Olivier PolgeFragrantica is an independent review platform and not endorsed, affiliated with, or authorized by Chanel. Chanel, its trademarks, bottle designs, and logos are property of Chanel, Inc. Fragrantica does not sell Chanel products or represent Chanel in any capacity.
1957 Eau de Parfum podle Chanel je Aromatic vůně pro ženy a muže. 1957 Eau de Parfum byl/a uveden/a v roce 2019. "Nosem" za touto vůní je Olivier Polge. Vrchní tóny jsou Bílé pižmo, Aldehydy, Bergamot, Růžový pepř a Koriandr; střední tóny jsouBílé pižmo, Pomerančový květ a Jasmín ; základní tóny jsou Bílé pižmo, Orris, Kašmír, Cedr, Med a Vanilka.
Disclaimer: Fragrantica is an independent platform and is not affiliated with or endorsed by Chanel. We do not control or verify the content of third-party websites, including the authenticity of products they list. Please exercise caution and independently verify all details with official sources before making a purchase.
Co nosí redaktoři na jaře 2025 - část 2
od Rouu Abd El-Latif, Jernê Knowles, Elena Vosnaki, Alena Lavault, Yi Shang (怡 商), Viktoria Vlasova, Edie Smith
Návrat k luxusní kolekci parfémovaných vod Les Exclusifs de Chanel | Část 1
od Jernê Knowles
LOST_HORIZON
Velmi, velmi mě unavuje ageismus, který se vyskytuje na této stránce o parfémech, tedy nenávist vůči starším lidem. Říkám to kvůli hanlivým a diskriminačním způsobům, které existují u lidí v určitém pokročilém věku. Ale ještě víc mě unavuje, že ti, kdo jsou za tuto stránku zodpovědní, nenapravují lidi, kteří volně útočí na důstojnost starších lidí. Vzniká mnoho článků, z nichž některé jsou zbytečné. Myslím, že je důležité, aby se dělaly články o vzdělání, které by lidé měli mít, když mluví o jiných lidech.
Zkrátka, Chanel z roku 1957 může různým lidem vonět různě, ale nikdy nebude odpovídat žádnému člověku, který není dostatečně vzdělaný.
Jernê Knowles
Rok 1957 je pro Gabrielle Chanel významným datem, kdy odjela do Spojených států amerických a získala řadu ocenění za své jedinečné a odvážné kreace. V téže dekádě se v USA objevil rock'n'roll, který přitáhl pozornost k této zemi, jež se v té době stala dějištěm, na němž mohla mademoiselle zazářit a stát se známou a uznávanou po celém světě pro své netypické novinky, které bořily oceány.
1957 Les Exclusifs je koupel dobře provedená, ultra-vykonaná a s hodinovým nasazením, která vás zanechá čisté i poté, co se znovu ušpiníte. S jemným úvodem jako by vás chtěla oklamat, že jde o vůni blízkou kůži, s průsvitnými aldehydickými tóny, lehkým dotekem bergamotové kůry a dalším pocitem objetí kůže na kůži; pocitem čistoty a pohodlí, který hraničí s "nekonečnem".
V srdci se stává bílou jako sníh, jako byste letěli, letadlo vstoupilo do výšky Cruzeiro a celou dobu se tvořily jen mraky a nebylo vidět nic za nimi. Ledový, neutrální pocit, který mým nozdrám lehce připomíná mokrou omítku, kterou pokládají na střechu nového domu u moře. Rád bych to dokázal popsat bez snění, ale tady se mi to nepodařilo.
Co bylo dobré, stává se lepším! Když se loučím, překvapí mě vůně s intenzivním medem a čistým pižmem, která zdobí vše, co už bylo předtím, krásou, která se projevuje, končí chválou, všichni se objímají a jdou šťastně dál, letí prostorem mezi slunečními paprsky a lehkými úsměvy. Cítím zde lehký dřevitý nádech, ale je zadušen ohromujícím pocitem čistoty. Respektujte rok 1957, protože je to víc než dobré, je to nutné.
