Ernest BeauxFragrantica is an independent review platform and not endorsed, affiliated with, or authorized by Chanel. Chanel, its trademarks, bottle designs, and logos are property of Chanel, Inc. Fragrantica does not sell Chanel products or represent Chanel in any capacity.
Chanel No 5 Eau de Toilette podle Chanel je Floral Aldehyde vůně pro ženy. Chanel No 5 Eau de Toilette byl/a uveden/a v roce 1924. "Nosem" za touto vůní je Ernest Beaux. Vrchní tóny jsou Aldehydy, Ylang-Ylang, Neroli, Citron amalfi a Bergamot; střední tóny jsouKosatec, Jasmín, Růže, Kořen orris a Konvalinka ; základní tóny jsou Cibetka, Pižmo, Santalové dřevo, Dubový mech, Jantar (ambra), Vetiver, Vanilka a Pačuli.
Disclaimer: Fragrantica is an independent platform and is not affiliated with or endorsed by Chanel. We do not control or verify the content of third-party websites, including the authenticity of products they list. Please exercise caution and independently verify all details with official sources before making a purchase.
Filmy, ke kterým si přivoníte: redaktoři Fragrantica se podělili o své oblíbené. Část I
od Anastasia Privalova, Jernê Knowles, Ítalo Pereira, John Biebel, Iulia Halatz
Oslava v láhvi: Vůně šampaňského
od Dariia Fessalonika, John Biebel, Bella van der Weerd, Anastasia Privalova, Jernê Knowles, Iulia Halatz, Edie Smith, Elena Vosnaki
D0LLFACE
Nosila jsem ho ve svých dvaceti letech, kdy jsem byla na vrcholu krásy, a i když někteří říkají, že by to neměl být podpis, já s tím nesouhlasím. Pokud to můžete nosit, udělejte to. Já to udělala a nejeden muž se do mě zamiloval. Tak nějak tomuhle miminku přisuzuji část zásluh. Dodalo mi energii zralé ženy. Energii matky Země. Je to jediná vůně, kterou když si na sebe dám, přísahám, že mě přenese do doby, kterou jsem nikdy nezažila. Mohla by to být 30., 40. nebo 50. léta, možná i 60. léta, protože bych nebyla hippie, ale žena v domácnosti s včelím úlem, pravděpodobně na barbiturách, ale přesto báječná, když jsem měla kamarádky na bridž. Tahle vůně prostě není pro současnou dobu a je mi líto mladších, které se s ní nedokážou sžít, ale možná se najde pár lidí, kteří mají estetiku pinupek nebo glamour dívek z dob minulých, kteří ji budou zbožňovat a ona je bude zbožňovat zpět. Stačí mi jeden nástřik na hrudník a užívám si to i po několika hodinách. Mám lahvičku z roku 1994 a jednu z roku 2012 a jsou si podobné, takže se nemohu vyjádřit k žádnému novějšímu složení, možná zkusím najít vintage složení. Nastříkejte si ji na prsa nebo do vody ve vaně a věřte mi, že se na chvíli přenesete v čase, a pokud je to pro vás, už bez ní pak nikdy nebudete.

Scentolium
Jediná vůně mé matky... koupila si lahvičku ve svých 21 letech za druhou výplatu, když pracovala jako stenografka ve Westinghouse v Syracuse NY v roce 1950. A i když jsme jí s bratrem a tátou v průběhu let koupili mnoho různých tehdy populárních parfémů, za které nám vždycky děkovala, vždycky zůstaly neotevřené ve skříni v její ložnici, protože Chanel No. 5 byl ten pravý.
V kabelce měla vždy dva naplněné rozprašovače, aby se jimi mohla během dne osvěžit, a na komodě v ložnici měla velký flakon.
Když v květnu 1997 v nespravedlivě příliš mladém věku 63 let prohrála svůj boj s rakovinou kostí, postříkala jsem jí v rakvi zápěstí jedním ze dvou kabelkových rozprašovačů a schovala jsem jí ho pod paži, zatímco druhý jsem si nechala pro sebe jako vzpomínku na ni.
Jak vždycky ráda říkala: "Dáma potřebuje jen balíček žvýkaček, rtěnku, No.5 a dobrý smysl pro humor, aby prošla životem." Na No.5 a na tebe, mami.
RIP Forever
MellyHelly
Tato verze slavné Chanel No. 5 má v mém srdci zvláštní místo, protože je to parfém, který jsem cítila celé dětství a milovala jsem ho!
