Ebony Wood podle Zara je Woody Spicy vůně pro ženy a muže. Ebony Wood byl/a uveden/a v roce 2019. "Nosem" za touto vůní je Jo Malone. Vrchní tóny jsou Růžový pepř, Grapefruit a Cypřiš; střední tón jeKáva ; základní tóny jsou Vetiver a Pačuli.

Milý Santo: Vše, co si přeji k Vánocům, je... (1. část)
od Beth Butterfield, Elena Vosnaki, Iulia Halatz, Ítalo Pereira, Markéta Rybínová, Yi Shang (怡 商)

Frabra88
Ó můj, jaké překvapení to bylo, jeden z nejlepších Zara!
Voní to tu jako v upířím domě, ve kterém se mísí staré i moderní prvky... elektrické kytary opřené o karmínové sametové závěsy, staré kufry plné tisíců zaprášených knih a lesklých časopisů!!!
Trochu podrážděná a náladová, temně lahodná!
Pokud jste viděli film Only Lovers Left Alive od génia Jima Jarmusche, tak takhle si představuji, že by voněl dům Adama a Evy v Detroitu!
Voní to i jako hudební skladba Squrl!
Je to vlastně směs koření zpracovaná méně devadesátkově a více moderně, přesně tak, jak si představuji, že by vonělo Evino orientálně-esovské oblečení... plus zatuchlá a vlhká dřeva, jako jsou ta z Adamových kufrů a starých hudebních nástrojů, tabákové a plísňové pačuli, to vše na základu ze sladkého jantaru, který je balzamický a zároveň trochu kouřový/incensei. Také morbidně sladká... stejně jako zkažená lidská krev, kterou už nemohou pít!
Abych šla více do hloubky, mohu říci, že v úvodu je všechno silné teplé koření s lehkým dotekem aromatických látek také; cítím skořici, hřebíček, muškátový oříšek a trochu pepře, vše dobře promíchané, to dodává vůni docela vánoční pocit.
Hřebíček není vůbec zatuchlý (jako kolikrát bývá v některých vintage kompozicích), skořice má vlažnou teplotu, muškátový oříšek je jenom posyp a pepř tam určitě je, i když osobně ho nerozlišuji jako růžový, ale s obecnějším pocitem.
Co se týče dřevin, ty vrcholí už v úvodu a rozeznávám zatuchlý eben (jak napovídá název i poznámky), ale také trochu dubu a cedru, nádech velmi vlhkého cedru. Na těch dřevech není nic vyleštěného, jsou suchá a starobylá a voní sladce, jako by byla zjemněna organickým procesem zrání.
Je tu zvláštní tón, který trochu připomíná zatuchlé pačuli z vůně Zara Red Temptation Winter... může to být opravdu pačuli? Nebo je to snad nějaký syntetický oudový tón? Pravděpodobně obojí, protože cítím známou zemitost pačuli, navíc jeho suché tabákové nuance, a také něco oudového. V každém případě voní po plísni, ale v dobrém slova smyslu!
Základ je celý jantarový. Je v něm cosi z labdanum (s obecným vanilkovým nádechem) a něco z balzámů, s lehkým léčivým nádechem. Je velmi hřejivá a také trochu kouřová, ale ne jako pořádné kadidlo. Opět se mi vybaví něco vánočního a táborákového.
Výsledek je extrémně teplý kořeněný a dřevitý, ale také chorobně sladký... chorobný v tom smyslu, že působí trochu nepřirozeně, jako by to tak nemělo být, jako by tento zralý efekt byl důsledkem nuceného kořenění dřev, proto jsem předtím tento aspekt popsal jako chorobně sladký. Ale musím vysvětlit, že je to nesmírně příjemné, nechci říct, že by to vonělo špatně nebo synteticky. Ve skutečnosti je to vlastnost vlastní některým dřevům a některým vínům, o to víc si vůně vážím, není na ní nic zatuchlého... naopak to vůni dodává královsky elegantní charakter, jako něco, co by v mých představách nosil aristokrat!