Fernando Nogueira Coelho
Jde o to být sofistikovaný. Je to o nošení Chanelu. Sklízí komplimenty od mnoha lidí. Bílá, éterická, čistá, upravená, luxusní mastek. Velmi dobře působí na mé pleti. Bez námahy vydrží celý pracovní den (super klimatizované prostředí). Je to o tom, že je čistý. Myslím, že je spíš na straně mastku než mýdla, i když jsem měla na mysli bílou kostku mýdla. Velmi uklidňující. Měkké. Něžná. Tam, kde pracuji, se ženy zbláznily. Předmětem už nejsou YSL Blouse, Armani Sí a La vie est Belle, ale totální Chanel 1957. Velmi bezpečná koupě velmi univerzální a elegantní vůně.
DariaFrancesca74
Chanel 1957 skvělá vůně vytvořená Olivierem Polgem z řady niche vůní Chanel maison. V roce 1957 získala Mademoiselle Gabrielle Bonheur Chanel v texaském Dallasu cenu Neiman Marcus Fashion Award for Haute Couture. Ocenění, které ji celosvětově posvětilo jako nejvlivnější a nejtalentovanější návrhářku 20. století. Velmi bohatá, slavnostní vůně, kouzelný smyslný akord uklidňujícího, hřejivého bílého pižma, jemně posetý hesperidovými tóny bergamotu, květinovými tóny kosatce a neroli, s nekonečnými fasetami cedru, medovými a pudrovými tóny, to vše kouzelně umocněné všudypřítomnými aldehydy, tolik milovanými mademoiselle. Evokující vůně, která svědčí o zasvěcení absolutního mýtu všech dob. Báječná
ManfrediGaetano14
V roce 57' získává Gabrielle Chanel jednu z nejvýznamnějších amerických cen za celoživotní dílo. Dnes už to není tak šokující, protože velikost trhu je celosvětová a ocenění mohou přijít odkudkoli. Tehdy však byla haute cuture ještě poměrně provinčním fenoménem a první francouzskou společností, která využila potenciál globálního trhu od A do Z, byl Yves Saint Laurent (první, která byla plně financována americkým investorem). Když pomineme primáty, rok 1957 se pokouší olfaktoricky přenést stylistický rys, který vynesl Coco Chanel cenu: základní, čisté linie, jednoduchý a schematický design, použití funkčních a skromných materiálů, jako je Jersey. Upřímně řečeno, co je to, co voní dobře, čistě, rafinovaně, lehce sladce a abstraktně? Dvě věci: ambra a semínka ambrette. 1957 je tedy bombou čistého, jemného, pudrového, hladivého syntetického pižma, které vás provází zhruba 12 hodin. Občas v ní můžete zaznamenat také auru neroli, konvalinky, kosatce, fialky a dalších květinových tónů, ale syntetické pižmo je známé tím, že květinově zvýrazňuje i jiné složky. Takže nevím, a málo platné. 1957 je jednou z nejlepších pižmových květin na současném trhu, včetně niche parfumerie, která se, upřímně řečeno, vždy nedokáže posunout dál než k další "reinterpretaci" Baccarat Rouge. Výkon je nejpozoruhodnějším aspektem tohoto parfému. Domnívám se, že spolu s Coromandelem, č. 22 a Cuir de Russie patří k nejtrvalejším v Private Collection.

Creme
Velmi pudrová vůně na mé kůži, cítím kosatec velmi přítomný. Myslím, že kořen kosatce také zvýrazňuje tento pudrovější aspekt, jako by to byla fialka.
Dřeviny pro mě také vynikají,
připomínají mi Prada Infusion, zejména Cedre. Je to spíše kožní vůně, moderní, nenápadná, která mi připomíná minimalističtější lidi v bílých tričkách s kalhotami a stylovými botami nebo teniskami.
Mýdlový akord, který zde cítím, je sušší, není to ten typ s aldehydy a květinami. Je uzavřenější a vážnější.
Pro někoho mladšího by mohla znít vintage kvůli některým akordům a tónům použitým nedávno, ale já ji stále považuji za současnou, řekl bych hipsterský parfém.
Фло'римель
Dovolte mi nyní přispět svými pěti centy, protože než jsem napsal, přečetl jsem si zde univerzální chvalozpěvy a ano, troufám si nesouhlasit! Věřím, že můj komentář pomůže nadšeným děvčatům přetáhnout svých 185 eur monsieur Polzhu ve slávě jeho nedotknutelné geniality. I když... kdo jsem, abych kritizoval výtvory Velkého Nosu? Vlastně nejsem ani Luca Turin, sama jsem nechemizovala jedinou kolínskou. Slibte mi, milé publikum, že na začátku mého projevu, založeného pouze na subjektivním vnímání této vůně, po mně nebudete házet shnilé zelí! Děkuji vám.
