Aromatics Elixir Clinique pro ženy

bylinný
mechový
pačuli
balsamico

Aromatics Elixir podle Clinique je Chypre Floral vůně pro ženy. Aromatics Elixir byl/a uveden/a v roce 1971. "Nosem" za touto vůní je Bernard Chant. Vrchní tóny jsou Heřmánek, Aldehydy, Šalvěj muškátová, Koriandr, Pelargónie, Citronová verbena, Brazilské růžové dřevo a Bergamot; střední tóny jsouKarafiát, Růže, Ylang-Ylang, Kořen orris, Jasmín, Tuberóza a Pomerančový květ ; základní tóny jsou Dubový mech, Pačuli, Kadidlo, Vetiver, Santalové dřevo a Pižmo.

Parfumér

Geranium a pelargonie v parfému

od Matvey Yudov

06/28/24 01:30

esperleon

Celý den jsem hledala motto, které by mi pomohlo mluvit o Aromatickém elixíru od Clinique. Našel jsem jich několik, ale všechna byla tak složitá na rozvíjení, že bych se nakonec ztratil, když by došlo na jejich syntézu, abych je zde mohl prezentovat, vzhledem k omezenému počtu znaků...

Pracujme tedy se základy:

Dnes, v roce 2022, je Aromatický elixír prakticky manifestem, sledem rebelií - olfaktorických, zvykových či ideologických atd.

Jak můžete obhájit fakt, že existují mužské a ženské parfémy, když jste v přítomnosti Aromatics Elixir? Jak lze obhájit "moderní" vůně - já raději používám současné?

Klasický Cyprus par excellence, otevírá se citrusově, jasně, má květinové tělo - typické pro sedmdesátá léta, kdy vznikla, ne pro současnost - a kromě dřevin a spousty dubového mechu i nezbytné pačuli!

Myslím, že nikdo, kdo nebyl vychován na původní receptuře - s alkoholem - Biotônico Fontoura, nemá fyzickou strukturu, aby vydržel tíhu této vůně!

Je v ní napětí, spor mezi špinavým a čistým, který mě okouzluje. Uprostřed tolika "špinavých" květin cítím, jak se pružná růže drží za ruku s aromatickou pelargonií, která mi dává pocítit čistotu.

Ale pak je tu pačuli! Ach, pačuli! Je tak sebevědomé, že je dokonce menší než dubový mech, a pohání základ a velkou část vývoje vůně. Vnímám v něm živočišný, špinavý, lascivní aspekt...

Aromatics Elixir není vůně, kterou bych nosila pořád - ani v nepatrném množství - ale pokaždé, když ji nosím, je to potěšení. Samozřejmě kvůli parfému samotnému, koneckonců je to velkolepá vůně, ale také proto, že umožňuje snáze pochopit vývoj - nebo možná ne-vývoj - parfumerie v průběhu let. Pohled na historii, na plynutí času, z nadhledu je osvobozující!

Pokud máte, ať už jste muž, žena nebo někdo, kdo se neidentifikuje s žádným pohlavím, na tom nezáleží, opravdu rádi parfémy, zkuste se s Aromatics Elixir seznámit! A až se do toho pustíte, dělejte to pomalu, bez předsudků a předpojatosti. Přivítejte ji s otevřenou náručí a otevřenou myslí!

ManfrediGaetano14

Aromatický elixír. Luca Turin napsal nejlepší recenzi tohoto mistrovského díla Bernarda Chanta, jakou jsem kdy četl. Bohužel nemám jeho představivost, a tak jen řeknu, že je to podívaná: aldehydy, jasmín a bílé květinové tóny, pěkné mokré pačuli, civet, rostlinné pižmo a spousta a spousta robustnosti. Líbí se mi žena, která nosí Aromatics Elixir: je silná, odvážná, nezdolná a sebevědomá. Ví, co chce a jak toho dosáhnout. Nic ji neděsí ani neodrazuje. Škoda, že lineární vůně vzaly za své a uvrhly tato mistrovská díla v zapomnění! Když si na ně znovu vzpomenu, vybaví se mi ten nádherný film s Al Pacinem "Parfém ženy". Pro mě vlastně, pokud opravdu existuje dámský parfém, o čemž silně pochybuji, stejně jako o pánských parfémech, je to určitě něco jako Aromatics Elixir. Vynikající trvanlivost, intenzivní projekce. Stále se výborně brání, i když určitě něco ztratila. Vřele ji doporučuji. Zanechám vás se slovy Luca Turina (2008): "Ta věc naplňuje místnost tak sebevědomou přítomností, že je těžké počítat s tím, že Bernard Chant používal stejné vonné materiály jako všichni ostatní. V jeho rukou se vše stává větší a lehčí než život."

alphairone

Aromatický elixír patří k legendárním vůním 20. století: okamžitě rozpoznatelný, hluboce polarizující, ale pro správného člověka zároveň omamný a uzemňující (pokud je to vůbec možné).

