Bois d'Iris podle Van Cleef & Arpels je vůně pro ženy. Bois d'Iris byl/a uveden/a v roce 2009. "Nosem" za touto vůní je Emilie Coppermann. Vrchní tón je Sůl ; střední tón jeKosatec ; základní tóny jsou Vetiver a Ambra.

natshell
Takhle jsem si představoval, že by měla vonět knihovna Byredo)
Stejně jako v recenzích níže slyším hobliny tužek, ale asi po 10-15 minutách se vůně zjemní a zesládne a já cítím velmi naturalistickou vůni tiché knihovny a "kožených" hřbetů starých knih.
Tichá a velmi útulná a uklidňující.

Alinght
Vzdušný dřevitý kosatcový závoj. Velmi pěkný. Čistě unisexová pro ty, kterým se tento směr líbí, nemá žádné dvojsmyslné tóny. Laskavě závidím těm, na kterých vydrží dlouho, protože já ji na sobě slyším maximálně hodinu, pak je pryč, moje pleť ji sežere.
P.S. Souhlasím se Sv_s, připomíná mi hobliny z tužek! Pěkná asociace)

Ragnar
Překvapuje mě, jak všestranná duhovka může být a kolik nuancí může nabídnout.
Může být teplý, studený, pudrový, pudrový, jemný, krémový, zemitý atd... a přitom se vždy projevuje jako rafinovaný a tajemný.
Bois d'Iris je rozhodně nutností pro každého fanouška této nóty.
Prozkoumává pudrovou a balzamickou stránku kosatce, kombinuje ji s kouřovými pryskyřicemi, teplým jantarem, dřevitými tóny a jakýmsi mlhavým pocitem borového lesa.
Osobně představuje druh kosatce, který mám ráda. Ani kosmetický, ani příliš květinový.
Na mé kůži je zpočátku vanilková a krémová; v úvodu dokonce sušenková.
Ve skutečnosti mi vůně připomíná sušenky, ty máslové.
Velmi dobrá a uklidňující.
Jak se vyvíjí, objevuje se krémová a lehce kouřová myrha v kombinaci s kadidlem, které zesiluje balzamický aspekt vůně, takže připomíná Bois D'argent.
Vanilka a cukr hrají důležitou roli: dodávají vůni gurmánské aspekty, které jsou však vyváženy již popsanými balzamickými aspekty.
Výsledkem je zcela uklidňující vůně; hřejivá náruč, přikrývka, kterou lze použít v nejchladnějších obdobích.
Zcela unisexová a průměrně výkonná.
Rozhodně připomíná vůni Dior, ale tato je jednodušší, méně okázalá, přičemž zůstává sofistikovaná.

Austrian_in_Denmark
To je vůně, která mě poslala do králičí nory parfémů - pravda, až poté, co jsem se nějakou dobu pohybovala v její blízkosti.
Koupila si ji kamarádka, která mi k ní dala přivonět, a pak už jsme nemohly přestat čichat a čichat a čichat. Bylo to večer, byla jsem unavená a chystala se jít domů, ale zůstala jsem, protože jsem se od Bois d'Iris nemohla odtrhnout.
Je taková, jak ji popisují ostatní: suchá, sladká, teplá, útulná, dřevitá, elegantní. Vskutku velmi elegantní. Naprostý zázrak vůně.
Nejvíc mi připomíná Dunu. Oba parfémy jsou jako posezení na dřevěném, sluncem zalitém vrstevníku. Bois d'Iris mi evokuje spíše podvečer, zatímco Dune voní pozdním odpolednem.
V přízemnější rovině: je to ideální vůně pro bohaté. Spolu s Violet Blonde je Bois d'Iris možná můj nejpozitivněji vonící parfém.