A teď k věci. Mé vnímání si ze mě krutě vystřelilo, protože v butiku Chanel při výběru mezi 22, Misia a 1957 padla moje volba na poslední z nich. Do oka mi padla šumivá limonáda. Dokonce spíš Buratino Citro (v Sovětském svazu něco takového existovalo, v dětství jsem ji měla moc ráda). A vůbec to nejsou lízátka, o kterých tu píšete. Osudová chyba: zamumlat na poradce něco nesrozumitelného jako: "jéje! Dej mi dva" a utíkat k pokladně. Dámy, nedělejte to! Naneste si TOHLE na kůži a noste to aspoň deset minut, než to popadnete a odnesete si trofej domů s triumfem zabijáka mamutů! Zaprvé, nezaznamenávám žádné (od slova "vůbec") pižmo. I když směr vůně je Royal Musca, který velmi dobře znám a občas nosím. Ptám se manžela: "Jak se ti líbí moje nová parfém. voda Chanel?" "Ano," odpoví mi. Je to hloupá otázka, protože člověk, který prošel covidem, nic jiného než Aventus a některé zvlášť termonukleární montany nevnímá, než Aventus. Stejná otázka některým lidem, které znám. S pohledem dychtivého boloňáka, který se chce zavděčit, nedokážou vzít stopu, ale pilně vrtí ocasem. Promiňte mi tu metaforu. Hojně jsem ji aplikoval na své zápěstí, abych zjistil, co je s mým vnímáním špatně. A co jsem zjistil? Po "Citře" vyšlo odporné dusivé neroli podobné Guerlain Nettare di sole, kterého jsem se kdysi, díkybohu, zbavila. Za třetí, musíte být trpěliví a počkat, až se odhalí základ, který je docela odhadnutelný: sklenice medu na toaletním stole...... Omlouvám se za všechen ten sarkasmus, ale alespoň někdo by měl sebrat odvahu a zodpovědnost a vyjádřit své zklamání z tohoto nového modelu domu Chanel. Chápu Coromandel (zatuchlá sklepní pačuli orámovaná gurmánstvím, ale líbí se mi!) a Rue Cambon, 31 (Mitsouko v zajímavé interpretaci geniálního monsieura), ale tato parf. voda ve mně vyvolává otázky.... Spousta otázek! To je vše, co mám, děkuji za pozornost. Doufám, že moje esej bude pro někoho užitečná.
Casablanca77
Rok 1957 je především moderní, ale zároveň žije v mistrovské kombinaci klasicismu a moderny. Díky svým dobře odměřeným proporcím je vhodná pro každého, pro každého, kdo má rád lehkost a vitalitu parfémů, které zároveň dokážou nabídnout klid. Pro mě je to rozhodně tato dualita vitality a klidu, díky níž jsem si ji zamilovala. Našla jsem jen málo a opravdu málo vůní s touto vznešenou kvalitou, tolik potřebnou v dnešní době, ve které stále žijeme.
Její aldehydické svrchní tóny plně označují její jméno, ale činí tak lehčím způsobem, ačkoli neztrácí onu aldehydickou svěžest, přináší krémovost, protože pižmo pracuje od začátku do konce. Pižmo pomáhá po celou dobu, na začátku, aby aldehyd a bergamot nebyly tak výrazné. Mimochodem, co bergamot a kořen lilie, to celá vůně. Květ pomerančovníku jí dodává ženský nebo prostě neválečný charakter. Vím, že pižmo na mé kůži a na mém nose je mnohokrát nesmírně smrtící, ale v kombinaci s květinami a složkami, které jsou jako například růže. S jinými méně hutnými květinami se stávají těkavějším světem a méně vražedným nožem.
Na druhou stranu tento parfém nevnímám jako sladký, ale musím přiznat, že s přibývajícím časem bergamot a pomerančový květ nejsou tak výrazné, myslím, že je to prostě krémovostí pižma a bez konkrétního odhalení vanilky a medu, které neutralizují citrusový a květinový střed.
