Fragrantica is an independent review platform and not endorsed, affiliated with, or authorized by Chanel. Chanel, its trademarks, bottle designs, and logos are property of Chanel, Inc. Fragrantica does not sell Chanel products or represent Chanel in any capacity.
Sycomore Eau de Parfum podle Chanel je Woody Chypre vůně pro ženy a muže. Sycomore Eau de Parfum byl/a uveden/a v roce 2016.
Disclaimer: Fragrantica is an independent platform and is not affiliated with or endorsed by Chanel. We do not control or verify the content of third-party websites, including the authenticity of products they list. Please exercise caution and independently verify all details with official sources before making a purchase.

Jernê Knowles
1. Musím říct, že Sycomore je stejně skvělý a vznešený jako jeho ztvárnění prostřednictvím příběhu o jeho vzniku. Představte si, že Gabrielle Chanel vyrůstala v hornatých oblastech Auvergne ve střední Francii, obklopena velkými staletými sopkami, které se chystají probudit mezi jedním a druhým podzimem, i kdyby se tak nestalo, mohli byste cítit žár stoupající ze země v důsledku spalujícího slunce, které je v tomto ročním období tak běžné!
2. Na začátku je to óda na aromatické doteky, v jejichž středu vyniká zelenkavý, nahořklý cypřiš a jalovec, i když vetiver je velmi výrazný, jakmile se dotkne i kůže. Ne že by vetiver v ní připomínal nějaký jiný již vydaný parfém, ale je těžké si ji nespojit s velkými parfémy, které se touto notou pyšní, připomene vám nějakou jinou vůni, která obsahuje vetiver, ale to nechám na každém, kdo ji pocítil na své kůži.
3. Když se začne usazovat a stává se trochu méně "děsivou", ano, děsí olfaktory, které na ni nejsou tak dobře vycvičené nebo zvyklé, protože se velmi silně promítá a pohlcuje vše kolem sebe tlakem, který vytváří zemitě zelený aromatický pocit jejího výstupu; když se to všechno usadí, ukáže se, že je kořeněná, příliš kořeněná jako zpracování dobře provedené Masaly, a zahřeje se, jak se vyvíjí, odtud konotace a umělecké ztvárnění briefingu hornatého a vulkanického regionu, kolem kterého Mademoiselle žila. Hřejivý pocit, který snadno obejme a přesvědčí.
4. Je neuvěřitelné, že ke konci se stává velmi květinovou vůní, objevují se fialkové tóny, které ji činí velmi ostrou a drsnou na nosní dírky, ale vetiver v pozadí je kouřový, zemitý, hutný a dospělý; ano, hřejivý pocit stále trvá, dokud po něm na kůži nezůstane ani stopa. Je to vůně, která ulpívá v krvi a nesmyje se, a na oblečení snadno vydrží týdny! Přála bych si více vnímat aldehydické tóny, ale mně zněly jen jako lehká kontura, která ořezává hrany a zaobluje přechody jednotlivých fází jejího vývoje. Je ve sbírce, miluju ji!

Fragrantius
Chanel Sycomore
Podle kánonů perfblogerského žánru je při marné zmínce o značce Chanel zvykem nadšeně a s povzdechem hovořit o malé silné ženě v krátkých černých šatech, která si podmanila celý svět.
Je také zvykem opakovaně používat k popisu značky Chanel přívlastky jako "ikonická", "legendární", "nedostižná", "klasická", "geniální", "óda" atd.
A můžete sem zařadit i Těma Lebeděva, který by o Sycomore řekl: "No, vetiver, a vetiver!".
Nebo můžete, stejně jako můj přítel, nazvat Sycomore - Slutmoor. V tom smyslu, že tento parfém je důrazně asexuální a naprosto vypadává z diskurzu "Tekutiny na odstraňování spodního prádla" dominujícího v současné ruskojazyčné parfumerii YouTube, kdy je účel parfémů vulgárně a sprostě degradován na úroveň prostředku pro zlepšení kvality sexuálního života a zajištění zaručeného rande s pokračováním.
Z kategorie, kdy dichlofos je na mouchy a šváby, pepřový sprej na maniaky a parfém na vábení žen (nebo naopak mužů). V takovém vulgárním a falešném kontextu není v Sykomoru nic "vábícího".
Vlastně právě v této asexualitě, neutralitě a vetiverovém minimalismu vidím krásu a tichou sílu Sycomore. Je naprosto nadčasová. Mimo všechny ty rozmařilé módní trendy, ganymediální a enceladománii a, jak si přál velký Kurkdjian, bakarizaci celé země.

