Parfémy: 121K
Recenze: 327
Členové: 4K

Don Xerjoff pro ženy a muže

perfume Don Xerjoff pro ženy a muže

Hodnocení uživatelů
Hodnocení

Kdy nosit

Hodnocení parfému 3.99 z 5 s 980 hlasy

Don podle Xerjoff je Orientální Fougere vůně pro ženy a muže. Don byl/a uveden/a v roce 2013. "Nosem" za touto vůní je Chris Maurice.

Parfumér

Složení vůně
Výkon
Demografie a hodnota

Přeložené recenze

Scentetuolo

Tohle je pravděpodobně můj nejoblíbenější Xerjoff (a Xerjoff je bezpochyby mezi mými třemi nejoblíbenějšími domy). Není to nejpříjemnější nebo nejmasovější nabídka domu, ale je zcela jedinečná. Úvodní střelný prach netrvá dlouho, než ho vystřídá černý pepř, a whisky a tabák jsou poměrně dost oslazeny točeným cukrem. Co však fragrantica neuvádí, je nejzajímavější tón této kompozice: peníze. Ve středním a suchém tónu se tóny vůně spojují a vytvářejí akord, o kterém jsem si nikdy nepředstavovala, že by mohl být v parfumerii zachycen. Vůně peněz. Ne čistých, nových, křupavých bankovek. Ale vůně použitých, špinavých peněz. Ta podobnost je neuvěřitelná. Tato vůně je mou motivační vůní. Používám ji na schůzky, pohovory, kdykoli chci cítit známé nutkání vydělávat. Není to jen můj nos, který to chápe, ptal jsem se při jejím nošení více lidí a oni to chápou také. Není to monstrum komplimentů ani nejlépe vonící vůně v mé sbírce, ale rozhodně je to příklad niche parfumerie v té nejlepší kvalitě. Skutečnost, že pochází z jednoho z mých oblíbených domů, jen upevňuje její místo v mé sbírce na další roky. Také výdrž je skvělá jako u většiny Xerjoffů. Tato však zůstává o něco blíže k pokožce než některé jiné nabídky domů, a to je podle mě pro tento typ vůně vhodné. Také nečekejte mužnou bombu, jako je úvodní Les Jeux Sont Faits od Jovoy, protože tato je mnohem sladší a lehčí. Ale rozhodně stojí za přičichnutí a ještě lépe za nošení.

Úvod 7/10
Střed 8/10
Výdrž 8/10
Jedinečnost 11/10
Dlouhá výdrž 10/10 (někde kolem 10 h)
Celkově 9/10

Není to bezpečná koupě naslepo, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Mám pocit, že je to unisex.

LiquidSword

a parfém by neměl odvádět pozornost od toho, JAK voněli gangsteři. Samozřejmě že tak nevoněli. Byli cítit potem, cigaretami a obyčejnou vodou po holení. Tento Don nepředstavuje vzhled gangsterů té doby, ale složení tónů - připomíná styl té doby. Prohibice - to byl obchod s whisky a bourbonem, který zvedl mafii. Tabák - doutníky a cigarety, s nimiž také obchodovali. Cukr - falešné továrny na praní špinavých peněz, mafie se takovými věcmi často zabývala, protože měla na starosti doky - a v docích byly všechny výše zmíněné bankovky v hojném počtu a tvořily lví podíl na zisku mafie. A střelný prach - je jasné, odkud pocházel, "umlčovali" zvědavce, kteří jim strkali nos do kšeftů.

A ano - niche parfumerie - to je jako moderní umění - tam jsou krajiny (elita) - tam je vše jednoduché, presto, srozumitelné masám. Louka, řeka, rostoucí stromy.... Nuda. A tady je nika - to je moderní umění - abstrakcionismus, který vás nutí nevidět, ale snažit se cítit to, co umělec cítil.

LiquidSword

Toto je moje první recenze na Fragrantice, takže jsem se rozhodla začít s Donem. No, v Donu je podle mého nosu nejsilnější tón dobré whisky, následovaný střelným prachem a cukrem. Tabák vůbec neslyším, nebo je tu možná nějaký zvláštní druh tabáku, ale můj nos ho nezachytil.

Don je bohatý, hutný, trochu těžký, pro mě sladký, ale ne sladký. Ti, kterým jsem dal vyzkoušet chuť na sobě, říkali, že je naopak trpká a na mě působí trpce.

Takže: ke kterému donu lze tuto vůni přiřadit? Zdá se mi, že nejvhodnější tváří této vůně by byl slavný John Gotti. Lze ji také připsat snad krátce Toto Riina, ale co se týče Bernarda Provenzana - tam jsou jiné asociace. Pokud se pokusíme přirovnat vůni k nějaké osobnosti, bude to: lesklý, stylově oblečený, se zlatými manžetovými knoflíčky a hodinkami Don, asi čtyřicetiletý. Ne hrubý, ale mazaný intrikán, který je schopen mnoha věcí, včetně zrady, ale přesto dává přednost veselému a otevřenému člověku. Proč by ostatně měl být nervózní, když jeho okolí zlikviduje kohokoli na zavolání?

Vůně je vytrvalá, ale ne vtíravá (jsem nenasytný a stříknu si jeden - maximálně dva obláčky na krk nebo vousy). Nezachytím silnou stopu, je tam, ale ve vlnách a ne dlouho. Aristokratická vůně. Do oper, restaurací a podobných míst. Český, dalo by se říct.