A protože se mi líbí stejně jako 1957, musím říct, že mi přijde zvláštní, že lidé jasně neříkají, že tento parfém má nízkou stopu. Zvlášť když o ostatních z jejich exkluzivní řady (1932 edt) říkají, že jsou tak slabé. Tedy, je docela slušná, protože vydrží na kůži více než 8 hodin, ale co se týče stopy... Neměla jsem na sobě mnoho střiků a nevnímám ji tolik jako ti, kteří říkají, že je slabá v této exkluzivní řadě. Čekám na jaro nebo začátek léta, možná vstane více z popela a slušněji se rozvine, ale na velmi vlhké agresivní léto nebo velmi vysoké teploty se může zhoršit nebo alespoň změnit.
Zkrátka ji mohu doporučit, pokud nemáte rádi jen a pouze poněkud drtivé parfémy, že máte rádi jen marťánky, že chcete jen přijet a říct, tady jsem... ale pokud máte rádi i pojem čerstvě osprchovaný člověk po celý den, může být 1957 je vám šitá na míru, ale pozor; a to říkám čistá pleť není cítit jako prádlo čerstvě vytažené z pračky.
Osobně, co je víc sexy a erotické než cítit někoho vonícího čerstvě po sprše, co je přirozenější a příjemnější než pocit čistoty a pořádku. Úleva, kterou někdy cítíme, když vylezeme ze sprchy, uvolnění a možná i ten mini stav velmi subjektivní euforie, který nám dává pocit čistoty a zbavení se špatných vibrací dne. Nebo naopak vyjít ze sprchy v časných ranních hodinách, čistý a resetovaný, abychom mohli začít den dobře vyčištěný. Pro některé lidi to bude hloupost nebo skoro až pitomost, které nepřikládají důležitost nebo kterou nehledají jako diamant pod zemí (což je podle mě dokonalé...), ale jiní, a já mezi ně patřím, potřebují určité dny, kdy je všechno čisté a bez poskvrnky, přirozené a zbavené umělotiny nebo prostě ten den nepotřebujeme kostým. Existuje něco elegantnějšího než pocit čerstvě osprchované pokožky po celý den? Existuje něco víc sexy? Existuje něco úlevnějšího než neustálý závan vaší pokožky zbavené vnějšího povrchu? Když k tomu všemu přidáme eleganci domu, který se tímto slovem vždy ohání, dostaneme toto stvoření, toto novorozeně mezi bílými prostěradly...
Danielle_Gris
Přečetla jsem si recenze přede mnou a připadá mi velmi zajímavé, jak se parfém na různých kůžích odlišně rozvíjí. Pro mě se stala velmi sladkou, něžnou a pudrovou vůní, podobně jako Flower od Kenzo, ale mnohem dospělejší a jemnější. Asi to bude tím, že obecně se u mě pižmo rozplývá a teprve když je hodně špinavé, vynikne.
V úvodu si všímám pepře, bergamotu a cedru, což ji činí svěží a suchou zároveň. Je v ní také cosi ozónově zeleného, což musí být aldehydy (nic invazivního, jemného). Ve své druhé fázi se stává mladým pomerančovým květem, medovým a velmi atalkadickým.
Trvá asi deset hodin. Měkká projekce.
Sly58
Není to něco, co by se nesmazatelně vrylo do paměti, ale je to elegantní a rafinovaná vůně. Podle mého názoru i po přičichnutí naslepo poznáte, že jde o Chanel, pravděpodobně díky zvláštnímu a obratnému použití aldehydů a květinových tónů. Jemné tóny jasmínu a pomerančového květu se objevují spíše na příjemné, neurčitě kořeněné směsi a výborném pižmu. Nemá ohromující trvání a sladkost medu a vanilky je patrná spíše v závěru. Celkově je však jen příjemně sladká a půvabně svěží. Je uváděna pro unisex, ale já ji vidím mnohem lépe zaměřenou na ženské publikum bez ohledu na zimní či letní období. Je to elegantní čtyřsezónka.