edsonrborges
Tento parfém je neuvěřitelný a přináší pocit představivosti.
Když k němu přivoním, připomíná mi chatu z tmavě hnědého dřeva, venku prší a vy cítíte tu mokrou, téměř suchou černou zeminu, jaká se používá na plantážích. Pak se objeví černý pepř, ale velmi jemně, jen aby doplnil zemitou, dřevitou vůni, a aldehydy dodávají vůni elegantní, bohatou chuť.
Dobře drží a vystupuje.

derby2169
Sycomore je vskutku fantastický vetiver, který je však zkažený existencí Encre Noire EDT, to v tuto chvíli není žádné tajemství.
Abych však odpověděl na nejnaléhavější otázku, rozhodně se nejedná o totéž (Sycomore a EN EDT) a Encre Noire al'Extreme je zcela jiná vůně, dokonce ani nepatří do stejného žánru.
Nicméně otázkou zůstává, zda byste mohli nosit Encre Noir EDT a vydávat ji za Sycomore? Rozhodně, jsem si jistá, že 9 z 10 lidí by si pravděpodobně myslelo, že jsou v úvodu totožné.
Důvod, proč působí tak podobně (imo), je ten, že se zdá, že je v nich velmi charakteristická kombinace cypřišové suroviny, kterou jsem okamžitě poznal, protože se běžně používá v pánských kosmetických produktech, a také vetiveryl acetátu alias molekuly 03. V žádném případě nejsem odborník, ale obojí mám jak v Sycomore, tak v EN, která mi vždy připomíná suché rozdrcené podzimní listí, hořce zelené, velmi suché, ale také éterické a zvláštně návykové.
Za tímto bodem se obě vůně imo dost výrazně rozcházejí, dry down je prakticky nesrovnatelný. Ti, kdo znají řadu les Exclusif, vědí, že společným motivem je kosatcový akord, který je do jisté míry společný téměř všem vůním této řady, a také opravdu luxusní špičkové pižmové akordy v dry down. Sycomore má přesně tohle, pudrově fialkový akord podobný kosatci a směšně "čistě" vonící vetiver a pižmo v dry down, jako by voněl v 1080p na rozdíl od dry downu 480p Encre Noire, který z velké části zasychá do cedrového dřeva a kašmeranu.
V sušení rozhodně cítím jemnost santalového dřeva, která je pro Sycomore jedinečná.
Dlouhověkost je sice také lepší, ale ne o moc, možná dostanete další 2 hodiny, což je přiznaně zlepšení.
Verdikt: Sycomore je podle mého názoru bezpochyby nejlepší vetiver, který si lze za peníze koupit (vzhledem k tomu, že inkoustový vetiver je můj nejoblíbenější vetiver), a pro někoho, kdo je vetiverem tak posedlý jako já, je to jasná koupě. Nicméně jen o jednu úroveň níže se nachází Encre Noire EDT, kterou si můžete pořídit za 1/8 ceny a která vám pokryje všechny základy.