Když už mluvíme o vínech a královské rodině... nevím proč, ale tento parfém mi voní přesně jako barvy s nimi spojené, od fialové přes víno, šarlatovou a karmínovou až po červenou a bordeaux. Možná i nějaká žíla starobylého zlata a bronzu.
Textura je sametová a bohatá a připomíná drahé látky, jako je samet a semiš.
Myslím, že je ideální pro podzim, a vyvolala ve mně nostalgii po té atmosféře....Vidět barvu podzimního mrtvého listí... tak krásné!
Co se týče srovnání, mohu říci, že mi suché peří trochu připomíná orientální suché peří ze Zary Sand Desert at Sunset.
Celkově mi Ebony Wood přijde rafinovanější a nuancovanější, ale přesto, co se týče stylu, můžu říct, že je podobná dalším podzimním oblíbencům Zary, jako je Rich, Warm, Addictive (mínus booziny a silná tonka), stejně jako Magnificently Dubay (ale méně oudová a kardamomová, a více ženská pak Dubai), jako Warm Black (ale méně tabáková a bez kůry) a jako Majestic Green (v Ebony Wood je také něco podobného kardamomu, ale bez mentolové povahy jako v Majestic Green a bez krémového santalového dřeva), takže pro mě kromě toho stále zůstává výjimečná....ten hřebíček, ten je tak dobrý!
Trochu této dna je přítomno také v Zara Bohemian Oud a Perpetual Oud (poslední jmenovaná připomíná Oud Satin Mood od Kurdjanu).
Líbí se mi, co Jo Malone udělal se Zarou, jsem touto řadou, jak tou Emotions, tak ostatními, tak okouzlená, že každou z nich recenzuju velmi nudně dlouho; obvykle však tyto parfémy popisuji jako "apatykářské" ve stylu a kvalitě, nikdy jsem nešla tak daleko, abych je označila za niche; v tomto případě musím souhlasit s mnoha dalšími recenzenty a říct, že skutečně Ebony Wood má v sobě niche půvab.
Je to lineární vůně, ale velmi laděná a kvalita je také dobrá. Pro milovníka a znalce niche se nebude zdát tak jedinečná, ale pokud vezmeme v úvahu, že byla vydána jako nabídka highstreetové značky, pak získává mnohem větší hodnotu.
Co se týče jejích výkonů, má střední výdrž, na mně asi 5 až 6, se suchým puchem žije až do noci, projekce je také střední.
Ebenové dřevo je také cenným nástrojem pro vrstvení, používám ho vždy, když chci přidat tělovost prostřednictvím dřeva a koření k jiným parfémům, speciálně květinovým a solinote. Krásně se vrství i s Fleur de Patchouli ze stejné řady Zara.
Jako vždy při recenzování této řady, pokud vás zajímá můj názor na parfémy Zara x Jo Malone Emotion Collection jako celek, zde je seznam důvodů, proč se mi tak líbí:
-mají skvělou cenu za jejich kvalitu, která je velmi apatykářská, určitě voní dráž, než kolik ve skutečnosti zaplatíte;
-jsou vždy skladem, často v promo akci, a nabízeny v 10, 40 a 90 ml, se svíčkami a kosmetikou stejných vůní;
-dostanete styl Jo Malone, minimalistický, ale působivý a velmi fotorealistický. Jistě prvotřídní zážitek pro highstreetovou značku;
-jsou to dobré nástroje pro vrstvení, mnoho domů vzniklo na trhu jen s tvrzením o vrstvení, Zara nám jich nabízí 9 za zlomek ceny a s poctivou kvalitou;
-dobré balení a prezentace, prodává se i sada na objevování.

