Un Jardin à Cythère Hermès pro ženy a muže

Un Jardin à Cythère Hermès pro ženy a muže

zelený
svěží
ořechový

Un Jardin à Cythère podle Hermès je Woody Aromatic vůně pro ženy a muže. Un Jardin à Cythère byl/a uveden/a v roce 2023. "Nosem" za touto vůní je Christine Nagel.

Vonné složky

Nové Notes – A staré znovuobjevené

Nové Notes – A staré znovuobjevené

od Matvey Yudov

06/10/25 23:45
Barenia Hermes: Překvapivě hodnotné!

Barenia Hermes: Překvapivě hodnotné!

od Elena Vosnaki

05/08/24 05:45

Cabrioly

By @scentswoon
Un Jardin à Cythère

•citrusy• olivy• hořké• zemitá• oříšková•

Takto tu vůni vidím já:
Vcházíš do zahrady starými, nízkými dvířky.
Citrónovníky se rozprostírají po svahu, jejich plody jsou zralé, hořké a zlatavé.
Zem pod nohama je suchá – křupe jako vyprahlá půda rozpukaná od slunce.

Vydáváš se ke starému olivovníku uprostřed.
Stařec pod jeho korunou na tebe mává s tichým úsměvem. Sedí ve stínu, se slaměným kloboukem na hlavě.
Vzduch je teplý – nese vůni citronových listů, suché trávy a dotek slunce na kůži.

Ale čím víc se blížíš, tím víc se všechno mění.
Vůně pod stromem je jiná.
Cítíš stáří olivového dřeva, opečené pistácie, pryskyřici z vyprahlé země, oříšky a slaměný klobouk, který zůstal příliš dlouho na slunci.

Všechno se spojí – citrusy, dřevo, teplo –
do něčeho unikátního.

Un Jardin à Cythère není zahrada, která kvete.
Je to vzpomínka na zemi citrusů, na čas, na stromy, které mluví.

Estherr

Velmi neobvyklá vůně. Začíná vůní těch citronových pastilek proti bolesti v krku, jako je Benalet nebo Strepsils (kdo je používal, okamžitě tu vůni pozná, lol). Pak je tu vůně pikantního olejnatého semínka, která se mísí s citrusy a zmatňuje analgetický pocit. V základních tónech převládá vůně spálených bylin, připomínající kuřáka. Je to úplně jiná vůně než její sestry z řady Jardin, protože v ní není cítit svěžest přírody jako v ostatních. Jako parfém bych ji nepoužila, ale bylo hezké ji vidět. Žádný slepenec, eh, lidi!

Sunset_smooch

Každý, kdo tvrdí, že vůně není o Řecku, prostě v Řecku nežil. Nebyl na dovolené na jeho ostrovech v srpnu, nepil domácí řeckou limonádu, nezná místní kuchyni a nezná vůni přírodních řeckých oliv extra virgin. Stejně jako všechny výše uvedené knihy je i Un jardin a Cythère prosyceno chutí řecké země.
Má všechno - pistáciové srpnové zahrady, olejnatost oliv a slunné pláže s křišťálově čistou vodou.
Dnes jsem s nákupem další vůně dostala jako dárek tento sampler Hermès. Rozhodla jsem se, že si ho nechám na léto. Dlouho jsem hledala letní středomořskou vůni - myslím, že jsem ji našla. Z hlediska vhodnosti bych ji přirovnala k white soleil od Toma Forda (opakuji - z hlediska vhodnosti). Ale jestliže Ford je jachta, černé sluneční brýle a další Dubaj, Hermès je dívka, která strávila nejedno léto na pobřeží Středozemního moře, a tato dívka nyní dospěla a vůně un jardin a Cythère je její vzpomínkou na šťastné dětství.

Jernê Knowles

(1) Tento je příliš zajímavý, téměř nejtypičtější ze všech Jardin de Hermès! Hned od začátku působí luxusním osvěžujícím dojmem jako všichni její starší bratři, se zelenkavými nuancemi, zapracovanými do rovnováhy věci, spojujícími vše, co přijde později, aniž by se ztratila identita místa, odkud pochází, Maison Hermès.

2. Když se začne usazovat, začne být dřevitá, dřevitost, jakou jsem nikdy předtím necítil, je to, jako by uprostřed ranního klidu byl mech a pak přišlo žhnoucí slunce, sjednotilo všechny vjemy a zanechalo je okořeněné, tak akorát, jak mají být. Nikdy jsem neměl příležitost přivonět si k olivovníku, takže možná ten charakteristický arboreální pocit, který v něm cítím, pochází ze dřeva tohoto stromu.

