Bertrand DuchaufourHodnocení parfému 4.07 z 5 s 4,087 hlasy
Timbuktu podle L'Artisan Parfumeur je Woody Chypre vůně pro ženy a muže. Timbuktu byl/a uveden/a v roce 2004. "Nosem" za touto vůní je Bertrand Duchaufour. Vrchní tóny jsou Mango, Růžový pepř a Kardamom; střední tóny jsouKadidlo, Papyrus a Karo Karounde ; základní tóny jsou Vetiver, Myrha, Pačuli a Benzoin.
Ananda Royal Mango Nectar od M. Micallef: Mango s malinami a smetanou
od Elena Prokofeva
Parfumérský dům L'Entropiste Bertranda Duchaufoura v centru pozornosti
od Sophie Normand
Carlitos
V různých částech Afriky jsem byl více než několikrát - vlastně jsem se v Africe narodil. Od Ceuty až po Kapsko je celý kontinent cestou barev a teplých vůní.
Parfumér si musí být opravdu jistý svými schopnostmi, když v parfému použije tak silné jméno, jako je Timbuktu. Člověk si nemůže nevzpomenout na paláce v barvách písku, věžové domy pomalované různými odstíny, nesčetné množství barevného ovoce, kozu tu... jinde, lidi, kteří se téměř vždy usmívají a chodí v tanečním rytmu, mnoho odstínů zelené od světlé, nažloutlé suché zelené až po hustou, tmavou věčně mokrou tmavozelenou. A více než polovinu svých obyvatel naučila Afrika rozeznávat vůni suchého pouštního větru.
Timbuktu - vůně - proniká do našich nozder otvorem naplněným hřejivým kořením a nesoucím závan sladkého tropického ovoce. Je to spalující parfém již od samého začátku. Později se koření zintenzivní s vynikajícím bylinným a dobře kořeněným květinovým nádechem spolu s vytrvalým kadidlem a jantarem.
Postupem času je cítit druhá vlna pryskyřice a kadidla, nyní zmírněná sladkou, ale slabou vanilkou a suchým, dřevitým, kouřově zeleným "africkým" vetiverem. Tato balzamická zeleň přetrvává po celou dobu schnutí.
Parfém vydrží v závislosti na složení až 6 nebo 7 hodin. Vůně je poněkud diskrétní, ale s několika dalšími střiky získáte své peníze na čtyřapůlmetrový/pětinový okruh vůně s hodinou a půl projekce.
Je horká, je zelená, je suchá, je kouřová, je balzamická, je dřevitá, je vetiverová.
Je to střední Afrika, ale mohla by to být i severní Bolívie nebo Chile.
Podle mého názoru: Jedna z nejlepších výjimečných vůní, které vlastním. Mám ji velmi ráda. Je to vetiverové umělecké dílo.
Doporučujeme? Ano, ale pouze pokud máte rádi vůni silného dřevitého & kouřového vetiveru.
Je hodna koupě naslepo? Ne! Než si ji koupíte, vyzkoušejte ji.
Hudba: "Survival" od OSIBISA
bacco73
Vlastním starou verzi.
Zdá se mi, že je to velmi originální vůně, nenacházím žádné zvláštní podobnosti s vůněmi, které znám.
Tuto vůni miluji, cítím směs koření, vanilky a manga, ale hned poté je jasně cítit kardamom a také vetiver, není sladká, ale je jemná.
Je příjemná, zářivá, příval energie a přijde mi velmi vhodná na ráno, možná spíš na podzim a ne moc pozdní jaro. Je z ní cítit kadidlo, ale ne to smutné kadidlo z našich končin (promiňte mi ten vtip), zní jako veselé kadidlo, které cítíte na súcích nebo v Asii, na nějakém odlehlém místě. Mohl by to být dokonalý podpis, protože na mě působí velmi originálně, to mohu říct, moc se mi líbí.
Parfém ★★★★★★★★★☆
Výdrž ★★★★★★★☆☆☆☆
Designová láhev ★★★★★★☆☆☆☆
Kvalita/cena ★★★★★★★★★☆
Ragnar
Timbuktu je "tajemná" a exotická kompozice založená na kadidle a vetiveru.
