeného ovoce.
V závěru je ponechán prostor pro svobodné vyjádření vanilky (jediné z ostatních koření, kterému je uděleno sólo), zbavené své gurmánské role a zbavené jakékoliv mazlavosti.
Stejně jako její ostatní společníci na cestách má ve skutečnosti pouze roli duchovního průvodce, jednoho z prvků, kterému byl svěřen úkol otevírat dveře času. A nechat vás nahlédnout dovnitř.
Třeba jen na jediný okamžik.

SirCharlie
Babylon je parfém založený na velmi bohaté vanilkové nótě s vrcholem v podobě koření a dřevitého základu, který sice může připomínat několik parfémů v podobném aspektu, ale vyznačuje se silou a aromatičností. Vanilka je v tomto případě obklopena vlašským ořechem a šafránem na pozadí santalového dřeva. Ve výsledku tak nalezneme archetyp používaný v některých parfémech, kde je však výsledná vůně bohatá.
Podle mého nosu je dokonale unisexová, pro chlad a nositelná ve zvláštních situacích, na schůzkách a událostech od poloformálních.
Babylon nepředstavuje to, co jsem očekávala od jeho názvu, ale je to sladká vůně sama o sobě, bohatá, ale připomíná mi mnoho podobných základů parfémů, kde je zde exponenciálně povýšena na kvalitní parfém. Bez problémů bych si ji pořídila.
Hodnocení: 8/10

annamig
V parfumerii mě okouzlila a teprve po několika dnech zkoušení jsem se rozhodla ji koupit, i vzhledem k ceně, protože to bylo něco velmi vzdáleného mé čichové "komfortní zóně". A stejně ji mohu nosit jen několik dní a v malých dávkách: vydrží dlouho a je silně výrazná.
Vanilka a koření! Hřejivé dřevo! Velmi elegantní.
Byla bych zvědavá na recenze zkušenějších z vás a milovníků vanilky, mě opravdu nezaujala, ale od prvního stříknutí jsem na ni nemohla zapomenout.

OlgaPet
S ohledem na design vznikla asociace jako z nové lakované krabičky z drahého dřeva s kadidlem uvnitř.
Sladký tón vanilky a santalového dřeva vůně tlačí na ostatní svým víčkem. Od samého začátku až do konce. Proto ji nelze rozložit na vrstvy.
Orientální. Je však evropsky správná. Nedusí ani hostitele, ani jeho okolí.

Оксана К
Je velmi pohledný! Dala jsem si ho do seznamu přání. Pokud znáte Bouquet Ideale Xerjoff, jsou stejného směru a také podobné Raghba Lattafa. Sladkost vanilky, nádech cedrového dřeva a muškátového oříšku se šafránem dodávajícím příjemnou kouřovost, celkem se z toho vyklubala velmi příjemná hypnotizující vůně. S vynikající výdrží a stopou. A v základu se objevují lehké tóny čokolády. Rozhodně unisex. Klidně bych v ní strávila podzim a zimu.

Boris1985
Vůně je krásná, s vanilkou, trochou pečeného jablka a dřeva. V této vůni je také cítit kouř. Vůně je sladká, ale ne zatěžující.
Je jako odlehčená verze Laytona: ne tak hlasitá a křiklavá, ale spíše inteligentní a zdrženlivá.
Absolutně unisexová.
Pro každé roční období, den i večer.
Poměrně vytrvalá vůně.
Doporučuji na vyzkoušení.

rosequeen
Jo, tyhle věci se mi opravdu líbí. Myslel jsem si to od chvíle, kdy jsem si poprvé přečetl, asi tady, že to vyjde, a přečetl jsem si seznam poznámek. Takže jsem seděl jako káně na větvi a čekal na její příchod. Bohužel, do Británie dorazila minimálně před rokem, ale tehdy nikdo dekanty neprodával a já nehodlal vyhodit 258 dolarů plus jakékoliv bohulibé poštovné, které si teď účtují za balíky z Británie do USA, za džus, ke kterému jsem si nepřičichl. Takže je na internetu za plnou maloobchodní cenu v USA možná tři týdny a několik prodejců na eBay nabízí vzorky a dekanty. Ať žijí!
Babylon je všechno, v co doufáte. Jsem snadný cíl pro cokoli, co nese muškátový oříšek, a ten se dostaví hned. Je to rozhodně dřevitá vůně Blízkého východu, ale ne bombastická. Přijatelná....dobře, možná na hranici přijatelnosti; rosequeen má notoricky známou škálu toho, co se dá považovat za přijatelné. Ale nemyslím si, že se vám budou vyhýbat, když si ji vezmete na veřejné místo mezi cizí lidi. Za pár minut mířím v pravé poledne do obchodu s potravinami, takže tuhle teorii budu testovat. Je teplá a kořeněná, ale ne ohromující. Odlišuje se i od ostatních vůní Penhaligon's Trade Routes. Zdaleka ne tak ostrá jako původní Halfeti nebo As Sawria (tu miluju, ale smrdí).
Většina lidí ji bude považovat za podzimní a zimní vůni, takže je škoda, že se do USA dostává až v dubnu. Samozřejmě kvůli Covidu se spousta lidí stejně může cítit bezpečně, když zamíří do obchodních domů až na podzim. A protože všechny velké v USA, které budou Penhaligon prodávat, jsou beztak v bankrotu podle kapitoly 11, pokud nereorganizují své dluhy, nemusí být do září otevřeny. (A nebudeme mít my, kteří testujeme parfémy v obchodních domech rychlým stříkáním a rychlým útěkem, problém). Uf, ale myslím, že Babylon bude stále nositelný v teplých dnech možná až do 80 stupňů. Ale já mám taky notně široký rozsah toho, co si vzít na sebe v horkém dni, takže možná ne.
Včera večer Babylon odezněl asi po 3 hodinách, ale ještě asi po 7 hodinách jsem ho cítila. Takže to není jedna z těch drahých vůní, které vydrží jen 90 minut. Z toho si nic nedělejte. Není to koupě naslepo, ale pokud jste si pořídili velkou karafu a teď vás nadchla, možná budete litovat, že jste ji nevyhodili za plný flakon (dokud si nevzpomenete, jak často jste to udělali a byli zklamaní a kopali do sebe).

Janulka098
Krásná vůně. Hřejivá a kořeněná s krásnou vanilkou a spoustou cedru. Připomněla mi něco, co jsem kdysi vlastnila... chvíli mi to vrtalo hlavou a pak jsem si vzpomněla - má podobnost s arabským Oud Kalemat neboli příběhem vůně 24 - Babylon podle mého nosu má více cedru a je sladší s vanilkou a má v pozadí krásnou skořici (musí to být muškátový oříšek, protože skořice tam není uvedena) Je krásná a stojí za lahvičku.

zhiang0113
Miluji Babylon - voní jako šálek vanilkového latté u srubového krbu.
Má lahodnou, vynikající rovnováhu kouřového cypriolu, (a to myslím v tom nejlepším slova smyslu) cedrového dřeva připomínajícího hobliny tužky a nádech chlastivé, komplexní vanilky, která vše osladí a doplní.
Babylon ve mně vyvolává nostalgii po venkovské výchově, kterou jsem nikdy nezažila, a jsem ráda, že mám ve své sbírce jeho láhev.