Un Jardin en Méditerranée podle Hermès je Floral Aquatic vůně pro ženy a muže. Un Jardin en Méditerranée byl/a uveden/a v roce 2003. "Nosem" za touto vůní je Jean-Claude Ellena. Vrchní tóny jsou Bergamot, Citrón a Mandarinka; střední tóny jsouPomerančový květ a Bílá oleandr ; základní tóny jsou Fíkový list, Cypřiš, Červený cedr, Jalovec, Pistácie a Pižmo.

Ellena vs. Nagel aneb jak změna parfuméra ovlivnila kolekci Jardin
od Julia Lukyanenko

uhm
Zahrady Hermes mohou mít lepší výkon, mohou mít vysokou cenu... ale jiskra, kterou většina z nich nabízí, pohled překvapení, který se vám dostane, když objevíte některé z jejich nuancí, a pečeť, kterou můžete zahlédnout... je něco, čemu se mnoho parfémů, které jsou tam na pultech, nemůže rovnat. Konec recenze hehe.

Andina
Maestro Ellena není schopen chyby.
Můj jediný problém je, že jeho skladby jsou tak úžasné, že je nikdy nedokážu popsat, každý jeho výtvor je symfonie, báseň jen zdánlivě jednoduchá, ale ve skutečnosti plná podtextu a otevřená tisícům interpretací.
Elleno, jen jedno slovo: děkuji.

assommoir
Bez něj se prostě neobejdu. Un Jardin en Mediterranee je pro mě lehký parfém. A lehkostí myslím svěžest, svěžest, příjemnost, svobodu. Vodní vůně v kombinaci s jasnými citrusovými a fíkovými tóny dodávají této vůni vysokou uklidňující sílu. Jean-Claude Ellena nám nabízí velmi zručnou, přehlednou symfonii, věnovanou těm, kteří touží po parfému, který absolutně není plochý nebo předvídatelný, ale zářivý, jemný, svěží, osvobozující.

ManfrediGaetano14
"A Garden in the Mediterranean" je jednou z těch vůní Ellena, které nelze nemít rád: zelená, květinová, svěží a citrusová. Člověk si při ní vzpomene na klidné ráno strávené u moře, v období, kdy ještě není horko. Nebo možná na jednu z těch bezstarostných scén, bohatých na popisy vůní, odehrávajících se na Azurovém pobřeží, od Guy de Maupassanta. V úvodu se odhaluje veškerá trpkost mandarinky a citronu, které okamžitě ustupují nenápadnému, lehce květinově-ovocnému dřevitému základu. Základní tóny dodávají vůni průměrnou vytrvalost, ale přesto se řadí do oblasti kolínských vod. Stručně řečeno, považuji ji za jeden z nejzdařilejších dojmů, spolu s vůní "A Garden on the Nile" a "Mr Li's Garden", neprávem zavrhovanou Lucou Turinem. Doporučuji ji jako "meditační" parfém. Probuzení a jeho nošení přináší klid, dává pocit klidu a harmonie s okolním světem.

Lamujer
Dnes je řada na tomto parfému.
Není v něm žádná slaná voda ani okurka. Jsou v ní bylinky, moře, borovice, pomeranče a trocha limoncella. Výdrž je vynikající, stopa je úžasná.
Tuto vůni si spojuji s ostrovem Capri. Byla jsem tam s manželem v horkém červenci před deseti lety. Je to lehkost letního větru a šplouchání vln tříštících se o úpatí skal ostrova. Jsou to veselá hejna teenagerů, kteří se bez dozoru procházejí po ostrově, zatímco jejich rodiče popíjejí víno u velké firemní večeře. Jsou to bohaté evropské ženy se stopami bývalé krásy, které se smějí a navzájem si ukazují třpytivé prsteny na každém prstu. Jsou to lehké splývavé látky a záře stovek šťastných očí.
Je to slunce zapadající do moře a světla butiků s třpytivými kamínky a cetkami.
A vůně léta, svěžesti, mládí a štěstí.
To vše mi dnes připomněla moje vůně.
Takže štěstí se dá nejen připomínat, ale i cítit.