Taurien
Jeden z mých nejoblíbenějších parfémů od Zary, který byl láskou na první přičichnutí.
Ačkoli pomeranč není tón, který je uveden, pro mě voní jako pomeranče s kořením, jako kůra z pomerančů s vloženým hřebíčkem, kterou babička jedné mé kamarádky dávala na dřevěný sporák v domě, aby provoněla místnost.
Je to sladká, teplá, velmi dřevitá, zcela unisex vůně. Připadá mi kořeněná, ale koření je zde velmi jemné, vůbec ne ostré, ale velmi uklidňující.
Má středně výraznou stopu a na mé pokožce vydrží 10-12 hodin.
Snažím se nenechat se unést láskou a koupit tisíc náplní, než ji Zara přestane vyrábět, tak moc se mi líbí. Pokud půjdete kolem některé z jejich prodejen, neváhejte ji vyzkoušet, protože i když ne každému bude vyhovovat, má nespornou kvalitu a vůni, která mnohým z nás naprosto lahodí.
Vůně 9/10
Výdrž 10/10
Hvězdná 7,5/10
Kvalita/cena 10/10
Všestrannost 7,5/10
Balení 7/10
Koupila bych si znovu? Ano

Dr Harder
Nechápu lidi, kteří tvrdí, že ebenové dřevo je obyčejná a nudná vůně. Za posledních deset let jsem vyzkoušela několik stovek značkových parfémů a tato vůně mi ani v nejmenším nepřipomíná žádný ze současných populárních parfémů. Jiná věc je, jestli se vám osobně tento parfém líbí a jestli odpovídá vašemu aktuálnímu vkusu a náladě, ale označovat ebenové dřevo za obecné a obyčejné je velká hromada nesmyslů. To platí i pro líné youtubery, kteří si myslí, že vědí všechno. Viděla jsem video Sebastiana, kde tvrdí, že parfém ani necítí a že vůně je nudná a slabá. Wtf, ráno jsem se jím navoněla a můj pokoj voní ještě po mnoha hodinách. Je možné, že vám ten den někdo zkazil náladu a v důsledku toho nazvete odpadem úplně všechno, co vám přijde pod ruku?

RAPetrov
Variace na téma ztracené třešně.
Zřetelně slyším tóny třešní a višní na dřevitém podkladu. Ale čistší a dřevitější, bez gurmánských nuancí. I v barevném schématu bych si ji představoval jako tmavě červenou nebo černočervenou. Hřebíček je tu také, o čemž svědčí jistá ostrost a na začátku i jiskra.
Chuť je silná, vůbec ne lehká, a skutečně jsem neslyšel ani otevření. Ale je příjemná, zajímavá, spíše večerní.
Vytrvalost 3 hodiny sebevědomě s hmatatelnou stopou, pak slábne a stává se intimní, žije až další hodinu 2-3.
Doporučuji příznivcům Samsary, Addictu, Lost Cherry a podobných.
Jsem rád, že jsem si ji koupil, protože se mi líbila.

MellyHelly
Tento Ebony Wood není můj typ parfému, protože se vymyká mým květinám, ale musím uznat, že je to vysoce výkonný parfém a rozhodně není levný, v tom smyslu, že cítím mnohem víc, než kolik stojí.
Řekněme, že za málo peněz můžete udělat velký dojem.
Jaký dojem? Moderní sladce kořeněná s rostlinnými podtóny.
Nevím, jestli ebenové dřevo voní přesně takhle. Určitě jsem v minulosti k ebenovým předmětům čichal a podle mne tak voní, ale rozhodně ne tak komplexně!
Ve skutečnosti mi ebenové dřevo připomíná spíše sladké tabákové dřevo.
Zpočátku při otevření, jakmile se nastříká na kůži, je to příjemná směs tabáku, cukru, hřebíčku a jakéhosi svěžího koření, snad růžového pepře, který působí neurčitě citrusově.
Po několika minutách se lépe usadí.
Uvedené tóny se zdají být v porovnání s vůní málo.
Představuji si, že je přítomna nějaká aromatika inspirovaná ebenovým dřevem a že se vlastně olfaktoricky prezentuje jako sladké tabákové dřevo. Především je zde tato velmi sladká složka, která však není mdlá a zůstává aromatická díky zjevné přítomnosti hřebíčku. Hojná je část růžového pepře, která vytváří poněkud chladivý efekt v kontrastu s hřejivostí sladkého dřeva a hřebíčku. Vždy na mě působí lehce citrusovým dojmem.
Ve vývoji, který není nijak velký, cítím cosi rostlinného, co mi připomíná tón rajčatových listů přítomný například v některých vůních Jardins d'Hermés.
Je to parfém vhodný na zimu a do chladného počasí, přitom není příliš těžký a naprosto unisexový.
Velmi dobrý výkon a trvanlivost.
V porovnání s jinými vůněmi, které jsem v posledních dnech vyzkoušela, Ebony Wood Muže neoslnil, i když to není úplně jeho žánr, protože se ukázalo, že dává přednost (pokud musí) vůním s modernější implantací, bez aldehydů a dubového mechu.

