Oud Ispahan podle Dior je Orientální Floral vůně pro ženy a muže. Oud Ispahan byl/a uveden/a v roce 2012. "Nosem" za touto vůní je François Demachy. Vrchní tón je Labdanum ; střední tóny jsouRůže, Pačuli a Šafrán ; základní tóny jsou Agarové dřevo (oud), Santalové dřevo a Cedr.

CrewmemberEK
Mám základňu v arabskej krajine , takže oud tu cítiš všade . Milujem ho od začiatku . Táto vôňa je ťažká . Tento parfém alebo miluješ , alebo vôbec nie .
Vydrží veľmi dlho.

mimipari
Oud Ispahan Dior
Stává se, že jsou takové ty špatné dny (často pondělky), kdy vás štve skoro všechno, tlachání, lidé, práce, která ždímá každý kousek trpělivosti, a když si uvědomíte, že jste v "rezervě", jdete se rychle nadýchat čerstvého vzduchu, aby cesta domů byla hladká a příjemná.
Rádio je zapnuté a já poslouchám... ehm, co to je? Je to Starway to Heaven, což mě hodně uvolňuje, je to stará, ale dobrá písnička, a je dost dlouhá na to, abych si ji zkusil broukat, to je lepší.
Už nemám špatnou náladu, jsem klidná a spokojeně si očichávám zápěstí, kam jsem si nastříkala Oud Ispahan, který se rozehřál a dává mi koncentrovaný, ale fascinující nádech prašného oudu s ostrou, sametovou růží, mému nosu se to moc líbí a mé mysli také.
Vím, že to může znít divně, protože Oud Ispahan není jednoduchý parfém, ale je v něm něco sexy a fascinujícího, co k člověku přilne a jen tak ho nepustí.
Chce si tedy tento parfém udělat jméno? Protože zpočátku je k němu člověk trochu obezřetný, ale pak ho velmi pomalu začne oceňovat.
Tóny temné růže, prašného oudu a pačuli, kombinaci, kterou jste slyšeli stále dokola, si musíte zamilovat, protože parfém s těmito vlastnostmi má téměř každá značka.
Přesto má tento... něco jiného.
Rozprašovač je silný, okamžitě mě zasáhne hořký/balzamický tón, předpokládám, že za to může labdanum, následuje ta krásná a tajemná tmavá růže, řekla bych ženská, která se pouští do souboje o odpor se zemitým pačuli, už ví, že zvítězí.
Tato růže výrazně převažuje nad ostatními tóny, které zůstávají stále přítomné, ale mírnější.
Růže Ispahan je anglická růže staroperského původu, houževnatá damašská růže pojmenovaná podle města, ve kterém vznikla, ceněná pro svou sladce silnou vůni, ale především pro svůj dlouhotrvající, kvetoucí parfém.
Vývoj tohoto parfému je pomalý, objevuje se postupně, asi po hodině objevuji suchý, dřevitý, nejasně pryskyřičný oud, okořeněný jemným santalovým dřevem; je v něm také náznak mastku, který vyhlazuje drsnost.
Po několika hodinách parfém stále přetrvává ve vzduchu, zůstává sametová vůně růže, dřevo je zjemněno jantarovými doteky.
Výdrž této vůně je pozoruhodná, den, ale ještě více na oblečení, hodně se promítá a opravdu nevím, jak moc tuto intenzitu může okolí akceptovat.
Vůně se mi však líbila, a jak se vyvíjela, zlepšovala se, díky čemuž jsem ocenila tento nádherný francouzský výtvor s příchutí Blízkého východu.
Samozřejmě víte, že tak kvalitní vůně, jako je tato, má svou cenu, která pro mě zůstává nedosažitelná, a tak ještě v duchu děkuji milé majitelce parfumerie, která mi dekantát věnovala; je tak vzácné najít přátelské lidi, se kterými prohodíte pár slov a dostanete tak vzácný dárek, po zakoupení obyčejné kosmetiky, ale je to tak, občas se to stane.
Tuhle vůni Oud Ispahan si nechám, je jí na mně velmi málo a vím, že vydrží dlouho.
Nevšední parfém, velmi rafinovaný a působivý, není příliš oblíbený, to je pravda, ale v tom je jeho kouzlo.
Pozoruhodný obdiv k jeho nosu Francois Demachy a k tomuto fascinujícímu temnému stvoření.
JAKÝ HYPNOTICKÝ ZÁZRAK !!!