D.jekson
Dnes ráno mi přišla 100ml lahvička. Moje štěstí nezná mezí! Neodolala jsem a navoněla se jím od hlavy až k patě. Vím, že se to nedělá, ale ...
Před pěti lety, když jsem Gardens objevila poprvé, mě fascinovala ze všeho nejvíc. Teprve tehdy se na mě otevřela trpkou slanou hořkostí a lehkým akordem citronu. Neobvyklá a aristokratická, jako mladý dandy v bílých plátěných kalhotách u moře, jehož kolínská s tóny cedru je na úrovni ojetého auta. Uvolněný a přitom elegantní v každém svém pohybu. Proto jsem si ho nevzal. Bylo v ní příliš mnoho toho chladného aristokratismu, příliš připomínala jeho hořkou dřevitou pachuť vtipu s nádechem sarkasmu. Proto jsem odešel a nechal ji ležet na poličce. Přinutila jsem se neohlížet se na dveře obchodu.
Ale utkvělo mi to v paměti. Tak moc, že jsem si na něj pořád vzpomínal, i když tu byly i jiné, jiné, dobré a krásné. A rozhodla jsem se - potřebuji ho.
Teď máme v Simferopolu +16 a nezdolné slunce. Pořád jsem přemýšlela, jestli na tu zahradu není zima. Znepokojený, čekající. Dokonce jsem se rozhodl, že to odložím až do jara-léta.
Setkala jsem se s tím jako se starou neopětovanou láskou, opatrnou. Ale ukázalo se, že léta všechno mění. (Včetně hormonů) Je pořád stejně krásný. Jen teď zmizela ostrá hořkost, jako by z jeho dokonalé tváře zmizel sarkastický úšklebek.
Z cesty mi tenhle krasavec na kůži vyzařoval něco, co se ze všeho nejvíc podobalo vůni ozónu po bouřce, se zakulacenou sladkostí pomerančových květů a jemným nádechem cedru.
Nechtělo by se vám ji dávat do poznámek, rozebírat ji. Stačí se jen nadechnout. A vychutnejte si ji. A opít se rozkoší.
Jako v náručí toho dlouho očekávaného a konečně nalezeného. Za letního večera, po bouřce, v altánku schovaném pod mokrými pomerančovníky.

Hivo
Tento parfém si zaslouží báseň, protože je to báseň vytvořená na počest přírody. Ze všech vůní, které znám, je tato nejpřirozenější, nejorganičtější, jakou jsem kdy cítila, což se v dnešní době najde jen zřídka. Je pro mě terapeutická. Je to o pocitu a vzpomínce, že uprostřed tolika chaosu a špatných věcí stále existují lidé s citlivou duší, kteří pracují na tom, aby se zvýšilo naše vnímání krásy života, kteří bojují za ochranu životního prostředí, vzdělávání dětí a zvyšování lidského vědomí, tyto a další ušlechtilé cíle, které nás nutí věřit v budoucnost, kterou si všichni přejí, ale málokdo v její prospěch jedná?
Inu, tento parfém patří už léta k mým nejoblíbenějším a nikdy jím být nepřestane. Otevírá se osvěžující, šťavnatá a přirozená, velmi citrusová, ale s vůní parfému, sofistikovanou, nepřipomínající ovoce, pouť nebo zeleninovou zahradu. Je to vůně, která vás povzbudí a zvedne vám náladu. Připomíná krásnou krajinu, zvonkohru, setkání s rodinou na statku, svobodu, věci, které rozbuší srdce. J. de Mediteranee je dokonale unisexová, ale tato počáteční, extrovertnější fáze je pro mě až příliš ženská. Po několika minutách se stává hořčí, dřevnatější, cypřiš, pistácie a fíkový list ji dělají zelenější a sušší, v této fázi převažuje mužská stránka. Poměr jednoho k druhému je však minimální, je to olfaktorická oáza pro obě pohlaví. Hodí se pro každou příležitost, ale nejlépe se hodí do otevřených prostor, protože ji rádi cítí i ptáci, psi a stromy. Je zkrátka úžasné cítit se jako v zahradě, harmonickém místě, kde každý přispívá svou vlastní krásou a přijímá krásu ostatních. Un Jardin en Mentiterranee se mi líbí, doufám, že to poznáte.