Zdá se, že v roce 2020 by k této kráse mohlo tíhnout více mužů, možná proto, že mainstreamové ženy mladší 35 let se děsí všeho, co není sladké, jedlé, lehké a svěží. AE není nic z toho: dává o sobě vědět, ukazuje hloubku, kterou lze jen zřídka najít i v těch nejflozovitějších současných niche vůních, a má vlastnosti, díky nimž se její nositel okamžitě cítí zahalen a utěšen (i když její nadměrná aplikace jde na úkor společnosti nositele). Pro toto mistrovské dílo moderní parfumerie je rozhodující lehká ruka: siláž, projekce a výdrž nakopávají zadek 98 % existujících vůní.

AE patří k mým nejoblíbenějším vůním, takže mi promiňte, že se rozplývám, ale už od úvodních tónů aldehydů, heřmánku a šalvěje muškátové okamžitě poznáte, že vás čeká jízda, ale naštěstí ne krkolomná. Její úvod klame, že by se mohla nosit trochu lehčeji, ale dejte jí asi patnáct minut a květiny, pačuli, dřevo a mech prostě rozkvetou (na takový "rozkvět" Gucci nemá.). Květiny jsou patrné, ale nejsou foukavé ani ženské, jsou spíše narkotické a žluté. Karafiát a růže jsou skutečně nejzřetelnější, ale ylang-ylang je také docela patrný a dodává této fázi AE zralou květinovou kvalitu, která je spíše unisexová než ženská.

Je to však základ, který to vše ukotvuje a díky němuž je tato vůně tak nezapomenutelná. Je charakteristickým znakem AE a pouhý výčet tónů ji neudělá spravedlivou, je třeba ji prostě zažít, abyste ji pochopili. Celek je koneckonců větší než součet jeho částí, a tady je to jen jeho vlastní entita, kde žádný prvek nekřičí nad ostatními. Je to harmonický refrén.

Znovu musím zdůraznit, že to není pro slabé povahy a někomu to může připadat spíš jako "odvaha" a někomu jako horor. Bohužel, čas formuje vkus a bohužel vkus ve vůních se opravdu vydal méně dynamickým a komplexním směrem, o čemž svědčí mnoho návrhářů, kteří nasycují trh mdlými nebo dokonce urážlivými slátaninami obsahujícími předávkování tonkou, ambroxanem a iso e super. Starší návrháři, jako jsou tito, i když přeformulovaní, si mají co vychutnávat, dokud jsou ještě ve výrobě, protože široká veřejnost v dohledné době neprojevuje příliš velký posun zpět k těmto druhům vůní. Snad jen výklenkové publikum nebo ti, kteří jsou do vůní zapálenější, ale obávám se říct, že něco takového jako AE má své dny sečteny. Popadněte lahvičky, dokud můžete. Právě jsem si koupila další (100ml) za drobné v jedné z poboček Lord & Taylor, která tady na severovýchodě končí.

Bože, miluju Aromatic Elixir. Viz také: Aramis 900, jeho lehčí, růžovější sourozenec, který byl uveden na trh pro muže a který je také fenomenální. Bernard Chant = naprostý génius.

10/10

La DameDeNoir

"Existuje určitý druh hudby, tak strašný, že pohltí každého, kdo se k němu přiblíží. Naštěstí jsi k ní ještě nedospěl, protože by ztratila své krásné barvy a po návratu do Paříže by tě nikdo nepoznal."

Gaston Leroux. Fantom opery.