hab
Prvních pár minut jsem byla zmatená, tak lehkovážná a bezstarostná je jeho postava. Začínala jsem si myslet, že mám anosmii. Mihl se záblesk svěžesti a všechno utichlo. Pižmo, to je vše. Ale uplynulo 10 minut a začaly se probouzet další tóny. Mimochodem, proto je zbytečné poslouchat ho s papírem. Nic neuslyšíte. Ale už je tu karamelový pudr s lehkým koriandrem, trochu se mihne pomerančový květ se zelenými odstíny. Je to předzvěst medu, který přijde později. Má to svou vlastní hru, je to lehké, některé velmi nejisté, jako by šlo spíše o nápad než přímo o látku. Med může sloužit i jako odkaz na klasickou francouzskou školu, ale i to je jakýsi klam. Nikdy se to nepodaří dotáhnout do konce. Ani v květinových tónech, ani v pudru, ani v medu, ani v míře sladkosti. Je opravdu velmi americká. O čistotě. Je tu tělesnost, ale opět je to čisté. Ne do té míry, že by byla skřípavě čistá, žádný prací prášek. Je to komplexnější, jemnější. Žádná stopa, výhradně pro sebe. Nebo pro ty, kteří vám budou velmi blízcí. Žádný unisex, samozřejmě. Ti, kteří mají rádi Rue Cambon, Coromandel, Russian Leather nebo 22, mohou být zklamaní. Tohle je jiný, lehce autistický, introvertní Chanel. Uzavřená sama do sebe. Žádný vintage. A především o pižmu, ať med a kosatec hrají velkou roli. I když tady jsou slyšet malé ozvěny Beige, La Pause, možná i náznaky Belle Respiro. Je spíše z jejich party.
Nejsem si jistá, jestli tato vůně bude mít úspěch, nebo spíš výkřik. Sama pro ni nemám žádné nadšení, ale je velmi mrazivá. A to oceňuji, Chanel je nejlepší, když dělá rozverné vůně. Zamrzí na sobě, na dědictví značky. Můžete je za to milovat, nebo je aktivně nemít rádi. Ale mně se líbí, že se vesmír Chanelu dál točí kolem svého středu a ignoruje ostatní gravitační tendence, kde to jen jde. Možná se jim to v oblasti luxusu ne vždy daří a trh je pod tlakem, ale snobská značka exkluzivity zůstává, a to je rozhodně dobrá zpráva. Chanel to nemá jednoduché. Musíte se do nich dostat, přemýšlet o nich, dívat se na ně, ne je plácnout na flek a jít rovnou k pokladně, protože ty svršky jsou úžasné. A ještě jednou, stříkejte striktně na sebe! U tohoto je to mnohem důležitější než u Gézy Molekuly. Tohle je přesně ta vůně, na kterou byste si měli dát ta červená písmenka.
TillyWave
Čichněte si k penězům
Chtěl jsem to vyzkoušet z těch nejpodivnějších důvodů. Chtěl jsem to otestovat z nutkání, které se zrodilo z upřímného podráždění a nedůvěry.
Zaprvé jsem tak trochu mimo, pokud jde o Chanel. Jednou nebo dvakrát ročně jsem si kupovala LE lahvičku jako pozornost, když stály 75 ml lahvičky 110 dolarů. Pak zvedli cenu na 120 dolarů. Dobře, pořád se to dá zvládnout. Pořád je to drahé a extravagantní, ale ne tak šíleně. Pak se cena vyšplhala na 160 dolarů a teď je to doslova 200 dolarů za 75 ml láhev, což je nárůst ceny téměř o 100 %, který se odehrál za méně než 10 let. Taková cena je pro mě příliš přemrštěná. Každý rok se něco zdraží, ale takové zvýšení ceny je pro mě šílené a už takhle si Chanelky vyšší třídy nekupuji. Vůbec se jimi nezabývám, protože mě zdražily! Předpokládám, že si je kupuje spousta lidí a jsou ziskové, ale 200 dolarů za 75 ml parfémové vody mi přijde moc už jen z principu.
Zadruhé, prostě nemůžu uvěřit, že hypují parfém MUSK a účtují si za něj ty babky. Mám ráda dobré pižmo stejně jako kdokoli jiný, ale vy víte - (prací) pižmo je špinavě levné, není složité a jako styl parfému je upřímně řečeno základní. Na tom není nic špatného, miluju svůj Jovan Musk, E & J French Grey, spoustu parfémů Narciso Rodriguez, chápete mě. Tyhle parfémy ale nestojí ruku a nohu. V hlavě nedokážu oddělit ten jednoduchý styl parfému od upřímné ceny.
