Jacques PolgeFragrantica is an independent review platform and not endorsed, affiliated with, or authorized by Chanel. Chanel, its trademarks, bottle designs, and logos are property of Chanel, Inc. Fragrantica does not sell Chanel products or represent Chanel in any capacity.
Coromandel Eau de Parfum podle Chanel je Orientální Woody vůně pro ženy a muže. Coromandel Eau de Parfum byl/a uveden/a v roce 2016. "Nosem" za touto vůní je Jacques Polge. Vrchní tóny jsou Hořký pomeranč, Citrusy a Neroli; střední tóny jsouPačuli, Kořen orris, Růže a Jasmín ; základní tóny jsou Bílá čokoláda, Benzoin, Jantar (ambra), Olibanum, Kadidlo, Dřevité tóny a Pižmo.
Disclaimer: Fragrantica is an independent platform and is not affiliated with or endorsed by Chanel. We do not control or verify the content of third-party websites, including the authenticity of products they list. Please exercise caution and independently verify all details with official sources before making a purchase.
    Best In Show: Celkový černý look
od John Biebel, Rouu Abd El-Latif, Elena Vosnaki, Sergey Borisov, Jernê Knowles, Anastasia Privalova, Dariia Fessalonika, Ítalo Pereira, Yi Shang (怡 商), Miguel Matos, Violetta Maevska
    Návrat k luxusní kolekci parfémovaných vod Les Exclusifs de Chanel | Část 1
od Jernê Knowles
    Nové začátky & jarní úklid
od Elena Vosnaki, Edie Smith, Iulia Halatz, Lucia Remigi, John Biebel, Markéta Rybínová, Yi Shang (怡 商), Jernê Knowles

vippì
Nádhera, nemám moc ráda pačuli, ale v kombinaci s růží a tímto kořením si mě plně získala. Vůně s dvojí aurou, mezi světlem a stínem. Citrusové akordy nejsou nikdy agresivní, bílá čokoláda nikdy nepřechází do gurmánské tout court, lehký květinový nádech dělá z toho všeho barevnou nit, až je v sušení dosaženo znepokojivé stability s ohledem na mnohotvárný vývoj, téměř monochromatický, benzoin a vanilka působí jako nárazník "francouzského stylu" pačuli, která je trochu zemitá, trochu krémová, trochu vlhká, trochu (velmi málo) liturgická, pro můj nos jistě elegantní, jistě bon ton a dokonale unisexová (skutečně, na ženské kůži se zvýrazní spíše sinusoidní tóny, na mužské kůži se zvýrazní spíše dřevité). Mé nadšení pro tento parfém se zrodilo stejným způsobem, jakým se rodí ony náhodné lásky, kterým člověk na první pohled nedává žádnou naději, záměrně se od nich distancuje a pak jim propadne v nefalšovaném duchu dětské zvědavosti, vyzkouší je, tedy přímo na kůži v přesvědčení, že bych je nesnášela, a nakonec si je nevyhnutelně zamiluje. Je těžké vysvětlit, jak se člověk cítí obklopen touto aurou, mohu říci, že chvílemi se cítím hravě, chvílemi elegantně, chvílemi magicky. Není to parfém "typicky můj", ale miluji tu verzi, kterou s ním mám.
David Ariel
Elegantní vůně s nejvyšší sofistikovaností, již dobře definuje název kolekce LES EXCLUSIFS, zde doložená velmi dobře zpracovaným pačuli, ne tak těžkým, jako je v ikonické Angel de mugler, v neposlední řadě proto, že zde Chanel předkládá návrh luxusu a exkluzivity, viz kolekce, která ji přináší.
Vůně je zahalena do vintage atalku kořene orrisu s jantarem a kisselinem, který připomíná něco pryskyřičného a dobře vyváženého, nic příliš hutného, snad aby se ovládl ledový, mátový aspekt pačuli!
Zemitý, vlhký bratr hřejivé a trpké Le Lion ze stejné kolekce Les Exclusifs.
Vůně 10
Průměrná ochrana, protože jde především o sofistikovanost.
Příležitost: velmi luxusní.
Dostatečně univerzální, aby se dala nosit po celý rok.
Podobnost : rafinovanost šalimaru Guerlain se spoustou pačuli !
Rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších vůní.
Jernê Knowles
Vůně, která představuje oddanost Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel čínským koromandelským paravánům, které svým ztvárněním záhybů a velikostí, jež mohou mít v závislosti na rozsahu laku, vyjadřují rafinovanost, luxus a dobrý vkus. Mademoiselle Chanel každou z nich použila k reinterpretaci svých inspirativních myšlenek, aby zachytila nové styly ve svém vesmíru.