Jsou tu malí lidé. Ne ve smyslu velikosti, ale ve smyslu ducha. Lidé, kteří odmítají jako pouhý brak to, čemu nerozumějí nebo o čem si myslí, že se jich nedotýká, a kteří si mimochodem nenechají ujít příležitost, aby se naváželi do určitých typů lidí (je to legrační, ale jsou lidé, kteří potřebují urážet, aby se cítili důležití; musí vést velmi prázdný život). Staré dámy, zápach z úst, inkontinence a jeho teta z vesnice. Stejně jako ty reklamy na krémy na hemoroidy, inkontinenční vložky, lepidla na zubní protézy... v nichž z nějakého podivného důvodu obvykle vystupují ženy. Misogynie je tak všudypřítomná a pevně zakořeněná, tak normalizovaná, že už ji ani nevidíme.

Ti lidé si myslí, že jsou velcí, ale jsou malí. Vtipné je, že to vidí všichni kromě nich samotných. Po jejich skutcích je poznáte.

Jsou určité parfémy, stejně jako určitá umělecká díla, větší než sám život, která pohltí a zmatou neopatrné, kteří se je odváží zprofanovat.

Med nebyl stvořen pro ústa osla. Ani hudba noci pro ty, kdo poslouchají jen reggaeton.

Dario40

Pokud člověk nemá vhodné předpoklady k tomu, aby se vyjadřoval k historii, je podle mého názoru lepší mlčet.
O absurdních "válkách" různých černochů a narkomanů jsem mlčel, ale o této prostě mlčet nemohu.
Člověk nemůže tak povrchně komentovat kus Našich srdcí... život plyne a věcí, které zůstávají, je málo, mezi parfémy je to podle mého názoru JEDEN z mála...
Bernard Chant (Aromatický elixír), LAUREA HONORIS CAUSA.

FruitDiet

**Z roku 2014**

Jak se člověk dostane od toho, že nějakou vůni prohlásí za svou oblíbenou, za svou životní esenci, léta znepokojivě často vyčerpává velké lahvičky, až k jejímu úplnému očištění a trpkému zavržení? S vůní Last Tango in Paris jsme prožili vášnivý milostný románek, pokud se tomu dá říkat láska. Tohle je příběh mé sadomasochistické posedlosti.

Svůj první flakon Aromatics Elixir jsem si koupila v Sephoře v roce 2008 spolu s prvním flakonem Angel, dalšího parfému opovržení, který se mi od té doby vzdálil přeformulováním. Aromatics si získal mou pozornost, protože mi kamarádka Monica řekla, že voní jako špinavá kočička. Po jednom přičichnutí k testovacímu flakonku, který působil dojmem pačuli a octa, jsem si koupila 100 ml a vzala si je do auta, kde jsem si jich nastříkala hromadu na ruku. Jestli si myslíte, že současná látka je silná, měli byste si přičichnout k tomu, jaká byla dřív. Z lahvičky famózně vystupuje se znepokojivou a návykovou octovou trpkostí, která vám okamžitě znemožní cítit ji nebo cokoli jiného.

Je v ní masivní kyselý, mýdlový květinový akord s jasmínem, růží a všemi obvyklými hráči zkamenělými ve vysoce syntetickém aldehydickém chemickém roztoku, který zabraňuje tomu, aby kdy voněla přirozeně. Chyprový základ voní tak, jak voněly všechny Lauderky od Estee, když měly přístup k dubovému mechu, kolik chtěly, s výrazným suchým, pudrovým "Lauderaide", který procházel všemi od Youth-Dew až po Knowing, ale s výrazným marihuanovým efektem. Aromatics má nádherné, bohaté pačuli, které je jedinou věcí, jež voní přirozeně v tomto parfému, který byl paradoxně uveden na trh, aby oslovil první vlnu hippies, kteří se dožadovali "zelených" produktů.

Estee Lauder vytvořila značku Clinique jako "přírodní" odnož svého kosmetického impéria v 70. letech. Její falešné frankofilské jméno, stejně jako pseudonym, který si Josephine Esther Mentzerová dala, bylo vykouzleno pro pocit evropského půvabu a autority. Zaměstnanci byli nuceni nosit bílé laboratorní pláště v šarádě lékařské vážnosti. Jako reklamy se používaly dokonalé fotografie zátiší od Irvinga Penna, které upevňovaly elegantní minimalismus výrobků. Samotné výrobky byly propagovány pro svou absenci parfemace a vhodnost pro alergiky. Je tedy milou ironií, že Clinique uvedl na trh jako svou vlajkovou loď jeden z nejsilnějších parfémů všech dob, který má pověst parfémů vyvolávajících u citlivých osob těžké alergické reakce.