SereginS
Tak tady je to znovu. ranní letní déšť. jako zářijová mlha, jako vždy na rozvrhu..... vždy ;)
Probudil mě v 7 hodin hluk venku, nemohl jsem usnout...... Četl jsem si, poslouchal déšť, přemýšlel...
Uvědomila jsem si, že v 8 hodin už neusnu, ale asi ani nemusím.
Udělal jsem si kafe, pár střiků Sykomory na klíční kosti...... Kouzelný obláček tajemného vlhkého lesa. Jako vždy měkké a jemné, jako tlapky huňatého koťátka...... Vůně, která mě nejprve přenese do vzpomínek na ruskou lázeň s horkými březovými metlami, pak je to podzimní les s již potemnělým oranžovočerveným listím, které už téměř zhnědlo.
Odhrnula jsem závěsy, v okně je ráno, neděle ... Město se právě probouzí ... léto ... ještě červenec ... krása ))
Čím voní mé dnešní ráno? Očekávání, káva a sykomora.....

Annabear
Mezi Sycomore a Encre Noire jsou samozřejmě podobnosti, obě jsou vetiverová monstra, nicméně vetiver v Sycomore je doprovázen dalšími zelenými akordy, které mi připomínají No. 19, je jemnější, vzdušnější a elegantnější než vetiver v Encre Noire. Nechápejte mě špatně, na manželovi se mi líbí, ale sama bych ji nenosila. Sycomore je naprosto nositelná, je to krásná vůně, která vás na několik hodin vezme na vynikající čichovou cestu... a pravděpodobně s sebou vezme každého, kdo stojí v okruhu osmi metrů od vás.
Pro ty z vás, kteří jsou přesvědčeni, že Chanel ztratil nit a jeho nové vůně jsou slabé a žalostné, přinášíme důkaz, že je stále schopen vytvořit mistrovské dílo, má-li k tomu sklony.
Za mě 10/10. Děkuji, že jste si to přečetli.