Coromandel není tak jednoduchý, na začátku si dá trochu práce se svými citrusovými tóny, které jako by stárly, jsou to tóny velmi hřejivé, je v nich intenzivní sluneční pocit, který odráží rychlou vůni ovoce oxidujícího pod spalujícím sluncem; má zelené, hořké pozadí, které mu dodává vážnost a zralost.
Při schnutí se z ní stává óda na pačuli, velmi podobná těm, které nacházím na trzích pod širým nebem tady v Amazonii, pačuli tak syrové a ponuré, že si připadám jako v izolované jeskyni, ztracená ve světě a bez jakékoliv vlhkosti. Chcete zjistit, jak voní divoké pačuli? Přivoňte si k němu a objevíte intenzivní, orientální a velmi aromatický tón s vůní připomínající dřevo, mokrou zem a plíseň.
Po dusné fázi vůně zaujímá orientálnější polohu, objevuje se růžové kadidlo mezi jantarovými tóny, které vedou dialog s gurmánským pokusem o bílou čokoládu, který je zadušen kouřovým pocitem, který si buduje na rozloučenou. Přestože je vůně velmi komplexní, nese v sobě nebývalou krásu hodnou maison/značky, k níž patří.
dudebro
Myslím, že je důležité, abychom na Fragrantice sdíleli upřímné zkušenosti a zároveň respektovali ty, které se liší. Vím, že moje recenze na Coromandel bude nepopulární, ale chci se podělit o svůj pohled pro ostatní, kteří mohou mít podobné preference. Chraňte mě, ó voňaví bohové, před hněvem Fragrantica trollů 🙏.
Jako příležitostný muž si myslím, že tento parfém je ženský a notně staromódní. Na mé kůži prvních pár hodin díky hořkému pomeranči, růži, kosatci a jasmínu voní jako "klasický" jantar Chanel pro zralé ženy. Měla jsem ji na sobě několikrát s nadějí, že budu souhlasit s hodnocením 4,4 bodu. Dokonce jsem si koupila lahvičku a přesvědčovala sama sebe, že bude skvělá, když se budu snažit dál. Nakonec jsem však zjistila, že Coromandel je na můj osobní vkus příliš dusný a náročný.
Souhlasím s tím, že ve střední až pozdní fázi schnutí je příjemnější s bílo-čokoládovou vůní pačuli a jantaru, která je dostatečně příjemná na to, abych nelitovala koupě.*
Pro muže, kteří dávají přednost modernějšímu stylu, který se přiklání k unisex/maskulinnímu, existují ambrové/dřevité/pačuli varianty, které bych doporučila místo této. Tom Ford Beau de Jour, Montale Oud Dream, Frederic Malle Monsieur., Patchouli Nobile, PdM Carlisle nebo Initio Blessed Baraka, MFK Grand Soir, Dior Amber Nuit si uzurpovaly korunu ze zlaté minulosti Chanelu.
Děkuji, že jsem se mohla podělit o svůj názor na parfém, aniž bych se osobně urazila. Pokud se vám Coromandel líbí, jsem si jistá, že při jeho nošení vyzařujete krásu.
Na MĚ 5/10, ale jsem otevřená a pravděpodobně je to knockout pro ženy ve věku 40+. pokud mi přiroste k srdci, vrátím se a aktualizuji svou recenzi.
*aktualizace: vyměněno za něco víc v mém stylu 😅
můj závěr: je v pořádku nesouhlasit s hodnocením Fragrantica, protože zkoumáme, co nejlépe vyhovuje našemu osobnímu stylu, ale házet stín na cizí lidi na internetu, pokud s vámi nesouhlasí, je úsměvné.
renatop1986
Coromandel EDP je příjemná, sdílná vůně, myslím, že slepenec je velmi klidný, nevidím v něm žádné výzvy, je to univerzální parfém, ale nemá to osvěžení, které léto vyžaduje, tento parfém je spíše na jaro/podzim/zimu. (V zimě bych si vzala něco s větší gramáží). Dá se nosit na rande, na vycházky obecně, do práce, na formální akce, ale ne na "balady" (nesnáším to slovo).
Coromandel EDP má citrusový, svěží úvod s čistým nádechem neroli, ve vývoji cítím směs pačuli, s jantarem a vanilkou, velmi zřetelně cítím trpkost kosatce (kořen kosatce), věřím, že bílá čokoláda pochází z tohoto akordu, v sušení vanilka přináší sladkost, ale není příliš sladká, je velmi zřetelná spolu s pižmem a dřevitým aspektem.
