Isabelle DoyenHodnocení parfému 4.03 z 5 s 1,349 hlasy
Nuit de Bakélite podle Naomi Goodsir je Floral Green vůně pro ženy a muže. Nuit de Bakélite byl/a uveden/a v roce 2017. "Nosem" za touto vůní je Isabelle Doyen. Vrchní tóny jsou Galbanum, Rajčatový list, Andělika a Fialkový list; střední tóny jsouTuberóza, Ylang-Ylang, Orris, Semena mrkve, Karo Karounde a Kardamom ; základní tóny jsou Pelyněk, Kůže, Styrax, Tabák, Guajakové dřevo a Labdanum.
NEJLEPŠÍ PARFÉMY, LÉTO 2024: Sonic Silver flâner & Tubéreuse Astrale Maison Crivelli
od Igor Masyukov, Yi Shang (怡 商)
Crème de la Crème: L'Interdit Tubéreuse Noire Limited Edition od Givenchy
od Anastasia Privalova
matteo_fumagalli
Tuto značku a její neuvěřitelné vůně si stále více zamilovávám.
Bois d'ascèse a Corpus Equus jsem si zamilovala natolik, že jsem je koupila v páru jako podlý vánoční dárek, a nyní mé objevování celé kolekce pokračuje.
Nuit de Bakelite je nejznámější z celého výběru a stále mě překvapuje, že Goodsirovy parfémy jsou popisovány jako "těžké, nemožné k nošení".
Možná je to jen mnou, ale pro mě jsou skutečným čichovým orgasmem. Konečně niche vůně, které jsou riskantní, ale zároveň dokonale nositelné, tajemné a elegantní.
Nuit de Bakelite není v mé top 3 pro maison, ale je nepochybně skvostná.
Zelená a živočišná vůně, ledová a mimozemská.
Rostlinný úvod s kovovou příchutí je překvapivý. Odtud následuje nepředvídatelný vývoj plný zvratů: parfém místy získává téměř medové nuance, jindy se stává léčivým, jindy se vynořuje kůže a stává se hlubokým a temným.
Krásná.
Nutná úprava: je to zatraceně mistrovské dílo. Tečka.

missxchief
Nostalgické. Tajemný. Melancholický. Je to retro nové vlny. Je to středověká bažina. Je to postapokalyptická intergalaktická nukleární pustina. Je to všední nákupní centrum z 80. let. Je to teplý plast rozbitého androida, z něhož vytéká ropa a který leží na neonově zeleném poli. Je to zeleninový chips v mé ledničce. Je to divné, a přesto povědomé... jako vzpomínka z minulého života. Někdo se tu zmínil o roztřesených záběrech z videokamery ze šťastnějších časů? ano, to je ono. Závislost na téhle zvláštní vůni, 10/10.
lalahey
Je to, jako by se boršč potíral tajícím dehtem. Zlá příroda opuštěného jaderného města v Japonsku nebo Rusku. A tenhle smrad vůbec nepřestane, je mu jedno, jestli ho smyjete nebo ne, jestli ho vyperete nebo ne - teď je tady a basta, smiřte se s tím, člověče. Na cokoliv po něm sáhneš, všude bude radioaktivní lesní pás.
ManfrediGaetano14
Nuit de Bakélite. Suchá, štiplavá, chladná vůně hrobového mrazu. Cítím hlavně pižmo, něco jako pačuli a kožený podpis, který prochází všemi vůněmi této značky. Výkon určitě dobrý, ale průměrný. Je to velmi rafinovaná vůně a nechce umět křičet. A to je dobře, protože ne vždy můžeme nosit Castoreo a Cisto Labdano desítky hodin. Výborná. Opravdu jsem zůstala beze slov nad velkou originalitou vůně. Málokdy jsem cítila tak jedinečné vůně. Zařadila jsem ji vedle Ganymeda od Marca-Antoina Barroise. Naomi Goodsir je skutečně značka, kterou je třeba vzít v úvahu i pro hlubší prozkoumání světa parfémů.
lovetribe
jeden z nejkrásnějších a nejpodivnějších výtvorů, jaké kdy byly stvořeny.
než abych se zabýval tóny, rád bych popsal to, co vyzařuje jako pocity...
jistě je to vůně bakelitu. Plast ze sedmdesátých let.
ale možná je to vůně, kterou cítili v Černobylu při výbuchu reaktoru, ale také vůně ženy 80. let, ale také vůně hřbitova s čerstvými květinami, které tam byly nedávno položeny.
Stojatá voda, samota v noci.
Fascinace a odpor.
nenávist a láska.
Je mi jedno, jestli je zelená nebo chutná jako tuberóza... přitahuje mě. odpuzuje mě. ach jo... Poslouchám píseň Moby, zatímco ji stříkám, běhá mi mráz po zádech. bude moje. za každou cenu.
Zblízka vypadá jako plast.
Z dálky je to všechno a opak všeho.