Aromatika (část názvu "Elixir" byla přidána později) byla uváděna na trh jako raná forma aromaterapie a těžila z módy hippies, kteří si oblíbili oleje s jedním tónem pačuli a pižma. Její první tiskové reklamy byly psychedelické náčrty typu Cher "Half Breed" v osamělém společenství s přírodou podle D. H. Lawrence, což byla estetika populární v 70. letech, která byla použita také pro šampon Clairol Herbal Essence a cigarety Eve. Společnost Aveda, která byla rovněž uvedena na trh v 70. letech a později ji koupil Lauder, oslovovala podobnou demografickou skupinu a je známá svými výrobky s výraznými vůněmi připomínajícími esenciální oleje Aromatics. Brzy poté byla na trh uvedena zředěná doprovodná kolínská voda pro muže Aramis 900. Zákazníci si vždy stěžovali na to, jak je Aromatics, prodávaný pouze v tupě pojmenované, skunkové koncentraci "parfémový sprej", silný, takže prodavači Clinique měli lidem říkat, že je určen k nastříkání a projití, což je metoda, kterou dodnes proklamují flibbertigibety, kteří se bojí, že si jich někdo všimne kvůli jejich vůni.

Můj první skutečný zážitek, kdy jsem Aromatiku skutečně nosila, byl na hodině střihu filmu na komunitní vysoké škole, která se konala v malé počítačové učebně. Použil jsem asi deset sprejů, tak jsem to tehdy dělal. Nebetyčnému profesorovi se uprostřed přednášky udělalo špatně a omluvil se, že půjde na chodbu. Zrodil se Parfém opovržení. Během čtyř nebo pěti let nošení Aromatiky jsem dostala mnoho komplimentů, většinou od těch, kteří měli rádi pačuli, kadidlo a trávu. Po mé první lahvičce nastala velká změna a já začala slýchat poznámky o spreji proti hmyzu. Kvůli snížené přítomnosti dubového mechu nebo nahrazení stromového mechu či co s ním udělali, se nikdy úplně neusadil na kůži, jen byl stále kyselejší a kyselejší.

Říkal jsem si, že je to pořád skvělé, ale popíral jsem to. Také jsem vytrvale popírala, že mě po něm léta tupě bolela hlava, i když jsem ho nosila v nepatrném množství. Monika říkala, že původní šampon Herbal Essence s ohavným koktejlem chemikálií, který se maskoval jako přirozenost rajské zahrady, vám vlasy rozebere na slámu, a mně připadalo, že mi to dělá i Aromatics. Přesto jsem během tolika let spotřebovala čtyři velké lahvičky, dva kelímky tělového krému, jednu tubu tělového mléka, jednu tubu tělového mýdla, jeden tuhý parfém a tři svíčky. Moje sebepojetí bylo hluboce spjato s Aromatikou a její podivností 70. let. Jedním z mých vrcholných úspěchů bylo, když si jeden přítel koupil vlastní lahvičku a nosil ji na lamento i poté, co jsem se s ním rozešla, ke zděšení všech ostatních buzerantů, které potkal.

Pak jsem z toho jednoho dne prostě vyrostla. Tolik let jsem nosila "dámské" parfémy, které odpuzovaly muže, a měla jsem tak schizofrenní identitu vůně, že jsem si řekla, že je čas nosit věci, které by mě mohly udělat přístupnější a nedělaly by mi neurčitě zle. Zredukovala jsem svou sbírku na to nejnutnější a šokující bylo, že jsem si nenechala žádné Laudery, z nichž téměř všechny jsem vlastnila a nosila léta. Také jsem si konečně musela přiznat, že Aromatics byly zničeny reformulací. Stále je to zajímavý parfém a stojí za to si k němu přivonět jako k neporušenějšímu duchu klasické francouzské chypre parfumerie, který je navzdory svému americkému původu stále dostupný v obchodních domech. Se zákazem základních ingrediencí ji však Clinique zdánlivě zefektivnil do konvenčnějšího růžovo-pačuliového akordu z říše Coco Mademoiselle, přičemž zachoval přibližnou octovou trpkost, kterou je Aromatics známá. Stejně jako většina reformulací, i tato vůně si jen odmítá pohodlně sednout na kůži kvůli slabým základním tónům.