3. Citrusový tón, který přináší, se s každou další hodinou stává intenzivnějším, jak se usazuje, a spolu s celou svou citronovostí nese tón opečené pistácie. Myslela jsem, že najdu pistáciovou zmrzlinu, ale ne, připadá mi teplá, rozehřátá, téměř opečená, takže vůně je velmi zvláštní a netradiční, ale vždycky je na konci a dává těm, kdo ji použijí, vzpomenout na její luxus a zahradu, v níž je zasazena.

4. Ačkoli není vůbec jednoduchá, bude v mém šatníku vedle svých bratříčků! Stojí za to, jako nic jiného na trhu.

babinski

Tento parfém si zaslouží koupi plné velikosti. I když jsou všechny v kolekci velmi dobré, tohle je mistrovské dílo, které jsem nečekala. Jakmile se nastříká, citrusové plody se spojí se zelenou, s ostrým nádechem, který mi připomíná horké léto u prarodičů u moře, olivovníky na cestě na pláž a slunce, které praží už od rána. Pak se změní v něco, co nedokážu popsat, ale je to zázrak, vůně, která vás nutí zavřít oči a čichat dál. Hermès přináší hřejivé léto, které voní jižní Evropou, opravdově, bez opalovacích krémů a módních koktejlů. Poprvé po dlouhé době jsem se přistihla, že dávám parfému 10/10.

GizPop

Tento parfém má v sobě hodně srdce a tak trochu ve mně vyvolává emoce. Pokud máte rádi středomořskou oblast, poznáte její vůně a atmosféru. Nenechte se zmást zdejším nízkým hodnocením, je to jedna z nejlepších novinek tohoto roku. Niche kvalita v designérské řadě, něco, na co jsme v posledních letech skoro zapomněli, že je možné.

DannyAngel

Není to kosmetický přípravek, který by sexy voněl a přitahoval pozornost (nebo snad ano?).

Rozhodně se jedná o čichový zážitek, umělecké dílo, vyjádření chemické i koncepční kvality.

Je to jedinečná vůně, velmi sugestivní, schopná přenést vaši mysl a emoce na jiné místo velmi živým způsobem.

violet666

Otevírá se citrusově a docela zeleně, nevím, jakou podivnou alchymií, ale cítím mátu, pravděpodobně v tomto nespecifickém zeleném akordu v pyramidě je máta opravdu přítomna.
Pistácie je také zelená, ne pražená, velmi charakteristická.
Tento parfém je pro mě terasou v Řecku, přesně jak evokuje název, místem, kde je příroda na určitých místech stále stejně nedotčená jako před tisíci lety, a vy chápete, co inspirovalo myšlenky starých Řeků v jejich filozofických elaborátech, v nichž jsou zakořeněny kořeny lidstva.
Výtvor, který se mi zdá složitý ve své zdánlivé jednoduchosti a velmi vyspělý se svěžím akordem, který zůstává po celou dobu, a citrusovými a kořeněnými tóny, které se vzájemně střídají v dokonalé symfonii rovnováhy a kontrastů.
Nová, zvláštní, jiná.
Letní, naprosto.
Otevřete láhev bílého vína pod širým nebem pod verandou, kde vše rámují rostliny.
Zvuk letních cikád.
A země vibrující všude kolem.

shirley635

Do té doby jsem znala jen Un Jardin Sur Le Nil, do kterého jsem se naprosto zamilovala a toužím si ho koupit, dokud jsem nedostala tester tohoto parfému. Je jiný, než jsem si myslela, že bude v základu citrusovější, první nástřik se otevře velmi citrusově, rozkoš, jako byste právě rozkrojili kus ovoce, pak se objeví sladší vůně, možná je to pistáciový tón a nakonec po zaschnutí na mé kůži se stane více "teplou"/dřevitou s velmi nesmělým svěžím tónem.
Snadno si ji oblíbíte, ale není příliš dlouhotrvající a ve srovnání se Sur Le Nil se příliš nepromítá.

Coquita

Jsem fanouškem této řady a všechny výše uvedené jsem někdy v životě měla, takže jsem chtěla tento parfém vyzkoušet hned, jak jsem měla možnost. Svrchní tóny parfému jsou trpkou kombinací citrusů a dřeva, která mi přijde velmi osvěžující. Rychle však přebírá velmi jedinečný olejový a slaný tón, který mi připomíná jemný olivový olej, a rychle se stupňuje, aby se stal dominantním tónem, přičemž citrusový akord je velmi v pozadí. Složení si tuto olejovou vůni udržuje po celou dobu svého trvání, ale s postupem času se také vůně stává zelenější a zelenější a připomíná mi vůni skutečné olivovníku. Její projekce je velmi blízká pokožce a její trvání je poměrně nízké: po 3 hodinách jsem již nic necítila.

