Hodnocení parfému 3.91 z 5 s 85 hlasy
Scuro podle Bois 1920 je vůně pro ženy a muže. Scuro byl/a uveden/a v roce 2023. Vrchní tóny jsou Kadidlo, Elimi, Černý pepř, Bergamot a Grapefruit; střední tóny jsouSečuánský pepř, Kardamom a Jasmín ; základní tóny jsou Guajakové dřevo, Vanilka, Kašmírové dřevo, Jantar (ambra) a Pižmo.
Eugenio
Marinované podle klasického sovětského receptu (s paprikou, kořením, jakýmkoli kořením, které se našlo ve skříni), poté uzené na neméně klasickém grilu na dřevěné uhlí pomocí špejlí do polopečení..... oranžová. Úžasná věc, zdálo by se, jaká zvrácenost? Když jsem však zavětřil nějaký trik, vygooglil jsem si spojení affumicato all'arancia (uzený pomeranč) a ukázalo se, že nejde o nic překvapivého, ale o v Itálii zcela běžnou pochoutku. Steak z uzeného pomeranče položený na cedrové, lehce nalakované míse, ozdobený lžičkou černého pepře a kardamonové marmelády. Z nápojů poblíž sklenice jablečného džusu s deštníčkem a vanilkovou trubičkou.
S něčím podobným jsem se setkal v Oud & Spice od Acqua di Parma. Ale na rozdíl od Scura je tam stejný marinovaný kebab, ale z našeho domácího masa, žádné úchylky :) A taky je to tu skvělé. Scuro (italsky "temný") je výrobcem situován jako meditativní, ponurý a mystický. No nevím. Italové mají asi mnohem nižší práh ponurosti. Pro mě je to docela pozitivní citrusově-kouřové kadidlo.
Děkuji značce BOIS 1920 za emoce, už dlouho jsem je.... neměl.
10/10
Oleksandra
Tma... Ale je to tma jako noc před svítáním, jako den, který se má probudit a zahřát slunečními paprsky. Hořké citrusy jsou zakouřené jemným kadidlem a v základu se objevuje pryskyřičná dřevitá vanilka. Vůně je suchá, teplá, hluboká, introvertní. Směrem se podobá Karmě, ale ne chyprové, nýbrž aromatické skupině. Mohla by vonět jako obchod s esoterickými potřebami nebo jako člověk, který si zapálil vonnou tyčinku a prošel se po cestě do hor lesními houštinami.
obZen
Bomba kadidla, elemi a pepře, ke které jsem přičichla úplnou náhodou, když jsem v parfumerii hledala něco jiného, a která mě okamžitě tak nadchla, že jsem si vyžádala sprej na ruce.
Nikdy mě kadidlo jako hlavní postava vůně nezajímalo, protože už vlastním několik parfémů, kde je tato nóta přítomna jako doprovod, a vždy jsem ji dokázala vnímat a ocenit jako takovou, přesvědčená, že mi bude stačit.
Scuro mě však přimělo změnit názor. Je to něco úplně jiného.
Ačkoli je to vůně, která mému nosu připadá poměrně jednoduchá (opakuji, že cítím jen ty tři tóny, o kterých jsem se zmínila dříve, a vanilku na suchu), voní absurdně, kvalitně a intenzivně. Podle mého názoru krásná a zároveň velmi univerzální.
Vzhledem i k délce trvání 6 hodin s obrovskou projekcí je právem na wishlistu, i když v tuto chvíli trochu váhám: na jednu stranu nechci, aby to byl jen humbuk; na druhou stranu 250€ za 100ml mi přijde upřímně trochu moc, stejně jako 85€ za 18ml (wtf? poprvé vidím tento formát, padesátka bohužel neexistuje), takové ceny jsem za tyto ingredience nečekala.
Celkově vzato, nejsem odborník na tento žánr, takže mi přijde fér se jím stát, než se o něm rozhodnu. Do té doby povýšeno: 7/10.