Aromatics vždy oslovovala ženy, které jsou trochu mimo, trochu jiné, trochu zvrhlé: učitelky umění, učitelky francouzštiny, hippies. Ve svých uživatelkách vzbuzuje dogmatickou loajalitu podobně jako Angel, a když potkáte další milovnici Aromatics, je to jako setkání s další členkou vašeho tajného sabatu. Okamžitě o sobě víte víc než mnozí lidé, kteří se znají celý život.

My s Aromatikou jsme se však jeden o druhém dozvěděli temné věci, dokud to trvalo. Vlezli jsme si přímo do zadku smrti. Ke konci mě chtěla zabít. Chtěla mě zastřelit, tvrdit, že to byla sebeobrana, a říct, že jsem ji znásilnil, ale já jsem jí utekl. Minul jsem ji na ulici, ale chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, kdo to je.

Huckleberry

Koncem 80. let jsem si ho nastříkal a myslel jsem si, že je to ta nejodpornější věc, která kdy tuto planetu navštívila. O 30 let později jsem měl chuť to zkusit znovu.

Tak jsem se vydala do Macy's, abych to otestovala, a nikde to není, Pouze 4 lahvičky Happy a to Happy Little Sisters na testování. Ptám se SA u pultu Clinique, kde je zbytek testerů? Calyx? Balení? Řekla, že jsou sezónní a víc jich teď nemáme. Pak jsem se zeptala na "tajnou" otázku....any Aromatics Elixer? Tvář jí zbělela a nervózně přinesla ze skříně tester. Podala mi ho jako štěně, které má dostat vynadáno. Řekla jsem, ať se nebojí, že budu hodná, a požádala jsem o vatový tampon. Vzala jsem zmíněný vatový tampon a tu zlatou lahvičku naplam do oddělení oděvů a nastříkala na tampon 1 sprej. Otřela jsem trysku, namazala si kuličku na zápěstí a vrátila lahvičku SA. Skoro se rozplakala úlevou a řekla: "Moc vám děkuju, že jste s tím byla slušná." Přičichla jsem si k zápěstí a řekla: Dobrý bože, tahle věc smrdí stejně jako vzpomínka. Zeptal jsem se, kolik stojí tahle jaderná hlavice? Vytáhla tříuncovou lahvičku a řekla mi. Podíval jsem se na tu lahvičku a pomyslel si, že s takovou velikostí bys mohl vyhladit celou čtvrť.

Takže teď mám na zápěstí tenhle 1 flakónek čarodějnického dechu smrti, ale jdu si po svých a strkám si ruce do kapes kabátu.

Asi po dvaceti minutách ucítím omamnou vůni linoucí se z kapsy a říkám si... to snad ne. Přičichnu si k zápěstí. Může to být ono? Bylo to tak. Proměnila se v takovou teplou/suchou/sladkou/hořkou nádheru, kterou ani nedokážu popsat. Jako by matka příroda právě stvořila svět v mé kapse. Tenhle parfém je přímo drsňácký.

Hádejte, kdo vlastní tříuncovou lahvičku?

Shiva

Ė a Darksider, tajemství, rukopis, lektvar, magie pro oči, které hledají věčnou tmu. Okouzlený tak jemně několika květy.

Pro chvíle, kdy duše je stará, ale nestárne. Hledá to, co nikdo jiný nemá, ne takhle...

Alchymistická formule dřevitých stínů, vystupujících z hlubin, znějících téměř hluše ve svých tónech, které vibrují na frekvencích, jež mají víc než formu, mají tělo.

Má tvé tělo.
Dovnitř vůně vstupuje, vstupuje do duše a zůstává.

Hustá, silná.

Není pro každou ženu či muže.

Není módní.
Není aktuální, jen se skrývá v tajemstvích.
Promlouvá v tajemstvích, vypráví tajemství.

Je to elixír.
Je to pravda.