Jako čichový zážitek mi parfém přišel velmi zajímavý. Nenosila bych ho, i když si ho dokážu představit jako spíše mužský parfém (myslím, že lépe funguje s mužskou chemií) pro neformální nebo poloformální příležitosti, na jarní/letní dny. Nikdy předtím jsem nic podobného necítila a myslím, že pro milovníky dřevin stojí za vyzkoušení, už jen kvůli té svéráznosti.

Příjemná: 7/10
Zajímavá: 9/10
Univerzální: 7/10
Originální: 10/10

JennyNoBull

Tato vůně nebyla navržena tak, aby byla masově přitažlivá, protože masy často volí příjemné nepopsatelné vůně, které jsou bezpečné, snadno pochopitelné a pro ostatní sympatické.

Pro koho je tato vůně určena?

Je pro člověka, který se touží přenést na suchý, slunný řecký ostrov, kde tráva vane ve větru a dává prostor olivovým hájům, ořešákům - vůně syrových, čerstvých ořechů - se mísí s citrusy - slupkami hřejícími se na slunci. Je tu krásná suchá zemitost a příslib skvělého jídla - ale ne něčeho vařeného - jídla, které si dáte, když natáhnete ruku k nebi a jíte ze stromu.

Biblické. Krásné.

Pokud si to nedokážete představit nebo ocenit, tuto vůni si neužijete.

Subhuman

Čas na přiznání: Řada Hermès Jardin mi nikdy nebyla nijak zvlášť sympatická, kromě intelektuálního uznání konceptu a marketingu. Parfémy mi připadají v nejlepším případě příjemné, v nejhorším případě slabé a bezpáteřní a ani zdaleka nestojí za svou cenu. Dokud nepřišla Christine Nagel a nevytvořila zahradu, ve které bych skutečně chtěla trávit čas a za kterou bych chtěla platit: Sur la Lagune. Ano, ta, kterou všichni snobové nenávidí. Jen do toho, obraťte oči v sloup. Já si myslím, že je nádherná. Takže jsem se těšila na další Nagelové zahradu a Un Jardin à Cythère nezklamala.

Nagelová umí ve svých letních vůních navodit (doslova) bezstarostný pocit a tato je jako teplý vítr od Středozemního moře, smíchaný s travnatým vetiverem a citrusy a zvláštně podmanivým pistáciovým akordem. Pistácie, jaksi mléčná a zároveň vodnatá, dodává jasnému ostří ostatních tónů jemně sladkou vrstvu gázové gázy. Závěr dotváří rafinované a dobře zvládnuté dřevité pižmo s nádechem suchého koření, které nedokážu přesně určit. V závěrečné fázi cítím také závan kadidla. To vše je velmi pečlivě dávkované a nevtíravé a příjemně se v tom žije.

À Cythère jako by dokonale odpovídala své inspiraci - nedotčenému řeckému ostrovu, kde je vzduch voňavý a slunce zdánlivě nikdy nezapadá. Neobvyklá a nositelná, s dokonalou výdrží (ani prchavou, ani protivně houževnatou) a s přívětivým siláží, která mi vykouzlí úsměv na tváři, kdykoli k ní přivoním. Další krása. Přesvědčte mě a vezměte mě do Řecka!

Java Racke

Vůně Ellena Všechny si vážím. Ne všechny miluji, ale pro mě jsou o charakteru a hlavně o příběhu v pozadí. Bohužel s příchodem Najela tato éra skončila, žádný z parfémů od té doby si podle mého názoru nelze vychutnat. Tedy spotřebovat. Myslím tím používat.

Jsou to všechno změti ingrediencí, které spolu zásadně netančí. Předpokládám, že to je pojem niche a předstírání ponku, omluvte můj gopnik slovník. Ale pro mě, žížalu, to není jasné a není mi to blízké. Zkusil jsem to na vlastní kůži a mám dojem, že jsem něco snědl a neumyl si ruce, a to je pak člověk cítit. A vonět po jídle je trochu získaná chuť.