Tami Franco
Un Jardin en Méditerranée je pozoruhodné a krásné dílo. Jako první z této řady je také možná nejextrovertnější, nejveselejší a nejsvětlejší z celé zahradní řady a pravděpodobně nejlepší z celé rodiny krásných zahrad, vezmeme-li v úvahu poměr vůně a výkonu. Co se týče vůně, je zde něco velmi zarážejícího: necítíte ani čichovou pyramidu, jak je teoreticky prezentována v papírech, ani všechny tóny, které zde tvrdí, že nese. Od samého začátku cítíte nejen citrusové plody, které jsou navrhovány jako vrchní tóny, které jsou spíše teplé a sladké, a ne studené a kyselé jako v jiných řadách Hermes nebo dokonce v Terre, ale také jeden nebo dva výrazné květinové tóny, kterými jsou pro mě oleandr a pomerančový květ, i když by to mohl být také fíkovník. Tato pudrově květinová aromatická linie působí na vůni zatuchlým, zemitým dojmem, který vytváří lehký dojem vtíravosti, a i když nepůsobí špatně nebo nezabírá celou vůni, je dobře přítomna téměř od začátku a zejména v celé, pro mě velmi dlouhé, střední fázi. Tento efekt se na mé kůži zjemní až po dvou až třech hodinách a zanechává nádherný, smyslný a návykový závan při vysychání díky mírné sladkosti a kombinaci jemného cedru, jalovce a decentního pižma. Závěrečná vůně působí poněkud jednoduše a neurčitě, ale zároveň je docela přítomná, má jasnou, ale jemnou osobitost a její další velkou předností je dlouhá výdrž: je jasně cítit i po několika hodinách, jako málokteré jiné dílo tohoto typu. Na to, že je z vodní rodiny (i když pro mě je ovocně-květinově-hudební), má pozoruhodný výkon. Celkově jde o vřele doporučovaný parfém, který sice skvěle funguje prakticky v každé situaci, ale pro svůj svěží, zářivý, veselý, sváteční, uklidňující a smyslný charakter mi přijde ideální zejména na léto.
Vůně: 8/10
Probuzení: 6/10
Dlouhá výdrž: 8/10
Univerzálnost: 8/10

DannyAngel
Dlouho jsem k této vůni necítila, protože jsem se s ní setkala poprvé asi před rokem, a dnes, když jsem k ní znovu přivoněla, se mi dokonce vrátily milé vzpomínky na ty časy. Jaký je to proces asociace, který naše mysl vytváří, že ano, říká se, že vzpomínat znamená znovu žít, a já jsem přesvědčená, že s vůní je takový zážitek ještě reálnější.
Každopádně se tentokrát nechci příliš rozepisovat, prostě řeknu (ovlivněna výše uvedeným), že si myslím, že je to nejlepší parfém ze ságy "Les jardins" od Hermesu. Jestliže jsem v recenzi na "Sur le toit" uvedla, že patří k nejlepším, pak "En Mediterrane" se mi podle mého názoru a po velmi dobré znalosti čtyř z této kolekce (Apres la mousson nepočítaje) jeví jako nejlepší.
Její vůně mi přináší radost, připomíná mi (na mírné a uvolněné úrovni) sofistikovanost a luxus, vyvolává ve mně představu dovolené na rajském a exotickém místě. Připomíná mi léto, kde je vše plné světla a radosti, bez starostí.
Působí na mě velmi přirozeně (až trochu rustikálně), bezpochyby nejvíce vyniká vůně fíků, osobně mi nevoní (tolik) jako fíkové listy, mně voní jako ovoce, velmi věrně, vlastně mi hodně připomíná fíkový dezert, který se v Mexiku připravuje jako jedna z typických sladkostí, což mě fascinuje (dokonce mě nutí představit si texturu, kterou má fík uvnitř, když ho jím haha). Tento parfém voní velmi podobně jako ty sladké fíky, spolu s dalším tónem nebo něčím, co mu dodává luxusní nádech a co mi připomíná rajské místo.
Celkově je tento parfém sladký (lehký), citrusový, vlhký (jako čerstvě zalitá zahrada) bylinný a v menší míře květinový.
Když jsem byla v parfémech spíše nováčkem, váhala jsem s jeho koupí, protože jsem se nechala vést komentáři ostatních, kteří říkali, že je "divný" "ženský" atd.... Dnes, když jsem ji dobře poznala, jsem došla k závěru, že se mi moc líbí a rozhodně ji chci mít.
Nepřipadá mi lepší ani horší než Ninfeo mio, což jsou jediné vůně, které znám, založené na fících (jedna na listu, druhá na plodu), ale každá si jde svou vlastní cestou a stylem.
Negativní aspekty, alespoň na mé kůži se po 3 hodinách podivně vyvíjí a stává se z ní nesmyslná vůně, na papíře se to nestává.