Mám na mysli složení ze 70.-80. let, jehož lahvičku měla moje maminka a trvalo roky, než ji dopila, protože se jí moc nelíbila. Pro ni chutnal jako nevonná místa s nádechem jasmínového deo navrch.
A měla pravdu! Napadá mě však, že kdyby takhle voněla všechna nevonící místa, svět by byl místem, které bych nikdy nechtěla opustit, pokud by neexistovalo jiné lepší místo se stejnou vůní.
Ona měla tu velkou lahvičku a já jsem dostal krásnou identickou miniaturu, jak bylo v té době zvykem.
Pět ml, které mi vydržely celou věčnost a které jsem šňupala s nevýslovnou dětskou rozkoší.
Je samozřejmé, že vůně tohoto kalibru nezůstanou jen vzpomínkou na dětství.
Protože výroba Chanel No. 5 (nikoli EdT, ta neexistovala) nebyla nikdy přerušena ani v době druhé světové války, kdy měla Francie mnoho jiných starostí, překračuje tento parfém čas a dostává se až k nám. Američtí vojáci stáli před Chanel dlouhé fronty, aby dostali pár lahviček pro své manželky a přítelkyně. Možná to byl také způsob, jak si vynahradit dlouhé čekání a strach, že se nevrátí.
Chanel byl symbolem francouzské elegance, absolutní ženskosti starého světa, kterou si spíše představovali, než aby ji skutečně znali.
Dva příklady této představy
- v kině film Sabrina s Audrey Hepburnovou
- v psychologii Pařížský syndrom, který postihuje romantické japonské turisty.
Zejména tato verze byla absolutně nejprodávanější, a to jak ve srovnání s EdP, tak s velmi drahým Parfumem od padesátých let až do slavných sedmdesátých a osmdesátých let nejvýznamnějšího století v dějinách lidstva.
Toto století a tisíciletí mi připadá stejně děsivé a prázdné.
EdT je naprostá změť jasmínu, jasmínu, jasmínu! Je úchvatná!
Jistě, v úvodu se objevují aldehydy a citrusy, což je obojí příjemný náboj, ale netrvá to věčně.
Jen tak dlouho, aby ráno osvěžila.
Srdce je absolutním protagonistou s krásným, velmi klasickým ženským akordem jasmínu a růže, v němž však romantická růže zůstává v pozadí a přenechává scénu velmi smyslnému jasmínu.
Je pravda, že připomíná jistá staromódní mýdla, čisticí prostředky z dob, kdy se lidé myli po částech v umyvadlech, a zčásti odtud pochází i inspirace, z Gabrielina hygienického návyku a jejích vzpomínek na dětství, kdy se v sirotčinci u jeptišek drhla mýdlem.
Jeho geniálním tahem však bylo nezůstat jen u jasmínu a nových aldehydů, které si Ernst Beaux oblíbil, protože mu zřejmě připomínaly velmi chladný vzduch z let strávených v blízkosti Archangelu v Rusku.
EdT je živočišnější, méně košatá, méně sladká a méně talková verze Chanel No. 5. Vůně je v tomto případě spíše živočišná, méně košatá, méně sladká a méně talková.
Svěží a suchá a s redukovaným množstvím mastku dává vyniknout nejjasnějšímu jasmínu spočívajícímu na měkkém polštáři živočišných tónů, které nikdy nejsou přeslazené.
Civet a dubový mech jsou protagonisty základních tónů, k nimž se až do konce upíná silné květinové srdce. Je to skutečné spojení ženské čistoty a ženské špinavosti, mezi poněkud zidealizovaným romantismem a zemitější dynamikou ars amatoria. Je úplná.
Odměřený kosatec a snížená mastnota ve srovnání s parfémem způsobují, že je pro nedávné nosy méně "mlhavá".
Pokud si však představujete nositelnější a pasé-parfém No. 5, vězte, že jím není.
Musíte si ji oblíbit specifickým způsobem a musíte se zříci chemické kýčovitosti i v malých dávkách.
Tady totiž žádné nejsou.
Zatím jsem se zmínil o složení ze 70.-80. let, které si představuji již přepracované.
Současný stav: přeformulováno :-/
Tady začínají bolesti. Touha není opustit vítězného koně téměř 100 let.
Pochopitelně.
Na druhou stranu jsou tu všechna omezení současné parfumerie.
Obecně jsem nepřítelem reformulací, pokud to není ze zdravotních důvodů a pak by bylo lepší vědět, než se stříkat 30 let!