Tento parfém působí intimněji a má střední výdrž, kolem 8 až 9 hodin.
- Podzim/zima/jaro
- Univerzální = ano
- Sdílená = ano
- Projekce = 6
- Fixace = 7
- Vůně = 8
folliamia
Velmi zajímavé a poutavé: olibanum a benzoin společné s Coco noir, která je mi velmi blízká, lehčí CN. V obou necítím citrusy a to je pro mě plus, ale rozhodně dodávají trochu svěžesti.
Coromandel ve sbírce potřebuje, ale obávám se, že je těžko nositelný, je velmi náročný. Náročná je i cena, ale pro nás zvědavé smrtelníky je tu výborná dupe.....
Je rozhodně unisexová, jedním slovem bych ji nazvala "slavnostní", ale jemná, zahalující a myslím, že i ochranná.
Dobrý
DariaFrancesca74
Nazval bych ho císařským, nese hodnotu svého jména: Coromandel, v minulosti slavný indický přístav, proslulý intenzivním obchodem s Východem. To vše v nás vyvolává představu intenzivních parfémů smíšených s kořením a ovocem. Chanel chtěla toto jméno uctít pro kolekci čínských parfémů Coromandel, kterými se Mademoiselle ráda obklopovala. Studie této velkolepé vůně reviduje všechny velké orientální základní kameny, s citrusovými, kořeněnými, aromatickými a boisée akordy, které ji činí intrikánsky smyslnou a záhadnou. Působivá siláž, která se časem stává uklidňující. Tuto kombinaci mám obzvlášť ráda.
SereginS
Pro mě nejlepší vůně od Chanelu!
Mistrovské a neuvěřitelné!!!!!!!!!!
Uplynul rok od našeho prvního seznámení, používám ji několikrát do měsíce ve výjimečných chvílích nálady a pokaždé z ní cítím blaho, jako poprvé!
Jsem připravena pěvnit na tu vůni ódy navždy, ale připravte se na to, že někteří lidé vůni neporozumí a uslyší jen "prach prádelníku" nebo "vůni půdy se starými knihami"....
Ezitis
Nemůžu ho nosit. Protože jsem výjimečný zbabělec. Ale musím ji mít vždy po ruce, abych ji mohl kdykoli ucítit. Otevřu ji, trochu přimhouřím oči a nadechnu se. Nejdřív jen trochu nosem. Pak se do něj pustím trochu víc a nakonec se odvážím přičichnout! Pak se zápěstím otřu o hrdlo lahvičky. A pak si přičichnu k zápěstí.
Připadám si jako závislák? Ó, ANO! Je to sladké jako zakázané ovoce!
Zeptejte se mě, jak na mně voní. Řekla bych, že lakované rakve.
Ale to je blbost.
Měl bych fetiš na rakve! Ale no tak!
Dala jsem trochu Coromandelu své švadleně. Jako uznání její zručnosti a věčného přátelství. Ale nikdy jsem ji při tom nepřistihl. Znovu jsem se jí zeptala.
- Ale to v žádném případě! Moje dcera si ji hned vzala! Ani jsem si toho nevšiml.
HOLY SHIT! Dvacetiletá holka je statečnější než já?! Aha. Ty hajzle!
Přinesl jsem láhev kamarádovi, aby ji otestoval. Nastříkala ji na sebe a místnost se naplnila takovými citrusy! Vznešený, drahý, vznešený. Kdo by to byl řekl, že citrusy mohou být takové.
Po chvíli jsem z místnosti na chvíli odešla, a když jsem se vrátila, otočila jsem se. Hmm. Kde-kde-kde-kde je?!?!!! Kdo?! Jak to myslíš, kdo?! Čerstvě vyleštěný stůl, který jsem předtím necítil ani neviděl. KDE TO JE?! Musí být drahý, tak krásně voní! Určitě je vykládaný různými druhy voňavého dřeva... A ano, odkud se najednou bere ta vůně jasmínu? Je mimo sezónu.
Sice jsem neopustila místnost, ale musela jsem ho cítit, a když jsem se vrátila, přivítaly mě základní tóny přes tóny srdce.
Když jsem se s kamarádkou objímala na rozloučenou, zahlédla jsem někde v její kapse potištěnou tabulku bílé čokolády. Já hlupák. Roztála by se. Vždyť se roztéká!
To máš štěstí. Kéž bych měla takovou odhalenost.
Já to nevrátím. Je moje.
Závidím těm, kteří si troufnou ho nosit.
P.S.: Co se mě týče, Coromandel je ze všech Chanelů nejchaneličtější.
Chanel. Chanelovější než pětka.