V jednoduchosti je krása, ve zvládnutí formy umění.
A existuje spousta bláznivých a komplikovaných parfémů, které jsou levné, takže být jedním neznamená být druhým. To dobrovolně připouštím. Ale pižmo? To, čím voní každý prací prášek? A upřímně, 1957 mi připadá jako obří snooze fest, pokud jde o to, co má dělat, a o samotné tóny. Ale já se jen dělím o to, z čeho vycházím. Naprosto zaujatě a předpojatě.
Říkejte mi plebs. A co hůř, filištín. Možná je jen dobře, že nikdy nebudu mít na poličce s parfémy vedle svého Jovan Musk Oil a Narciso Rodriguez for Her Eau de Parfum 6,7 oz Chanel 1957 za 350 dolarů.
Mám ale pěkný 10ml dekantér. Prodejce na Ebayi je měl za 22 dolarů s poštovným, což je více než rozumné (vlastně nám plebejcům ten člověk prakticky prokazoval laskavost:P), a když pominu všechno ostatní, mám tolik parfémů, že 10 ml čehokoli je víc než dost.
Takže 1957. Nemyslím si, že by to mělo vonět jako padesátá léta. Teda bože, všichni kouřili, deodoranty se široce nepoužívaly, většina lidí si myla vlasy jednou týdně, ženy se poflakovaly v původních skvostných dubových verzích No 5, Youth Dew, Cabochard, Miss Dior, Revlon Intimate, Rochas Femme a Shalimar. Takhle odměřeně a uhlazeně nevoněly. Protože 1957 je velmi příjemná a poměrně čistá a pižmová. Ale nepřipomíná mi toto období (a když čtu kopii, nemůžu přijít na to, jestli je to záměr, nebo ne).
Je tu pěkná vrchní nóta pomerančového květu lemovaná bergamotem, která sedí na čichovém ekvivalentu šedého kašmírového svetru. Je to velmi příjemné a pomerančové tóny opravdu chvíli vydrží. Pižmo - hladké, trochu tmavé a velmi sametové - je protkáno velmi chanelovským akordem slabě medového modrého kosatce a abstraktního nekvětinového jasmínu. Výdrž je skvělá, hodně přes 8 hodin, a postačí vám kapka. Ve skutečnosti se nosí trochu těžce. Myslím, že to udělá 8 pižmových tónů.
A to je tak nějak to, co voní v roce 1957. Voní dobře, je to lineární pižmový parfém, až ale na mě působí nedokončeně, jako by byl součástí drydownu nebo tak něco. Nejbližší příbuzný je další číselně tematizovaný Les Exclusif 1932, s tím pižmovým kosatcem lehce bohatým abstraktním jasmínovým základem "mám na sobě Chanel". Nakonec je to parfémový ekvivalent nošení měkkého, teplého svetru z jemné merino vlny - má texturu a jako přítomnost vám dává najevo, že je tu, zahřeje vás a je to zatraceně módní svetr.
Vím, že většina této recenze byly moje básnické výlevy, ale nevím. Tohle je jedna z těch věcí, kde kdyby byl levnější a celkově méně směšný (Chanel představuje... pižmo...), možná by se mi vlastně líbil víc. Koneckonců se mi líbila nová Chance eau Tendre (oba parfémy dělal Olivier Polge a kdo ví, třeba byl jeden předlohou pro druhý), která má podobný styl. 1957 je ale trochu rozmazaná, i když tyhle parfémy s prádlovým pižmem mi po chvíli začnou drásat nos a je jich málo. Přesto voní jako Chanel a celkově není špatná, jen se nemůžu ubránit celkové zaujatosti.
LANIER
1957 od Chanelu z řady Les Exclusifs mi voní přesně jako 50. léta. Můžete se vsadit, že vím, co je to za vůni. Je mýdlová, čistá a vznešená ve svém třpytivém lesku Madison Avenue. Léta jsem vykládal svou teorii, že vůně obchodu s nádobím Palmolive byla okopírována z č. 5, aby byla přitažlivější pro americké hospodyňky z předměstských roztahovaček. Vyrostla jsem v Los Angeles 50. a 60. let a Chanel byl tehdy stejně jako dnes toužebnou značkou. Tehdy však byla tato touha čistá, čistá a snová. Ne jako dnes, kdy mnozí z nás usilují o Chanel ze špatných důvodů.