Shiva Tantrika
Více informací naleznete na YouTube Shiva Scents

Kikakrepski

Elixir Aromatics od Clinique už byl parfémem mého života, tím, který se proměnil v I'm with you. Ten, od kterého jsem se nikdy úplně nezdržela od chvíle, kdy jsem se s ním před třemi desetiletími poprvé setkala. V této dokonalé recenzi mě mistr Chandler Burr přiměl uvědomit si důvod mé závislosti na tomto elixíru...
PARFÉM CLINIQUE STARÝ VÍCE NEŽ 40 LET PŘEKONÁVÁ VĚTŠINU NOVINEK NA TRHU
Historický kontext je snad nejsložitějším a nejúpornějším problémem při jakékoli kritice. V jaké době a pod vlivem jaké estetiky byl konkrétní předmět vytvořen? Jak jej můžeme kritizovat, když byl navržen pro lidi, jejichž vnímavost se liší od té naší? Je úspěšný proto, že s námi vede dialog dnes, nebo proto, že s nimi vedl dialog v minulosti?
Klasické parfémy čelí takovému dilematu. Důkaz 1: předválečné Guerlainy. Pokud jsou klasické vůně - abychom použili termín z oboru - "přeorchestrovány" (aktualizovány tak, aby odpovídaly současnému čichovému stylu, a tím se v roce 2016 více prodávaly), pak na ně zapomeňte. Tyto vůně jsou ekvivalentem Beethovenových sonát přetvořených jako mash-up [technika, která kombinuje prvky dvou různých písní, aby vytvořila třetí] produkovaný Jay Z. Což není problém, protože se líbí mladším lidem a nakonec se prodávají, ale už to není Beethoven.
Na druhou stranu při míře věrnosti jejich původním verzím z 19. nebo 20. století, kterou tyto vůně nesou, vystupuje do popředí problém historického kontextu. Řekněme, že je dnes používáme tak, jak se používaly v minulosti, a vezměme si jako příklad vůni Aromatics Elixir od Clinique.
Lauder, který značku Clinique vytvořil a vlastní (Evelyn Lauder mi při jedné příležitosti vyprávěla, že se svým manželem Leonardem projížděla malým městem ve Francii, když uviděla nápis na lékárně "Clinique", a zaměření a tvar značky se jí okamžitě vybavily), uvedl na trh Aromatics Elixir v roce 1971. Pro představu: Diorella pochází z roku 1972, Opium z roku 1977 a Beautiful z roku 1985. Vůně měla kreativní vedení od spoluzakladatelky Clinique Carol Phillips a byla vytvořena legendárním parfumérem IFF Bernardem Chantem.
Nikdy se mi nelíbila. Z flakonu na mě mluvila francouzsky - hlasitě a se slavnostní formálností. V té době se ještě otevřeně používaly živočišné vůně - třeba vůně chlupatého podpaží, považovaná za ženskou - vezměte si například Miss Dior z roku 1947, kterou dnes považuji za nemožnou. Nastříkejte trochu Aromatics Elixir a jeho květinový charakter není takový, jaký bychom dnes poznali, jasmín je nesmírně nápadný, stejně jako tělová vůně, a růže se utápí v šalvěji a dubovém mechu. Svěžest vetiveru a verbeny se nakonec bezvýhradně podřídila obskurní směsi. Stačí jen trochu přetáhnout a rázem se vrátíte do dob svých babiček.
Pak chvíli počkejte a něco se stane. Loni v létě jsem byla v Isham Parku v New Yorku, když jsem ucítila mimořádně svůdný parfém. Byla to nádhera. Byl na hony vzdálený neonovým, popovým a sladkým tropům, které jsou v současnosti v módě, stejně jako citrusové svěžesti nebo oceánské anorexii 90. let. Byla květinová, růžová a jasmínová, s nádechem nádherného zestárlého dřeva, těžká a plná hmoty - naprosto celistvá, se stíny, světly a černými tečkami. Sledovala jsem vůni asi 70 metrů a nakonec jsem narazila na ženu kolem padesátky, která se na mě skepticky podívala, když jsem se jí zeptala, co má na sobě. "Aromatický elixír," řekla.
- Kdy jste ji předala dál?
- Před necelou hodinou.
Byla dokonalá: odborně zkonstruovaná, hlubší a vybroušenější než 90 procent verzí 21. století. Soudě podle samotné první hodiny, dal bych jí v dnešním kontextu dvě lahve. Ale hodnotit ho poté, co vyleze z láhve, přijde do styku se vzduchem a nechá rozptýlit své stíny, tedy když začne skutečně pracovat, musí si zasloužit pět.