Rafinovaná a elegantní vůně, která se může snadno stát mužským podpisem; vhodná pro všechna roční období a příležitosti.
Jedná se o velmi zajímavou směs tónů.
Zelená trpkost manga v kombinaci s pikantní hřejivostí růžového pepře a kardamonu připravují půdu pro srdce vůně, složené z kadidla a papyru.
Je to suché, aromatické zahájení a papyrus je okamžitě přítomen spolu s kadidlem.
Postupem času se zvýrazňuje kouřovost těchto dvou prvků, které se mísí se zemitým, zeleným vetiverem.
Postupem času se vetiver a suché dřevo stávají zřetelnějšími. Nedominují scéně, ale naopak dokonale ladí s kadidlem a papyrem.
Vůně, která z něj vyzařuje, je velmi vyzrálá, aromatická a suchá. Připomíná mi noblesní vůně minulých let, ty, které měly tendenci být více mužné.
Základ tvoří lahodně pryskyřičná a lehce nahořklá myrha, která se snoubí se sladkým benzoinem.
Timbuktu je jedinečná. Kouřové kadidlo, balzamické, ale suché, kořeněné, dřevité a zemité. Papyrus jí dodává pocit "starobylých knih".
Espartaco
Timbuktu je stejně hezké jako nevýrazné, ale postrádá elán.
Vychází s příjemným a nevinným akordem jemné, unisexové růže s rostlinnými a osvěžujícími tóny, mladé a dřevité růže s příchutí mokré trávy. Pravdou je, že vůbec není ošklivá, ale od samého začátku dává Timbuktu najevo, že to není parfém, který ucítíte na metr od sebe. Krása, a to se mi opravdu líbí, přichází, když se vetiver, ten tón, který, když vládne sám, voní jako kapesník plný smrčku, zde stává společníkem a ztrácí všechny syrové, novorozenecké telecí nuance, které ho charakterizují, v této směsi se rozvíjí v celé své kráse jako dřevitý, mokrý a mýdlový vetiver, který vám připomene kostku mýdla. A jak už to u vetiveru bývá, drží se menoe tradice, protože ho doprovází velmi roztomilý mangový akord, tón, který bůhvíproč vůbec nemám rád, ale tady prostě přináší svěží, slizkou, lehce ovocnou, smyslnou sladkost, která je vzácná.
Timbuktu ve své vetiverové aktualizaci hraje stejnou ligu jako Vetiver Tonka od Hermessence a Bal d'Afrique od Byreda, obě formule se pyšní modernějším vetiverem, první doprovází sladkost tonky a sušeného ovoce a druhá prakticky totéž, ale s květinovou příměsí. Timbuktu tuto tradiční nótu modernizuje, takže nevoní jako límeček košile vašeho dědečka (Guerlain a spol.), tato je smyslná, erotická a nebeská.
Kdyby tu zůstala bez hnutí, bezpochyby bych si ji koupila, oči zavřené, mýdlový vetiver, suchý a dřevitý papyrus, jednoduchá a nepřetížená ovocná příchuť a kadidlo, které se objeví, aby směs byla jemně exotická a zároveň trochu přísná.
Problém nastává, když se usadí, a jakmile si znovu přičichnu, připomene mi některé staré nazelenalé chypre vody, jako je Quartz od Molyneuxe nebo Coriandre od Couturiera se svým typickým křišťálovým tělem. Timbuktu není tak docela kopií, ale mohla by být modernější evolucí těchto bylinných křišťálových akordů s nádechem kasie, mechu a růže. A i když si nemyslím, že je vůbec špatná, není to něco, co bych chtěla nosit. Byla bych ráda, kdyby zůstala ve střední fázi, kde tóny vetiveru, papyru, manga a kadidla tvoří jeden celek, mlhu mezi mnišstvím a exotikou, která vyvolává představu nějakého katolického kláštera uprostřed džungle nějakého tichomořského ostrova, něco úhledného, čistého a strohého a zároveň erotického, sugestivního.
Bohužel věc mě přestane zajímat, když základní tóny řeknou, že dál už to nejde, vůně se zmírní, ztratí tu příjemnou dřevitou a chutnou svěžest ze začátku a já necítím nic víc než parfém připomínající nějakou něžnou, glazovanou růži smíchanou s vodnatou pryskyřičnou sladkostí, velmi mdlý a nudný.