Brunette2021
Dámy, tato vůně je nádherná!!!! Kdo má rád třešně v parfémech? Ano, ano, není to uvedeno, ale nějak to tam je, sušené, bohaté, něco hodně dřevitého, trochu smrku nebo jalovce, sušená třešeň, mmm.... Miluju ji, nemůžu se jí nabažit. Jak se cítí na ulici, ve větru, a ten zvuk, to je š ikaon parfém!

Jernê Knowles
1. Z kolekce Emotions mám nejraději vůni Ebony Wood, protože ačkoli je klasifikována jako dřevitá, na mé pleti je to prašná květina, velmi dospělá a s nádechem osmdesátých let. Nemá nic společného s paštikovou generací, která v poslední době vtrhla na pulty a ovládla svět.
2. Otevírá se bílými květy a velmi přítomným indolovým pocitem, který obklopuje dřevitý aspekt, jenž vůni dokončí. V žádné ze svých fází není uzavřená, otevírá se tím, že pohlcuje všechny kolem sebe a její květinová charakteristika pokračuje klidně i více než půldruhé náruče. Hned od začátku cítím prachový nádech, který přetrvává, dokud se neusadí.
3. Jak zasychá, dotek prachu dává jasně najevo, že je z kosatce, nula cukru, a stává se pikantní s doplněním kořeněných nuancí, jako by se dokončovala příprava massaly a plnila se do skleněných nádob s dřevěnými víčky; řeknu to a můžete zpívat do čtyř rohů, že je to NICHO, ano, nikdo nebude nesouhlasit.
5. Na konci je to ultra dřevité, ale stále se špinavým a čistě ušlechtilým aspektem díky kvalitě zde použitých surovin; přírodní a návykový dotek. Líbí se mi ten dřevitý tón, který bodá do nosu, jako by to bylo čerstvě ořezané dřevo, které bylo utlumeno a teprve poté odtajněno, aby mohlo být zpracováno k jakémukoli účelu. Oblíbená, přišla domů. Je super silná a vydechuje bez respektu a "zdvořilosti".

Anna Zimerer
3 odhalené tóny a neuvěřitelná čichová konstrukce podepsaná Jo Malone pro Zaru.
Ebenové dřevo, hřebíček (koření) a růžový pepř.
To je ebenové dřevo.
Mé čekání na její sehnání bylo úmorné, měsíce ubíhaly a v týdnu černého pátku se na mě na pultech Zary usmíval poslední exemplář. 🤗
Cítím v ní mnohem víc než ty 3 tóny.
Je to teplá, hřejivá, hřejivá kořeněná vůně. 🔥
Trochu kouřová.
Je tu skořice, něco mandlového, benzoin, sušené ovoce....
Rozvíjí se s pocitem lahodných máslových sušenek posypaných skořicí!
Atmosféra chaty, horká čokoláda, vlna, krb, nohy v horách.
Lahodná dřevitá, lehce kořeněná a krásná!
Rozhodně zimní, nebo do chladného prostředí (můj případ v tuto chvíli).
Vůně podepsaná samotnou Jo Malone za národní cenu parfémů.
Tak to stojí za to!!!
@perfuma.i