Konkrétně... Chanel! Šílené ceny a jedny z nejhumornějších reformulací v historii.
Ne že bych opravdu odrazovala od koupě současného složení, pokud se dá sehnat, pokud to rozpočet dovolí, protože lahvička 100 EdT stojí přes 140 ceníkové ceny, OK, pojďme pro tu reformulovanou, která si alespoň zachovává nějakou důstojnost, pokud se nedá na duplikáty s vědomím, že to NENÍ Chanel No. 5.
Některé jsou slušné.
Různé levné duplikáty Chanel No. 5 se velmi často odvolávají na tuto EdT a nejsou ani novodobým fenoménem.
Pro Man samozřejmě nic z výše uvedeného neexistuje, leda v mé hlavě. Pro něj je to prostě stařičký parfém a velmi otravný.
O.o
Marcela Brasil
Opravdu splňuje očekávání! Jsem zamilovaná! Mám ráda vintage parfémy! Tohle je to nejlepší ve vesmíru !!!! Připadám si jako svobodná žena z 20. let ... v krásných šatech a klobouku jdu do kavárny a kouřím cigaretu ! Miluju to! A na kůži je čím dál příjemnější! Je to otlučené? Ano, je... malá dáma v lékařské ordinaci? Ano, je! Ale je to také symbol posílení postavení žen! Žen, které se chodí bavit s kamarádkami, které platí účty, které cestují, kam chtějí, které rády žijí! A tahle láhev ve stylu art deco... je úplně jako z 20. století. Myslím, že je velmi kultovní!

Amarilisbelladona
Tuhle Chanelku miluju, ze všech verzí se mi líbí zdaleka nejvíc a je nejpodobnější původní kolínské vodě, kterou jsem poznala díky mamince, která měla v 80. letech obrovskou 200ml lahvičku a já ji nosila tajně, tajně to samozřejmě nešlo, protože to byla bomba; Vzpomínám si, že jsem se parfémovala u matky v pokoji a skoro okamžitě na mě v obýváku kvůli všemu křičela, a tehdy to byl splas, který se prý stříká déle než stříká, ale byl tak silný, že mi dal akorát tak čas, abych vyšla ze dveří.Znuděná mým rapováním mi v roce 1986 matka dala lahvičku parfémové vody, zvyklá na Eau se Cologne mě parfémová voda zpočátku trochu zklamala, nebyla stejná a byla mnohem silnější než ta současná, ale nebyl to problém síly; Něco jí chybělo; chyběla jí hloubka, chyběla jí ta živočišná pointa, to rozplývání se na kůži a svým teplem vyzařování vůně, její zasychání bylo úplně jiné, chyběla jí ta pižmová, sladká, nasládlá, lehce mýdlová a tak jemná pointa.Logicky jí chyběla ta vůně civetu, pižma a kořene kosatce, kterou měly toaletní voda a kolínská voda, navíc jsou více vanilkové. Eau de Parfum je více hořká, méně vanilková, více citronová, sušší a hrubší; mám ji ráda a vždy mám lahvičku a používám je dohromady, ale nejvíce podobná Eau de Cologne je Eau de Toilette, a i když je živočišnější než edp, je jemnější, smyslnější a mám ji raději.
A nové flakóny jsou přímo odlišné parfémy.
Tenkrát jsem byla velmi nezkušené dítě a nevěděla jsem, v čem je rozdíl, ale bylo mi jasné, že toaletní voda se mi líbí víc a líbí se mi dodnes.
Jak voní? 35 let ji nosím a nedokážu to vysvětlit tak, jak bych chtěla.
Chanel číslo 5 je květinová vůně tak dobře sloučená, že její části dohromady dávají nerozlučný celek.Pro mě je tón, který dělá největší rozdíl s ostatními verzemi, civet, ve své době jí dával brutálně živočišnou pointu, která je nyní mnohem jemnější, je benevolentnější, protože nebýt toho, současné nosy by ji nesnesly, a já jsem vděčná, že tam civet stále je a udržuje si tu živočišnou pointu, kterou jsem si ve své době zamilovala dodnes a díky které splývá s vaší kůží tím charakteristickým způsobem.
Mám ho tak ráda, že se bojím, aby ho nepřeformulovali a nakonec z něj neodstranili civet, který se používá čím dál méně, přestože je syntetický, ne proto, že by to byl zakázaný živočišný tón; mohu se mýlit, ale myslím, že je to proto, že dodává parfémům onu charakteristickou vůni, kterou mnoho lidí identifikuje jako "vůni staré ženy". Nechci se zabývat svým názorem na tento termín, řeknu jen, že jeho používání je nedostatek vzdělání a ignorance, že staré ženy voní nádherně a že věk je stupeň a že od chvíle, kdy se narodíte, je vaší budoucností stárnout.