Dimonnn
Po přečtení nadšených recenzí na tuto vůni na západních zdrojích jsem si ji koupila, jak říkají naši zahraniční přátelé, "masterpies". Víte, až teď jsem si uvědomila, co toto slovo znamená v souvislosti se složením parfému..... V jednu chvíli jsem měla na obou zápěstích (shodou okolností) Atelier Des Ors Cuir Sacre a tento "masterpies". V každém jiném případě bych Cuir Sacre hodnotila velmi vysoko, ale... prostě se to tak stalo... došlo ke srovnání. Sacre letěl do koše.
Mistrovské dílo je něco, co se vůbec nemusí nosit (i když může), je to jako mistrovské dílo černobílého filmu, kde nejsou žádné zvláštní efekty, ale je tam umění, není tam napínavý děj, ale je tam obsah, není tam atraktivita, ale je tam krása..... Nemusíte se na něj dívat na obrazovce chytrého telefonu v metru - stačí si vzít dobrý kostým (v artové verzi je to možné), zavolat lidem, kteří vás zajímají, a jít do kina. Měli byste a můžete z toho mít vědomé potěšení, pokud máte něco vědomého...). Zkrátka, myslím, že chápu, co znamená mistrovské dílo!
bottechia
Před rokem 2016 Timbuktu, miluju tě. V roce 2015 jsem si koupil láhev naslepo jako dárek k narozeninám. Byl to drahý hazard: v té době jsem vyzkoušela několik ženštějších parfémů L'Artisan. Žádný z nich mi úplně nesedl, ale zaujal mě. Na způsobu, jakým tento dům přistupuje k parfémům, bylo něco podmanivého, i když jsem ještě nenašla L'Artisan, který by mi vyhovoval. Věděla jsem, že mám nejraději dřevité a orientální vůně, a navzdory polarizujícím recenzím jsem na základě svědectví anonymních lidí na internetu zaplatila za flakon Timbuktu 100 dolarů v reálných amerických penězích. Byl to nejdražší parfém, jaký jsem si kdy koupila.
Zpočátku jsem si ho nezamilovala. Byl *divný*. Jako nic, co jsem kdy ochutnala. Na hlubokém pryskyřičném základu je něco, co je téměř staromódní. Ačkoli jsem před Timbuktu vyzkoušela poměrně dost niche parfémů, nic tak klasického jsem z niche domu necítila. Zpočátku jsem si myslela, že voní příliš dospěle a příliš mužně, nicméně po několika nošeních jsem se od ní nemohla odtrhnout.
Měla jsem už spoustu "signature vůní", ale Timbuktu před reformulací je *moje* vůně. Není to parfém, který bych nosila. Tento parfém *je* mnou. Hodí se ke mně ve dnech, kdy jsem holka, ve dnech, kdy jsem kluk, a ve všech dnech mezi tím. Sluší mi na jaře, v létě, na podzim i v zimě - a v každém ročním období voní jinak. Na jaře voním jako lvice v říji, která lenoší na teplé skále v savaně. V létě jsem jako kněžka putující po bájném tržišti, vonící kadidlem a starodávným rituálem. Na podzim voním jako kouř z ohně, který hoří v noci na safari, pižmový s vůní něčeho divokého, co číhá ve tmě. V zimě je Timbuktu sváteční, aniž by vonělo vánočně; je to vůně kadidla, které pastýři přinášejí chlapeckému králi.
V úvodu je cítit závan pepře, pryskyřice a suché žluté trávy. Je trochu ostrá, nepříjemná, ale ne nepříjemná. Nejlépe ten pocit dokážu popsat jako "dramatické napětí". Voní to, jako když otevřete dveře do starobylé hrobky. Víte, že v prachu a tmě bude něco čekat, ale nevíte co.