Sottovoce
Chystám se na tuto vůni zazpívat ódu. Střídmá a aristokratická, jemná a lehce melancholická. Intelektuální, mohu-li to tak říci.
Slyším v ní přesně ty tóny, které ve vnímání uživatelů vedou - lehké dřevité tóny, kosatec a necukernatou vanilku. Do pozadí vklouzne náznak vznešeně znějícího kadidla. Z kůže odchází rychleji, než by člověk chtěl, ale to vnímám jako součást jejího dobrého vychování - nelze otravovat a být protivný. Není schopna nikoho uškrtit.
Výborný společník ve všech situacích, ale zvláště výhodně se projevuje v pracovním prostředí. Pomáhá budovat rovnováhu racionálních a emocionálních východisek. Obecně jde o variantu, kdy lze s klidem říci: dobrý pracovní kůň! A nepochybně ušlechtilé krve)

Venusia
Poprvé jsem to zažila jednoho deštivého odpoledne, mé srdce bylo plné melancholie a končetiny podlomené. Učinil jsem těžké rozhodnutí, plné kontrastů, avšak autonomní a ne vynucené: dát výpověď z místa, kde jsem pracoval. Bylo to den poté, co jsem opravdu skončil a musel jsem vzít na vědomí. Toho dne ho potkala moje kůže a já se do něj zamilovala, okamžitě, způsobem, který se mi nestává tak často. Nebyla by to ani květina, kterou umím udělat svou, kosatec, a přesto jsme k sobě v tu chvíli patřili, s jednoduchostí, oba bezbranní, ale s pomocí silného základu. Následovaly zvláštní dny, chtěla jsem se vědomě rozhodnout pro budoucnost, dobře zhodnotit, ale čas rychle plyne, někdy až příliš v porovnání s našimi potřebami, a tak jsem si vybrala. Nyní jsem ve své nové zkušenosti a zjišťuji, že trénuji mimo domov, což se mi v práci nikdy nestalo. Před odjezdem jsem v kufru chtěla mít jen Bois d'Iris a běžela jsem si ho koupit. Ve shonu mých dní se zdá tak křehká, a přesto se nikdy nevzdává a stojí vzpřímeně, je zdrženlivá, ale ne nejistá, dokáže se projevit v tichosti, aby mi od rána do večera předávala to, co potřebuji. Mění se se mnou, aniž by mě převálcoval, sleduje mou náladu, skrývá se a znovu se objevuje, moudře, bez přidávání zbytečných slov. Já, která se odrážím od přírody v jantarech, ylangu, teplých citrusech, se cítím milována tím správným způsobem s tímto krásným Van Cleefem, který dávkuje ušlechtilou sílu dřev a hájí posvátnost tak intimních a shromážděných forem květu fialky. Jako samuraj osaměle hledající svou vlastní spiritualitu.

Henriette
V mém parfémovém šatníku je tolik kosatců, co k nim má tento přidat?
Zatím je nádherná, úžasná, rafinovaná, a to samo o sobě stačí k přesvědčení.
Kosatec pak, klidný a nenápadný jako vůně, přitažlivý a nápadný jako květina, v parfumerii dokáže být fasetován mnoha často diametrálně odlišnými způsoby.
Mám na mysli sladkost v interpretaci L'Erbolaria, mám na mysli hořkost v Hiris od Hermés, melancholický tón v Ombre Mercure nebo žoviální tón v Autour de l'Iris od Orlane.
A také na všechny ty parfémy, v nichž kosatec, aniž by byl jejich pánem, dodává svůj vlastní sametový nádech: od Caléche po Chanel N°19, abych jmenoval jen dva, ale příkladů je nekonečně mnoho.
Bois d'Iris od Van Cleef & Arpels, z nosu mladé Emilie Coppermann, nádherně zachycuje podstatu této květiny a dodává jí moderní tón, který je v souladu s dobou i s elegancí prestižní klenotnické značky.
I parfém je malým skvostem, naštěstí cenově dostupnějším než luxusní vitríny z Place Vendome.
Je to lehký kosatec, který se možná ostýchá vědět, jaké jméno nese na svých bedrech, a bojí se, že nebude na výši.
Naopak právě tato neochota je jeho trumfem: jemný, měkký a mnohostranný, protože trocha cukru a vanilky mu vlévá odvahu, aniž by z něj udělala karamelku, kadidlo mu dodává onen formální, posvátný tón, díky němuž se necítí tak bázlivě, zatímco laudanum a vetiver mu dodávají náboj odvahy, s nímž by se náš kosatec postavil i panterovi.
Skvostný tento kosatec, něžný, slušivý, ale ne rezignovaný, skvostný v mnoha různých aspektech a schopný se navzájem dokonale doplňovat.
Je daleko od pochmurných nebo žoviálních tónů jiných kosatců, je nádherný, protože je nový, sofistikovaný, elegantní, aniž by byl přehnaný.
Nosila by ji Thackerayova Amelie Sedleyová nebo dokonce Alenka na čajovém dýchánku u Šíleného kloboučníka.
SPLENDID