V páté dekádě dvacátého století byla v Americe mýdla a laky na vlasy cítit vlivem značky Chanel. Jako by se myšlenka na pařížský půvab dala najít s v bublinkách, které se vznášely z kuchyňského dřezu po večeři. Moje matka si ve skutečnosti ušila svůj černobílý oblek Chanel podle vzoru od MacCalla. No. 5 se mi zapsal do paměti jako vůně nejen mé matky, ale i mé tety a babičky. Žily pro Chanel. V roce 1957 Chanel otevřel dveře svého nového butiku v New Yorku, v tom roce byl v kinech jeden z největších filmů Funny Face, odehrávající se v Paříži se slavnou Audrey Hepburnovou. V tom roce jsme na Paříž mysleli tím nejúžasnějším, nejúžasnějším způsobem.
Rok 1957 vyskakuje z mýdlových bublinek, když se otevírá ve své aldehydické a pižmové nádheře. S příměsí hřejivého růžového pepře, jako jsou pepřové koruny z obrovských starých sluncem spálených pepřovníků mého dětství v jižní Kalifornii, je jasná, čistá a úchvatně uklidňující.
Pomerančové květy z mého mládí v Inland Empire se rozvoní uprostřed vůně s tóny jasmínu a medu. Velmi tenký nádech medu, jako když si v létě v sobotu ráno dáte čerstvý teplý toast potřený tenkou vrstvou medu. Úponky jasmínu se vznášejí v letním třpytivém tanci. A pižmo pokračuje a pokračuje po celou dobu středních tónů až do sucha.
Zde se v posledních fázích parfémové vody objevuje suchý pudr dodávaný lahodným kořenem kosatce. Ten se vznáší ve vzduchu stejně jako čerstvá mouka, když pekař peče croissanty. Dobře se mísí s bílým pižmem, drhnutým čistým kašmírem a suchým dřevitým cedrem.
Někteří říkají, že rok 1957 od Chanelu je stejně jako vnímání dekády 50. let nudný. Snoubí se v ní americká fascinace francouzskou elegancí padesátých let a potřeba udělat něco tak všedního, jako je mytí nádobí, okouzlujícím. Jako ve všech těch reklamách mého dětství, kde je hospodyňka oblečená v nejlepších imitacích perel, zatímco drhne tu mastnou pánev v bublajícím čerstvém dřezu, který voní přesně jako jarní Paříž. Paříž zrozená z představivosti, z Hollywoodu a z jejích snů.

Abicor
Chanel se konečně vrací ke svému původu. Nečekaný parfém... Na začátku je tmavý kouř, ale s citrusovou pointou bergamotu. Teplo a chlad, temnota a světlo. Možná okouzlující pro muže, pro ženu s tajemstvím, nepředvídatelná... Po posledních nudných a lineárních kreacích je tato úžasná. Originální.
Bravo
shmakodiavka
Naprosto v duchu značky Chanel, velmi rozpoznatelná a zářivá. První dojem: smíchali všechno! Jsou tu motivy Gabrielle, #5, Boy with Missia a dokonce mix posledních tří sloupců. A na kůži začíná proměna. Přes tunu pižma, pudru a citrusů proniká. Pižmo je velmi jasné, ale ne žravé. Je jako "moje vlastní kůže, jen lepší". Naštěstí na mě nepůsobí mýdlově, což se mi u podobných složení stává často. Pudr je jemný, ne retro, ale je v něm cítit jistý kosmetický nádech, jako v parfému drahého krému na obličej. Po dvou hodinách začíná dávka medu. A pozná ji i člověk, který má k parfumerii daleko. Na horké pleti by to měla být neuvěřitelná krása, na mně je to jen nuance v závěrečných tónech, ale jak příjemná! Asi je to akátový med?)) Nebolí mě z ní v krku, sladkost není dusivá.
Je to čistě osobní názor, ale mně (hlavně základní-závěrečné tóny) nálada parfému připomíná Summer od Kenzo a trochu Armani Sensi White Notes.
Samozřejmě 1957 je klasičtější, velmi chanelovská, křišťálová a nebojím se tohoto slova, vyzrálá. Ale ano, nálada je podobná!