Moje stará paní voněla Soir de Luna, Kelly, Narciso Rodriguez, Itzia, L' interdit, Splendida Magnolia, Caleche, Alvarez Gómez, Eau de Rochas a mnoha dalšími; střídala moderní s klasikou, Edp se svěžími kolínskými z litru v létě a parfémům rozuměla víc než mnoho lidí tady, zejména proto, že 70 let parfémování je skoro století sledování módních příchodů a odchodů a ona měla nekonečné množství anekdot a historek k vyprávění.Dnes jsem ta stará dáma já a zítra to bude celá tahle generace, která se bude muset zásobit svými oblíbenými vůněmi na ebayi, protože už se skoro všechny nebudou prodávat, zmizí, aby uvolnily místo novým módním trendům, a to je právě ta úžasná věc na parfumerii, která nás neustále překvapuje novými výtvory, některé jsou tak výjimečné, že přetrvají čas a přežijí každý nový trend, a Chanel n 5 je jednou z těch nadčasových a věčných vůní.
lanuancedelartist
Letos v létě jsem si ji po letech a letech pauzy koupila znovu, snad z potřeby být podporována pomyslnou "Ženou" (matkou, sestrou, dcerou, kamarádkou, tetou), a nenacházím v tomto vydání mnoho rozdílů oproti tomu, s nímž jsem se poprvé setkala v 80. letech.
Geneze: Madame Coco si ji vybrala po "kreativní poradě" pro E.Beaux, kde žádala (ve zkratce) revoluční parfém Woman;
A revoluční skutečně byl, ale byl také velmi oblíbený, po válce překročil oceán prostřednictvím Američanů opouštějících Paříž, kde se dostal k Marylin, která si z něj pouhými "dvěma kapkami" vytvořila své noční prádlo (a stal se legendou).
Zásadní pak bylo toto setkání, při němž spolu vedly dialog dvě kreativní mysli (Gabrielle a Ernest) a vytvořily přesně to, co si možná přála, fotografii sebe samé ve formátu parfému.
Bílá kytice, v níž nad tolika bílými a tajemnými květy převládá dojemný, mírně řečeno jasmín, značí citlivou, uměleckou, intuitivní duši hraničící s proroctvím, často chvílemi šetřenou a dusící se výbuchem energie silné, charismatické a odhodlané osobnosti, tedy těchto aldehydů v popředí, které praskají a oslňují.
Klíč ke kráse, možná věčné, je podle mého názoru vždy v provedeném tvůrčím aktu.
rosetinteddream
Páni. Nebyl jsem si jistý, jak se budu cítit. Ale líbí se mi to! Možná jsem trochu zaujatá, a tady je důvod.
Když jsem vyrůstala, vychovávali mě prarodiče a moje babička nosila spolu s několika dalšími věcmi tento šátek po celou dobu, co jsem ji znala na tomto světě. Ta vůně se linula, když s dědečkem vycházeli z domu a někam se oblékali. Měla lahvičku ve stylu "rtěnky" a vzpomínám si, že jsem ji viděla ležet na její toaletce na parfém. Přiznám se, že jsem občas nadzvedla uzávěr a šla si k lahvičce přivonět.
Odešla z této země před pěti lety. A i když jsem vyrostla a vyrovnala se s tím, občas mi chybí, když je mi smutno. Před něco málo přes rokem jsem se začala o vůně opravdu zajímat a začala jsem je kupovat, zkoušet, sbírat. Nemám obrovskou sbírku jako někteří jiní tady, ale taky jich moc nevytvářím a nemám na komodě dost místa na další. K ženským vůním tolik netíhnu, pokud to nejsou ty svěžejší a zelenější typy (myslím Elizabeth Arden Green Tea), ale konečně jsem se zamilovala do pižma, takže se rozvětvuju. Minulý týden jsem se rozhodla jít na eBay a měla jsem velkou radost, když jsem našla vintage flakon ve stylu rtěnky plný asi ze 40 %!!! Přišla mi včera, když jsem byla v práci, a včera večer jsem ji otevřela a trochu se postříkala, než jsem šla spát. Během chvilky se mi vrátily vzpomínky. Viděla jsem dům svých prarodičů, viděla jsem oblečení, které babička nosila, dokázala jsem si představit prostor a pocit vůně, která se linula, když se po aplikaci procházela po domě. Seděla jsem a tiše plakala pro ty krásné, i když prosté vzpomínky, které se mi vrátily. Myslím, že pro to budu mít tento parfém navždy v lásce.