Je součástí rodiny fathom v.
bezpochyby.
10/10
mistrovské dílo.
Zelené mandle, jasmín, hořké tóny, ylan ylan, karounde, kardamon.
Nesladká zelená tuberóza. Miluji ho se vším všudy.
loor89
Svěží, zelená a minerální, téměř ostrá. Zelená je kyselá a elektrická, jako stonky jetele, tuberóza je chladná a plastická, téměř neměnná, tvrdá, přesně jako bakelit. Hmatatelná svěžest je jako severní vítr uprostřed února, jste jí zahlceni, drtí vás a téměř vás nenechá vydechnout. Pak přichází kůže doprovázená slabou a vzdálenou zářivou sladkostí, zvláště v sušení po mnoha hodinách se na mé kůži vynoří tento jasmínový tón, místy živočišný, místy mýdlový, s nádechem ylang-ylang, který je jedinečným potěšením. Milovat a mít za každou cenu!
Vůně noční a tajemná, ale také univerzální, může to být vůně nejvzácnějšího a nejluxusnějšího mýdla na ruce, ale také vůně vzdálené planety na opačném okraji vesmíru vzdálené miliardy světelných let, a opět vůně Dostojevského Bílých nocí, záblesk světla v nejtemnějších stínech, osvobozující výkřik po tichu; obláčky ledového dechu po běhu.
jæ
Nuit de Bakélite mě rozesmívá. Ne proto, že by to byla nějak zvlášť veselá vůně, ale protože je zatraceně skvělá. Bakelit byl raná forma plastu (myslím, že první), která dosáhla vrcholu popularity v první polovině dvacátého století. Pokud jste se s ním někdy setkali - a pravděpodobně ano, ať už vědomě, nebo ne - víte, že má charakteristický vzhled a omak (hladký a křehký) a také jedinečnou vůni: něco syntetického a teplého, téměř sladkého; rozhodně je to na hony vzdálené sofistikovanějším, neosobním plastům, které známe dnes. Právě tento tón dělá z NdB tak chytrou vůni, vintage i postmoderní. Upřímně řečeno, trochu mě zarazilo složení: Určitě cítím anděliku a chuchvalce tuberózy, zelené tóny a kůži také a mrkvová semínka zmíněná v pyramidě not. Nerozumím však tomu, jak se spojují dohromady, aby vytvořily to, co ostatní pronikavě označili jako "umělé květinové" akordy.
Název je dokonalý: nastříkám si ji a přenesu se do poválečné Ameriky. Jsem jako postava Julianne Mooreové ve filmu Hodiny nebo možná Betty Draperová z Mad Men. Když jsou děti v posteli a manžel v opilosti na gauči, vychutnávám si jedinou klidnou chvilku dne. Uvolním se a nechám se podpírat ztuhlou kuchyňskou židlí. Všechna světla, kromě toho nad koutem, kde sedím, jsou zhasnutá a společnost mi dělá jen hučení lednice. Na vzdálenost jedné ruky stojí popelník plný nedopalků a kytice umírajících bílých květin, které jako by se na mě obviňujícím způsobem dívaly. Povzdechnu si a všechno se mi vybaví najednou: květiny, zemitý popel, skříňka s kořením o pár metrů dál, ale především bakelit. Je všude. V mnoha ohledech jsem to já: lesklý, ale průsvitný, nový, ale nadčasový, odolný proti poškrábání, ale bezprostředně rozbitný.
Nevím, pro jakou příležitost se Nuit de Bakélite hodí nejlépe, ale vím, že je to jedna z nejumělečtějších vůní, které jsem měla tu čest vlastnit. Je vhodná pro všechny roční období, pro všechny pohlaví a hodí se na den i noc. Berte s rezervou a s nápojem dle vlastního výběru.
EDITACE 27. PROSINCE 2020: Právě mě napadlo, že je to také pocta nebo riff na Nuit de Cellophane od Serge Lutense, vůni, kterou jsem objevila a ochutnala teprve nedávno. Stejně jako Nuit de Bakélite využívá chytré květinové a bylinné akordy, které do kompozice začleňují sladký plastický nádech. NdC mi přišla jemnější, ale také mnohem méně zajímavá a sugestivní než NdB.
olito
Není pochyb o tom, že je to mistrovské dílo.
První 2-3 hodiny jsou fantastické trpké hořké zelené, zubaté, střechovité. Z láhve vyletí jako drak. Myšlenka na její koupi byla okamžitá. Ale rozhodl jsem se, že ji budu nosit jeden den, stále není levná.
Po zklidnění a naplnění se všude kolem přechází zeleň do toho, co by zřejmě mělo představovat tuberózu. A pak, jak říká Žvaněcký: "Ne, já znám tuberózu!". A bohužel není.