NESMÍŠ STŘÍLET! :)))))))))))))))))))))
vivcatgirl
Nakonec jsem podlehla a pořídila si 75ml lahvičku Coromandel EDP od Chanelu, když jsem o ní slyšela tolik povyku. Vyzkoušela jsem si ji v butiku a moc se mi líbila, a minulý víkend jsem ji poprvé vzala na procházku ven. Shodou okolností u nás bydleli tchánovci, a tak jsme se rozhodli vzít si auto a navštívit pár malých venkovských vesniček. V jedné z nich jsme museli zaparkovat auto kousek od centra a jít asi 15 minut pěšky po dřevěném prostranství.
Byl chladný, sychravý den. Stromy byly krásné a klidné, země byla mokrá a pokryta podzimním listím. Když jsem během této procházky dostala závan Coromandelu, málem mě to dohnalo k slzám, bylo to tak zvláštní. Všechno se ke mně dokonale hodilo a v tu chvíli jsem opravdu nemohla mít na sobě žádnou jinou vůni. Musel to být Coromandel.
Vlhká půda. Objetí bílé čokolády. Kouzelný les. Opravdu jedna z nejlepších.
Taurien
Po jiskřivé citrusové vrchní nótě se rozvine zcela unisexová vůně, ideální pro milovníky pačuli. V Coromandelu se mísí s vanilkou, bílou čokoládou, dřevy a velmi lehkým kadidlem. Je to intenzivní parfém, krémový a silný, ale zároveň ne těžký, je teplý a útulný. Považuji ji za velmi zářivou interpretaci pačuli a je samozřejmé, že ji miluji.
Přestože je unisex, občas cítím a cítím její lehce mužskou vůni, díky které se na ženě cítím velmi sexy.
Když ji srovnám s vůní Patchouli Imperial od Diora, které se podobá hlavně v sušení tím, že sdílí pačuli jako převládající tón, připadá mi sladší a chybí jí kouřový aspekt. Působí také o něco intenzivněji.
Její stopa je středně silná a na mé kůži vydrží asi 7-8 hodin, na oblečení naštěstí více.
I když přiznávám, že oba parfémy považuji za velmi elegantní interpretaci pačuli, stejně jako Patchouli Imperial od Diora bych vzhledem k ceně těžko investovala do celého flakonu. Co se týče vůně, ačkoli se mi líbily obě a každá má svou osobitost, Coromandel mám raději pro jeho jasné vrchní tóny a sladší pointu.
Vůně 7/10
Výdrž 7,5/10
Probuzení 6/10
Kvalita/cena 5/10
Všestrannost 8/10
Balení 6,5/10
Koupil bych si znovu? Nekoupil jsem si ji
VainillaDulce
Milujte Coromandel od prvního okamžiku. Kdo by si nezamiloval takový výtvor plný dokonalosti. Stejně jako všechna díla domu Chanel, i Coromandel křičí elegancí, šarmem, noblesou, troufám si říct, že všechny jeho tóny cítím už od úvodu, ale s přibývajícími minutami začínají některé tóny vynikat nad ostatními, ze začátku je to aromatická bomba, u které nevíte, kudy se bude ubírat, po pár minutách oceníte nějaký citrusový něco sladkého, okamžitě ucítíte tu nejbohatší a nejkrásnější bílou čokoládu, jakou jsem kdy ve vůni ocenila, zabalená do toho sladkého bylinného doteku pačuli, s opulentním benzoinem, zakouřená mystickým kadidlem, pohlcující celou hřejivost jantaru a pižma, více v pozadí cítíte několik okvětních lístků růží a bílých květů, tento parfém je lahodně podmanivý, hypnotizuje, přitahuje, okouzluje, je nádherně orientální a pokud vyvolává vzpomínky na vintage Shalimar od Guerlain, i když si troufám říct, že Coromandel se mi líbí mnohem více. Kdybych chtěla dát tomuto parfému ženský obraz, byla by to Rita Hayworth, tančící s velkou smyslností, tento parfém je pohlazením pro kůži plným sexappealu. Coromandel je dokonale provedený parfém.
mora
Právě jsem se znovu seznámila s vůní, která mi připomíná dětství, kdy jsem občas chodila bosá, volná, skákala po mokré zemi plné zelené trávy. Úvod této vůně nebyl ani báječný, ani příjemný, protože je velmi zemitý, ale po několika minutách se objeví svěží vůně pačuli, čerstvě natrhané, jasmín se spoustou konvalinek, žádné další tóny v této vůni nejsou, což nepotřebuji, protože mi to vynahradí vibrace svobody, kterou mi dává..., Líbí se mi pro použití za deštivých odpolední a letních nocí, její výdrž je přes 12 hodin a její siláž je široká, tak široká, že doporučuji maximálně dva střiky.