Мадам Пампадура
"Verše."
Ve skříni přítele.
Stála osaměle.
Z lítosti jsem si ji oblékla.
A šel jsem do podzemí
A byl jsem šokován
z toho, jak to na mně teď smrdí.
# It made me look old # (Vypadám díky tomu staře)
# About ten years old, no less #
Spěchal jsem domů
abych to ze sebe smyl

FranSeatJones.
Tento parfém jsem dostala od svého otce jako dárek k letošním Vánocům.
Ví, že zbožňuji parfémy z této kolekce a tento konkrétně, nekoupila jsem si ho kvůli mému problému se šafránovou nótou, jak je prchavá, dostává se mi do mozku..... A nedovolí mi přivonět si dál.
No, bohužel oud Ispahan není výjimkou.
Velmi znamenitá růže, vzácná, s intenzivním, ale elegantním dřevem, potřená kouřovým šafránem.....
Krásná, ale ne pro mě.
Promítá se celý den a její trvání je jaderné.
Nebudu ji nosit nikdy, není to můj styl, bez ohledu na to, jak je krásná.
Kdyby měl někdo chuť na změnu, je zcela nepoužitá a je to lahvička 40ml..... Jsem jedno ucho...

zina saleh
jako žena ze středního východu jsem nikdy nemilovala oud, protože to bylo něco, co jsme cítili od dětství a všechny babičky ho používaly pro sebe a jako kadidlo do domu, takže oud pro mě nebyl něco, co by mě zajímalo jako parfém, ale to se změnilo, když jsem potkala oud ispahan, ach, tenhle parfém je takový můj , oud a růžové nebe, které je elegantní a sexy a jedinečné , koupila jsem si první 40ml lahvičku v Amsterdamu , pak jsem si koupila velkou lahvičku tady v Bagdádu , pořád si vzpomínám, když jsem ho měla na sobě před dvěma lety v Oxfordu a anglická kamarádka mi řekla, že voníš jako arabka! haha, řekla jsem mu, že dobře, protože jsem vlastně Arabka! je to krásná vůně, která vypadá jako moje kultura a dobře se mísí s mou kůží. budu si ji vždycky kupovat.

Elfabio
Blízkovýchodní, temná, silná, hřejivá a obklopující. Nedoporučila bych ji každému, ale určitě těm, kteří hledají parfém, který vybočuje z běžného davu. Držte se od ní dál, pokud hledáte lehké, květinové vůně, tady je růže temná a sexy, něco ve stylu Noir de Noir od Toma Forda, ale méně sladká. Považuji ji za unisex, ale určitě se nehodí pro všechny muže určitě.

hab
Pro mě tato vůně není o osudové růži, ale oudu s labdanum. To je to, co sedí na oudovém základu během uvedení na trh. Abych byla upřímná, na pravý oud ve velkém množství moc nevěřím. Soudě podle jeho základu tam zjevně hrají velkou roli syntetické sloučeniny. Oud nepřekračuje hranice oudu a pomáhá mu k tomu labdanum. Prohřívá chuť, dělá ji ostřejší a pryskyřičnější a dodává jí novou úroveň. A aby tato kombinace nebyla pro nositele smutná, přidal Demachy růži. Je to zřejmý tah, klasika orientálních vůní. A to je právě problém kompozice. Není špatná, Demachy je zručný parfumér, který se občas dostane i z prohraných pozic. A tady nic nepokazil. Je to solidní dílo, které stojí za své peníze. Vytrvalá, mazlavá, možná je to ten oud s růží, který jste hledali. Ale.
Ale jsou tu dvě. První je velmi nudná vůně. Není jí co vytknout, ale nedotýká se ve mně žádné struny. Jako by byla vyrobena bez duše. A druhá - co má společného s domem Dior a jeho image ve světě parfémů? Je jasné, že tato řada vznikla ve spolupráci s Chanel, a tam jsou vůně velmi úzce spjaty s mytologií samotné Coco. A tady? Existují také pokusy spojit jejich příběhy s osobností Christiana Diora, ale on a tradiční Východ nejsou průsečíky fenoménů. A ve vůni jako by bylo cítit takové myšlenkové vakuum. Demachymu bylo řečeno, aby vytvořil oud, a on to udělal. Ale to je vše.
Tabákovost, o které se zmiňují jiné recenze, začínám po hodině slyšet taky. Zřejmě se tak bizarně mísí pryskyřice a oudový základ, ale mně se spíš nelíbí ten akcent, který ucpává růže v úvodu. Vůně není drsná, ale drsná, asertivní a překvapivě s mužným charakterem. Dráždí mě však a nutí mě dát ji pryč od nosu. Je v ní cosi z módního pižmového oudu, trochu špinavého. A sedí a sedí na kůži v nekonečné bázi, i když se ji snažíte smýt. A monotónně svědí. A opět se nabízí otázka, jestli to není na poptávku trhu příliš, trend pominul, jeho hrdinové odešli, a?
Ale výdrž je neuvěřitelná, stejně jako stopa.