Nedokážu rozeznat květy manga nebo karo-karounde... nezdá se mi, že by se mi objevily na kůži. Nejsem si jistá, jestli bych karo-karounde poznala (myslím, že jsem ji jinde necítila), ale na Timbuktu opravdu není pro můj nos nic gurmánského ani květinového. Kadidlo, myrha a papyrusový kouř jsou nejvýraznějšími tóny na mé chemii. Z nějakého důvodu mi pepřové kuličky vydrží dlouho, asi 3 hodiny. Cítím tu vetiver, ale je to zvláštní, nic jako zelená nebo zemitě zelená vůně, kterou si s vetiverem spojuji. Tohle voní jako pole vetiveru, které nebylo sklizeno před příchodem období sucha. Je to vetiver, který vyschl na pouštním slunci, a také vůně půdy, která se pod ním mění v prach.
Na parfém s tolika těžkými tóny je v povaze Timbuktu něco šumivého. Tato šumivost se "netřpytí" jako aldehyd nebo "nebublá" jako šampaňské. Spíše se mihotá jako přelud, který se nikdy nepřiblíží blíže než k obzoru, nebo jako černé chuchvalce kouře kadidla, které se ztrácejí na nekonečné modré obloze.
Je to nejsilnější vůně L'Artisan, jakou jsem kdy zažila. Verze před rokem 2016 mi na kůži vydrží 10 hodin, i když docela bledne. Ve vlasech a na oblečení vydrží několik dní. Vůně je na první nádech docela velká, ale pak se vůně usadí. První asi 4 hodiny má poloměr pár metrů, pak se usadí blíž k pokožce, jak zasychá. Lidé si toho *všimnou*, ale ne každému se to bude líbit. I když jsem potkala svou nejlepší parfémovou kamarádku, když mi to pochválila. Okamžitě jsem jí dala stříknout pod podmínkou, že mi dá přivonět (na její kůži to bylo mnohem víc dámské!), a tak se zrodilo přátelství.
Upozornila mě, že L'Artisan změnil obal a přeformuloval, ale její nos je mnohem vytříbenější než můj, takže jsem si s tím tehdy příliš hlavu nelámala. Přesto, když mi začala docházet lahvička z roku 2015, pořídila jsem si pro jistotu karafu z nové lahvičky. Jedním stříknutím se mi zlomilo srdce - tohle nebylo Timbuktu.
Po 2016-Timbuktu voní podobně jako ta skutečná, dost blízko na to, abych z toho měla syndrom Pod Person: tohle si říká Timbuktu a trochu to Timbuktu připomíná, ale nemá to stejnou chůzi ani stejný přídech v hlase. Je to podvodník. Tohle Timbuktu je jen přízrak sebe sama. Je to kostra zabalená do starobylého potrhaného pláště, která bloudí pouští a hledá svou ztracenou duši.
L'Artisan Parfumeur, zavraždili jste mistrovské dílo. Teď už vím, jaké to je ztratit milovanou vůni kvůli špatné reformulaci: je to jako truchlit. Dívám se na svůj flakon, který pomalu klesá, a vím, že na světě existuje už jen omezené množství pravého Timbuktu. O to je tato šťáva vzácnější, a proto odkládám nákup součástek na kolo o půl roku, abych mohla investovat do několika lahviček té pravé, lahviček, které mi vydrží co nejdéle. I potom, až všechno dojde a nebude už nic, bude Timbuktu strašit v mých nozdrách až do mé smrti.
Sakra, jsem ráda, že jsem si koupila pár vůní L'Artisan ještě před hromadným přeformulováním. Tohle přeformulování je tak špatné, že truchlím nejen pro Timbuktu, ale i pro vůně L'Artisan, které jsem předtím nestihla poznat: Mechant Loup, Patchouli Patch, Dzing!, Dzongkha atd. Část mého já by moc ráda vyzkoušela i jejich staré složení, ale bojím se, že se chytím další mrtvé vůně a pak budu muset napsat další nekrolog o 1000 slovech za *vůni*.....
pedjalazaro
To se mi líbí.
Ovocný začátek s mangem a nádechem růže.
Ve střední fázi se stává suchou a plnou vůní díky papyru a lehce kouřovou díky kadidlu. Má sladký nádech díky benzoinu a myrhě, s lehkým nádechem vetiveru na konci.
Připadá mi originální a zajímavá. Nekoupila bych si ji, ale musím uznat, že je to odklon od současných konvencí. Papyrus mi připomněl Miyake Intense.
Na jaro a podzim.