Whisky, cukr a střelný prach.

Basey85

Xerjoff Don je skvělá vůně, která vás přenese do jiné doby díky omamné vůni cukru, whisky, střelného prachu a tabáku. Je velmi sladká, kouřová a rozhodně se v ní skrývá lahodný tón whisky, který vás láká zůstat s touto vůní až do konce tajemné olfaktorické cesty. Určitě šéf vůně, která, jak už název napovídá, evokuje představu, že vejdete do baru ve 20.-40. letech minulého století, určitě byste viděli mafiána, který je bezvadně oblečený od hlavy až k patě a klidně kouří doutník a popíjí whisky. Přesně takového člověka a to, co si představuji, kdykoli si tuto vůni vezmu na sebe.

Výdrž je něco mezi 7-12 hodinami, což je v mých očích vynikající a projekce je také dost silná, vůni Dona obklopující mě jsem cítila poměrně dlouho. Don od luxusního domu Xerjoff je skutečně klenotem v jejich koruně mnoha klenotů a jedním z klenotů, který mám to potěšení vlastnit a který rád nosím zejména při zvláštních příležitostech, kdy jsem oblečen do pěkného obleku.

Celkově je tato vůně bezchybně namíchaná a promyšlená, pokud jde o její výrazné vůně, které z ní dělají opravdu slušivou a sofistikovanou vůni.

Bravo Xerjoff. Bravo!

Roge

Jak vás může nezaujmout seznam poznámek, který je plný mafiánských stereotypů? Na genderovém měřítku Luckyscentu byla tato hra ohodnocena jako mužská. Tady je, co se mi v tu chvíli honilo hlavou: "Mám náladu nakupovat naslepo, jsem mužný muž a věřím Luckyscentovu genderovému měřiči". Proč tuhle sázku nepodstoupit, že?" Říkal jsem si, že nejhorší, co se může stát, je, že Don bude mít na mé pleti špatnou životnost. Skutečně jsem zariskoval a z rozmaru si ho koupil. K mému rozčarování to nebyla vůně, jakou jsem si představovala, a mé opovržení nebylo z důvodu, který jsem si myslela. Výdrž byla v pořádku, charakter parfému je to, co zpochybňuji. Gangsterská? Mafiánský? Don? Tohle je spíš Griselda Blanco než Al Capone. Překvapivě má tato "vůně gangsterského zadku" květinový nádech, který mi připadal problematický jako nepovedený kokainový obchod. Kde jsou výpary z Tommy Gun? A co zápach ze speakeasies? Můžu dostat alespoň rozumný výpar z kubánského doutníku? Luckyscent měl tu nepokrytou galérku, že uvedl peníze jako bankovku; žádný zápach peněz ani halíř. Takže s tímhle vším, co tu máme? Máme kvazi sladkou, kvazi peprnou, kvazi aromatickou vůni, která je vhodná pro jakékoli pohlaví od 21 let. Ano, kvazi, kvazi, kvazi!!!!. SMH....*sighs*... Gangsteři už nejsou, co bývali...

hab

Pyramida je samozřejmě šílená. Pálený cukr, střelný prach, tabák a whisky. Co by se v takové láhvi mohlo skrývat? Intriky, intriky. Vlastně ne, opravdu je tam střelný prach, spálený cukr, tabák a whisky). Žádné klamání, žádné filtry, žádné přikrášlování.

Žádná specifická hloubka, žádné podivnosti. Jak správně řekl ordov, styl Nasomatto, ale ne tak hlasitý a narkotický (v dobrém slova smyslu).
Skladba je velmi dobře poskládaná, zabalená do jednoho celku, nikde nic nevypadává, vše je cítit současně, přičemž není žádná dominantní nota. Syntetické, ale chytrým způsobem. Celkově vůně spíše tíhne ke hře mysli než ke snaze zprostředkovat přirozený buket těchto prvků. Jejich abstraktní myšlenky. Zhruba jako klobouk na flakonu je jasné, že jde o stylizaci, stejně jako název. Špičková parfémářská hra. Zajímavé je, že oficiální webové stránky se nesnaží odkazovat na kriminální prvky v příběhu, ale klidně uvedou odkaz na stolní hru Mafia.

Proto je vše tak abstraktní, ale stylisticky konzistentní. Jako byste se do hry oblékli schválně, ne proto, že je pro vás normální jednou za měsíc zabít dva práskače v rokli. Což je vlastně dobře. Dlouho jsem nemohl pochopit, jestli tuhle příchuť potřebuju, nebo ne. Při psaní této recenze jsem si uvědomil, že ano)))

Parfémy 121K

Co nosí Fragrantica redaktoři letos na podzim? Iulia a Markéta

Kayali Vacay v setu miniaturních lahviček

Kayali Vacay v setu miniaturních lahviček

od Voňavé čtení Voňavé čtení
Commodity: Chvíli trvá, než se vymačká ta správná šťáva (Juice)

Commodity: Chvíli trvá, než se vymačká ta správná šťáva (Juice)

od Xeryuz Xeryuz
Šťastné a veselé Vánoce 2023!

Šťastné a veselé Vánoce 2023!

20. narozeniny ELNINO

20. narozeniny ELNINO