MellyHelly

Aromatics Elixir je parfém, který jsem se naučila oceňovat příliš pozdě, protože v té době už byl pravý dubový mech (který je také zodpovědný za údajné aromaterapeutické účinky) odstraněn kvůli omezením IFRA a navzdory svým fanouškům. O skutečném živočišném pižmu mám pochybnosti, že ho vůbec kdy obsahoval.
V evropských parfumeriích najdete pouze lahvičky Made in Switzerland.
Je to kultovní parfém Clinique, velmi známý v USA a hodně používaný i u nás.
Mám velmi malý vintage flakonek, který je mi drahý.
Před lety jsem ji opravdu nemohla vystát. Na můj tehdejší vkus byla příliš hořká nebo bych řekla až příliš chypre, důsledně jsem se jí vyhýbala (to jsem ale blbá!).
Není to ani parfém, který by mě zaujal.
Pak se mi stalo, že jsem k ní přičichla několika dámám na ulici nebo v klubech. Téměř žádná z nich nebyla žena mladší 40. Všechny byly elegantní a měly kolem sebe takovou zvláštní, hřejivou vůni.
Pokaždé jsem se ptal, co to je, a ony mi odpovídaly: Aromatický elixír!
Jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát! Dobře, zkusím to po letech znovu a..... bum! zázrak! Miluju ho!
Je to krásná silná směs koření, bílých květin a chyprových akordů. Fantastická!
Potřebuje trochu času, aby se na kůži co nejlépe rozvinula. Není to jeden z těch posledních parfémů s okamžitým účinkem a malým vývojem.
Ve skutečnosti je ve svém sušení nejlepší.
Pravda, připomíná Genny, ale tu pravou v trojúhelníkovém flakonu, ne tu lacinou slátaninu, co se prodává teď.

arzacu

Myslím, že tento parfém není vhodný pro začátečníky nebo pro ty, kteří jsou zvyklí na generické vůně, které dnes na trhu převládají.

Je to bylinná/zelená bomba s intenzivním základem z kadidla a pačuli. Její dubová nóta je v celé vůni nejdominantnější, zpočátku působí velmi tvrdě a chladně, suchě... velmi koncentrovaně, skoro jako vůně inkoustu do pera, opravdu čistý dubový mech, který se pak ve směsi s citronovou verbínou a heřmánkovou (heřmánkovou) nótou stává přátelštějším, skoro jako teplý bylinkový čaj... V sušení je dubový mech stále velmi přítomný, ale nyní je objatý pačuli a kouřovým tónem kadidla, které mu dodává tajemný a poněkud bohémský charakter... velmi hippie a přírodní, ale ne proto jemný, naopak; velmi vtíravý a pronikavý.

Parfém, s nímž je třeba mít trpělivost... jeho struktura je dokonale fasetovaná a odhaluje jeden po druhém tóny jeho úžasné kompozice...

V létě je slunečná, v zimě teplejší a s tou aureolou aromatického kouře, není snadné ji nosit, že ano (pokud nemáte rádi silné vůně) její trvání je impozantní, asi osm až deset hodin, přičemž velmi silně se probouzí prvních 5 hodin, takže by se měla nanášet opatrně, stačí dva střiky a opravdu se cítí...

Rozhodně je to podle mě mistrovské dílo od Clinique... naprosto reprezentativní pro dobu svého vzniku, silná, bylinná a ze začátku trochu svíravá...

Nálev z léčivých, uklidňujících, přírodních, téměř narkotických bylin, no, to je tenhle zázrak.