Na denní nošení.
Dlouhotrvající výdrž.
Mírná stopa.
gelo999
Timbuktu je vůně moderního pojetí a téměř bez vývoje.
Úvod je lehce ovocný a především kořeněný, trvá jen krátce, protože okamžitě nastupuje zelený a suchý aromatický dotek papyru, papyru, který poznamenává výslednou vůni této vůně, to vše spolu se značnou směsí balzámů, které ji zjemňují, zahřívají a sladí jako myrha a benzoin, spolu s nimi se připojuje vetiveryl-acetát, který se cítí docela integrovaný, ale využívá měkčí a méně zemitý dřevitý aspekt než vetiver Bourbon.
Nakonec se během sušení připojí kadidlo, které vytváří velmi zajímavý jemný kouřový okraj a dává efekt, který přirovnávám k fasetám dubového mechu, na můj vkus nejlepšího z Timbuktu.
Zjistil jsem, že je to dobře udělaná vůně, aniž by byla excelentní, také mi připadá vážná a elegantní, ale zároveň si zachovává lehký rustikální a neformální nádech.
Délka je dobrá, ale projekce by mohla být lepší, přijde mi pro vícesezónní použití.
Hodnocení: 7
Dario40
Je to ušlechtilá a vznešená vůně s temnými a vážnými tóny. Zpočátku se vám možná nebude líbit, protože vás okamžitě zahalí kadidlo a myrha. Po chvíli se radikálně změní a dává to nejlepší z nejlepšího v neuvěřitelné rovnováze mezi pepřem a mangem a fantastickým rámcem pačuli... chybí podle mého názoru zřejmý sladký kontrast, který byl možná přítomen v dřívější verzi parfému. Nikdy jsem ho necítil, ale mnozí tvrdí, že tam byl a že byl změněn.
hab
Duchaufour v jedné ze svých nejlepších podob. Ani nevím, jestli je to chypre, nebo ne. Pro mě je to jedna z nejúžasnějších směsí kadidla a červeného pepře. Je tak komplexně vytvořená, že jsem tomu nemohla uvěřit, když jsem viděla pyramidu. Zřetelně v ní slyším jakési ovocně-citrusové obsazení. Ale mango? No, tak to nezní, tak jak může být slyšet papyrus, ale to bych do něj neřekla. A vetiver je tu tak zvláštní, odchází do pozadí, že mě velmi překvapují hlasy, které ho zařadily na první místo. Podle mě je to vůně o kadidle a pepři. A vznikla v době, kdy se ještě nestala současným mainstreamem pro mnoho niche značek. Možná se zde dá hodit most do minulosti Duchaufoura z Comme des Garcons, protože při studiu ostatních Bertrandových děl neměl až dosud takový rukopis. A v Garçons si vytvořil jen obrys svého stylu a teprve v L`Artisan ho dokázal realizovat. A Timbuktu je základním kamenem jeho kariéry. Myslím, že bude vždy patřit do top 10 nebo dokonce top 5 vůní jeho kariéry. A stále, navzdory popularitě tónů, neexistuje podobná obdoba.
Vůni však lze vyčítat určitou linearitu, příliš se nemění, jen postupně ztrácí lehké tóny a udržuje si konstrukci s klíčovými akcenty až do samého konce. A obvykle má Bertrand 2 výrazné fáze života. Ale když se vrátím k názvu - došlo v poslední době v Timbuktu k velkým změnám :)?
Poměrně vytrvalá, na mně je vnímatelná i 12 hodin po aplikaci, což se nestává u všech parfumérských výtvorů, ať se zdají být na začátku jakkoli hutné.
Мышь-мышь
Je to moje oblíbená příchuť. Když jsem do ní poprvé strčil nos... málem jsem se rozbrečel. Ale vyvinula se u mě nějaká závada. Žádná exotika, žádné asociace s cizími horkými zeměmi. Bydlel jsem na starém předměstí Moskvy, tři minuty od borového lesa, na břehu řeky Moskvy. Asi se mi chce domů... trvale. Ale hlavně, Timbuktu mi voní jako domov - borovicový les, borová kůra mokrá od deště, hustá a trpká borová pryskyřice, podzimní sušený mech.
Je to takhle.