TheFrenchMistress
Pokud chcete samostatnou recenzi této vůně, stačí si přečíst všechny recenze (včetně té mé) na stránce EDT.  Jediné, co zde dělám, je, že nabízím ujištění o nové EDP, protože pokud čtete tuto stránku, je pravděpodobné, že se snažíte zjistit, zda je stará EDT stále rozpoznatelná v nové, přepracované EDP.
Nebojte se, rozhodně ano.  Jako dlouholetý nositel Coromandelu jsem právě otestoval EDT (novou verzi, koupenou loni) proti nové EDP, na každé ruce jednu, ve stejném množství.  Verdikt?  Velmi podobné a obě zcela určitě Coromandel.
Nejlepší způsob, jak vysvětlit ten malý rozdíl, je říct, že EDP je prostě o něco bohatší.  EDT promítá své vrchní mátovo-pačuliové tóny poměrně hodně v poměru ke zbytku svého složení (takže ve srovnání s EDP se zdá, že má menší hloubku, když zasychá).  Svrchní tóny máty a pačuli jsou v EDP stejně silné jako v EDT, ale střední a základní tóny jsou výraznější; to znamená, že vrchní tóny mohou někdy působit úměrně slabší.
Také jsem zjistila, že EDP rozhodně vydrží déle než EDT.  Vždycky jsem považovala výdrž EDT za docela dobrou, zejména u exkluzivních parfémů Chanel, takže to, že EDP ji překonává, je vlastně docela dobrý výsledek.
V zemi Coromandelu je tedy vše, jak má být: vrchní tóny jsou výraznější v EDT, zatímco EDP má hlubší a déle trvající sušení.  Ale obě mají stejné tóny a podle mého názoru sledují stejný vývoj / progresi - jakékoli rozdíly jsou nekonečně malé... i když, fragonerdi, kterými jsme, stejně vždycky rádi strávíme mnoho hodin pitváním těchto rozdílů ;-)
hab
Coromandel mám hodně ráda, i když jsem si za ta léta nikdy úplně neuvědomila, jestli mi nepřipadá spíš ženský, když ho slyším od sebe. Měla jsem o něj stejné obavy jako o Rue s Jersey. Ale on přišel s trochu jiným příběhem.  Zatímco EDT má ten nádherný nesladký a ne příliš svěží citrus smíchaný ani ne s čokoládou, ale s kakaem, začátek EDP postrádá tu nádhernou a pečlivě kalibrovanou gurmánskost. Je hutnější, je tu čokoláda, nikoliv tančící prach jako v EDP. Více kosatce a, myslím, růže. Srdce EDP je více pačuli-květinové, hutnější, ale bez oné vzdušné čokoládovosti, která odlišuje EDT. A v tomto ohledu je ztráta. Sázka je nyní vsazena právě na čokoládovost, která je prošpikována dalšími tóny. Zcela jiné chování, není tu ta lehkost s pouhými ozvěnami pačuli a pryskyřice.
S výstupem směrem k základu se však situace mění. EDP se stává lehčí, ale EDT se již nemění a ztrácí stále více nuancí. Nová verze se ukazuje jako jiná. Nevím, jestli je lepší, ale je silnější. Ve zvuku nejsou žádné nové tóny, základ je stejný, jen hlasitější, pačuli je podáno tučnější. I když EDT s více vzduchu, to je elegantnější. Ale jestli to bude čitelné z krku - to zatím nevím, musím to zkusit nosit.
Když se nad tím zamyslím, asi se mi víc líbí EDT verze (jsem na ni zvyklá), ale ani ta nová není špatná. Nová EDP možná odpuzuje intenzivnějším čokoládovým pačuli. EDT to udělala hravěji. EDT bych si raději pořídila do zásoby. Není tak roztříštěná jako Jersey, ale pořád tam je. Je tu nárůst hustoty, trochu více oparu. Utrpěla však charakteristická vzdušnost, i když možná, že nemít obě varianty před nosem, nebude to tak patrné.  A perzistence není tak důležitá, protože a EDT je velmi houževnaté, nemá smysl si stěžovat.  Proč to parfuméři udělali, nevím. Číňané prý mají přísloví "spřátelit se se změnou". Možná lžou, ale i tak je to zajímavá myšlenka. Vždyť celoživotní naříkání nad tím, co se ztratilo, může být taky únavné. Co by to bylo za život, kdyby se v něm všechno dobré už stalo :)?