La DameDeNoir
"Mohli jste ji vidět přes sklo, jak leží v rakvi. Jak byla Bianka krásná. Černá jako eben, bílá jako sníh, rudá jako krev..... Roky plynuly. Stromy se rozprostřely kolem rakve a sevřely ji v náručí. Její oči plakaly houbou a nazelenalou pryskyřicí. Zelené kapky jantaru tuhly na skleněné rakvi jako drahokamy.
-"Kdo leží pod stromy?" zajímal se princ, když vstoupil na mýtinu. Zdálo se, že si s sebou přinesl zlatý měsíc, který mu zářil kolem zlaté hlavy, nad zlatou zbrojí a bílým saténovým pláštěm zdobeným zlatem, krví, inkoustem a safírem. Kopyta bílého koně postupovala přes květiny, které neměly žádnou barvu, ale když je kopyta přejela, květiny se opět vzpřímily. Ze sedla visel podivný štít. Na jedné straně byla tvář lva a na druhé tvář beránka..."
Tanith Lee- Rudá jako krev.
Oud Ispahan mi vůbec nepřipomíná stepi Střední Asie, Tisíc a jednu noc ani tajemný Orient. Připomíná mi evropský středověk - středověk spíše fantastický než skutečný - o temných princeznách, temných nocích, vyjících vlcích, zakázaných láskách, první krvi, ztracených nevinnostech, královnách čarodějnic a upírských příbězích. Mluví o tajných a nevýslovných hříších, o živelných tekutinách, o telurických atavismech.
Kupodivu v ní nezaznamenávám mnoho oudu. Pro mě je to v podstatě vůně růže a pačuli, temnější, archaičtější sestra Lutensovy La Fille de Berlin.
Růžová princezna kvete svěže, divoce, rustikálně, přízemně, a přesto majestátně, aniž by tušila, že její panenství bude brzy pokryto krví a slzami. Závratně se přes ni přežene tenebrovaná noc plná pačuli. Jsem si jistá, že kromě čtyř nebo pěti ingrediencí deklarovaných na kartě jsou tam ještě nějaké další: kadidlo, možná mech, možná kůže. Růže oděná do koženého brnění jako Johanka z Arku nebo Alžběta Anglická. Panna mezi trním obklopená temnými znameními. Tato kombinace růže a houby mi připadá velmi evropská a divoká, ale zároveň velmi elegantní, jako rytíř v legendách o dvorské lásce. Není v ní nic sladkého, co by zmírnilo její drsnou hořkost. Pro mě je to svěží parfém, ale velmi skvostný a poněkud lineární, bez těch upoceně kořeněných tónů jiných oudů, které zde, pokud vůbec, mají určitou asfaltovou pachuť.
Výkon, velmi dobrý.
I vzhledem k výjimečné kráse a znamenité kvalitě tohoto kouzelného elixíru mi přijde předražený. I kdyby obsahoval pravý oud nebo růže vypěstované v zahradě jediného francouzského zámku vznešenými dívkami neposkvrněné krásy, i kdyby obsahoval upíří slzy, krev víl nebo sperma padlého anděla, neospravedlnilo by to královské výkupné, které za něj bylo požadováno. Jinak by už byla na mém seznamu přání.