Cética
Děkujeme welltalent za další lahodný vzorek! Jaký dobrý vkus, že jste si ji vybrali jako jednu z nejoblíbenějších!
Vychází se sicilským citronem v plné parádě, velmi jantarová. Fíkový list se objevuje při schnutí a cítím nádech mandarinky. Pistácie jsem nedokázala odhalit.
Osvěžující a lehká! Velmi silná projekce, středně silná výdrž.
Souhlasím s Naty a Gatem, je trochu mužná, ale dá se sdílet.

gatoburi
Tato je citrusová, velmi citrusová. Silná vůně květin a ovoce. Postupně ustupuje cypřiši a fíkovým listům a při východu slunce se stává lahodnou středomořskou zahradou. Vyvolala ve mně vzpomínky na dovolenou strávenou na Sicílii, na stejnou vůni, když jsem brzy ráno otevřela okno, nebo na svítání, když jsem pozorovala východ slunce nad Etnou. Krásné. Dále se objevují dřevité tóny a vzpomínka na ořechy - že by pistácie? Jean Claude Ellena je génius, kouzelník. Dokáže z parfému vytěžit pocity a emoce jako nikdo jiný.
Řekla bych, že je dokonce o něco mužnější než Jardin aprés la mousson. Ale naprosto nositelná pro obě pohlaví.
Skvělá výdrž, 5 hodin výdechu, než se přiblíží k pokožce, dobrá projekce, civilní, ale znatelná.

blondeambitioned
Můj snoubenec pochází z Languedocu-Roussillonu, části jižní Francie, která sousedí se Středozemním mořem.
Když jsem tam trávila léto, chodila jsem na dlouhé procházky do garrigue - hustých, suchých nízkých křovinatých porostů, které obklopují Středozemní moře. Větry vanou ze severu Afriky a udržují jih Francie po většinu roku horký a suchý. Vápenec v garrigue se mísí s kouřovým popelem a prachem z lesních požárů. Divoce zde roste mnoho pryskyřičných a aromatických rostlin - tymián, šalvěj a rozmarýn, které by při drcení pod nohama uvolňovaly své vůně a mísily se se suchým horkým vzduchem; kouřový popel a vápencový prach. Un Jardin en Mediterranee dokonale vystihuje ducha garrigue. Geniální dílo pana Elleny!

Joan Marie Bauman
Je to jeden z mých nejoblíbenějších parfémů. Musím být pro něj jako stvořená, protože mi voní v jakoukoli hodinu, v jakémkoli ročním období, ale zejména ve třech teplejších obdobích. Objevila jsem ji krátce poté, co vyšla. Bylo nám řečeno, že půjde pouze o speciální roční limitovanou edici! Tak jsem si koupila deset lahviček! Ještě že tak, protože cena dramaticky stoupla a trvanlivost mých 10 lahví je obdivuhodně dlouhá! Pak se do tohoto znamenitého jusu bezhlavě zamiloval každý i se svým psem a Hermès nejenže pokračoval v jeho výrobě, ale rozšířil řadu o další tři novější série "Un Jardin".
V mém životě byly dva velmi temné roky, kdy se mnoho věcí pokazilo. V mnoha chvílích jsem cítila, že hluboký optimismus této sluncem prozářené nádherné vůně je pro mě jako záchranné lano. Podporovala mě. Vždycky jsem měla v kabelce malou lahvičku a hojně jsem ji používala na zlepšení nálady. Což se mi dařilo! Vždycky mě rozesměje, když si ji nastříkám a rozvoním ji do svého nitra. Taková radost a taková síla. Tohle je skutečná aromaterapie.
Teď, když se se mnou život opět usmívá, ji stále používám a mám radost, že přináší nové radosti, aniž by vyvolávala vzpomínky na velmi smutné období. Obdivuhodné!
Celé to období jsem si představovala, jak píšu J. C. Ellenovi, aby věděl, jaké nesmírné dobro mi jeho úžasné úsilí přineslo! Nikdy jsem to neudělal! Ale možná to teď přesto udělám!
Z čistě normálního hlediska mohu říct, že jsem vždycky dostala RAVE recenze od všech lidí v mém okolí, když jsem tuto vůni nosila. Přicházejí za mnou úplně cizí lidé a říkají: "Madam, váš parfém je úžasný! Jak vám sluší!" Lepší už to být nemůže!!!!!