natialves
Přestože jsou deklarovány pouze 3 noty, je vidět krásná konstrukce.
V úvodu mi připomínala kyselé bobule (neprozrazeno).
Střední tóny jsou chutné a kořeněné, vycházející z růžového pepře a hřebíčku, což je na mé kůži patrné a výrazné.
A v základu tmavé dřevo (eben), které je velmi MĚKKÉ a báječné, a celkově mění osobnost této vůně. Velmi přítomný je pro mě tabák (blíže nespecifikovaný); něco lehce alkoholického (rum?) a báječný DULCE - který vůni usazuje a díky kterému jsem si ji zamilovala. Proto si myslím, že je sdílná, ale má velkou šanci oslovit ty, kteří mají rádi parfémy s velkou osobitostí a kteří se spíše přiklánějí k uspokojení "mužského vkusu", včetně těch, kteří mají rádi sladší vůně. Ebenové dřevo je zvýrazněno s velkolepostí (vidím ho v parfumerii méně prozkoumané - ve srovnání s jinými dřevy, na která jsme více zvyklí).
Hřejivá, hutná a plná vůně, ideální pro použití v chladnějších, zamračených dnech. Je to podzimní a zimní styl. Je jediná v kolekci s tímto návrhem.
Promítá se SILNĚ a zůstává na kůži a zejména na látkách. (Byla by dobrým základem pro květinový parfém, který máme a vůbec na něm nezůstává!)
Tato kolekce Zara Emotions/Jo Lovers by Jo Malone je znamenitá. Tímto partnerstvím uhodili hřebíček na hlavičku a pozvedli kvalitu značky. VŠECHNO z této řady má pozoruhodnou kvalitu a exkluzivnější, přirozenější vzhled. Celá kolekce stála za koupi.

Виктося
Ne, takhle to nefunguje! To prostě není možné! Jdu do kdysi oblíbené, hedvábím opředené Tsary, toužebně se dívám na tuhle plastovou poušť, spindjackets "ahoj mládí" strhané na začátku 90. let s knoflíky s kamínky a říkám si, ať si smutně čichnu. Lahvičky jsou tak minimalistické a přitažlivé. Nikdy jsem nevnímal Zarovského vody, a tady 6 čichů - 6 bingo!
HUH? Vytáhnu tužku, podepisuju papíry, sypu si je do kapes ... A čichat, čichat, čichat až do velkoobchodu a maloobchodu.
WF?
Doma otevřu fraga a tam je.....
Okamžitě jsem si na webu všechno osahal na 40. Dneska jsem se vrátila a nabrala po tuctu jarních květů od 02 do 04, růže už je vytříděná a přihodila další nedoplněnou zásobu ebenové!
Je to prostě kouzelné! Sladké jalovcové spile a kýchavé tak peprné!
WHOO! A to je vše. A je to!
Oživená vzpomínka na Chiseydeho verzi Feminité de Bois a nepříliš sladkou Organza Indesense.
To se stává! Malone je mi lhostejný, Zara obzvlášť a značkové vody obecně, ale tady je to mínus na mínus a takové tučné plus!
Mám ráda dřevité pepře, ale tady i pivoňky s tuberózou, což nejsou květiny, ty miluju, ale perfmolekuly, a s těmi mám vzájemnou averzi - a ty přišly. Tak moc, že mám chuť si nějaké pořídit. Pro sebe a hlavně pro sebe.
Uf. Už jsem to vysypala. Pardon, ale kde jinde než na žabce se podělit o svůj údiv?

Ragnar
Vyzkoušela jsem tento parfém, zaujala mě recenze, ale hlavně akordy.
Je to opravdu pěkný parfém, dobře provedený a velmi účinný.
V úvodu vnímám pepř a hřebíček, pak se odkloní a ustálí na velmi velmi příjemném tabákovém akordu.
Myslím, že název ebenové dřevo je zavádějící, protože tato vůně chutná po tabáku. Sušený, doutníkový nebo dýmkový tabák a velmi realistický.
Určitě to bude můj další nákup od Zary.
Hřejivá, vyzrálá a uklidňující. Přesně to, co potřebujete na deštivý zimní večer.