Dario40
V této vůni je příliš mnoho růže a oud je docela přehnaný, je slabý a není to oud, který mám ráda.
Myslím, že je to čistě ženská vůně, ideální pro ženu, jemnou a elegantní ženu, ženu, která zřejmě hledá Růži v čistotě.
Nevidím v ní jediný prvek, kvůli kterému by byla vhodná pro muže.
Vzhledem k ceně mi nepřipadá až tak ohromující, růže není vůbec sladká, velmi odlišná od té, která je pojata v dnešních vůních, které já osobně preferuji.
Kdo však hledá sofistikovanou, aristokratickou, mistrovsky pojatou, dlouhotrvající Růži, zkrátka seriózní záležitost, ten ji zde jistě najde.
KOMPLEXNÍ A NOBLESNÍ VŮNĚ

secamel
Díky tomu si připadám jako velmi bohatý podnikatel. Vyvolání hospodářské krize v New Yorku, uzavření zbrojního obchodu v Monte Carlu, spolčení se zahraniční mocností s cílem ovlivnit volby; takový člověk. Každopádně velmi distingovaná vůně, asi ne pro každého, ale hodná ochutnání a v mém případě neuvěřitelná pro zvláštní příležitosti.

ludwigchenier
Božské, to je to správné slovo.
Je to jako ultra vylepšený Black Aoud, s ostrým akordem oudu, stejně jako ten použitý v Leather Oud ze stejné řady, docela živočišný, téměř fekální, nebo spíše z hnijícího masa, ale tady je oud spojen s krásnou růží, velmi hustý, svěží, sametový a téměř kořeněný. Vlastně se zdá, že tolik dýchá.
Zvláštní je, že se chová jinak než Black Aoud, protože se otevírá velmi silným oudovým akordem a teprve pak se objeví růže, která vše vyplní a ukradne si celou show. V OI růže "zahajuje jednání" a teprve po několika minutách se začne objevovat oud. Ve střední fázi nabývá na působivosti a zdá se, že vyniká, ale pak růže a oud bojují, respektive tančí, aniž by jeden převálcoval druhého.
Zajímavé je, že tyto dva tóny se ve skutečnosti neseznamují, ale neustále soutěží o to, který z nich se do nosu dostane silněji, a to i proto, že sametovost růže výrazně kontrastuje s jízlivostí oudu (zatuchlého masa) a pačuli a jantar v kombinaci s nádechem šafránu se je po celou dobu snaží sladit.
Magický účinek tohoto tance je podobný tomu, který popsala postava Merovinga z trilogie Matrix, když mluvila o francouzštině: "je to jako vytírat si zadek hedvábím...".
Trvanlivost je také téměř nekonečná, projekce není tak silná jako v případě LO, ale stále je to téměř síla, s velmi příjemným a jemným santalovým dřevem na konci.

oscarsh86
Líbí se mi tento oud od Diora. Obvykle nemám ráda oudové parfémy, ale tento je jiný. Vrchní tóny jsou silné, ale postupem času začne vonět hlavně po velmi elegantní růži, řekla bych, že se stává trochu ženštější, ale pro muže dokonale nositelnou.
Necítím pačuli, ale cítím trochu labdanum, ale především cítím oud a růže.
Dobře se promítá a má dobrou délku.
Díky růži mi připadá trochu ženštější, ale pro muže je velmi dobře nositelná.
Řekla bych, že je spíše do chladného klimatu.

Cética
Díky velkorysosti Any_Raio jsem se s oudem smířil. Není nikdo oprávněnější než ona, kdo by mi ukázal to nejlepší!
Bojím se atarů. Já to dělám. Možná jsem ještě nepotkala ty dobré. Ale to je na jiný rozhovor.
I s výrazným výstupem je tenhle oud čelistně rafinovaný; nepůsobil na mě tím odporným, fekálním zápachem, který mě odpuzuje.
A labdanum, spousta labdana + sušená růže, přesně jak popsala. Dojem sušených okvětních lístků uložených uvnitř knihy - i ta kniha musí být úžasná: Tisíc a jedna noc.
Je v ní něco alkoholického, co vás chytne. Žádná sladkost, žádné zjevné pokusy o vyvážení oudu. Tohle je o světelné roky inteligentnější, velmi jemně vyladěné.
V sušení se objevuje trocha pačuli. Oud, santalové dřevo a labdanum vládnou jasně, šeptem. Šepot není pro každého.
Kdybyste mi dali přivonět ve tmě a požádali mě, abych identifikoval značku, bez váhání bych řekl: Guerlain. Zvláště při odchodu. Přeloženo: Dior za tento parfém získal deset bodů.