Ještě dnes ráno k němu cítím závan! Takže toto vintage složení je to pravé. Bohužel ho nemohu datovat, protože neměl originální krabičku. Ale myslím, že je z devadesátých let nebo z počátku roku 2000. Mám na cestě vintage lahvičku parfémové vody, která také vypadá jako vydání z 90. let/začátku roku 2000, a nemůžu se dočkat! Chystám se naučit, jak můžu s touto vůní zazářit sama, a zbavit se předsudků "staré dámy", které mnozí mají. Starší ženy ji nosí, protože je oblíbená už dlouho a je to spolehlivý základ. Chápu, že existují náročnější vůně, a dokonce i lepší, ale tohle je opravdu pěkný parfém. Mám z něj takovou tu lehkou šumivou esenci jako ze šampaňského a chápu, proč všichni mluvili o tom, že nevoní po žádné konkrétní notě, ale po velmi příjemné směsici všech. Dokud se mi podaří sehnat vintage složení nebo pokud Chanel přeformuluje (při čtení recenzí novějších vydání se za Chanel poněkud stydím) zpět na dobrou projekci, siláž a výdrž... bude vždy v mé sbírce.
Omlouvám se za dlouhou recenzi, ale děkuji vám, pokud jste si přečetli o mé lásce k Chanel no 5.
EDIT: 27.7. - Během pár dní se z lásky stala... posedlost? Druhý večer po tak krásném prvním setkání s touto EDT jsem si koupila a nyní obdržela starší EDP. Miluju ji! Před necelými 20 minutami jsem klikla na tlačítko, aby mi byl zaslán čistý parfém a tělové mléko. Možná bude problém, ale nevadí mi to. EDT jsem po osprchování a hydrataci navrstvila na EDP. Mám na sobě pastelový župan a při sledování filmu jím čokoládu. Cítím se luxusně a necítím potřebu, aby se mnou byl muž. Dokud mám Chanel, cítím se silná ve své samotě. Omg, připadám si jako Catherine Deneuve v té staré reklamě v županu, haha!!!
Další aktualizace 08/10 - Ok, takže moje vintage EDT v černo-zlatém flakonu ve stylu rtěnky (ne twist a spray) je fantastická. Vím, že Chanel no 5 nemá být bomba, a to je naprosto v pořádku. Ale zdá se, že vintage (nejsem si jistá rokem výroby) se promítá po slušnou dobu, než se z ní stane květinová/dřevitá/pudrová vůně na kůži. A pak chvíli vydrží jako kožní vůně. Zjistila jsem, že patřím k lidem, jejichž pokožka jako by "žrala" mnoho vůní. A díky tomu se snažím neočekávat příliš mnoho s projekcí nebo výdrží, ale někdy mě překvapí, když si moje pokožka a vůně rozumějí a spolupracují tak, že mi dělají radost déle než jednu hodinu. Zdá se, že vintage EDT je jedním z takových přátel.
Koupila jsem si nový twist a sprej a ani nevíte, jak jsem zklamaná. Nemohu zkontrolovat kód šarže, protože je to Chanel a mnoho z vás už ví, o čem mluvím. Určitě byl vyroben v posledních několika letech, možná letos nebo loni. Je to naprosto HNUSNÉ. Je to jako Chanel no 5 WATER. Při psaní tohoto textu se mi skoro chce brečet. Tahle vůně mi přinesla nejen vzpomínky s babičkou, ale začala jsem si jí vážit kvůli všem lidem, bez ohledu na pohlaví, kteří si ji oblíbili. Dokonce jsem si ji osvojila jako, a nevím, jestli to tak dělá ještě někdo, střídavý podpis? Vůně, ke kterým se vždy vracím, budou nyní vždy (jsem v tomto světě stále nová) v mé rotaci a vždy v mé sbírce. I kdybych se rozhodla přestat sbírat (lol v nejbližší době ne), tyto určité vůně budou vždy v mém životě.