surge
Jednou z našich nejoblíbenějších činností na Středozemním moři je "terasování". S manželkou toto slovo používáme, když trávíme večer na trávníku terasy-balkonu v kempu se sklenkou červeného vína, sýrem, ovocem a uzeninou.
V tuto dobu přináší vítr od moře vůni samotného moře smíšenou s vůněmi vegetace.
Ať už se jedná o pobřeží Španělska, Francie nebo Itálie, vůně letního večera jsou si tam velmi podobné, ale každá má svůj jedinečný odstín.
Jardin Un Mediterranee jsem koupil bez jakéhokoli vzorku asi před pěti lety jako spěšný dárek své ženě v nějakém Duty Free. Bylo to v zimě na jaře, kdy se ve mně začínala probouzet touha po létě, a řídil jsem se jen názvem, který mi přirostl k srdci.
Po ochutnání doma jsme se s Ellenou jednoznačně shodli - jsou to opravdu středomořské zahrady. Je to něco, co máme nesmírně rádi, je to vůně těch míst, kam se rok co rok vracíme, i když si uvědomujeme, že existují i jiná důstojná místa, kam se dá cestovat, ale nás to táhne k "zahradám" na Costa Brava, Azurovém pobřeží, v Ligurii a Toskánsku.
Většinou je nosí moje žena, ale já je nosím, když mám náladu, a myslím, že nám oběma velmi sluší.
Rozpoznávám v ní také tóny "spojené" s červeným vínem. To silné a trpké, s vůní korku a sudu, jako španělská Rioja nebo Priorat. Manželka tuto asociaci nepodporuje. I když ona se s tím nepáře ;).
A o mnohokrát zde zmiňovaném nálevu, který není ničím jiným než kombinací vody, soli a koření. Nikdo, myslím, nebude tvrdit, že tato kombinace je pro Středomoří naprosto charakteristická. Abychom změnili asociaci pro ty, kteří cítí zeleninu jako konzervu, doporučovala bych navštívit třeba pobřežní vesničku někde v Toskánsku a odpoledne se projít po cestě zarostlé "plevelem" - metrovým koprem (v Itálii jsme se zatím s žádným jídlem s koprem nesetkali) a nejlépe s rajčatovými záhony v okolí. To je také Jardin Un Mediterranee. A Ellena neslíbila nic jiného.
S názvem Un Jardin Sur Le Nil ale nesouhlasíme, i když ho máme také moc rádi, a stejně jako Jardin Un Mediterranee jsme se na asociativní vlně naladili na jméno a jméno autorky.
Jde o to, že jsme jeden čas žili tři roky na ostrově Zamalek v centru Káhiry, který tvoří dvě ramena Nilu. Je to jedinečné, s vlastním mikroklimatem, zelené a klidné místo uprostřed obrovské metropole. Na ostrově se nachází mnoho vil a krásných zahrad, které kvetou téměř po celý rok. Jejich společný obraz navržený Jeanem-Claudem Ellenou tak ve filmu Un Jardin Sur Le Nil stále nepoznáváme. Možná už zapomněli...

johngreenink
Konečně jsem měla možnost vyzkoušet všechny parfémy "Jardin" od Hermes. Tolik lidí už vyjádřilo svou náklonnost k tomuto parfému, ale já musím přidat ještě jeden. Un jardin en Mediteranee je zelená dokonalost. Je to tak poetická a vznešená vůně, že jsem se po jejím nasazení cítila jako v druhé kůži. V parfému není jediná nota, která by se vymykala.
Citrusy jsou rafinované a tlumené; jalovec a cypřiš jsou vlhké a parné a vyzařují pryskyřici a teplo. ovocná zeleň fíkového listu je rozhodně hvězdou výtvoru, přináší plný podtón evergreenů, které se splétají dohromady a vystupují z ranní mlhy.
Jelikož jsem obyvatelka severu, nemohu říci, zda je Un Jardin en Mediteranee přesným vyobrazením vůně tohoto regionu světa, ale rozhodně zaujme smysly a vyvolá představu krásných rán na slunci. Tak nádherný výtvor pro ty z nás, kteří milují zelené vůně.