Insensé
"Konečně můj Oud!"
Oud Ispahan jsem poprvé vyzkoušela (bez velkého očekávání, protože jsem fanoušek oudu a vyzkoušela jsem jich už poměrně dost) letos v dubnu v Paříži v Galeries Lafayette. Jak si asi dovedete představit, v oddělení parfémů prostupují atmosférou tisíce vůní, takže jsem si až po několika hodinách a několika parfémech začala všímat něčeho překvapivého a výjimečného.
Který z nich by to mohl být?
Kamarádka z anglické fragrantiky mi o několik týdnů později poslala vzorek a jako zázrakem to byl ten pravý, přesně jak jsem tušila!
Ano, ta z onoho deštivého, kouzelného dne v Paříži, který skončil úžasným večerem v Café Olympia při aperitivu, po němž následovala nezapomenutelná večeře s nejlepším tatarským biftekem, jaký jsem kdy jedla, v bistru v Marais, a nakonec jsem dorazila do svého hotelového pokoje a rozjímala nad touto vůní, která přetrvávala od prvního okamžiku.
Stala se koncem mého hledání dokonalého parfému, mého svatého grálu!
Suchý. Omamná. Exotická růže, ale ne taková, jakou vídáte v kyticích, ale taková, jakou můžete cítit na horkých íránských polích. A oud konečně použitý decentně (ale ne skrytě) ve fascinujícím parfému dle výběru, ve vynikající tradici západní školy.
Chvála? Nesmírná. Od známých i cizích lidí. Připadám si díky tomu jako Suskindova postava.
Je mnoho oudů, které se mi líbí. Jednou se tu o nich rozepíšu. Ale zatím je tohle ten, kterému budu navždy věrný. A to jsem nikdy nebyl věrný ;)