Eletus
Z kolekce Zara Emotions je nejlepší a ta, která vyniká svým složením a je dobře namíchaná, i když jsou deklarovány pouze 3 tóny, je zcela unisexová s malým příklonem k mužnosti díky ebenovému dřevu a pepři. Tato vůně je zaměřena na chladné podnebí, podzim a zimu a pokud je pravda, že na kůži i oblečení vydrží poměrně dobře. Pro mě je to jedna z mých nejoblíbenějších a budu ji mít v záloze, protože ty mají tendenci díky svému vydání rychle mizet, takže pokud máte tyto vůně rádi, klidně si pořiďte pár lahviček do zásoby. Krása Jo Malone Fragrance a Zara za to, že tyto verze přinášejí.
Vůně :9
Projekce: 8
Dlouhá výdrž: 9
Hodnocení: 8,6/10
Ἄνουβις Balsamic!

Smodatoamore
A právě když slyším taková mistrovská díla, chápu, proč je třeba věřit v komerční parfumerii.
Ebony Wood má jednoduchou pyramidu podpořenou pouhými třemi tóny a je důkazem toho, že k vytvoření slušného parfému nepotřebujete 500 čichových tónů, od ovocných po gurmánské a květinové: ne, ne, ne!
Pojďme k vůni: máme tu jiskřivý úvod, v němž exceluje růžový pepř, hned po půlhodině přebírá vládu dřevitý podtón a stává se absolutním protagonistou... ale není sám! Je tu ještě kořeněný podtón hřebíčku, který ještě více podtrhuje charakter této nádherné vůně. Odhodlaná, silná, věrná, ale také zářivá, vulkanická, to jsou charakteristiky Ebony Wood.
Výdrž není příliš široká, bohužel takovou dobrotu bych si přála, aby vyzařovala na více metrů! Výdrž 4/5 h.
Potlesk pro Jo Malone.
Další poznámkou k dobru je určitě cena, 26 eur za 90 ml.
Pokud máte rádi dřevité vůně s velkou osobitostí, vřele doporučuji vyzkoušet.

Espartaco
Pikantní mléko něčeho podivně růžového a kořeněného, s náznaky parfémované skříně a také abstraktní představou něčeho, co by mohlo být konzervovanou sladkou červenou paprikou.
Hřebíček necítím, ani kdybych chtěl. Eben nevím, jak voní, mělo by to být sladké dřevo, ale mluvím z doslechu. Co cítím pořád, je růžový pepř, sladký, kořeněný, pikantní.
Ebony Wood je laktonický, dřevitý parfém, jako růžové mléko nabité kořeněným a pro můj nos umělým exotickým kořením, parfém s konzistencí více než vůně, tyčinkového osvěžovače vzduchu, což je mimochodem něco, co v poslední době cítím při ochutnávání parfémů z niche domů, textura drahého, historického, vzácného osvěžovače vzduchu, ale ne parfému.
Parfém, ať už je to eau d'eau, edt nebo extrakt, má něco, co vám říká, že je určen k nasazení na límec. Tento a mnoho dalších, ať už od Lush, Dyptique nebo Byredo, mají plastový obal, který mi připomíná drahé mikádo.
Vůbec se mi nelíbila, protože nesnáším teplé a sladké parfémy, a tenhle je, i když taky není tak sladký, spíš je to "exotická" nebo "bohémská" vůně, což taky není podle mého gusta, protože nejsem příznivcem arabských, pestrých a střetávajících se vůní.
Předpokládám, že komu se líbí, má dobrou volbu pro zimní nošení, protože výdrž je docela dobrá a voní jako něco neznámého.

liisaloveless
Bože, smiluj se! Do téhle vůně jsem se zamilovala! Vyzkoušela jsem si ji na pleť asi před týdnem a celý den jsem si čichala k ruce. Dnes jsem se konečně odhodlala a koupila si 90ml lahvičku. Jsem velkou fanynkou tabáku a vanilky a tohle je nejlepší nechtěná (?) dvojnice za tuhle cenu! Zpočátku vám dá svěží citrusově-pomerančovou, která velmi rychle vyprchá (naštěstí imo) Přechází do teplé uklidňující krémově-sladké, smíšené s kořením, skořicí a velmi silným ebenem. Je to velmi unisex. Já osobně se při jejím nošení cítím jako mocná a elegantní bohyně! Přemýšlím, že si pro jistotu koupím lahvičku navíc, protože se jedná o limitovanou edici.