Espartaco
Jaká to otrava být chudý.
Tak by vypadala moje recenze Sykomory, kdybych ji měl zkrátit do jedné věty.
Pak bych mohl pokračovat v přidávání dalších vět... "Jaká to banda banditů ze Sierry Moreny, která vymyslela drahé dělení pařížských domů", nebo dokonce "jaká to banda parchantů, jen tak dál".
Byl to Dior se Slimaneho Eau Noire, nebo Hermés s první řadou Hermessence? Už si to přesně nepamatuji, co mohu říci, je, že se vám nemusí líbit žádný parfém z nejvyšších řad, ale že kvalita je znamenitá, je hmatatelný fakt.
A skutečně, to je první slovo, které mě při ochutnávce tohoto parfému napadne: znamenitý.
Postavit vedle sebe Encre Noire je jako postavit vedle sebe čínskou kabelku a zlatý semiš Loewe, nemusíte se jich ani dotknout, už při pohledu na ně víte, že jde o dvě různé věci.
A to je Sycomore... něco jiného.
Orientální vetiver, kouřový, s téměř církevní sladkostí a zároveň mladistvý, vetiver, který vypadá jako nůž rozpouštějící nejlepší máslo na nejlepším krajíci toustu, pikantní vetiver, se vzpomínkami na sladký kouř, na zděděná semišová saka, na semišové mokasíny, z nichž nebolí ani pata, jemný, krystalický vetiver, který se po první fázi, v níž je plný osvěžujících a mýdlových tónů cypřiše a jalovce, mění v kouřový, poloorientální vetiverový nálev, jako kříženec Londýna a Indie, vetiverový čaj proměněný v parfém, s vlastním kouřem a sladkostí dokonale odměřenou tak, aby nebyl vlezlý.
Myslím, že přestanu zkoušet parfémy Les Exclusifs, La Collection Privée, Hermessence, Les Absolus d'Orient, Lancome 29 Rue de Faubourg Saint Honoré a matku jehněčí. Jsou lepší. Jsou vynikající.
Není tu žádný kašovitý, absurdní grapefruit od Gabrielle, žádný velrybí břich Sauvage s příchutí vikingské řeže, temperovaný ambroxan, žádná růžová hruška Joy a Idole za deset euro za kilo... tady je žánr drahý a kompozice poetická. A já bych rád řekl, že to tak není, že to není ani tak špatné. Ale prostě nemůžu.
Je to podobné jako Encre Noire? Ano, samozřejmě, obě mají v sobě vetiver a cypřiš. Jenže Encre Noire je vetiverový flash polo, kdežto tohle je čaj podávaný s tím nejevropštějším kořením a dřevem, servírovaný v jemném porcelánovém šálku a popíjený mužem, který má svůj nejlepší tabák ve stříbrném pouzdře na cigarety. Mohl by to být také vetiver Grety Garbo, elegantní, klidný a nepřikrášlený, ale vychutnávaný bez kamer a cirkusů, v soukromí.
Sycomore je Encre Noire a Comme des Garcons 2 Man v tom nejrafinovanějším, nejsofistikovanějším, nejdokonalejším provedení a se všemi těmi ísimy, které vás donutí zamyslet se nad tím, že vlastně skoro dvě stě eur za 75 ml lahvičku mi připadá velmi drahých. Stojí to za to? To netuším, s úsporami je to jako s prdelí, každý máme nějakou. voní to draze? Ano, velmi.
Otázka jako vždy zůstává stejná, Chanel vyráběl Coco a koupila si ji žena s platem 900 € a další, která je milionářka. Byl to stejný parfém. Dnes už to tak není. Pro ženu, která vydělává 900 €, Chanel vyrábí Gabrielle, kterou mimochodem nedává zadarmo. Pro milionářku přináší tuto androgynní, hadí, kořeněnou a aromatickou delikatesu, která vás nutí sundat si šaty, protože nic, co máte na sobě, nedělá čest této vůni, nic víc než lidské kůži zbavené všech ozdob. Klidně bych s vůní Sycomore navoněla i miminko, protože je takříkajíc šukézní, voní radostí, štěstím a krásnými, prostými věcmi, stejně jako čerstvě učesané miminko, nač mu dávat na hlavu mašli, když vypadá tak roztomile s vlasy rozčepýřenými na stranu, tečka?
Po vyzkoušení se na lahvičku opravdu těším, moje peněženka už možná méně.
PS. Moje recenze vychází z verze Eau de Parfum, ty předchozí, označené v edt koncentraci, prý byly lepší. Myslím, že tahle je opravdu nádherná.

Magic Pot
První dojmy (nákup v karafě):
Úžasný parfém od Chanelu, velmi elegantní a dobře provedený. Protože jeho hlavními tóny jsou cypřiš a vetiver, připomíná tento parfém trochu Encre Noire, jen lepší - aniž bych tím ubírala parfému Lalique, který je skvělý a získává body za originalitu (vznikl dříve), ale tento Sycomore je jakoby jeho "TA" vylepšená verze. Je jemně dřevitá, méně "těžká", ale stejně vážná jako EN, a je bohatší na další nuance: růžový pepř a fialka jsou velmi lehké, ale výrazné, podtrhují lehkou kouřovost vetiveru a tabák v tomto parfému má onen charakteristický sladký nádech, díky němuž je tento parfém velmi unisexový, možná se trochu přiklání k mužnosti, ale ne příliš. Je zkrátka propracovanější a komplexnější a také vyváženější než Encre Noire.
Bohužel znám pouze tuto EDP verzi, neznám EDT z roku 2008, která je prý ještě lepší. Neznám mnoho vetiverových parfémů, ale Sycomore patří bez problémů k mým velkým oblíbencům. Hypnotizující, i když je to úplně jiná vůně, než jakou obvykle nosím, tenhle parfém mi zamotá hlavu tak, jak to dokáže jen málokterý, který jsem kdy vyzkoušela. Opravdu bych ho jednou chtěla mít.