Když už jsem řekla, že nové složení je na nic, ráda bych se omluvila, pokud jsem tím někoho urazila. Nechci to udělat, jen jsem z toho hrozně zklamaná. ALE, jsem také otevřená možnosti, že se macerovala poté, co jsem ji nastříkala a teď možná jen potřebovala ten vzduch a sednout si? Nevím, jestli to bude mít nějaký význam nebo jak dlouho to bude muset sedět, než zjistím, že to funguje lépe. Napíšu další recenzi, protože vím, že tahle je hodně dlouhá (omlouvám se, jestli je to otravné... ale nemusíte číst). Chci jen upozornit všechny, kteří mají zájem o aktuální složení. Stále krásně voní, ale vydržel necelých 45 minut.
Včera jsem si do svého černozlatého kufříku koupila na 90 % plnou vintage lahvičku s náplní 1,7 oz, kterou budu používat střídmě, dokud se mi nepodaří nashromáždit další, nebo Chanel nezmění své postupy. Vím, že existují předpisy, ale ježiš, tohle je špatně. Tahle vůně je krásná a měla by být víc, než aby se s ní zacházelo jako s něčím levným, co přestříkáte. Zaprvé, není levná. Za druhé, je to neuctivé k této vůni.
🥀
Blom
Každý rok na jaře, v létě, na podzim klopýtám po krabici a říkám si, že je čas tenhle starý kyblík odložit, už jsem ho dlouho nenosila, přestala jsem ho milovat, je nudný, stojí vedle něj spousta zajímavých věcí a dokonce trestuhodně zahálí, když ho nemůžu nosit. Ech, co to tam máme v koutě, arabský výklenek, no pojď sem, můj oudový dort, pojď sem, pestrá růže, pojď sem, Jur v parfému, pojď sem, Ilham sladkost mých dnů pojď sem, Karon pojď sem, všech mých sedm závojů.
A pak náhle přijde konec podzimu a začátek domácí zimy, deprese, naprostá absence tužeb vůbec, lenost k parfému, lenost žít a tak. Tak dobře, co to tu máme, Shades of Bahrain, Lyric, Noor, Hajj, Powder Flowers, všechno špatně, a možná Malle? Bože, ne! Možná Guerlain? Jsem tak unavená.
Padnete bez síly na ten starý kbelík v krabici a uvědomíte si, že je to ona, vůně, která se opět překvapivě stala jakoby jinou a jen lepší, krásnější, vhodnější, nesrovnatelnou, jako dole, duši drásající, píší - řídká, fantastická, kouzelná, narkotická vůně toaletní vody Chanel číslo 5, uděláte téměř doslova doušek té zářivé, ale jakoby bez chuti, rozpuštěné vody a naplní vás beztížné náznaky na, nutně před sebou čekající, barvy života a je to jednodušší.
A teď je před námi dlouhá zima a já smutně konstatuji, že kbelík už není kbelík, ale vědro, ještě chvíli a zbytky té nepochopitelné aldehydově-květinové břečky se rozprsknou po dně. Ampule života, kapky šťastných dnů, pojď sem, nikomu tě nedám. Nikdy!

Clarida
Chanel N5 EDT je parfém pro znalce.
Je suchá, aldehydratovaná, mastková a pižmová.
Je jemná, voní po květinách a dřevu. Pozoruhodná siláž.
Je to bezpochyby jeden z nejelegantnějších parfémů široko daleko.
EDT, EDP (moje oblíbená verze, protože miluji její sladkost) a Eau Première jsou tři nádherné výtvory, mistrovská díla.
Čistá třída ve stylu Chanel.
Khadija Sara Aisa
Už jsem ho měla na sobě a chci další, lol... Není to parfém, který vám připomíná "dámy", jak se říká... Ale opravdu vás přenese do jiné doby... Je elegantní, silná, ženská a exotická... Připomíná mi sílu a nezávislost "luxusní panenky" ve filmu, lol... Ženu, která se neoznačuje za obyčejnou... Přináší pohodu, bezpečí... A i když je to "romantický" parfém, ráda ho nosím "pro sebe"... Na chladné odpoledne (opravdu chladné, lol) při vychutnávání dobré kávy s přáteli nebo večer na čtení či spaní po té příjemné koupeli...
Антилопа
nokato, jsi na začátku své cesty... Chanel je to, čemu říkám extra úkol v biochemické olympiádě. Jak se učí blaženost? Jak se dělíte o zjevení? Existuje jen jeden recept. Vyzkoušejte všechny koncentrace, všechna balení, všechny roky. Časem najdete ten svůj, a jen ten svůj, #5 CCT.