celina
Je škoda, že se mnozí dívají na kolekci Van Cleef & Arpels svrchu. Bohužel není ani oblíbená, protože má vysokou cenu, ale na trhu je tolik jiných vůní, které jsou stejně drahé jako tyto a méně zajímavé...
Stejně jako mnoho dalších "věcí " vyrobených tímto domem... má tato kolekce jedinečnost v přístupu k texturám a detailům.
Co se týče Bois d "iris: pokud očekáváte dřevitě-lesní listí-zelený kosatec, tak tohle není ono. Vyzkoušela jsem i jiné "bois" a "irisy", protože jsem jimi posedlá, a tento je prostě něco jiného. Nebyla jsem na něj připravená. Musela jsem udělat krok zpět, očistit svou mysl od jakýchkoli očekávání a vstoupit s otevřenou myslí.
Nikdo by tuto kompozici nepopsal lépe než její autorka Emilie Coppermanová:
"Bois d'Iris si představuje vůni dřeva z úplně jiného úhlu, bez lesa, listí a země. Bois d'Iris, vytvořená s cílem napodobit vůni naplaveného dřeva na mořském pobřeží, je netypická a okouzlující dřevitá směs vytvořená minimalistickou a ultrakvalitní strukturou. Vzácné esence exotického dřeva jsou přerušeny zářivým slaným tónem ambry, zatímco krásný pudrový kosatec dodává jemnou eleganci, připomínající Toskánsko."
Najednou to dává smysl. Nóta ambra gris je vůdčí složkou této kompozice. Připomíná mi Ambre Gris od Balmainu bez přílišné pepřově-kořenité příchuti. Některé tóny jsou společné, ale ten od Balmainu je odvážnější a pepř v něm skutečně je. Zde jsou kořenitost a pepřové tóny spíše aurou a výsledkem sekundárních účinků vycházejících z amber gris, labdanum, vetiveru, kadidla a myrhy.
V úvodu je jantarově-myrhová vůně krémová a sladká. Je zde několik dřevitých exotických polotónů pocházejících ze směsi kadidla a naplaveného dřeva.
Tak dobře vyvážená. Může to znít ohromující... zdaleka ne. Její tvůrce spojil tóny, půltóny, ploché i ostré, vše v harmonii.
Jmenuje se Bois d'Iris, ale kosatec je jen hostem kdesi v pozadí a dodává nádherné ambře jemnou pudrovost.
Suchý dozvuk je sladší a vanilkovější, ale stále ambrový a myrhový s nádechem kouřově pryskyřičného labdanum a kadidla. Dobrá siláž, dlouho vydrží.
Vlastní složení: sladké tóny, kadidlo, kosatec, naplavené dřevo, vetiver, ambra, labdanum, myrha a vanilka.
Krásná, výrazná a elegantní.
8.2/10