Ale co čert nechtěl s tím složením. Všichni víme, co nám chutná. Ale technické provedení není příjemné. Je tu nulová přirozenost, nulová zapamatovatelnost, na výstupu máme lehký parfém mýdla a pracích prostředků s označením unisex. Jako by "unisex" = "maximálně neutrální šedá myš" na hodinu a půl! A to vše za tučný poplatek.....

Ne, ne, jsem zcela proti!

Тирвазия Аргираки

Předpokládám, že pro většinu přátel a znalců značky Hermès jsou řecké ostrovy něčím exotickým a do jisté míry abstraktním. Já je však znám z první ruky. Rodina mé maminky pochází z Kythiry, zatímco rodina mého otce z Kréty.
Dlouho jsem chtěla najít "dokonalou vůni Hellas", ale parfumerijní věnování Řecku jsou většinou nepřesvědčivá. Ať už z důvodu neznalosti tématu, nebo z nějakého jiného mně neznámého důvodu. Nejdůvěryhodnější jsou Sculpture Nikos a Byzance Rochas. A je to snadno vysvětlitelné: v prvním případě vedl kompozici řecký návrhář, v druhém případě byl Řekem parfémář. :-) Místní niche značky a nezávislí parfuméři nabízejí mnoho parfémů inspirovaných jejich rodnou zemí, které odhalují rozpoznatelné prvky, ale skutečné mistrovské dílo zatím nevytvořili. Stejný příběh je i s Terenzim a jeho mnoha "starořeckými" opusy. Hledání tedy pokračuje.

Samozřejmě jsem nemohl minout dvě v Evropě hlasitě inzerované vůně - Santorini Sunrise Escada věnovanou Tyru a Un Jardin à Cythère Hermès, poctu Kythéru. Na Tyru a Kythiře jsem žila celkem rok a půl a s lítostí musím konstatovat, že jsem nenašla žádné hmatatelné asociace s vůněmi těchto ostrovů. Místo toho jsem našel nevysvětlitelné a zdaleka ne přirozené vůně, které nevypadají jako vůně parfémů - spíše jako směs aromatických látek z aromalampy a parfémů domácí chemie.
Santorini Sunrise se ukázal být frivolním hybridem ovocné žvýkačky a sody na citrusových esencích, který má snadno čitelnou podobnost s mnoha limitovanými edicemi Eskadov, jejichž příbuznost lze vysledovat až k Modré romanci.
Un Jardin à Cythère se otevřela zajímavěji. Popsal bych ji jako "třídílnou": Cukrářská pistáciová příchuť (připomínající spíše sušenky, piškoty a nugát než zmrzlinu) je zpočátku poměrně hlasitá a drsná, ale brzy se její slaný tlak zjemní a ustoupí citrusům v mandlovém a arašídovém posypu - spíše konvenčním, olejnaté a kyselinotrpké, zcela v duchu Terre d'Hermès Eau Intense Vétiver, ale ne tak pronikavé, přecházející do suché, sladké, konvenčně rostlinné vůně, pravděpodobně naznačující trávu pěstovanou a zvadlou na louce poblíž pobřežního olivového háje. Ta je chytře smíchána s opět konvenčním světlým dřevem charakteristickým pro moderní (většinou mužský) luxus - laktonovým krémem, vanilkou a pižmem - něco mezi dřevitými akordy staré Baldessarini Eau de Cologne a Bois Blanc Frapin. Olivová nóta je docela znatelná, ale působí nevýrazně a nepřesvědčivě, spíš dřevitě než olejově - oleje jsou tu podle pocitů citrusové; tahle smutná oliva je jako pěší cesta do Bagdádu k epochálnímu mistrovskému dílu Normy Kamali. (Najednou jsem si vzpomněl na svou první návštěvu historické vlasti v deseti letech - na požehnaný ostrov Rhodos a na kluky s motorovou pilou, s nadávkami a rouháním se snažili odstranit vysoký uschlý olivovník na okraji rozlehlé plantáže - starý strom se sukovitým dutým kmenem a větvemi jako nataženými pažemi - jeho dužina, pamatující časy legend, ztvrdla ve slaném větru a horkém slunci do podoby kamene a v dutinách hnízdili ptáci.) Je v ní cítit vodní nuance, která připomíná parfémy Kenzo z devadesátých let, a lehký chyprový odstín a trochu jemného pudru, ale sotva tu udělají počasí. Ve stopě se objevuje cosi oříškového, v duchu Chipmunk Zoologist a/nebo Fat Electrician ELd'O, a nečekaná špetka abstraktní zeleně, podobné té v H24 EdT, ale znatelně zředěné, pastelové a průhledné. Navíc na mě vybafl nádech balzamikového octa nebo bechmezu - samozřejmě dobrá věc, ale nějak se mi to nechce cítit. :-) První dva akty jsou krátkodobé a svým způsobem zajímavé, třetí, monotónní a smutný, mi na zápěstí vydržel celý pracovní den, tři umytí rukou a zmatení kolegyně, která konstatovala, že to není moje vůně. :-) Není zde identifikovatelná žádná genderová vazba, což je typické pro celou "zahradní" kolekci. Ale s "duchem přírody" není všechno tak jednoznačné - jestliže Ellena dokáže dát syntetice jasný přirozený zvuk, pak u Najela to vychází od případu k případu - jak jinak. :-) Vůně může působit příjemně - je vzdušná, teplá a svěží, ve srovnání s předchozí Un Jardin sur la Lagune mnohem zdařilejší, ale těžko ji vázat na ostrov, který lze vykreslit mnohem malebněji, živěji, šťavnatěji a uvěřitelněji, jak si zaslouží. Mimochodem, Kythira je pro mě zemí vinic: od poloviny léta do konce října se nad vším vznáší vůně zralých bobulí staphylus, jantaru a černé - božsky sladká i trpká, pronikavá a omamná. Ale ve vůni Christine o nich bohužel není ani slovo.
A vůbec, mám dojem, že v obou briefech šlo hlavně o to, aby se kompozice vešla do minimálního možného rozpočtu.