Přinejmenším na mé kůži je to jakási bělokvětá generika. Z flíčku to nebylo skoro vůbec slyšet, ale na mé kůži se to zatraceně rozjelo. Je to tak jemné, kdyby jen to. A na půl dne mi to vyrazilo dech. Nebo to možná udělal ten ylang-ylang? S ylang-ylangem si nevím rady.
Každopádně to absolutně nebylo ono.
Pak tam byl mimořádně krásný koženo-vinylový základ. Pudrový. Ale květiny byly stále vidět skrz.
Práce je to vynikající, průlomová, mimořádná.4 Ale musíte ji vyzkoušet na kůži. A ještě lepší je pořídit si formu. Bohužel se mi žádnou nepodařilo sehnat. Bylo by zajímavé studovat tento parfémovaný Hard rock v různých podmínkách.
P.S. Už jsou to tři roky... Nemohl jsem na to zapomenout a náhodou jsem sehnal formu. Okamžitě jsem z té neskutečně jedovaté zelené zase "vyplaval", ale dalo se to předvídat, ale pak jsem začal s obavami čekat na tu samotnou bílo-kytnoucí odpornost .....
No, jestli bylo v ten den, kdy jsem to měla na sobě, velké horko, nebo je to tím rozlitím, to nevím. Teď jsem připravená to vrátit. Omlouvám se. Asi po třech nebo čtyřech hodinách se zeleň rozestoupila a byla tam! Byla tam tuberóza, krásná tuberóza. Je bílá, krémová a vinylová a do večera splynula s koženým základem. Není tu žádná bíle kvetoucí generika! Hurá, celý den jsem si ji užívala.
Nemohla jsem uvěřit svému štěstí a druhý den jsem si ji zopakovala. Všechno se to spojilo dohromady. Tohle je král zelených vůní, vůbec moje armáda zelených vůní takového krále potřebuje! Sice ho budu na veřejnost vytahovat jen zřídka, ale bude můj! Takové mistrovské dílo prostě není možné nemít.
Naxitrall
Nebezpečná tuberóza.
Skutečně specializované značky bych asi spočítala na prstech obou rukou. A Naomi Goodsir mezi ně nepochybně patří.
Je to vesmír ve vesmíru a já bych ráda měla ve své sbírce každou její vůni. To v plné míře platí i o novém mistrovském díle Nuit de Bakélite.
Je to pro mě ta nejnečekanější a nejvítanější tuberóza. Zcela jiný pohled na tuto úžasnou květinu. Žádná referenční tuberóza z Fracas, žádná "dřevitá" tuberóza z Cedre, žádná zlá noční dívka z Narcotic Venus a už vůbec ne chlípná tuberóza s otevřenou vagínou z Mad et Len nebo Lancome.
Nuit de Bakélite je Naomi sama. Je to temně zelená vůně lesa plná šumění a záblesků nebezpečí.
Pokud hledáte květinu, možná ji nenajdete v průsvitných houštinách galbanů a pelyňků, klouzajících po ostrých kamenech a zamotávajících se do mnoha kořenů hříšných rostlin.
Pokud však vytrváte a neotočíte se, odměnou vám bude nejsilnější akord naprosto divoké, bouřlivě zvířecí tuberózy, hypnotický a okamžitě pohlcující rostlinně-květinový vrstevnatý proud.
Upřímně řečeno, tento pocit mohu přirovnat k účinku dobrého anglického popperu. Když vám začne hořet obličej, rozostří se vám zrak a srdce vám do hlavy vypustí vlny horké krve.
Je tento velkorysý "dar" od Naomi dlouhodobý? Ach ano! Tak moc, že mě po odchodu z obchodu a nasednutí do auta naštvaně vyhodila s příkazem, abych se hodinu nebo dvě proháněl po větrném městě, protože "podívejte, to je nehorázné, myslím, že mi dokonce stoupá krevní tlak".....
Zdálo se mi o minerální tuberóze, ne sladké, ne vulgární, jak ji parfuméři z legrace předhazují. Chtěla jsem tuberózu zlomenou, ale nepoddajnou, zakořeněnou ve vlhké zemi a lačně z ní pijící jedovatou vodu, zlou a věrnou.
Teď sním o Nuit de Bakélite. Sním a bojím se.
Odvážný chlapík, bojím se, že se nedokážu vyrovnat síle, kterou mi tato vůně, jedinečná v každém ohledu, odhalila.....
O několik hodin později.
Stále je to, jeden z nejkrásnějších parfémů, které jsem letos slyšela.
Základ připomínající jak Duro, tak některé bylinně-kožené vůně Annick Goutal. Teď je to křída štědře nasypaná na sušené a namočené kapky nalámané mízy květů na kožené desce stolu. A je stále, křehká a silná zároveň, děsivě krásná.
Sakra, jako šílenec nemůžu přestat lovit asociace a snažit se je seřadit do nějakého zdání souvislého vyprávění. Ne, je to marné.
Uvidíte sami, až si přiložíte zápěstí k obličeji...
____________________
HUDBA: JARBOE "Lavender girl"