Trespasos
Tento parfém jsem obdržela před několika dny a otevřela jsem ho s nadšením dítěte, které má konečně v rukou dlouho očekávaný předmět touhy. Vetiver z vetiveru, mistrovské dílo tandemu Polge/Sheldrake. Kdysi jsem ji vyzkoušela v butiku Chanel asi před osmi lety a šok byl okamžitý, měla všechno, co u kvalitního parfému hledám.
To, že v tomto případě šlo o edp místo původní edt, mi nevadilo, protože jsem si myslela, že to jen přidá trochu více koncentrace, ale že vlastnosti originálu zůstanou zachovány. Omyl, to byl velký omyl. Tato verze je tlumenější, tolik se nepromítá a podle mého názoru není tak jasná. Mluvíme o drahém parfému, copak to nevidí, bylo nutné ho přeformátovat? Závěr, nevěřte své intuici, nejprve je vyzkoušejte.

Vandi
Její název jsem se dozvěděl, když kolem mě prošla žena, která voněla větrem, kořeněně, sladce a zvláštně).
A když jsem ji na sebe použila... byl to šok) Takooooo jiná, než jsem slyšela od té kolemjdoucí..... a začala se houpat a vyvolávala zvláštní euforické pocity; od štiplavé, rezonanční vůně, která se mnou rezonovala, až po koženou fialovou. A houpala se a houpala a houpala a houpala a houpala.
A houpala se tak, až se mi pod lžičkou sála).
Každopádně. Přinejmenším mě to zaháčkovalo; omámilo mě to.
Druhý den se mi vůně jako obvykle zdála harmoničtější, ztišila se.
Tichý jehličnatý les s fialkami, zataženo, chladno a velmi příjemně, zeleno a kořeněno, s lehkým vánkem, měkkým a jemným.
Bylo to poprvé, kdy mě vůně uvedla do specifického stavu mysli).

Tassio12
Kde mám začít? No, Sycamore EDT je mým podpisem a nejoblíbenější vůní už asi rok. Slovy nelze popsat, jak moc Sycomore zbožňuji.
Opravdu bych si přála, abych si koupila záložní lahvičku EDT. Dostala jsem pěkně velký vzorek EDP a během půl vteřiny po prvním stříknutí jsem věděla, že je to něco jiného. Výrazně jiná. Především ten aldehydický závan, který jsem si zamilovala a po kterém jsem toužila, je G-O-N-E. To je smutné.
Nóta vetiveru je stále znamenitá, nepochybně ultra kvalitní, nepochybně referenční "suchý vetiver".
Koření se dost zesílilo. V úvodní desetiminutovce otevření působí téměř jako jiná vůně. Velmi se podobá jiným vysoce kvalitním niche vetiverům, které jsem zkoušel, ale nedokážu je přesně přirovnat. Vlastně čím víc o ní přemýšlím, tím víc cítím závan Guerlain Vetiver (to by bylo absurdní srovnání s EDT verzí... nic proti geniálnímu Guerlain Vetiver)... svědčí o zesíleném koření.
Po 10 minutách převládne známější vetiverovo-cypřišová vůně, do které se vloudí tabák.
Stále se vracím k čichu na ruku a bezpochyby cítím opravdu SKVĚLOU vůni. Vůně hodná plné lahve. Ale tohle není Sycamore. Je to jasný pokus udělat z původního Sycamore, skutečné unisexové vůně, mužnější, mainstreamovou kořeněno-veterinovou vůni.
Ještě jsem nezažila změnu EDT na EDP, která by výrazně nezměnila vůni. To je v rozporu s tím, co tvrdí všichni zástupci značky Chanel.
Pokud jste fanoušky Sycamore EDT, NEKUPUJTE si ji naslepo. Může se vám velmi dobře líbit - možná si ji dokonce zamilujete více než EDT...., ale je to jiná vůně.