Pokud se však podíváme z druhé strany a ponoříme se do životodárné antiky, neměli bychom vyloučit, že v dávných dobách ostrov voněl právě takto: podle mýtu se Afrodita zrodila poblíž Kythiry z mořské pěny (jejíž původ byl ještě podivnější), ale raději se vydala na Kypr po souši - z nějakého důvodu byla na sousední ostrov háklivá.
Buď nehledala snadné cesty, nebo se s Hermem rozcházela v čichových preferencích. :-))

Lux

První zahrada, kterou Ellena nenavrhla, je tedy poněkud odlišná. Tato novinka vyniká něčím velmi zvláštním: pistácií. Nevoní jako pistáciový nugát nebo pistáciová zmrzlina, ale jako slané ovoce, které si objednáte k Martini. Je příjemná a vůbec ne vtíravá, ale velmi doslovná, pokud jde o přirozenou vůni pistácií. Zvědavost. Hermovské zahrady zkoumají nové obzory.

ManfrediGaetano14

Un Jardin à Cythère. Nový rok, nové mistrovské dílo Christine Nagel. Skvělá parfumérka si nás až příliš dobře zvyká, možná ještě lépe, než to udělala už Ellena. Jako obvykle není nic ponecháno náhodě a nejsou zde žádné nedokonalosti, nejasnosti jakéhokoli druhu ani drobnosti. Jardin à Cythère skutečně není jen další zelenou hesperidií, ani květinovou vůní, jako je Cartierova Rivières: je dřevitá, aromatická a dokonce lehce krémová. V úvodu se objevují hořké citrusy, připomínající bigarade, mandarinku a bergamot, a hned poté následuje zvláštní souhra bazalky smíšené s tóny prachové pšenice. Nejsprávněji evokuje "trávu", jak Maison Hermès upřesňuje ve své tiskové zprávě. A je to výrazně vyhledávaná vůně, a to do té míry, že tvoří olfaktorický podpis nového modelu Zazen od Roberta Pigueta. Tím však překvapení Christine Nagel nekončí (to by bylo na láskyplné příliš málo...) a objevuje se zde něžný akord výjimečně krémového olivového dřeva, s nímž je suchý a moučný tón trav dokonale vyvážen. Et voilà! Výsledkem je malé mistrovské dílo chuti, talentu a dovednosti. Nepřehlédnutelné je také provedení: doba trvání je dobrá a projekce, i když není výjimečná, je ráda odpuštěna příjemným suchým puchem, který jako by téměř chtěl hladit a mazlit se s pokožkou.
A to je to, co jsme od Christine Nagel očekávali, nic víc a nic míň: ukázka síly, která vrací Hermès na jeho přirozené místo, totiž mezi velikány, jako je Piguet. Opravdu se vůbec nebojím říct, že Jardin à Cythère je krásnější, ne-li lepší než její zrnitý přítel Zazen. Více proporcí, více harmonie, méně monolitičnosti a konečně ten spád, který dokáže dát každé skladbě jen Christine Nagelová. Vynikající. Moje první volba roku.