LANIER
Dech starého slepého věštce dopadl na písek, který byl rozprostřen na stříbrném talíři. Třpytivá zrnka se pohybovala pomalu, téměř neznatelně. Princezna, dcera bagdádského chalífy, se naklonila blíž k pohybujícímu se písku, aby spatřila, jak se začíná objevovat tvar, tvar dokonalé růže.
"Písky předpovídají, má princezno, toho, kdo získá tvé srdce a tvou ruku, ten se dotkne růže jako první."
Zloděj Ahmed sedící na nejvyšší větvi agarového stromu, který se rozprostíral nad zdmi paláce, sledoval, jak jeho milá přijímá své štěstí. Ta, kterou miloval z dálky od chvíle, kdy jeho oči poprvé spatřily její zahalenou krásu na tržišti obchodníků s hedvábím, ta, která ho tak převyšovala, ta, o níž se neodvažoval ani snít.
"Ta růže?" Princezna vzhlédla do slepcovy tváře.
"Ano, ta nejvzácnější růže v zahradě tvého otce, perská růže z Ispahanu."
Princezna pohlédla na zahradu svého otce a spatřila dokonalou růžovou a voňavou růži, která byla právě tou růží, o níž věštec mluvil. Tam u zdi paláce poblíž starého stromu agaru zasazeného v květináči ze santalového dřeva kvetla na slunci. Její krásu předčila jen kouzelná vůně, která naplnila celou zahradu.
"Jak je to možné?" Princové se ohlédli po starém vypravěči nemožných příběhů. "Nikdo kromě mého otce se k jeho vzácné růži nesmí přiblížit. Všem kromě něj je zakázána."
"Je tu jeden, vidím ho a je velmi blízko. Dokonce i teď, má princezno, dokonce i teď ví o této růži. Její vlastnictví je klíčem k odemčení tvé lásky. On ti tu růži přinese v nízké kožené brašně zloděje."
Princezna se zasmála a vhodila věštci do ruky tři stříbrné mince. "Zloděj? Ty ses zbláznila, má drahá stará. Sladká a plná fantazie, ale docela šílená. Teď jdi a zítra se vrať, abys mi zase věštila."
Ahmed sledoval, jak starou slepou odvádí princeznin sluha. Díval se, jak princezna kráčí zahradou kolem zeleného pačuli a voňavých květů labdanum. Když došla k růži z Ispahanu, sklonila se, aby si k ní přivoněla, a když to udělala, jedna slza jí spadla z tváře na dokonalý okvětní lístek růže.
"Kéž by to byla pravda." Zašeptala. "Alláhu, prosím, učiň, aby tomu tak bylo."
Té noci pod příkrovem bezměsíčné oblohy, kdy ho vedlo jen světlo hvězd, zloděj Ahmed znovu vylezl na strom agar. S pomocí kouzelného lana, které ukradl kouzelníkovi na tržišti, se tiše spustil do chalífovy zahrady. Snadno se přesunul podél stínů modré noci až k místu, kde rostla růže. V jediném okamžiku vytrhl květ z keře a opatrně jej vložil do své kožené brašny.
"Kdo je tam?" temnotou se rozlehl hlas. Princezna stála u brány zahrady a v ruce držela prskající zlatou lampu.
* * *
Oud Ispahan od Christiana Diora je příběh z Arabských nocí. Parfém, který mohla Šeherezáda nosit, aby králi vyprávěla své příběhy a tím ho ještě více okouzlila. Je to také dokonalá růžová vůně, kterou by mohl ukrást bagdádský zloděj a nosit ji, aby potrápil princeznu. Je kouzelná.
V této květinově orientální vůni se skrývá veškerá krása a nádhera, kterou lze nalézt v zahradách a na tržištích Blízkého východu. Středobodem této vůně je nejvzácnější a nejromantičtěji štiplavý a opojný oud. Vše je totiž o oudu a příběhu, který zde vypráví ve spojení s ostatními tóny. Tato základní nóta je pevným základem, na němž se prezentuje vše ostatní. Parfém se otevírá svěží a nepokrytě smyslnou vůní labdanum (stejnou vůni používala Madame de Pompadour ke svádění krále Ludvíka XV.), je bohatá a nádherná a voní po sexy teplém těle. Ve středu přichází zahrada výjimečně nádherného pačuli, které zahřívá a hraje kontrapunkt k písni zpívané labdanem. Nahoru se pak ze základu vznáší nádherná damašská růže a velmi jemné santalové dřevo. Tato růže, santalové dřevo a oud jsou spolu fantastické. Z lahvičky nebo nastříkaná na skvrnu je nádherná. Když se dostane na kůži, je to parfém oslnivé růže a agarového dřeva oud toho nejdokonalejšího stvoření. Je zázračná.
Parfém má nádhernou životnost, která na mé kůži vydrží mnoho hodin, a dokonce i druhý den ráno přetrvává v blízkosti pokožky tím nejúchvatnějším a nejpřívětivějším způsobem. Jako by vás volala zpět na další noc v zahradě Kalifa. Projekce je dobrá, ale ne ohromující, pokud ji nanášíte s rozvahou; což je těžké, protože je tak lahodná už při první aplikaci.
Pro mě je to jeden z nejlepších parfémů v opravdu velkolepé prezentaci Christiana Diora z řady vůní Privée. Mistrovské dílo domu, který si zamilovávám s každým dalším nájezdem do každého z jeho parfémů.
OUD ISPAHAN FIVE PLATINUM STARS *****

лЭла
Pokračuji v hledání Rose. A dnes mě mé hledání přivedlo k této krásné vůni. Okamžitě na sebe obrátila veškerou mou pozornost. Všechny ostatní dříve vyzkoušené a docela pěkné kompozice prostě zmizely při prvních tónech jeho hlasu.
Tato vůně je úžasná, co se týče jasu a míry působivosti. Na uspořádání tónů už ani nezáleží. Je to vůně, jak se jí říká, zkrátka a dobře :) Ať už je to jakkoli, je to vůně, která se mi líbí.
Růže v ní ovšem není ta, kterou jsem hledala - světle růžová, nevinná, celá v kapkách rosy..... Růže Oud Ispahan je dokonce, dalo by se říct, její opak. Ale je naprosto krásná ve své syrovosti. O stopě nemůžu říct nic, ale výdrž je vynikající - jmenovaný flek je ve skříni už od rána a vůně stále nabírá na síle.
Ještě bych měla dodat, že v pyramidě není kadidlo, ale v parfému podle mě je, a to velmi krásné - jako zvuk varhan :).