Dobrovolně přijímáme toto sladké utrpení: léta hledat, sbírat, zkoušet, filtrovat a najít ho, být jím zasažen - č. 5, jako hrom, jako první liják, jako jemný vítr..... Zažít všechny tváře blaženosti, stát se láskyplným, a.... Nová rána! Dochází, zbývá už jen pár kapek! Co si počít? V obchodě #5 už má nový výraz ve tváři a ty potřebuješ jen ten svůj, rodný a nenahraditelný ... A opět muka hledání a naděje, radost z objevu a štěstí z vlastnictví zázraku.
Chanel No. 5 je nám, žijícím v Rusku, neuvěřitelně blízká vůně. Jako by byla stvořena pro naše podnebí, je dojemně blízká, křišťálově zvonivá, jako valdajský zvon, ale také slavnostní a jasná, luxusní, jako zlatý brokát s barguzinem. Jaké štěstí, že mademoiselle Coco měla ve svém životě velkou ruskou lásku!
Modadicta
Toaletní voda, která si bezpochyby zaslouží nejlepší hodnocení.
Můj příběh s ní byl zcela odlišný od příběhu s parfémovanou vodou, která se mi při prvním přivonění příliš nelíbila. Naopak toaletní vodu jsem si zamilovala na první přičichnutí. Je méně "těžká", ale zachovává si veškerou opulentnost a eleganci Chanel N°5.
Vlastně mi chybělo mnoho příležitostí, abych ji poznala. Až dnes jsem se v parfumerii odhodlala. Nanesla jsem si ji přímo na kůži a cítila jsem ji, v její první fázi, jak tomu říkám, trochu mýdlovou, přesně jak se píše v jednom komentáři. Je to pravda, voní jako mastek, jako mýdlo, když ji jen nanesete.
Pak, v její druhé fázi, se všechny květinové tóny jeden po druhém zvýrazní. Ylang-ylang, jasmín, růže, santalové dřevo... vše jemným, ale zároveň působivým způsobem.
Ve třetí fázi, po několika hodinách, přichází na řadu vetiver a ambra. Ty jsou hlavními protagonisty.
Ve všech fázích je přítomen citron, ale nenápadně, pouze doplňuje a zvýrazňuje své ostatní společníky.
Musím říct, že už jsou to téměř 4 hodiny, co jsem ji měla na sobě, a stále ji cítím. Stopa vyzařuje i mimo mou nataženou ruku, ani místnost nezaplní. Ale výdrž je dobrá.
Vím, že jsem říkala, že Chanel N° 5 není parfém, který bych ráda nosila. Je jako moje platonická láska (v pravém slova smyslu): mám ji ráda, ráda rozjímám nad její krásou, ale nezaujatě, bez ambice chtít ji držet v rukou. A neberu to zpět, Chanel N° 5 je sice moje platonická láska, ale toaletní voda na mě rozhodně zapůsobila. Miluju ji!
Zařadila jsem si ji na seznam parfémů, které chci vlastnit, ale počkám si na ni, jak dlouho to bude trvat. No tak, teď ji přece nebudu nosit já. Počkám, čas ukáže, jestli můžeme být spolu.
Ale teď ne...

Guest
Noblesse Oblige. Tento výraz jsem citoval ve svém posledním příspěvku o Chanel No 5 EDP. Doslova to znamená Obligation of Nobility (Šlechtická povinnost). Znamená to, že nestačí být urozený, ale být urozený předpokládá řadu společenských povinností, které by vedly k tomu, aby byl člověk považován za urozeného, samozřejmě kromě svého rodiště. Z tohoto hlediska tedy můžeme Noblesse Oblige přenést i na další oblasti lidské činnosti: Povinnost učitele, Povinnost lékaře, právníka, instalatéra atd.... Každý z nich by měl pro svou kategorii/třídu vlastní modus operandi, který by se promítl do etičtějšího a humanizovanějšího profesního života a přispěl by k harmoničtější a spravedlivější společnosti. Ale jak by vypadala noblesa parfuméra, který říká, že má rád parfémy, zajímá se o průmysl, který je vyrábí, a o média (media s "i" pro množné číslo latinského slova medium, které existuje pouze v protoportugalštině psané v Brazílii, protože podle zvuku čtou anglikáni "Media"), v nichž parfémy kolují? Těžká otázka s ještě těžší odpovědí. Ani Luca Turin, doktor chemie se specializací na vůně/chemii vůní, neví, ... Noblesní povinnost parfuméra. Ale na konci tunelu je světlo: to, co dělám, je pro někoho užitečné? je? Proč by mělo být pro někoho užitečné vědět, že se mi určitá vůně líbí nebo nelíbí? Kdo jsem? Jakou mám autoritu? Vkus je osobní. Když řeknu, že nemám rád otevřené koule, je to věc vkusu, nemá to nic společného s chudými koulemi, které tolik lidí miluje. V mém případě je hodnota tohoto tvrzení prakticky nulová. A co tvůrci názorů? Je důležitý jen pro ty, kteří chtějí, aby si ostatní vytvořili názor za ně. Lenost? Faktem je, že v moři byla vždycky nějaká vlna. Stejně jako vlna v moři.