Abadesa

Máte rádi heřmánek? Heřmánek potřený mechem? Orámovaný pronikavě štiplavým koriandrem? Neumíte si to představit? Tohle je Aromatický elixír.
Velmi dlouho jsem si značku Clinique spojovala výhradně s třístupňovým systémem péče o pleť obličeje. Vyzkoušela jsem ho kdysi dávno, ale už si ani nepamatuji, jakého výsledku jsem nakonec dosáhla, a je to jedno.
Pak jsem se dozvěděla, že firma má i parfémy. Několik let mě uchvacoval Clinique Happy pro muže, koncentrovaná pomerančová bezstarostnost v oranžově zbarveném flakonku. Miloval jsem jen její vůni, ne nutně ze sebe, dokonce ani ne nutně ze své kůže. Nekomplikovaní sluneční zajíčci.
A pak jsem potkala Aromatix.
Víte, pokud se bojíte vody, můžete oceán považovat za nebezpečný. A i když se nebojíte, pořád se můžete bát. Můžete se bát prostoru bez vzduchu, vroucí sopky, tajfunu, ale roviny rovné jako stůl, na které tiše ševelí trávy, čeho se bát? Jen květiny, jen tráva, jen vítr. Všechno je prosté.
Chci zavřít oči, roztáhnout ruce a vdechovat víc slunečního tepla, stínů mraků a trávy. Ztratit pojem o čase, vdechovat voňavou ozvěnu země, kořenů, košťálů a skromných květů. Usmívat se na svět, jak je krásné být TAK prostý!
Ale v určitém okamžiku najednou kolem vás není nic než velmi vzdálený obzor, velmi vysoká obloha, velmi hustý pach, který se kolem vás stáčí v těsné spirále, takže se nemůžete nadechnout... A v tu chvíli dostanete strach, protože tenhle plochý neuspěchaný prostor se o vás nestará - jestli vstřebáte všechen ten nemilosrdný luxus, který se na vás vylije, jestli se utopíte, jestli je to jedno? Jsi tak malý a svět je obrovský a je mu jedno, zda tě přijme za svou součást, zda tě rozdrtí nesmírností, zda tě odmění realizací.....
Aromatix je skvělý. A to mluví za vše.

La Dochk@

A já jsem tady, abych zazpívala Ódu na mou oblíbenou vůni, která mě co nejvíce přibližuje představě, jak voněl Eden. A i když je to samozřejmě jen nesmělá verze oné nezapomenutelné ztracené vůně, je to verze, která vzbuzuje radost z toho, že člověku byla, díky Bohu, dána šťastná příležitost tvořit krásné věci.
Aromatický elixír je pozoruhodný svou přirozeností, jistou přirozeností, které si všimlo mnoho uznávaných komentátorů. Je to prostě svátek! Úžasná směs bylin, harmonická (harmonie má uklidňující vlastnost) a zároveň ohromující, vyrážející dech (neboli dýně). Pro mě super univerzální a na mě - super odolná!!! Dobrá za každého počasí a okolností, přestože je to chypre, i když je nosím hlavně když je teplo. A navíc je to kadidlo pro ostatní - ženy prostě krtčí z touhy si k ní přivonět, což otevřeně přiznávají. Neznám názor mužů, ale řeči o sexualitě (asexualitě) vůní jsou příliš přehnané. Vůně je pouze doplňkem image její nositelky a je vždy druhotná. Primární je vždy nositel, ten přebírá plnou odpovědnost za svádění. Neměli byste si však příliš lámat hlavu s tím, "zda mi tato vůně sluší, nebo nesluší", pokud se v ní cítíte dobře. Právě proto je Aromatics Elixir úžasný, umožňuje vám příliš se nestarat o svůj vzhled, protože tato vůně je navržena tak, aby odhalila něco víc - váš vnitřní svět! A protože naše duše je v ideálním případě vždy mladá, vztahuje se na ni pojem modernosti? Aromatický elixír je také nadčasový.

Mediterranean

Tento parfém je čichová bomba. Je rozpoznatelný na míle daleko. Je velmi výrazná a osobní.
V zimě vás obklopí jako deka. Musíte ho používat opatrně, s rozprašovačem si vystačíte. Je to vůně ženy, která ví, kam jde a co chce. Je odvážná a nebojácná, má ráda dobrodružství, je ochranitelská a dominantní a má koule na celý život. Scarlet O Hara by ji milovala. Musíte mít správný přístup, abyste ji unesli. A umět patřičně pozvednout obočí, když se na vás někdo vedle vás dívá s vytržením. Beze strachu a se silou. Ne pro mrtvé komáry.

Saintkitty

"Je dobře, že v tomto světě
jsou kouzelné noci,
"Odměřené vrzání vysokých borovic,
"Vůně kmínu a heřmánku
A měsíc..."

Aromatický elixír je lektvar kouzelnice, která žije v lesním houští. Uvařila ho za měsíční letní noci z kořenů, květů a bylin. A příští den na trhu ho prodá nějaké dívce ve městě, ne, ne proto, aby se zamilovala do nedostupného krasavce nebo aby jí přivedl zpět manžela, který se zatoulal, ale aby jí dal příležitost najít klid a harmonii se sebou samou. Proto čarodějka svýma uzoučkýma, senilníma rukama pročesává zemi a hledá ceněnou bylinu, která by tento lektvar učinila právě takovým.