Očekávat, že Chanel No5 EDT bude dnes stejný parfém jako v době svého uvedení na trh ve dvacátých letech minulého století, je příliš velké očekávání. Naše nosy byly také bombardovány nesčetným množstvím nekonečných vůní, což má za následek smyslovou neschopnost. A nemá smysl zvyšovat počet vůní, pachů nebo počet barev, které prezentují moderní LED a plazmové televizory, atd..... naše oči/nos prostě nedokážou držet krok s technologickým pokrokem. Jsme stále primitivní bytosti. S privilegovanou myslí.
Říká se, že současná verze EDT je lepší než Eau de Parfum. Testovala jsem obě verze, mezi EDP a EDT jsem necítila velký rozdíl a vybrala jsem si tu s nižší koncentrací kvůli sklu a také magnetickému uzávěru. Opět na mě nepůsobí nijak žensky. Je spíše neutrálně ženská nebo unisexově ženská. Také si myslím, že příležitost dodává Chanelu No5 konečný nádech. Vysvětlím: doma, na mé kůži, působí tato aldehydická květinová vůně jako příjemné, drahé mýdlo. Na rozdíl od "mýdel" od Prady. Prada připomíná spíš pětihvězdičkový hotel s betonovou a skleněnou věží. Chanel No5 je ubytovací zařízení v zámku na předměstí Neuschwantein v Bavorsku, nebo je to Bavorsko v Německu, který vlastní král Ludovico a ... Princezna Sisi. Skutečný příběh. Nebo skutečná královská historie? Nicméně žena, která si na večerní recepci na cool akci (může to být i rodinná událost) vezme něco nového, si bude připadat jako Audrey Hepburn. Nebo Natalie Woodová. Nebo Elizabeth Taylorová. Grace Kelly. Sophia Loren. Přitáhnete spoustu pohledů, komplimentů a povzdechů. Plně a nezapomenutelně využije Chanel No5. Je to zkrátka žena, která nejde na svatbu v tričku s Mickeym nebo Goofym a v žabkách, jen aby ukázala, že je ...? že je ...? ? pomozte mi někdo se správným slovem.
Chanel No5 je pro ženy, které umí být ženami. Ostatní by si z nich měly vzít příklad. A skutečná žena není submisivní, hloupá, hloupá žena. Skutečná žena prostě není totéž co muž. Fotbalové hřiště, využívající atmosféry mistrovství světa, je plné mužů. A ještě něco: mužům bylo dovoleno být hrubými, obhroublými, neelegantními a tak dále, na některé z nich si ženy, díky Bohu, musí dávat stále pozor, aby neupadly do stejné chyby... dovoleno... mužů.
SeleneHdez
Konečně se mi to vrátilo!
Včera jsem si ho koupila v 50ml, budu se o něj dobře starat :D
Abych je porovnala: eau premiere je velmi svěží a nevydrží dlouho; toaletní voda je citrusová, sladká a velmi dlouho vydrží; parfémová voda je více mýdlová, květinová a také hodně vytrvalá.
darkstar
Počátek 80. let. Je mi 3 až 4 roky. Prosinec. Blíží se Silvestr. Večerní koupání s květinovým mýdlem a šamponem "Rose". Pak mě odnesou do postele, kde je peřina z prachového peří přikrytá právě vyžehleným naháčkovaným bílým povlečením s domácí krajkou po stranách, povlečením, které si stále zachovává mrazivou svěžest. Topím se v té péřové posteli a zdá se mi, že to vůbec není peřina, ale velký mrak, a já na něm letím modromodrým nebem..... To ve mně Chanel 5 vyvolává. Vůni mrazivého povlečení, umocněnou teplem žehličky, květinového mýdla, šamponu "Růže", útulnost praskajícího ohně v kamnech, pocit bezpečí, protože rodiče a babička jsou nablízku, pocit úžasu, protože "letím" na obláčku, a očekávání "toho nejlepšího, co mě čeká". Vůně novoroční pohádky. Mám ji něžně ráda :)